Ik ben Rudi, en gebruik soms ook wel de schuilnaam kartix.
Ik ben een man en woon in Bonheiden (België) en mijn beroep is technisch bediende.
Ik ben geboren op 29/11/1957 en ben nu dus 67 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: o.a. fotografie, electronica, indoorkarten, computers..
Materiaal
Canon 20D
Sigma 10-20mm f4-5.6 EX DC HSM
Canon EF24-105 f4 L IS USM
Sigma 18-50mm / f2.8
Canon EF50mm f1.8 II
Sigma 70-200mm f2.8 HSM APO
Sigma 180mm f3.5 EX IF APO HSM macro
Sigma 50-500mm f4-6.3 EX APO RF HSM DG
Canon MP-E65 f2.8 macro
Sigma 1.4x & 2x teleconverters
Sigma EF500DG ST
Manfrotto 055PRO
Manfrotto RC322 ballhead
Kartix fotoblog
In horam vivere betekent: leef van dag tot dag (letterlijk leef van uur tot uur) !
Dagelijks minstens 1 nieuwe foto. Uw commentaar of beoordelingen zijn altijd welkom.
03-10-2006
Paringswiel bruinrode heidelibellen
Yep, nog eens libellen. Zo kwam ik ze tegen. Voor de duidelijkheid, het rodere exemplaar is het mannetje.
Voorzichtig van links benaderd.
Een ietsje verder gedraaid en de achtergrond krijgt psychedelische invloeden ;-)
Zo zie je dat de achtergrond bij macro opnames uiterst belangrijk is. Het komt er op aan om die zo rustig en egaal mogelijk te krijgen, al is dat in de natuur niet altijd voor de hand liggend.
Stilletjesaan werd het herfst. Eerst merkten we er nog niet zoveel van door de aangename nazomerse dagen maar nu het enkele graden frisser is geworden komt, bij mij alleszins, het echte herfstgevoel naar boven. 's Ochtends weer net iets donkerder dan de dagen voordien, 's avonds iets vroeger donker. Ook de natuur zelve is er klaar voor en begint ons zijn herfstkleuren voor te schotelen, nu nog subtiel, binnenkort geprononceerd.
Vanochtend onder andere in het Zellaerbos in Bonheiden wat rondgelopen. Deze foto is een echte HDR. Hij bestaat uit drie aparte opnames (onder-, normaal- en overbelicht) die met Photomatix tot HDR image zijn samengesteld en daarna Tonemapping op losgelaten.
De eerste kan je beter een verhakkelde aurelia noemen, gezien de staat van zijn rechtse achtervleugel en de linkervoelspriet die een derde korter is geworden. Kans is groot dat het nog eentje van de zomergeneratie is, getuige ook de blekere kleur.
Nummer twee is er eentje van de herfstgeneratie en was lekker nectar aan het opzuigen.
En ook nummer drie deed zijn best. Wanneer ze nectar opzuigen kan je ze erg kortbij benaderen op voorwaarde dat er geen bruuske bewegingen worden gemaakt.
Nog eens een libel tussendoor Het is de bruinrode heidelibel, hier makkelijk te herkennen aan de gele streep op de donkere poten.
Ik hoop in de toekomst wat makkelijker insekten te kunnen determineren. Tot nu toe zocht ik zelf rond op het internet of huurde al eens een boek uit de bibliotheek. Onlangs heb ik de Nieuwe Insecten Gids uit de Tirion Natuur reeks gekocht alsook de ANWB Vogelgids Van Europa en bij De Slegte vond ik voor een zacht prijsje Het Beste Vogelboek van Reader's Digest.
Niet elke foto is geschikt om er HDR / Tonemapping bewerking op uit te voeren. Soms is het effect minimaal of helemaal geen verbetering, soms levert het een meerwaarde op. De hier getoonde foto is zo een voorbeeld mede door het opzettelijk overdrijven van bepaalde settings.
De tot nu toe getoonde foto's zijn eigenlijk geen echte HDR's. Daarvoor moet je een foto enkele malen na mekaar nemen met verschillende belichtingen. Als het fototoestel bracketing toelaat dan stel je dat zo in dat je onderbelicht, correct belicht en overbelicht.Vanaf die gemaakte foto's kan je dan een echte HDR samenstellen en daarna middels tonemapping er een presentabele HDR foto van maken. Een duidelijke technische uitleg vindt u in de FAQ op de website van de makers van Photomatix.
