Ik ben Rudi, en gebruik soms ook wel de schuilnaam kartix.
Ik ben een man en woon in Bonheiden (België) en mijn beroep is technisch bediende.
Ik ben geboren op 29/11/1957 en ben nu dus 67 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: o.a. fotografie, electronica, indoorkarten, computers..
Materiaal
Canon 20D
Sigma 10-20mm f4-5.6 EX DC HSM
Canon EF24-105 f4 L IS USM
Sigma 18-50mm / f2.8
Canon EF50mm f1.8 II
Sigma 70-200mm f2.8 HSM APO
Sigma 180mm f3.5 EX IF APO HSM macro
Sigma 50-500mm f4-6.3 EX APO RF HSM DG
Canon MP-E65 f2.8 macro
Sigma 1.4x & 2x teleconverters
Sigma EF500DG ST
Manfrotto 055PRO
Manfrotto RC322 ballhead
Kartix fotoblog
In horam vivere betekent: leef van dag tot dag (letterlijk leef van uur tot uur) !
Dagelijks minstens 1 nieuwe foto. Uw commentaar of beoordelingen zijn altijd welkom.
13-10-2006
Zweefvlieg
Vlinders, libellen, zweefvliegen en andere insekten vliegen nog steeds rond alsof het zomer is. Ik hou het ook graag nog even bij die gedachte , tegen beter weten in .
Dit is mijn bijdrage tot de oktober battle op het Belgium Digital forum. Louter voor de fun.
Werkwijze: copie van de foto gemaakt en op die kopie alles weggegomt behalve de onderarm. Daarna het fantablikje (dat eerder al werd vrijgemaakt van de achtergrond) naar deze foto gesleept, grootte aangepast om vervolgens enkele kopies van te maken. Die kopies geroteerd zodat het er wat rommeliger uitziet. Tot slot op het omgekeerde blikje met de Dodge tool wat reflectie nagebootst. Door met lagen te werken kan de geisoleerde onderarm prioriteit gegeven worden zodat de blikjes er achter verschuilen.
Oude, verwaarloosde wagens hebben van zichzelf iets fotogenieks. Het 2pk'tje kwam ik eerder toevallig tegen maar het was zeker geen onaangename verrassing. Dat ik tussen de netels moest plaats nemen had ik er graag voor over :D .
Mosterdpothoeve in Duffel, of liever de vervallen karrenschuur ervan. Dit is het enige overblijvende gebouw ooit deel uitmakende van de Mosterpothoeve. Kwam het tegen tijdens een wandeltocht in natuurgebied De Mosterdpot (klik op "Natuurgebieden" , daarna op "De Mosterdpot"; klik op "Wandelpad" om een plannetje in pdf formaat te vinden).
Herfst = paddestoelentijd! Veel foto's van paddestoelen heb ik nog niet gemaakt maar daar zal spoedig verandering in komen . Deze twee zijn van hetzelfde geslacht Coprinus ofwel: inktzwammen.
Eerste foto is de Geschubde inktzwam (Coprinus comatus). Eens volwassen lost de hoed zich vanaf de rand op en verandert in een inktachtige vloeistof.
Op de tweede foto het Hazenpootje (Coprinus lagopus) dat veelal in groepjes voorkomt. Deze kon, na uitzoeken van een goed standpunt, geïsoleerd worden van zijn soortgenoten.
Ik had het eergisteren al aangehaald dat ik een aparte manier gebruik om een subtiel kontrastverschil te verkrijgen. Ik gebruik de methode meestal wanneer fijne lijnen deel uitmaken van het onderwerp. Vergelijken we beide foto's dan is er op het eerste zicht geen verschil in beide versies van de libel. Tja, ik had al vermeld dat het subtiel ging zijn ;-) Wanneer u nader toekijkt dan ziet u dat de vleugeladering duidelijker waarneembaar is op de tweede foto. Ook op andere plaatsen merkt men het contrastverschil voornamelijk bij de kleine details.
