Aan welke voorwaarden moeten leerlingen en studenten voldoen om aanspraak te maken op een school- of studietoelage? En hoe moeten ze die aanvragen? Dat staat beknopt in de folders 'Schooltoelagen secundair onderwijs 2007-2008' en 'Studietoelagen hoger onderwijs 2007-2008.' Leerlingen en hun ouders vinden er ook info over de nieuwe online aanvraag. Daarnaast is er de uitgebreide brochure 'Schooltoelagen en studietoelagen secundair en hoger onderwijs 2007-2008'. Die is hoofdzakelijk bestemd voor intermediairs zoals OCMW's, studentenvoorzieningen, CLB's, ziekenfondsen, vakbonden...
Op de weblog van Gerard Dümmer weer een leuk lesidee van een PABO-student. Dit keer een idee van Marije Molenaar, vierdejaars student op Hogeschool Domstad. Marije heeft in de klas met WikiKids gewerkt (de online encyclopedie door en voor kinderen). Ze heeft hierover een verslag geschreven. Gerard schrijft: "Het leuke van haar verslag is dat ze uitvoerig de manier van werken met WikiKids in de klas heeft uiteengezet, interessant van anderen om te lezen."
Doelstellingen van de (5) lessen:
Kinderen artikelen laten maken die passen in een encyclopedie.
Kinderen informatie laten vinden die ze kunnen gebruiken voor spreekbeurten en werkstukken.
De kinderen hun eigen woorden kunnen beschrijven van wat ze geleerd hebben of weten en hiervan verslag doen.
De kinderen kunnen zelf structureren, d.w.z zelf een structuur weten aan te brengen in hun informatieve tekst.
De kinderen kunnen een selectie maken aan informatiebronnen en hebben hier tegenover een kritische houding.
Kinderen presenteren hun eigen artikel en reageren op het werk van elkaar (eventueel met WikikidsAward)
Een 2-jarig proefproject start in september 2007. Gesteund door de Vlaamse overheid. Als proef worden een aantal leerboeken omgezet. Naar een digitaal bestand, aangepast aan software die voorleest. Ouders en scholen kunnen een aanvraag doen voor een leerling met dyslexie.
YouTube heeft een online tool beschikbaar gesteld waarmee je filmpjes kan bewerken in ware Adobe Premiere-stijl. Daarvoor kreeg het trouwens de hulp van Adobe zelf. Officieel is er nog niets aangekondigd maar dat belet je niet om de bèta al uit te testen. Daarvoor kan je hier terecht.
25-06-2007 om 20:26
geschreven door admin
21-06-2007
Kan je ook slagen met dyslexie?
Ook in het hoger onderwijs kunnen studenten met dyslexie rekenen op ondersteuning
Op KJOEK.NL kun je alles over kinderboeken vinden. Op zoek naar je favoriete schrijver of schrijfster? Kijk dan bij "Schrijvers". Er zijn nu al meer dan 230 namen -en foto's- toegevoegd. Zoek je meer informatie voor bijvoorbeeld een werkstuk en kun je het hier op KJOEK.NL (nog) niet vinden? Kijk dan bij "Internet zoektips". Hier geven we je tips hoe je op internet precies kunt vinden wat je zoekt met betrekking tot kinderboeken en auteurs. Bijvoorbeeld ook hoe je een schrijver kunt uitnodigen op je school. Bij "Dit moet je lezen" kun je tips voor kinder- en jeugdboeken vinden. Heel handig zijn de artikelen onder "Keuzelijsten". Hier vindt je onder andere plaatsen die in kinder- en jeugdboeken voorkomen, en welke boeken en schrijvers lijken op elkaar, en nog veel meer. Overzichten van kinderboekenprijzen staan uiteraard bij "Prijzen". Via de zoekknop kun je ook op trefwoord binnen KJOEK.NL zoeken. Kortom, kijk rond, klik op alles en ontdek alles over kinder- en jeugdboeken... en natuurlijk over de schrijvers ervan.
Veel (lees)plezier ! Surf als de bliksem eens naar www.kjoek.nl
16-06-2007 om 12:49
geschreven door admin
10-06-2007
Techniek in je klas
Deze nieuwe site is bedoeld om je te helpen bij het vinden en voorbereiden van opdrachten voor groep 1 t/m 8 (voor Vlaanderen: tweede kleuterklas tot en met zesde leerjaar) De opdrachten zijn uitgekozen voor leerkrachten die pas beginen met het geven van technieklessen op de basisschool. Een aanrader voor alle leerkrachten die technologische opvoeding willen implementeren in de basisschool.
Het internet is toe aan een nieuw tijdperk. Een tijdperk waarin de gebruiker de dienst uitmaakt, zoals op YouTube, MySpace en Flickr. Het web is voortaan sociaal. Maar hoe valt er geld te verdienen aan dat sociale web?
In de aanloop naar de federale verkiezingen van 10 juni bekijken we de belangrijkste ICT-standpunten van de Vlaamse partijen. Elke dag nemen we één of meer centrale thema's onder de loep. Vrijdag ronden we af met een selectie van de meest opmerkelijke, ongewone of ronduit bizarre ICT-voorstellen. Elke dag kunt u stemmen welke partij de beste standpunten heeft, een ideale voorbereiding op het grote werk van zondag.
Uit een studie van marktonderzoeksbureau ComScore naar "online activiteiten" blijkt nog maar eens dat Google razend populair is in Europa. In maar liefst dertien van de vijftien onderzochte Europese landen staat de zoekmachine op één.
Wil jij als leerkracht graag met erfgoed in de klas aan de slag gaan? Dan hebben wij voor jou een kant en klaar (gratis) lespakket ter beschikking! Het pakket Over en voor erfgoedschatten omvat een zesdelig stappenplan met telkens bijhorende eindtermen, lesdoelstellingen en lesverloop. Het nodige materiaal vind je allemaal in de bijlagen terug. Je hoeft dus niet zelf op zoek te gaan. Stuur gewoon een mailtje naar lieselot@volkskunde-vlaanderen.be met je gegevens en ontvang dit lespakket digitaal.
www.jeugdbib.be geeft je een heleboel mogelijkheden om te werken aan het bereiken van de nieuwe ICT eindtermen. Op http://webwijzer.jeugdbib.be kan je een aantal links terugvinden om leerlingen van de lagere school te laten surfen op het net. http://zoeken.jeugdbib.be is een ander project dat 'beschermd zoeken' op het web mogelijk maakt
01-06-2007 om 00:00
geschreven door admin
Deze blog wordt bijgehouden ter ondersteuning van de opleiding bachelor leraar lager onderwijs aan de KHMechelen door Brenda De Bouw en Marc Gorremans - info over de studierichtingen aan de KHMechelen kan je lezen op www.khm.be