AVG Anti-Virus Free is een van de weinige complete, gratis virusscanners die nog te krijgen zijn. De 8.0-versie speelt zich dankzij spywarebescherming en zoekmachinebescherming nog meer in de kijker.
ICTwijs.eu, de website die ict-plossingen biedt voor personen met een beperking, is vernieuwd. De site verzamelt objectieve en actuele informatie over aangepast ict-gebruik en vergemakkelijkt de zoektocht naar ict-oplossingen die helpen bij studie of beroep. ICTwijs.eu is ingedeeld volgens een aantal functiebeperkingen: verstandelijk, auditief, visueel, spraak, motorisch, aandachtstekort, leerstoornis en autisme.
De Kinderboeken Muziekwinkel is een nieuwe, unieke winkel waarin kinderboeken en muziek centraal staan. Leerkrachten van groep 1-3 kunnen hier terecht voor lesmateriaal en liedjes. Aan de hand van bestaande kinderboeken is lesmateriaal ontwikkeld waarmee je meteen aan de slag kunt: nieuwe eenvoudige kinderliedjes en opdrachtjes rond een prentenboek.Door middel van een digitale strippenkaart kun je goedkoop leuk nieuw lesmateriaal verkrijgen bij veel prentenboeken. De gebruikte liedjes zijn na aankoop van een les altijd gratis te downloaden. Het aanbod wordt constant vernieuwd en je kunt zelf invloed uitoefenen op het aanbod middels de digitale ideeënbus. In de regio Tilburg, Oosterhout en Breda kun je ook terecht voor workshops voor kinderen of leerkrachten. Op http://www.docentenplein.nl/commovz.htm#kinderboekenmuziek leest u meer over het aanbod en kun je een gratis les downloaden.
Werkwoorden juist spellen is moeilijk. Kwelwerk kan je hierbij helpen. Vooral dt-fouten worden geoefend. Oefenreeksen op maat. Onmiddellijk feedback. Voor leerkrachten is er een apart deel. Daar vinden ze de resultaten van hun leerlingen terug. Het programma is gratis te downloaden. Het biedt regelmatig updates.
De taalspelletjes op samenslim.nl en de verhaalbegrip en woordbegrip spellen/boeken op boeken.bereslim.nl zijn een uitstekende aanvulling op het standaard lesmateriaal en worden door veel scholen, bibliotheken en ouders dagelijks gebruikt. Meer informatie op bereslim.nl. Alhoewel op de site vermeld wordt dat de spellen geschikt zijn voor kinderen van 3 tot 5 jaar, kunnen ze ook in de eerste graad van de lagere school nog best gebrukt worden.
bron: POLS nieuwsbrief
12-04-2008 om 00:00
geschreven door admin
11-04-2008
Anne Frank
Het dagboek van Anne Frank is de loop der jaren uitgegroeid tot een inspiratiebron voor jong en oud. Wellicht besteedt u in de komende weken - in het kader van de komende 4/5 mei - aandacht aan Anne Frank.
Een bordboek is een digitale versie van een schoolboek dat je via een projector op een (interactief) bord projecteert en waarmee je je leerlingen op een eigentijdse manier uitdaagt en stimuleert. Het is een tekstboek,werkboek, verbeterboek, internetboek, en het kenmerkt zich door gebruiksvriendelijkheid en efficiëntie. Het bordboek bevat ook meer informatie dan zijn gedrukte tegenhanger. Met het bordboek kan je moeiteloos doorklikken naar allerhande interactieve (multi-)media en naar het internet.
Op maandag 5 mei werken we in de KHMechelen actief mee aan de organisatie van de ICT-leer-zorg-dag. Deze dag wordt georganiseerd door KlasCement in de KHM-campus De Vest. Meer info op www.ictdag.be.
09-04-2008 om 18:49
geschreven door admin
Gezonderwijs
De website http://www.gezonderwijs.nl/ reikt je een hele batterij aan concrete projecten, lesmiddelen en suggesties aan omtrent bewegingsactiviteiten (binnen en buiten) en voorbeelden van gezonde voeding. Je vindt er ook verwijzingen naar een aantal leuke computerspelletjes omtrent bewust eten. Er is bovendien een forum waar je tijdens bepaalde uren online een schooldiëtiste kunt consulteren voor deskundig advies. In de toekomst komt daar ook een bewegingscoach bij...