Hoe verkrijg je dat nu? De beschrijving geldt uitsluitend voor PhotoShop gebruikers. Ik vertrek van de hoogste resolutie waarin de foto werd genomen, op de Canon 20D is dat 3504x2336 pixels. Copieren naar tweede laag en op die tweede laag pas ik het Poster Edges filter toe (onder Artistic filters te vinden) . Hoe hoger de resolutie van de foto hoe verfijnder dat het filter kan te werk gaan. Instellingen van het Power Edges filter: waarde 0 voor Edge Tickness (het moet subtiel blijven) , ook nul voor Edge Intensity (anders wordt alle ruis meegerekend en staat de foto vol zwarte puntjes) en Posterization op 6 (maximum dus). Door de tweede laag uit en aan te zetten kan het verschil heel duidelijk worden gezien. Daarna deze tweede laag beetje temperen door Fill en Opacity naar 75% te brengen (sommige foto's kunnen meer of minder verdragen). Tot slot de 2 lagen samenvoegen. Daarna kunnen eventuele verdere bewerkingen worden toegepast. Hoe sterk het effect is kan je dus perfect zelf instellen. De kunst is echter om niet te overdrijven, het moet ..euhm.. subtiel blijven. Soms is het verstandiger om het effect alleen op het onderwerp zelf toe te passen. Dat kan op dezelfde manier maar na het toepassen van het filter gum je de rest weg om daarna de lagen samen te voegen.
Met de fiets op weg naar het werk passeer ik steeds deze fraaie beschilderde garagepoort. De dame in de wagen is Margaretha Van Oostenrijk, van 1507 tot 1530 landvoogdes der Nederlanden, die vanuit Mechelen regeerde. De link met de vogel ontgaat me maar ik ben nooit sterk in geschiedenis geweest.
Tijdens de lunchpauze even weg van het werk en wat foto's gaan schieten met de bedoeling nog wat te experimenteren met HDR (high dynamic range). 3 maal hetzelfde onderwerp, een keertje onderbelicht, een keertje normaal en nog een overbelichte versie. Eerste foto is de normaal belichte. De foto werd enkel wat verscherpt (copie op tweede laag, die verscherpen en daarna dekking naar 50% gebracht om oververscherping te voorkomen).
Nadat van de drie foto's een HDR werd gemaakt met Photomatix Pro werd die met Tonemapping omgezet om de tweede foto als resultaat te krijgen. Ook deze foto werd op dezelfde manier verscherpt. Vooraf werd er ook nog een andere bewerking gedaan om verfijnt het contrast te verscherpen dus niet op de gewone manier. Welk truukje? daar kom ik later nog wel eens op terug.
Yep, nog eens libellen. Zo kwam ik ze tegen. Voor de duidelijkheid, het rodere exemplaar is het mannetje.
Voorzichtig van links benaderd.
Een ietsje verder gedraaid en de achtergrond krijgt psychedelische invloeden ;-)
Zo zie je dat de achtergrond bij macro opnames uiterst belangrijk is. Het komt er op aan om die zo rustig en egaal mogelijk te krijgen, al is dat in de natuur niet altijd voor de hand liggend.
Stilletjesaan werd het herfst. Eerst merkten we er nog niet zoveel van door de aangename nazomerse dagen maar nu het enkele graden frisser is geworden komt, bij mij alleszins, het echte herfstgevoel naar boven. 's Ochtends weer net iets donkerder dan de dagen voordien, 's avonds iets vroeger donker. Ook de natuur zelve is er klaar voor en begint ons zijn herfstkleuren voor te schotelen, nu nog subtiel, binnenkort geprononceerd.
Vanochtend onder andere in het Zellaerbos in Bonheiden wat rondgelopen. Deze foto is een echte HDR. Hij bestaat uit drie aparte opnames (onder-, normaal- en overbelicht) die met Photomatix tot HDR image zijn samengesteld en daarna Tonemapping op losgelaten.
De eerste kan je beter een verhakkelde aurelia noemen, gezien de staat van zijn rechtse achtervleugel en de linkervoelspriet die een derde korter is geworden. Kans is groot dat het nog eentje van de zomergeneratie is, getuige ook de blekere kleur.
Nummer twee is er eentje van de herfstgeneratie en was lekker nectar aan het opzuigen.
En ook nummer drie deed zijn best. Wanneer ze nectar opzuigen kan je ze erg kortbij benaderen op voorwaarde dat er geen bruuske bewegingen worden gemaakt.
Nog eens een libel tussendoor Het is de bruinrode heidelibel, hier makkelijk te herkennen aan de gele streep op de donkere poten.
