Ik ben Rudi, en gebruik soms ook wel de schuilnaam kartix.
Ik ben een man en woon in Bonheiden (België) en mijn beroep is technisch bediende.
Ik ben geboren op 29/11/1957 en ben nu dus 67 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: o.a. fotografie, electronica, indoorkarten, computers..
Materiaal
Canon 20D
Sigma 10-20mm f4-5.6 EX DC HSM
Canon EF24-105 f4 L IS USM
Sigma 18-50mm / f2.8
Canon EF50mm f1.8 II
Sigma 70-200mm f2.8 HSM APO
Sigma 180mm f3.5 EX IF APO HSM macro
Sigma 50-500mm f4-6.3 EX APO RF HSM DG
Canon MP-E65 f2.8 macro
Sigma 1.4x & 2x teleconverters
Sigma EF500DG ST
Manfrotto 055PRO
Manfrotto RC322 ballhead
Kartix fotoblog
In horam vivere betekent: leef van dag tot dag (letterlijk leef van uur tot uur) !
Dagelijks minstens 1 nieuwe foto. Uw commentaar of beoordelingen zijn altijd welkom.
31-10-2007
Sierfruit
Nog eens een foto uit het zonnige zuiden. De mandjes zijn gevuld met sierfruit maar ik wou toch eens weten wat "colloquintes" zijn. Het betreft hier vermoedelijk een schrijffout want het woord colloquintes bestaat niet maar wel coloquintes. Een coloquinte zou een sierboom zijn met sinaasappelachtige vruchten die enkel als decoratie worden gebruikt. Maar het woord coloquinte wordt ook ruimer gebruikt als zijnde sierfruit.
Deze purperen paddenstoelen lijken wel een hoedje van fluweel te hebben.
Wegens geen statief bij moest ik wel inflitsen, wat de paddestoelen harder doet overkomen.
Met AscGen kan van een bestaande foto een versie met enkel karakters worden gemaakt. Het doet me terugdenken aan de tijd dat voornamelijk via de 2-meterband tekeningen (ascii art) werden doorgestuurd via RTTY (telex voor radioamateurs) en uitgeklopt op meterslang telexpapier. Ik had twee telexen van de toenmalige RTT (nu Belgacom) voor een prikje gekocht en via een interface op de zend/ontvanger aangesloten om zo telexen te versturen en ontvangen. We spreken nu over begin 1980. Omdat die telexmachines veel lawaai maakten kocht ik mijn eerste homecomputer (de Tandy TRS-80 model 1) en maakte zelf een digitale interface aan de hand van een half duidelijk schema zodat RTTY voortaan geluidloos werd gepleegd. Wat meteen ook de charme deed verdwijnen.
AscGen dus, je kan het hier gratis downloaden. Met Photoshop werd daarna de mix gemaakt van originele en ascii uitvoering.
De Hottentothoeve en -schuur in Bonheiden werd op 22 december 2000 tot beschermd monument verklaart wegens zijn historische waarde als monument. De hoeve bevindt zich op privaat terrein en is dus in privébezit. Ik heb voor de geïnteresseerde foto's gevonden van de verbouwingen van de schuur, restauratiewerken die mid 2003 van start gingen.
Een deel van het interieur van de vakantievilla in zuid Frankrijk. Ik heb dit altijd een mooie foto gevonden al zijn er duizend en één dingen op aan te merken. De foto is een HDR om het grote lichtbereik (felle zon buiten, schaduw binnen) te kunnen samenvatten.
Terug naar de Lubéron, eind augustus. Hagedissen komen schuchter uit hun holletje gekropen en warmen zich op. Anderen kijken de kat uit de boom en komen slechts nu en dan eens kijken om dan snel tussen de rotsen of keien door te glippen.
Tot mijn verrassing prijkt mijn foto (zie ook blog van 20 oktober 2007) al enkele dagen op http://digif.eu als eerste "Foto van de week". Niet dat het iets wereldschokkends is maar toch leuk als anderen je foto mooi vinden .
De vliegenzwam (Amanita muscaria) is een vrij gekende paddestoel. Ik weet niet of dat nu nog zo is maar in kinderboeken vroeger kwam dikwijls deze tot de verbeelding sprekende paddestoel voor. Raar want het is een giftige zwam die stoffen bevat die als zenuwgif werken. Symptomen zijn bewustzijnsstoringen, ademnood, aanvallen van razernij e.d. alhoewel zelden met dood tot gevolg.
