Thema Wiebelbillenboogie (week 23): Spelletjes in de klas
Vorige vrijdag
Vorige vrijdag begonnen we al aan onze Vaderdagcadeautjes. We verklappen nog niet wat het is, maar in de foto's vind je al één tip: Wout zijn zwarte hand.
Dinsdag
Vandaag maakten we inpakpapier voor onze papa's; daar zullen we onze cadeautjes in verpakken. We stempelden hartjes met een kartonnen wc-rolletje.
Woensdag
Op woensdag schilderden we met scheerschuim en een beetje verf: we smeerden dit over papa zijn baard.
Omdat er nog scheerschuim over was mochten degenen die wilden nog lekker spelen op een groot stuk plastic: wat een reuzepret! We tekenden met onze vingers in het schuim, smeerden onze handen helemaal vol, schilderden ijsjes voor onze papa...
Donderdag
Van de bananen die we vonden op onze bananenjacht hebben we zelf heerlijke bananenmilkshake gemaakt en opgedronken.
Vrijdag
Op vrijdag hebben we nog heel veel in de klas gespeeld: de indianentent met kampvuur, de timmerbank van papa, bouwblokken én hebben degenen die wilden nog mooie tekeningen gemaakt voor de papa's met kleurtjes en wasco's.
Thema ballen & ballonnen (week 22): Spelletjes in de klas
Maandag
Op maandag deden we schrijfdans. Op de tonen van Strauss mochten we met verf op tafel grote ballen maken met onze handen (grootmotorisch bewegen) en daarna mochten we met onze vinger kleine ballen maken in de verf (kleinmotorisch bewegen). Ons juf maakte een afdruk op papier zodat we het resultaat toch aan onze ouders kunnen laten zien.
Dinsdag
Op dinsdag deden we een spelletje met de juf: we kregen een kaart met allerlei ballonnen en moesten hetzelfde kaartje zoeken en erop leggen.
Toch best moeilijk hoor als die verschillende groottes van ballonnen.
Woensdag
Op woensdag speelden we het gezelschapsspelletje "Bonte ballonnen".
Donderdag
Vandaag hebben we een luchtballon gemaakt: een blad in een kartonnen deksel en knikkerverven maar! Onder onze luchtballon kwam een mandje met onze foto, zo lijkt het alsof we zelf met een luchtballon gaan vliegen.
Vrijdag
Vandaag hebben we de eerste hand gelegd aan onze Vaderdagcadeautjes, maar we verklappen nog niet wat dit is!
Jules had een grote mand bij, we mochten een kijkje nemen wat hij allemaal bij had: ballonnen en ballen in verschillende kleuren, ballen in verschillende vormen, ballen met bultjes... We vergelijken de ballen met elkaar, mochten er eens aan voelen.
Daarna mochten we muziek maken met muziekballonnen. Af en toe ging er een ballon kapot. Geen nood! Onze juf leerde ons een liedje hoe we een ballon moesten opblazen. Zo maakten we een nieuwe muziekballon voor het kindje wiens ballon kapot was gegaan.
We keken naar Tiktak waar we allerlei ballen en ballonnen zagen.
Ook leerden we een versje over ballonnen; hierbij moesten we goed kijken welke kleur de ballon van ons juf had. Ons juf had een kastje bij waar 4 kleuren ballonnen hingen nl. rood, geel, blauw en groen. Vandaag mochten we het schuifje met de rode ballon opendoen. Er zat een opdrachtje in nl. prenten in de juiste logische volgorde leggen hoe we een ballon moeten opblazen.
Dinsdag
Jules had vandaag weer een grote mand bij; deze keer had hij allerlei sportballen bij: een voetbal, een basketbal, tennisballen en een springbal. We vertelden welke ballen we leuk vonden om mee te spelen en met dewelke we thuis of op de speelplaats wel eens speelden. We probeerden te springen met de springbal, dat was toch niet zo gemakkelijk. Gelukkig kon Jules dit wel en demonstreerde hij dit aan onze kleuters.