Ik hoop in de toekomst wat makkelijker insekten te kunnen determineren. Tot nu toe zocht ik zelf rond op het internet of huurde al eens een boek uit de bibliotheek. Onlangs heb ik de Nieuwe Insecten Gids uit de Tirion Natuur reeks gekocht alsook de ANWB Vogelgids Van Europa en bij De Slegte vond ik voor een zacht prijsje Het Beste Vogelboek van Reader's Digest.
Niet elke foto is geschikt om er HDR / Tonemapping bewerking op uit te voeren. Soms is het effect minimaal of helemaal geen verbetering, soms levert het een meerwaarde op. De hier getoonde foto is zo een voorbeeld mede door het opzettelijk overdrijven van bepaalde settings.
De tot nu toe getoonde foto's zijn eigenlijk geen echte HDR's. Daarvoor moet je een foto enkele malen na mekaar nemen met verschillende belichtingen. Als het fototoestel bracketing toelaat dan stel je dat zo in dat je onderbelicht, correct belicht en overbelicht.Vanaf die gemaakte foto's kan je dan een echte HDR samenstellen en daarna middels tonemapping er een presentabele HDR foto van maken. Een duidelijke technische uitleg vindt u in de FAQ op de website van de makers van Photomatix.
Maar d.m.v. tonemapping plug-in is het mogelijk om een gelijkaardig effect te verkrijgen al is het niet totaal hetzelfde. Ook in Photomatix kan tonemapping gebruikt worden vanaf 1 bestand al was dat niet de bedoeling van de makers, maar het kan en is hier beschreven.
Een paar jaar geleden heb ik het huis waar we nu in wonen volledig zelf verbouwd. Draagmuren heb ik uitgeslagen en door stevige stalen balken vervangen, elektriciteit en waterleiding volledig vernieuwd, gasleiding voorzien en een CV-ketel geplaatst, radiatoren op beneden- en bovenverdieping geplaatst en aangesloten; heb gechapt en gemetseld, heb gyproc tegen muren en hangend plafond geplaatst, binnendeuren vervangen, geschilderd enzovoort. Alles op mijn eentje en zonder hulp van buitenaf (okee, mijn broer heeft enkele dagen komen helpen) ... het duurde twee jaar en al mijn vrije tijd werd er in gestoken maar we hadden geen haast. Kwaliteit primeerde.
Een groot contrast tegenover de koppels van The Block op VT4 die op korte tijd (enkele weken) een ruwbouw naar een gezellige ruimte moeten omtoveren. Er wordt heel wat geld tegenaangesmeten en voor de kijker lijkt het of iedereen staat te springen om achteraf zo'n loft of appartement te kunnen kopen.
De drieste waarheid is anders. Op de foto ziet u het gebouw waar vorig jaar The Block Mechelen doorging. Alle appartementen staan nog steeds te koop. Dat is niet zonder reden, al heb ik de binnenkant nooit gezien maar ik kan me van de afwerking wel iets voorstellen. De prijs/kwaliteit verhouding zal wel mank zitten want anders zou de boel toch al lang kopers gevonden hebben?
De foto werd gemaakt met een 10mm breedhoeklens, ik moest wel want de straat is niet zo breed. Dat geeft heel wat perspektievervorming, heb dus stevig moeten corrigeren. Daarna een HDR van gemaakt en tot slot belichting en contrast aangepast en links wat rommel weggesneden ... het is een saaie foto maar heb getracht hem nog iets aantrekkelijk te maken.
Nog even over The Block, wist u dat VT4 nog steeds kandidaten zoekt voor 2005?
Dit is de boot van het catamarantype die ons vanuit de haven van Hyères naar het eilandje Port-Cros bracht. De foto werd naar 16-bits formaat omgezet om er daarna HDR op toe te passen en werd vervolgens door middel van tonemapping opnieuw naar 8-bits omgezet. Een goed startpunt om meer te weten over HDR en Tonemapping vindt u op Wikipedia. Deze week zal ik nog een aantal HDR foto's tonen. Zelf gebruik ik zowel de Photomatix Tonemapping plug-in voor Photoshop alsook het standalone programma Photomatix Pro. Photoshop CS2 heeft ook een HDR mogelijkheid maar tot nu toe haal ik daar weinig goede resultaten mee.
Eén van de gekendste weidevogels is wel de kievit. De vogel eet veel schadelijke insekten, wormen en larven die in de grond leven, vandaar dat we hem zo dikwijls op de grond zien. De kuif van deze vogel is nog kort wat er op duidt dat het een juveniel dier is.