Deze heb ik eens gemaakt door verschillende recepten voor moussaka te combineren. En volgens de gasten mocht hij er zijn!
Nodig voor 4 personen:
-750 gr bereid runds - en varkensgehakt. Lamsgehakt kan ook. -2 tot 3 aubergines (naargelang hun omvang) -250 gr verse champignons -400 gr tomatenstukjes uit blik (natuurlijk kan je ook tomaten pellen, ontzaden en in stukjes snijden en saus maken) -70 gr tomatenconcentraat -50 gr geraspte grangusto (oude italiaanse kaas) (om te gratineren) -100 gr fetakaas -1 dikke ui -2 teentjes look -olijfolie -gedroogde peterselie -peper en zout -cayennepeper en paprikapoeder -1 koffielepel kaneel, afgestreken -30 cl droge witte wijn (Kies een goeie! De rest kan je nog uitdrinken. ) Kaassaus: - 3dl melk, 1 ei, 100gr gerapte gruyère, 2 el boter, 2 el bloem, peper en zout.
Bereiding:
De aubergines schillen en in plakjes tussen 0.5 en 1 cm snijden. Plakjes met zout bestrooien en ze drie kwartier laten staan. Daarna afspoelen en droogdeppen. Dan de plakjes aan één zijde kruiden met de cayenne (niet té veel!) en het paprikapoeder. Olijfolie in de pan (neem maar genoeg want de aubergines slorpen de olie op) en aan de gekruide zijde goudbruin bakken. De bovenste zijde kan je intussen ook kruiden met de cayennepeper en het paprikapoeder. Zo ga je verder tot de schijfjes allemaal gebakken zijn. Dan leg je ze op genoeg keukenpapier zodat de olie opgeslorpt wordt. Ik deed dit twee keer, anders wordt de schotel een pap.
De ui en de teentjes look in fijne stukjes snijden. De champignons in schijfjes snijden (niet te dun). De champignons niet bakken!
Olijfolie verhitten in een ruime pan. Ui en look aanstoven en dan het gehakt erbij en pletten tot het korrelig is gebakken. Kruiden met peper, zout en peterselie. Blussen met de witte wijn en laten inkoken. Tomatenstukjes en tomatenconcentraat bijvoegen en goed roeren. Nog wat kruiden met cayenne, paprikapoeder en de kaneel. Roeren en half uurtje laten sudderen op een zacht vuur tot het meeste vocht verdampt is (niet helemaal!) Neem de pan van het vuur en laat gewoon staan.
Kaassaus: 2 el boter laten smelten. Bloem er onder roeren met een klopper. Laat de bloem wat bakken tot je een biscuitgeur krijgt. Melk bij gieten en al roerend goed laten doorkoken tot een dikke saus. Kruiden met per en zout. Van het vuur nemen en voeg, krachtig kloppen, het eigeel toe. Laat tenslotte 100 gr geraspte gruyère smelten in de saus.
De schotel samenstellen: Eerst gehaktsaus, daarop dakpansgewijs de aubergines en bestrooien met de champignons. Zo steeds herhalen en zeker eindigen met een laag gehaktsaus. De fetakaas erover kruimelen, dan de kaassaus erover en tenslotte bestrooien met de 50gr grangusto (mag ook meer zijn).
Gedurende 1 uur bakken in een voorverwarmde oven van 200 graden. Opletten! Hou de schotel wat in het oog, want ovens verschillen.
Je kan ook aardappelen in schijfjes erin verwerken. Aardappelen schillen, in plakjes van ongeveer 0.5 cm en aan beide zijden goudbruin bakken. Kruiden met peper en zout. Je kan deze dan afwisselend in laagjes leggen met de aubergines.
Opdienen met stokbrood (of ciabatta) en eventueel (voor de liefhebbers) lookboter.
Je kan de schotel ook vooraf klaarmaken. Afgedekt in de koelkast plaatsen. Eén uur voor je ze in de oven plaatst uit de koelkast halen, zodat ze op kamertemperatuur komt.