Maar d.m.v. tonemapping plug-in is het mogelijk om een gelijkaardig effect te verkrijgen al is het niet totaal hetzelfde. Ook in Photomatix kan tonemapping gebruikt worden vanaf 1 bestand al was dat niet de bedoeling van de makers, maar het kan en is hier beschreven.
Een paar jaar geleden heb ik het huis waar we nu in wonen volledig zelf verbouwd. Draagmuren heb ik uitgeslagen en door stevige stalen balken vervangen, elektriciteit en waterleiding volledig vernieuwd, gasleiding voorzien en een CV-ketel geplaatst, radiatoren op beneden- en bovenverdieping geplaatst en aangesloten; heb gechapt en gemetseld, heb gyproc tegen muren en hangend plafond geplaatst, binnendeuren vervangen, geschilderd enzovoort. Alles op mijn eentje en zonder hulp van buitenaf (okee, mijn broer heeft enkele dagen komen helpen) ... het duurde twee jaar en al mijn vrije tijd werd er in gestoken maar we hadden geen haast. Kwaliteit primeerde.
Een groot contrast tegenover de koppels van The Block op VT4 die op korte tijd (enkele weken) een ruwbouw naar een gezellige ruimte moeten omtoveren. Er wordt heel wat geld tegenaangesmeten en voor de kijker lijkt het of iedereen staat te springen om achteraf zo'n loft of appartement te kunnen kopen.
De drieste waarheid is anders. Op de foto ziet u het gebouw waar vorig jaar The Block Mechelen doorging. Alle appartementen staan nog steeds te koop. Dat is niet zonder reden, al heb ik de binnenkant nooit gezien maar ik kan me van de afwerking wel iets voorstellen. De prijs/kwaliteit verhouding zal wel mank zitten want anders zou de boel toch al lang kopers gevonden hebben?
De foto werd gemaakt met een 10mm breedhoeklens, ik moest wel want de straat is niet zo breed. Dat geeft heel wat perspektievervorming, heb dus stevig moeten corrigeren. Daarna een HDR van gemaakt en tot slot belichting en contrast aangepast en links wat rommel weggesneden ... het is een saaie foto maar heb getracht hem nog iets aantrekkelijk te maken.
Nog even over The Block, wist u dat VT4 nog steeds kandidaten zoekt voor 2005?
Dit is de boot van het catamarantype die ons vanuit de haven van Hyères naar het eilandje Port-Cros bracht. De foto werd naar 16-bits formaat omgezet om er daarna HDR op toe te passen en werd vervolgens door middel van tonemapping opnieuw naar 8-bits omgezet. Een goed startpunt om meer te weten over HDR en Tonemapping vindt u op Wikipedia. Deze week zal ik nog een aantal HDR foto's tonen. Zelf gebruik ik zowel de Photomatix Tonemapping plug-in voor Photoshop alsook het standalone programma Photomatix Pro. Photoshop CS2 heeft ook een HDR mogelijkheid maar tot nu toe haal ik daar weinig goede resultaten mee.
Eén van de gekendste weidevogels is wel de kievit. De vogel eet veel schadelijke insekten, wormen en larven die in de grond leven, vandaar dat we hem zo dikwijls op de grond zien. De kuif van deze vogel is nog kort wat er op duidt dat het een juveniel dier is.
Naar mijn gevoel hebben we nu echt wel de laatste aangename warme zonnige dagen. Dat moet het kikkertje ook gedacht hebben terwijl we beiden genoten van de zon.
Degenen die hier een fotomodel verwachten te zien moet ik teleurstellen. Vanessa heet voluit Vanessa cardui, in het nederlands beter gekend als de distelvlinder en behoort tot de familie Nymphalidae. De distelvlinder is een trekvlinder, net als bijvoorbeeld de Atalanta waar hij op gelijkt, die vanuit het middellandse zeegebied naar het noorden trekt maar hier helaas niet overwintert.
Vandaag had mijn vrouw alle druifjes geplukt van onze jonge druivelaar. Het is het eerste jaar dat hij druiven voortbrengt. Ze zijn niet groot maar wel erg smakelijk.