Vandaag mochten we het schuifje met de groene ballon van ons opdrachtenkastje openen. Daarin zat een ronde vorm, het leek heel erg op een bal.
Jules gaf ons een grote bak in waar een hoop vormen door elkaar zaten. We sorteerden deze in twee mandjes: de ronde vormen (degene die op een bal leken) en vormen die niet rond zijn.
Woensdag
Vandaag had Jules een hele mooie ballon bij; hij was hier zo blij mee. Er kwam een bijtje aangevlogen die wel eens op Jules zijn mooie ballon wou gaan zitten. Maar oei, ineens ging onze ballon kapot! Wat was Jules boos op het bijtje. Gelukkig kreeg Jules een nieuwe ballon van onze juf en was hij terug blij. In Jules zijn tas zaten twee ballonnen met een gezicht: een blij gezicht en een boos gezicht - we konden deze emoties al heel goed nadoen.
We keken naar de poppenkast waar Jules de boer ging helpen op de boerderij. Jules schreef al wat hij moest doen op een lijstje: het schaap scheren, het paard naar de wei brengen, de varkens in de modder laten rollen, de koe melken, de kip graantjes geven. Maar oeps, zijn lijstje viel in de modder en nu wist hij niet meer exact wat hij moest doen: hij liet de varkens in de wei rondlopen, het schaap bracht hij naar het modderbad etc. Gelukkig kwam de boerin eraan en hielp Jules met zijn taken.
Donderdag
Jules en Marie wilden een tochtje gaan maken met de luchtballon. Marie wist niet goed wat een luchtballon deed: kan je erin fietsen? Kan het rijden? Vaart het op het water dan? Nee Marie, een luchtballon vliegt in de lucht - wisten Jules en onze kleuters. De luchtballon moest naar boven, maar wat deed Marie, ze ging naar beneden op de grond. Onze kleuters hielpen Marie een handje: zij wisten wat boven en beneden was.
We gingen ook turnen. Onze juf had een parachute bij, deze leek wel op onze luchtballon. We lieten er balletjes op dansen, we staken deze hoog in de lucht en deden deze naar beneden, we maakten wind en mochten er zelf onder gaan zitten.
Vandaag mochten we het schuifje met de gele ballon van ons opdrachtenkastje openen; daarin zat een verrekijker. We gingen in de luchtballon zitten, keken door de verrekijker en vertelden wat we zagen.
Vrijdag
Vandaag had Jules een kroon op: het was nl. zijn verjaardag. Hij mocht een cadeau kiezen van onze juf. Hij wilde graag een ballon in dezelfde kleur zoals zijn verjaardagskroon. Milla kon de juiste kleur ballon uit de zak nemen en ons juf blies de ballon op voor Jules. Vervolgens legden we prenten bij elkaar: hierbij moesten we kijken welke kleur trui het jarige kindje aanhad en dezelfde kleur ballon zoeken.
We deden ook een heel gek dansje: op muziek maakten we van onszelf balletjes. We werden opgeblazen en werden steeds groter en dikker. Maar telkens vergaten we het knoopje erin te doen en vielen we op de grond. We werden terug opgeblazen tot we uiteindelijk ontploften.
Vandaag mochten we het schuifje met de blauwe ballon van ons opdrachtenkastje openen; daarin zat een bellenblazer. We mochten met onze bellenblazer belletjes blazen in de klas, toch niet al te eenvoudig.
Thema boerderij (week 20&21): Spelletjes in de klas
Knutselwerkjes
Weide maken met varkens: schilderen met modder & kleven van gras op een stuk karton. Op donderdag hebben we varkentjes geboetseerd uit zoutdeeg om op de weide te leggen.
Een bij maken: kleuren met wasco's en propjes froezelpapier kleven (scheuren, rollen en kleven).
