Hoe kan je ICT integreren in je klas? Misschien is het uittekenen van een webpad een mogelijkheid. Meteen werk je aan het bereiken van de vakoverschrijdende ICT-eindtermen voor het Vlaamse basisonderwijs. De Nederlandse leraar Jack Nowee heeft een aantal webpaden aangemaakt. Maak eens kennis met zijn webpad over Strand & Zee op http://webpad-strand.yurls.net/ Deze bezige bij heeft al veel webpaden ontwikkeld. Kijk naar http://webje.yurls.net/index.php?mod=yurlspage&pageId=20245 en misschien kan je ideetjes opdoen ?
07-04-2008 om 00:00
geschreven door admin
06-04-2008
Morgen zijn we terug
Staat je boekentas al terug klaar? De paasvakantie is bijna voorbij. Morgen zijn we allen terug op de hogeschool en wordt deze ICT-info-blog opnieuw aangevuld.
We hopen dat je ons regelmatig een 'virtueel' bezoekje brengt
Brenda De Bouw & Marc Gorremans docenten KHMechelen - departement Lerarenopleiding - http://www.khm.be
06-04-2008 om 18:35
geschreven door admin
23-03-2008
Zalig Paasfeest
Deze blog wordt - wegens de paasvakantie - even niet bijgewerkt. Duik eens in het archief en raadpleeg de berichten die je nog niet kon lezen! Op 7 april zijn we terug present!
23-03-2008 om 00:00
geschreven door admin
22-03-2008
Webpad ... wasda ?
Een webpad is een manier om materiaal op een veilige manier aan te reiken aan kinderen van de lagere school. Een voorbeeld kan je vinden op http://webpad-australie.yurls.net/
22-03-2008 om 00:00
geschreven door admin
21-03-2008
Chatten, MSN-nen enzovoort
In Nederland zijn 25 leraars ontslagen omdat ze hun leerlingen pikante sms'jes stuurden. Ook bij ons waarschuwen het onderwijsblad Klasse en Child Focus leerkrachten voor de gevaren van chatten en sms'en met leerlingen.
'Via chat of mail kan een leerkracht heel makkelijk doordringen in de leefwereld van jongeren', zegt Leo Bormans, hoofdredacteur van Klasse. 'Maar bij leerkrachten die bepaalde grenzen niet respecteren, loopt het snel uit de hand.'
De stichting Media Makkers heeft zich sinds de oprichting in april 2004 ingezet voor het verbeteren van het bewustzijn over jongeren, media en commercie. De activiteiten in 2005 waren voornamelijk gericht op het verbeteren van het commerciële bewustzijn van jongeren. In 2005 werd tevens uitgebreid onderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat jongeren tegenwoordig moeite hebben media-inhoud te onderscheiden van allerlei vormen van commercie. Daarnaast bleek uit het rapport 'Mediawijsheid, nieuw burgerschap' van de Raad voor Cultuur uit Juli 2005 dat er behoefte is aan een nieuwe vorm van media-educatie. Ook ouders blijken een speciaal mediavak op school noodzakelijk te achten om jongeren kennis en begrip over de werking en de rol van de media bij te brengen (bron: Marketresponse januari 2006). Genoeg redenen voor Stichting Media Makkers om in 2006 meer aandacht te besteden aan het verbeteren van de mediawijsheid van jongeren en jongeren tot 16 jaar. Daarbij blijft het herkennen en kritisch benaderen van commercie een belangrijk thema.
Lees zeer aandachtig http://www.cyberpesten.be/cyberpestenenschool.htm en geef dan in je digitaal portfoilio (rubirke BLOG 1) een antwoord op de vraag: "Wat doe jij preventief als leerkracht van de derde graad om cyberpesten in je klas en bij je leerlingen te voorkomen?"
Je schijft hierover maximum dertig regels tekst en je komt die verduidelijken tijdens de mondelinge proef op het einde van dit tweede semester.
18-03-2008 om 00:00
geschreven door admin
17-03-2008
Wikipedia4kids
Op www.wikikids.nl kan je een soort wikipedia vinden voor kinderen. Bekijken met een kritisch oog is de boodschap.
Op www.ictgids.be kan je een online bijkomende inofrmatie vinden die hoort bij de brochure Veilig Online. Deze brochure kan je gratis verkrijgen via de website van het departement onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap (www.ond.vlaanderen.be ) - dienst publicaties
15-03-2008 om 00:00
geschreven door admin
13-03-2008
GIMP !
Gimp staat voor GNU Image Manipulation Program. Het is het gratis antwoord op dure grafische programma's als Adobe Photoshop en heeft sinds zijn introductie in 1995 een grote groep trouwe gebruikers aan zich weten te binden. In eerdere versies van The Gimp zagen we al features opduiken die we ook in Adobe Photoshop aantreffen, zoals lagen, kanalen en een overvloed aan andere tools.
Voor de vierde keer organiseert de voorgezette bacheloropleiding leraar zorgverbreding en remediërend leren (BAZO) van de KHMechelen een studiedag in Campus De Vest, Zandpoortvest 60 Mechelen. Deze Vlaamse Impulsdag, dit jaar op zaterdag 15 maart, krijgt ook ministeriële belangstelling.