Het is maar gewoon een stilleven maar het plaatje had ik al een hele tijd in mijn hoofd. Eigenlijk al sinds vaderdag toen ik ze kado kreeg en besloot ze niet te openen alvorens de flesjes op foto vast te leggen.
Deze late namiddag stond de zon ideaal dus gauw enkele blaadjes afgeknipt, de flesjes uit de koelkast gehaald, ze tesamen met een paar glazen en de jonge druifjes op een tafeltje gezet en dan wat shots gemaakt. Minidruifjes, mini wijnflesjes maar we hebben geen mini wijnglazen ;-)
En vanavond eindelijk van mijn kadootje genieten. Op uw gezondheid!
23 september Even een update ... aangepaste foto na terechte opmerkingen over te weinig contrast en beetje scheef:
Met de herfst voor de deur had ik vanmiddag het idee wat foto's te maken waarin de huidige natuurkleuren naar voren komen. Om ze nog wat te versterken koos ik de preset Fall Colors uit het Virtual Photographer filter voor Photoshop. Nerven als onderwerp is dus eigenlijk een alibi ;-)
En nog maar eens libellen. Ik had het u al eens gemeld, ik heb schandalig veel foto's van libellen gemaakt en ik blijf doorgaan Ooit de ultieme foto maken is het lot en ongeschreven doel van eenieder die graag fotografeert. We weten maar al te goed dat dit onbereikbaar is maar ondertussen blijven we toch maar lekker oefenen. De foto's. De achtergrondkleur komt van dahlia's die ook al eerder hier aan bod kwamen.
Melitaea didyma ofwel Tweekleurige parelmoervlinder. De determinatie was voor mij lastiger dan het fotograferen ;-) Er zijn heel wat soorten parelmoervlinders en ik heb enkel de tekening van de onderzijde van de vleugels als referentie.
Tijdens ons verblijf aan de azurenkust deden we ook Fréjus aan, een badplaats gelegen tussen St-Tropez en Cannes. Deze oudromeinse stad herbergt een aantal monumenten zoals een amfiteater en een aquaduct.
De kathedraal staat er statig aan een binnenplein. Laat u niet misleiden, ik heb heel lang moeten wachten om een foto te maken zonder voorbijwandelende mensen. Op de moment dat wij er waren was de kathedraal eigenlijk enkel open voor begeleide groepen maar ik kon heel even mee binnensluipen. Het hektagonale gedeelte herbergt de oudste baptistère (doopruimte) in Frankrijk.
Die ruimte omvat 8 nissen telkens gescheiden door een blauwgrijze
granieten kolom die rust op een witmarmeren korintisch kapiteel.
In het midden het achtkantig doopbekken omgeven door een muurtje.
De 12e eeuwse kathedraal ziet er, zowel binnen als buiten, vrij sober uitziet.
Het 13e eeuwse klooster met binnenkoer grenst aan de kathedraal . Ook enkel door begeleide groepen te bezoeken. Aangezien we niet zoveel tijd over hadden om met een gids mee rond te lopen moest ik het stellen met een snelle kiek door een dikke deur.
Vanmiddag waren het dan weer de kikkers die graag op de foto wilden, getuige deze twee verschillende exemplaren. Een kikker ziet naar het schijnt niet zo scherp maar reageert op bewegingen. Rustig naderbij komen en je komt oog in oog met ze.
Libellen ... ik kan ze werkelijk uren gadeslaan. Sommige soorten hebben een ongelooflijk uithoudingsvermogen wat rondvliegen betreft en als ze uitrusten is het maar voor even. Anderen, zoals de meeste heidelibellen laten zich heel makkelijk benaderen als je je maar rustig houdt. En als ze opvliegen is de kans groot dat ze terug naar hetzelfde plekje komen.
De onderstaande libellen gingen zelfs verder. Op de eerste twee foto's een vrouwtje bruinrode heidelibel die me stalkte toen ik tussen de dahlia's liep (zie blog van gisteren). Ze vloog met me mee van steunstok naar steunstok (voor de dahlia's). Ze poseerde maar al te graag.
Even verderop is een kleine vijver. Ik hurkte me erbij om dicht bij de plas te kunnen en bleef rustig zitten. Het duurde niet lang of ik was omgeven door libellen die continu om me heen rondvlogen. Toch eentje in zijn vlucht kunnen snappen.