Enkele spelletjes die we deden
Boerderijdierenmemory: mama en het babydier zoeken
Thema boerderij (week 20&21): Spelletjes in de klas
Knutselwerkjes
Weide maken met varkens: schilderen met modder & kleven van gras op een stuk karton. Op donderdag hebben we varkentjes geboetseerd uit zoutdeeg om op de weide te leggen.
Een bij maken: kleuren met wasco's en propjes froezelpapier kleven (scheuren, rollen en kleven).
Enkele spelletjes die we deden
Boerderijdierenmemory: mama en het babydier zoeken
Op maandag gingen we naar zorgboerderij "De Meander". Hebben er lekker geravot, maar ook vele dieren gezien: varkens, boerenzwaluwen, paarden, ganzen, ezels,... Ook in de grote moestuin zijn we gaan kijken. We mochten daar onze tanden poetsen met salie en we kregen ook rabarber mee naar school.
Op het einde van de dag lazen we het verhaal van "Jules op de boerderij".
Dinsdag
Op dinsdag had Jules een overall aan en een rode sjaal rond zijn nek. Precies een echte boer! Hij had twee paar laarzen bij: grote en kleine.
Welke zouden passen voor hem? We kozen de kleinste laarzen, maar wat bleek... die waren nog te groot voor onze Jules! En toen we zijn voeten erin staken viel onze Jules omver. Dat vonden we wel grappig.
We bekeken de knuffeldieren die we hadden meegebracht van thuis: welke dieren waren dit allemaal? We hebben in onze klas een heuse stal gemaakt en hebben de dieren per soort in een stal gesorteerd.
We zongen een liedje waarin de dieren van de boerderij aan bod kwamen & maakten de bijpassende geluiden. Ook lazen we het verhaal van "Jules op de boerderij" nog een keer. We moesten een voorwerp uit een zak nemen, op de prenten zoeken en bij de juiste prent zetten.
Woensdag
Op woensdag hebben we de kippen eten gegeven: de kip kreeg veel eten omdat ze groot is, het kuikentje krijg weinig eten.
We keken naar de poppenkast van varkentje Theodoor: hij verjaarde en gaf een feestje voor de dieren van de boerderij. Maar ons varkentje is zo vies! Hij heeft zich nog nooit gewassen en op een feest hoor je toch netjes te zijn. Hij gaat aan de dieren op de boerderij vragen hoe hij zich moet wassen.
Als leuke verrassing kwam de vokke van Leon (zit bij juf Els) met zijn tractor en aanhangwagen. We mochten allemaal eens aan het stuur zitten en hebben mogen meerijden in de aanhangwagen. Onze juf Sofie mocht zelfs met de tractor rijden! Wat spannend!
Donderdag
Vandaag was er een koe in onze klas en hebben we deze gemolken. Daarna mochten we een glas lekkere (lactosevrije!) melk drinken. Dat vonden we allemaal superlekker! Degenen met grote dorst, maar vooral veel zin, kregen nog een glaasje.
We telden de vliegen op de koe en bewogen als een paardje in de wei.
Poline kende nog een leuk liedje over "kikkertjes". Onze juf kende dit ook en samen hebben we dit leuke liedje in onze kring gezongen.
Vrijdag
Jules had een schaapje bij met een hele dikke vacht. We mochten het schaapje scheren met een scheerapparaat. Onze juf vertelde dat er van de vacht van het schaapje wol wordt gemaakt. Vervolgens hebben we bolletjes wol gesorteerd op kleur.
In de namiddag hebben we de dieren van de boerderij nagebootst.
Poline had woensdag een boekje met boerderijdieren meegebracht. Daarin hebben we deze week enkele keren gelezen.
Maandag 29/05
Er was vandaag een bijtje in de klas. We keken aandachtig naar de bij want als de muziek speelde vloog onze bij naar de bloementuin, smulde van de bloemetjes, vloog naar de bijenkorf, terug naar de bloemen,... Op het einde van de muziek zagen we dat ze in de bijenkorf lekkere honing had gemaakt.