Geen dissecties van dieren meer in het Vlaams onderwijs
In het secundair onderwijs hoeven dissecties van dieren niet langer. Er zijn voldoende alternatieven voorhanden. Vlaams minister Frank Vandenbroucke gaf de impuls tot een akkoord.
Het akkoord stelt dat geen enkel leerplan dissecties als aangewezen methode zal suggereren noch opleggen. De betrokken partijen, waaronder het Vlaams departement van onderwijs en dierenrechtenorganisaties, verwijzen voor deze beslissing naar wijzigende opvattingen binnen de samenleving over deze problematiek. Tevens zijn er voldoende alternatieven voorhanden waarvoor geen dieren moeten sterven, zoals softwarepakketten, videofilms en namaakdieren.
bron: nieuwsbrief Schoolwinkel.net
11-03-2008 om 18:00
geschreven door admin
06-03-2008
Data terughalen van je schijf of memostick ?
Twee gratis programma's kunnen je misschien helpen om je 'gewiste' bestanden terug te halen. PhotoRec is software om gewiste bestanden terug te halen. Het is ooit geschreven voor het terughalen van foto's, maar werkt ook bij andersoortige bestanden. Ideaal dus als je een bestand van je bijna defecte memostick wil terughalen.
Lees beide stellingen grondig en kritisch. Probeer in een korte tekst je eigen mening erover zo duidelijk mogelijk te formuleren.
1/ ICT in de klas: een meerwaarde? Wat denk je er zelf over? Misschien kan het hoofdstuk 'Computeren met peuters en kleuters' in de syllabus 'ICT in de kleuterschool' (blz 20 e.v) je al een eindje op weg helpen.
2/ Lees het volgende citaat: "leren lezen en schrijven is wereldwijd een logische eerste stap in het onderwijs. Zonder taal is communicatie onbestaande. Vandaag is die communicatie heel dikwijls audiovisueel, en dus niet uitsluitend literair.
De grammatica, de structuur, het schrijven, het inzicht in het creëren van de beeldtaal is essentieel om beeldtaal zo juist mogelijk te kunnen lezen of interpreteren. De manipulatie door de media en de moeilijkheden om het beeld dat ons over de samenleving wordt voorgeschoteld zo juist mogelijk te plaatsen, neemt elke dag toe. Wij creëren als filmmakers fictie en we manipuleren van de eerste tot de laatste seconde. We proberen de mensen te doen geloven dat ons verhaal klopt, we verdraaien of versterken de waarheid, verzinnen om het even wat."( Stijn Coninx) Kan je bij deze uitspraak 2 voorbeelden geven uit de film- en reclamewereld die deze stelling illustreren. Hoe zou je met je kleuters rond dit gegeven kunnen werken? Hoe zou je hen bewust laten worden van deze manipulatie, verdraaiing van de werkleijkheid en hen er weerbaar voor maken?
De lente komt dichterbij Daarom nu al de eerste suggestie. Naast werkbladen, knutselsuggesties en kralenplanken ook leuke ideeën om de klas in te richten.
Punthoofdpuntbe vernieuwt automatisch elk kwartier de hoofdpunten uit het nieuws in de Vlaamse pers.
Je kan selecteren op hoofdpunten, buitenland, binnenland, economie, politiek, sport, wetenschap, media en 'weird'. Ook kan je per hoofdpunt doorlinken naar verschillende kranten en tijdschriften (vb. De Morgen, De Standaard, DeTijd, Knack,...)
Punthoofdpuntbe is de 'geautomatiseerde journalist' van webspecialist Anthony Liekens (bekend van o.a. Last.fm en het Vlaams Woordenboek). Hij presenteert de top 10 van de nieuwsberichten van het moment.
In 2006 verscheen een boek over het zogenaamde vertellend leren. (Hans Jansen en Renée van der Linde, Vertellend leren. Digital Storytelling binnen levend leren, ISBN 90-77834-19-2). Een boek waarin je geleerd wordt hoe je een digitale vertelling (Digital Storytelling) kunt maken. Hiermee wordt een kort verhaal bedoeld dat wordt verteld in digitale beelden, voorzien van (ingesproken) teksten, muziek geluiden en effecten. Het verhaal wordt gemaakt met digitale video, audio en fotografie als een verhalend en verbeeldend hulpmiddel in leerprocessen.
Gebruikers van Hotmail en Windows Live Messenger hebben het gisteren een groot deel van de dag zonder hun webdiensten moeten stellen. Het was zo goed als onmogelijk om in te loggen, al was er weinig te merken voor wie de hele dag online bleef.
Waar moet je op letten als je kleine kinderen (0-4 jr) wilt laten internetten? Frederike Lems, pedagoge en media-deskundige, vertelt wat goed is en wat niet, aan de hand van twee praktijkvoorbeelden terug te vinden op de website van Ouders Online
Deze blog wordt bijgehouden ter ondersteuning van de opleiding bachelor leraar lager onderwijs aan de KHMechelen door Brenda De Bouw en Marc Gorremans - info over de studierichtingen aan de KHMechelen kan je lezen op www.khm.be