Ik ben Rudi, en gebruik soms ook wel de schuilnaam kartix.
Ik ben een man en woon in Bonheiden (België) en mijn beroep is technisch bediende.
Ik ben geboren op 29/11/1957 en ben nu dus 67 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: o.a. fotografie, electronica, indoorkarten, computers..
Materiaal
Canon 20D
Sigma 10-20mm f4-5.6 EX DC HSM
Canon EF24-105 f4 L IS USM
Sigma 18-50mm / f2.8
Canon EF50mm f1.8 II
Sigma 70-200mm f2.8 HSM APO
Sigma 180mm f3.5 EX IF APO HSM macro
Sigma 50-500mm f4-6.3 EX APO RF HSM DG
Canon MP-E65 f2.8 macro
Sigma 1.4x & 2x teleconverters
Sigma EF500DG ST
Manfrotto 055PRO
Manfrotto RC322 ballhead
Kartix fotoblog
In horam vivere betekent: leef van dag tot dag (letterlijk leef van uur tot uur) !
Dagelijks minstens 1 nieuwe foto. Uw commentaar of beoordelingen zijn altijd welkom.
We kunnen de oude scheepswerf van Baasrode grofweg in 5 verschillende locaties onderverdelen: - het museum - de beide droogdokken, waarvan 1 met schip - het modelbouw atelier - de metaalafdeling - de houtafdeling
Voorbije zondag was een fotografische hoogdag. Tesamen met een hoop andere door fotografie besmette zielen mochten we een ganse dag rondlopen in het scheepvaartmuseum en op de oude scheepswerf van Baasrode. Dit museum is enkel op zaterdag geopend maar de oude scheepswerf nog niet. Daar is nog veel werk, alles ligt er nu nog zoals ze werd verlaten, maar de opening is gepland voor april 2008. Ik heb er 524 foto's geschoten in raw. Net het 4GB geheugenkaartje vol en de batterij leeg toen de shoot er op zat. Verwacht u de komende dagen maar aan een boel foto's van die locatie.
Door de afrastering door was er weinig anders mogelijk dan dit standpunt. Eén van de zovele ACEC electromotoren of alternatoren die in diverse zalen staan opgesteld. Ik denk dat de ACEC fabriek in Charleroi destijds bijna de ganse Belgische industrie van motoren en generatoren heeft voorzien.
Zicht op 1 van de verscheidene machinezalen van de C-Mine lokatie.
Jammer dat alle deuren gesloten zijn voor het publiek, deze werd noodgedwongen door een raam geschoten.
Het is een hdr (EV -2, 0 en +2) en nadien met de normaal belichte foto gemengd voor een zachter hdr-effect.
Ben eens het fotoarchief ingedoken (een duik van meer dan twee jaar terug) want door het slechte weer van de laatste tijd komt er van fotograferen niet zoveel in huis. Deze sluipwesp zat op het raam. Ik herinner me dat achteraf er heel wat stofjes dienden weggewerkt te worden want een raam in de zon dat hangt altijd vol met zulke storende stofdeeltjes.
Gisteren even op de parking van Nekkerhal geweest, ik had niet voldoende tijd om binnen de getunede customcars op het jaarlijkse Internationaal Tuning Salon te zien.
Aan de rand van Zoutleeuw staat de kapel van de Ossenweg, een mooie kapel die dagelijks toegankelijk is. Er rechtover bevindt zich bistro restaurant Het Mirakel.
De berkenzwam kan redelijk groot worden, tot 30cm breed en zo eentje vond ik in de Hondsbossen in Sint-Katelijne-Waver.
Deze foto werd voor een keertje nabewerkt (standaard nabewerkingen, niets speciaals) met The Gimp onder Linux i.p.v. Photoshop. Sinds enkele weken werk ik zoveel mogelijk onder Linux met de Ubuntu distributie, vooral om wat sneller en veiliger op het internet rond te dolen. Antivirus, antispam, antispyware, anti-vanalles-en-nog-wat-tooltjes ... ik ben het beu die onveilige Windows omgeving. Vandaar. Jammer dat mijn duur betaalde Photoshop CS2 niet onder Linux kan draaien (wel via een emulator zoals Wine, VirtualBox of Crossover maar het blijft behelpen) dus voorlopig blijft WinXP op de harde schijf staan. Maar surfen, nieuwsgroepen raadplegen, e-mailen en e-bankieren gaat lekker vlot en dat was de hoofdbedoeling om onder Linux te gaan werken.
The Gimp bestaat ook in een Windows versie, The Gimp for Windows , als gratis alternatief voor Photoshop.
Enkele dagen geleden (30 oktober) toonde ik hier purperen paddestoelen. Vandaag opnieuw naar hetzelfde bos geweest en nogmaals de paddestoelen gefotografeerd, ditmaal met statief. En met MP-E65.
Na enkele tellen stond ik oog in oog met de bewaker van het purperen fluwelen kasteel.
Sinds enkele dagen heb ik de Canon macrolens MP-E65 in mijn bezit. Tweedehands aangeschaft, slechts drie maanden oud en zonder gebruikerssporen (de vorige eigenaar vond de lens te moeilijk). Deze lens stond al langer op mijn lijstje en nu de gelegenheid zich voordeed .... Jammer dat het insectenseizoen zo goed als voorbij is, dan maar binnen in huis wat uitgeprobeerd.
De MP-E65 is een 65mm f2.8 lens zonder autofocus en kan enkel voor macro worden gebruikt, er is geen "oneindig" scherpstelstand. Scherpstellen kan manueel vanaf de lens of door korterbij of verderaf het onderwerp te staan. Op de lens kan je traploos de vergroting instellen van 1x naar 5x. Het moeilijke ligt in het feit dat de scherptediepte erg kort is. Bij 5x vergroting en diafragma van 2.8 bedraagt die slechts 0.048mm! Uit de hand werken is praktisch ondoenbaar, een statief is sterk aanbevolen.
De vergrotingsfactor wordt eenvoudig berekend. Indien een voorwerp van 1cm op de sensor ook een grootte van 1 cm heeft dan is de verhouding 1:1 ofte 1x. De sensor van de Canon 20D is 22,5 bij 15 mm. Een onderwerp van 22,5 mm valt dus net binnen de sensorbreedte bij een vergroting van 1x. Een vergroting van 5x (5:1) geeft in dit geval dat een onderwerp van 4,5mm al de hele sensorbreedte vult.
Heb een lucifer naast de naald gezet om u een idee te geven van de afmetingen van het kleine naaldje en draadje (blauwe cirkel). De rest spreekt voor zich. De foto's zijn niet gecropt. Let niet op de kleurverschillen, het gaat hem hier enkel om de vergroting.