Daar mochten we eens van smullen.
We legden ook bijen van groot naar klein.
Dinsdag
Ons juf speelde op dinsdag Tiktak (dat was alweer lang geleden) over de boerderij. De kinderen van de andere klassen mochten komen meekijken.
We beelden een versje uit: we moesten met een paard naar de markt en op de markt moesten we allerlei dingen kopen. Daar moesten we natuurlijk eerst centen voor betalen voor we onze fles melk, eieren, honing,... mochten meenemen.
In de namiddag was er iets geks gebeurd: de koe had een ei gelegd, de kip had honing gemaakt en de bij had melk gemaakt. Dat klopt toch niet!
We hebben het dier bij het juiste voedingsmiddel gezet.
Thema "De bloemen van Jules" (week 19): Spelletjes in/buiten de klas
Maandag & dinsdag
Maandag & dinsdag hebben we geknutseld met zoutdeeg: deeg uitrollen en een vormpje uitsteken en nadat onze juf de figuurtjes in de oven had gebakken hebben we ons vormpje een mooi kleurtje gegeven.
Wat hebben we gemaakt? Dat is een verrassing voor onze lieve mama's!
Maandag was het zo'n mooi weer dat we zonder jas in ons tuintje tussen de bloemetjes mochten spelen.
Woensdag
Op woensdag hebben we zelf een moestuintje in onze klas gemaakt. We keken op de prentjes hoe we dit moesten doen (juist hetzelfde als de zonnebloem zaaien) en hebben zelf waterkers gezaaid.
Thema "De bloemen van Jules" (week 19): Activiteiten
Maandag
Op maandag had Jules een grote zonnebloem bij. Hij vertelde dat hij die op Moederdag aan zijn mama ging geven.
We mochten de zonnebloem eens goed bekijken en benoemden de delen ervan.
Daarna mochten we gaan dansen in de zaal met twee juffen. Dat vonden we superleuk!
In de namiddag was er op de deur van onze klas ineens een hele grote zonnebloem gegroeid. We gingen ertegen staan en mochten onszelf meten.
We vergeleken de resultaten met elkaar: wie is groter? Wie is kleiner? We zagen dat Jules de kleinste van de klas was en Jason het grootste kindje van onze klas.
Als afsluiter lazen we in het boekje "De bloemen van Jules".
Dinsdag
Op dinsdag had Jules allerlei spulletjes bij om zelf zonnebloemen te zaaien: een bloempot, een zakje met zaadjes, een gieter met water, een schepje en zand. Onze juf had prentjes bij waarop stond hoe we moesten zaaien (zand in het potje doen, een zaadje erin, water in het potje doen en het potje in de zon zetten). We hebben zelf een zonnebloem gezaaid in onze kring.
Juf Anita las het prentenboek "Anna en haar groentetuintje" en op het einde van dag had onze juf prenten bij van Anna in haar tuintje.
We telden de zaadjes die Anna in de grond had gestopt; daarop mochten we evenveel bloemen nemen en op elk zaadje een bloem leggen.
We zongen het liedje "Zon en zaadje" en beelden met ons lijfje uit hoe een klein zaadje plots een grote bloem werd.
Woensdag
Op woensdag begonnen we de morgen heel rustig met... YOGA! Dat hadden we nog nooit gedaan.
We waren kleine zaadjes die in de grond zaten. Ons juf kwam ons water geven met de gieter en stilletjes aan groeiden we uit tot een mooie, grote zonnebloem. Wij, de zonnebloemetjes, wilden dag zeggen tegen de zon. Maar plots kwam er een hevige wind en werden we alle kanten opgeblazen.
Gelukkig ging de wind na een tijdje liggen en konden we uiteindelijk toch nog dag zeggen tegen de zon.
Vandaag was er geen poppenkast maar mochten we lekker buiten spelen. De grote jongens en meisjes van het lager hadden allerlei leuke spelletjes bedacht voor ons. Zalig, lekker spelen in het zonnetje!