Vanmiddag slecht heel eventjes het park ingedoken. Ondanks het zonnige weer maar weinig insecten gezien (enkele vlinders en een libel) laat staan geschoten. Dan maar wat aan het uitproberen geweest met de 10-20mm breedhoeklens. En aangezien er geen bijtjes waren die zoemden heb ik dan zelf maar wat "gezoomd" ... trage sluitersnelheid en snel uitzoomen leverde dit als minst slechtste foto op. Geen Photoshopgedoe dus.
Of het nu vader of moeder is, maakt niet veel uit. Het "grote" slakje is ongeveer een centimeter lang. Het slakkenhuisje is bijna geheel doorzichtig. Een fragiel tafereeltje zo in de ochtendzon.
Vandaag is het Dag van de Architectuur 2007. 100 architectureel interessante gebouwen in verscheidene steden kon men vandaag bezichtigen. In Mechelen was dat onder andere de volledig vernieuwde Lamot site, waar wij voor kozen. Onder leiding van één van de architecten van het gebouw kregen we een rondleiding van een uur die begon op het dakterras op de zesde verdieping en zo alle verdiepen naar beneden toe aandeed. In afwachting van de rondleiding al enkele fotokes getrokken van de ingang en het eerste verdiep, Mechelen Centraal genoemd.
Deze namiddag zakten we af naar Leuven. Na de zoveelste winkel bezocht te hebben was er even tijd voor een fotografisch intermezzo De wijk Sint Maartensdal omvat verscheidene woonblokken en woontorens. Door de afgetekende lijnen zeker interessant om op de gevoelige plaat euh sensor vast te leggen.
Heb op alle foto's wat perspectiefcorrectie moeten uitvoeren om de convergerende lijnen enigzins aanvaardbaar en evenwijdig te krijgen.
Het mistige weer van de voorbije dagen zorgt er voor dat er niet zoveel insecten rondkruipen of rondvliegen en ik wou per sé een beestje vastleggen. Het is dit vliegje geworden dat zich tegoed deed aan "iets groens". 't Kan maar smaken zeker
Nog eentje vanuit de omgeving Zennegat, 1 van de vele boten die er liggen. Ik vond hem mooi genoeg om er enkele hdr's van te maken. Alle foto's behalve de laatste bestaan uit drie opnames met telkens 2 stops verschil.
De laatste foto is een hdr gemaakt uit 1 raw bestand (om de simpele reden dat er geen drie foto's werden van gemaakt) waarvan één kopie met EV 2 stops minder, één kopie 2 stops meer en de oorspronkelijke foto. Achteraf werd het hdr resultaat nogmaals met de gewoon belichte foto gemengd omdat het hdr resultaat op zich niet zo fraai was. Een uitleg die bijna langer duurt om lezen dan uit te voeren
Ik hoop dat u het nog niet beu wordt maar ook vandaag een foto van het Zennegat. Ditmaal een pano die werd samengesteld uit 12 foto's. De getoonde foto is nogal klein maar je kan hier klikken voor grotere versie. Gans rechts stroomt de Dijle. Gans links bevindt zich de Zennegatsluis en van achter de rijhuizen komt de Zenne toe. Op de foto de verte inkijkend, stroomt de Dijle verder waar ongeveer een kilometer verderop de Nete zich bijvoegd en ze samen de Rupel vormen om ongeveer 12 kilometer stroomafwaarts ter hoogte van Rupelmonde in de Schelde uit te monden. Tot zover het stukje aardrijkskunde
Het Zennegat is hier gelegen. Je wandelt of fietst er best naartoe vanaf de wijk Battel, eenmaal terug kan je in café Den Biechtstoel nabij de kerk wat bijtanken. Een fietstochtroute die onder andere het Zennegat en Klein-Willebroek aandoet kan je hier hierzo vinden.
Wilt u meer vernemen over het Zennegat en het aangrenzende natuurgebied Den Battelaer dan kan ik u www.zennegat.be , opgezet door Chantal, aanbevelen. Het Zennegat vroeger en nu, de boten, vogels, insecten, paddestoelen en de waargenomen vossen komen er allen aan bod.
Langsheen de vaart naar het Zennegat toe liggen een boel woonboten. De zon probeerde door de mist heen te priemen al duurde dat wel een tijd. De originele foto werd bewerkt tot dit resultaat. Het lijkt het wel nacht en de zon is maan geworden.
Daar waar Zenne, Leuvense vaart en Dijle bijeenstromen is het Zennegat gelegen. De volgende dagen meer hierover. Voor vandaag: enkele huisjes aan het Zennegat.