Hoe kan je ICT integreren in je klas? Misschien is het uittekenen van een webpad een mogelijkheid. Meteen werk je aan het bereiken van de vakoverschrijdende ICT-eindtermen voor het Vlaamse basisonderwijs. De Nederlandse leraar Jack Nowee heeft een aantal webpaden aangemaakt. Maak eens kennis met zijn webpad over Strand & Zee op http://webpad-strand.yurls.net/ Deze bezige bij heeft al veel webpaden ontwikkeld. Kijk naar http://webje.yurls.net/index.php?mod=yurlspage&pageId=20245 en misschien kan je ideetjes opdoen ?
07-04-2008 om 00:00
geschreven door admin
06-04-2008
Morgen zijn we terug
Staat je boekentas al terug klaar? De paasvakantie is bijna voorbij. Morgen zijn we allen terug op de hogeschool en wordt deze ICT-info-blog opnieuw aangevuld.
We hopen dat je ons regelmatig een 'virtueel' bezoekje brengt
Brenda De Bouw & Marc Gorremans docenten KHMechelen - departement Lerarenopleiding - http://www.khm.be
06-04-2008 om 18:35
geschreven door admin
23-03-2008
Zalig Paasfeest
Deze blog wordt - wegens de paasvakantie - even niet bijgewerkt. Duik eens in het archief en raadpleeg de berichten die je nog niet kon lezen! Op 7 april zijn we terug present!
23-03-2008 om 00:00
geschreven door admin
22-03-2008
Webpad ... wasda ?
Een webpad is een manier om materiaal op een veilige manier aan te reiken aan kinderen van de lagere school. Een voorbeeld kan je vinden op http://webpad-australie.yurls.net/
22-03-2008 om 00:00
geschreven door admin
21-03-2008
Chatten, MSN-nen enzovoort
In Nederland zijn 25 leraars ontslagen omdat ze hun leerlingen pikante sms'jes stuurden. Ook bij ons waarschuwen het onderwijsblad Klasse en Child Focus leerkrachten voor de gevaren van chatten en sms'en met leerlingen.
'Via chat of mail kan een leerkracht heel makkelijk doordringen in de leefwereld van jongeren', zegt Leo Bormans, hoofdredacteur van Klasse. 'Maar bij leerkrachten die bepaalde grenzen niet respecteren, loopt het snel uit de hand.'
De stichting Media Makkers heeft zich sinds de oprichting in april 2004 ingezet voor het verbeteren van het bewustzijn over jongeren, media en commercie. De activiteiten in 2005 waren voornamelijk gericht op het verbeteren van het commerciële bewustzijn van jongeren. In 2005 werd tevens uitgebreid onderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat jongeren tegenwoordig moeite hebben media-inhoud te onderscheiden van allerlei vormen van commercie. Daarnaast bleek uit het rapport 'Mediawijsheid, nieuw burgerschap' van de Raad voor Cultuur uit Juli 2005 dat er behoefte is aan een nieuwe vorm van media-educatie. Ook ouders blijken een speciaal mediavak op school noodzakelijk te achten om jongeren kennis en begrip over de werking en de rol van de media bij te brengen (bron: Marketresponse januari 2006). Genoeg redenen voor Stichting Media Makkers om in 2006 meer aandacht te besteden aan het verbeteren van de mediawijsheid van jongeren en jongeren tot 16 jaar. Daarbij blijft het herkennen en kritisch benaderen van commercie een belangrijk thema.
Lees zeer aandachtig http://www.cyberpesten.be/cyberpestenenschool.htm en geef dan in je digitaal portfoilio (rubirke BLOG 1) een antwoord op de vraag: "Wat doe jij preventief als leerkracht van de derde graad om cyberpesten in je klas en bij je leerlingen te voorkomen?"
Je schijft hierover maximum dertig regels tekst en je komt die verduidelijken tijdens de mondelinge proef op het einde van dit tweede semester.
18-03-2008 om 00:00
geschreven door admin
17-03-2008
Wikipedia4kids
Op www.wikikids.nl kan je een soort wikipedia vinden voor kinderen. Bekijken met een kritisch oog is de boodschap.
Deze blog wordt bijgehouden ter ondersteuning van de opleiding bachelor leraar lager onderwijs aan de KHMechelen door Brenda De Bouw en Marc Gorremans - info over de studierichtingen aan de KHMechelen kan je lezen op www.khm.be