Op woensdag zouden we normaal gezien buiten een geluidenparcours doen, maar omdat het aan het regenen was kon dit helaas niet doorgaan.
Daarom hebben we muziek gemaakt met ons lichaam: met onze handen, voeten, buik, benen, armen, poep.
We keken ook naar de poppenkast: mevrouw Tralala Hopsasa kwam op bezoek. Ze had instrumenten bij die we al kenden en instrumenten die we nog niet hadden gezien: piano, djembe,... . We mochten mee komen spelen en toen deze mevrouw een liedje met buikdansmuziek opzette, mochten we meedansen.
We hebben ook een lier geknutseld voor het schoolfeest: we mochten deze met verfrollers geel verven.
Donderdag
Op donderdag mochten we muziek maken met potten, pannen, lepels en deksels. Dat vonden we wel grappig!
We hebben ook nog geturnd met kruidenzakjes uit de keuken (pittenzakken). We mochten hiermee eerst zelf dingen verzinnen wat we ermee konden doen, daarna hebben we een soort van stoelendans gedaan: we mochten dansen op de muziek en de juf de muziek afzette moesten we heel snel op ons kruidenzakje gaan zitten.
Onze juf las ook nog het verhaal van Eric Carle: wat eten we vandaag? Nu ja, voorlezen was het niet echt. Ze heeft het verhaal voor ons gezongen.
We hebben vandaag verder gewerkt aan de lier: we mochten stempelen met cd's. Het resultaat kunnen jullie bewonderen op het schoolfeest!
Vrijdag
Op vrijdag had Jules een vriendje meegebracht nl. een olifant. Deze olifant stapte op de muziek "De olifant uit het Carnaval des animaux" van de componist Saint-Saëns. De olifant stapte heel zwaar, we mochten dit eens nadoen op de muziek.
We konden ons in de voormiddag moeilijk concentreren tijdens het spelen in de klas. Er kwam hele mooie muziek uit onze zaal.
Uiteindelijk mochten we gaan kijken waar die mooie muziek vandaan kwam. De mama van Daan en Lien had haar dwarsfluit en haar harp meegebracht.
Dat vonden we heel knap! Vooral toen ze op haar dwarsfluit en haar harp mooie liedjes speelde, was het muisstil. We hebben ook enkele liedjes meegezongen die we kenden nl. Altijd is Kortjakje Ziek, de kikkertjes, ik zag twee beren... We gaven de mama van Daan en Lien een applausje omdat ze zo mooi kon spelen! Daan en Lien waren apetrots!
In de namiddag leerden we een versje over een muis en een olifant: we trippelden heel stil zoals muisjes (want deze hebben hele kleine pootjes) en we stampten alle struiken plat met de grote poten van de olifant. Het versje gaat als volgt:
We hadden een danshoekje in de klas: we dansten er op
kabouter Plop en op een cd met buikdansmuziek. We speelden zelfs mee op
instrumentjes terwijl we aan het dansen waren.
Ons juf maakte voor ons een muziekhuisje: elke dag kregen
we enkele nieuwe instrumentjes bij. Ook het keyboard vonden we superleuk om mee
te spelen.
We speelden met ons juf ook een spelletje memory met de
muzikanten uit het orkest. Toch niet zon gemakkelijk spelletje.
We lazen boekjes in het thema en mochten met kleurpotloden
een kleurplaat van het orkest inkleuren.
Op maandag mochten we op een groot blad stempelen met cds.
Op dinsdag, woensdag, donderdag mochten we samen met de
juf een eigen muziekinstrumentje maken. We moesten mooie papiertjes scheuren en
deze met lijm op een kaasdoosje plakken. Toch niet zo simpel scheuren, ons juf
maakte toch nog snel kleine knipjes in het papier zodat het ietsje beter lukte.
We moesten er ook zelf maïs indoen, anders hadden we een leeg doosje dat geen
muziek maakte.
Maandag: Jules had op maandag zijn radio meegenomen, maar waar
heeft hij hem weer gezet? Gelukkig konden wij hem vinden door goed te luisteren,
want Jules had de radio heel zachtjes laten aanstaan. We bekeken de radio goed:
knopjes, antenne, stekker we kunnen de radio hard of zacht zetten. Ons juf had
ook nog een speelgoed-platenspeler bij van Fisher-Price, we keken waar we de
cds, cassettes en plaatjes konden insteken.
We keken ook naar de voorstelling Een muzikale
schooldag. Enkele heren kwamen muziek spelen en wij mochten meespelen om
instrumenten. Ook konden we heel mooi meedansen op de muziek die ze maakten.
Dinsdag:Vandaag had Jules een grote doos bij. Er zat een
praatplaat in van Jules met een orkest op en instrumenten. We bespreken welke
instrumenten er op de praatplaat staan, welke instrumenten op de prent zitten
er in de doos, welke instrumenten in de doos staan niet op de plaat?
In de namiddag had de juf samen met juf Els enkele instrumenten
meegebracht. Ons juf liet haar keyboard en accordeon zien en juf Els liet haar
gitaar zien: hoe ziet dit eruit? Hoe moeten we erop spelen? Ons juf speelde
vervolgens enkele liedjes.
Woensdag: Omdat gisteren de hele dag was volgepland, mochten we
vandaag eens zelf muziek maken met de instrumenten uit de grote doos die Jules
heeft meegebracht. We zongen hierbij ook het liedje Muzikantje.
We keken ook naar de poppenkast waar de gekke meneer
Tralala Hopsasa beweerde dat hij alle instrumenten van de hele wereld had in
zijn grote kartonnen doos en dat we op al die instrumenten mochten meespelen.
Maar dat bleek toch niet zo te zijn, gelukkig konden we met onze handen en
voeten ook mee muziek maken. Hij liet een trompet zien, een piano, een gitaar
en een accordeon maar hij moest toch eens goed nadenken hoe hij op die
instrumenten moest spelen. Zo wou hij bijvoorbeeld met zijn neus, zijn tenen en
zijn poep op de piano spelen.
Donderdag:Op donderdag had Jules weer een prent bij, dit keer van
een orkest. Er zaten ook nog aparte prenten bij van de muzikanten. We benoemden
de instrumenten, de kleuren van hij kleren en konden wijzen waar de muzikanten
op de prent stonden We gingen ook het orkest proberen na te leggen op de grond,
dat was toch best wel moeilijk.
We speelden ook nog een spelletje met een dobbelsteen.
Daarop stonden een trommel, een xylofoon en een sambabal. De muzikant die het
instrument had dat gedobbeld werd, mocht spelen. Ons juf legde bij elke keer een blokje bij het instrument
dat had mogen spelen. Daarna moesten we tellen hoeveel keer ieder instrumentje
had gespeeld.
In de namiddag hebben we geturnd. We gooiden met de
dobbelsteen en het lichaamsdeel dat erop stond mochten we laten dansen op de
muziek. Daarna hebben we een dansje geleerd op het liedje Hup en één en twee.
Vrijdag: Op vrijdag had Jules een stokje meegebracht, een stokje
van een dirigent. We mochten op onze zelfgemaakte instrumenten spelen, dat
klonk heel mooi! Iemand mocht de dirigent zijn: als de dirigent met zijn/haar
stokje zwaaide mochten we spelen, als hij/zij het stokje achter de rug verstopte
moesten we stoppen met spelen.
Daarna mochten we gaan spelen met Boomhackers bij
meester Rik: een soort buis die muziek maakt als je ermee op je hand, de
grond, slaat. We konden er zelfs een verrekijker mee maken of over ons
lijfje laten rollen. We maakten muziek met de boomhackers en mochten ermee op
de muziek dansen.