Inhoud blog
 • unfortunately
 • 2 nieuwe berichten
 • Ho Chi Minh, Mekongdelta, Phu Quoc Island, Mui Ne (VIETNAM)
 • Kuala Lumpur, Cameron Highlands (MALAYSIA)
 • Backwaters, Cochin, Varkala (KERALA)
  E-mail ons

  Duw ne keer op het knopje hieronder om ons een berichtje na te laten!

  Gastenboek

  Voor al jullie commentaren.

  Blog als favoriet !
  Archief per maand
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
  Asia trip 2009-2010 Joost & Marlies
  The world is a book. One who doesn't travel, only reads 1 page.
  10-02-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Backwaters, Cochin, Varkala (KERALA)

  Aloha beste lezertjes

  Volledig opgeladen na een Ayurvedische kuur trokken we zuidwaarts richting Kerala. We bezochten eerst Fort Cochin, een oud-koloniaal en kleurrijk stadje dat in een ver verleden door de Portugezen en de Hollanders werd bevolkt. Het stadje werd gesticht door Vasco Da Gama en Pedro A. Cabral in 1502. Nadien kwamen en overwonnen de Hollanders en beidedrukten natuurlijk hun stempel op deze gewezen handelsmetropool. Het is een plekje waar je enkele dagen op het gemak kan relaxen en wat koloniale sfeer kan opsnuiven.
  Tijdens ons verblijf in Cochin boekten we een rondvaart door de backwaters van Kerala. Dee backwaters liggen parallel met de kust en zijn zowat de enige vorm van verkeer tussen de paaldorpen in het binnenland. `s Morgens vroeg werden we opgehaald door (een weeral zotrijdende) Indische buschauffeur. Een uurtje later zaten we met een man of 8 in een bootje op de Backwaters. Dit blijkt een intrigerend netwerk van kanalen en lagunes te zijn omzoomd door rijstvelden en kokosnootplantages waartussen paaldorpjes verscholen liggen. Gezellig gezellig!
  Op de middag moesten we van boot wisselen aangezien we `s namiddag dieper de backwaters gingen indringen tussen de dorpjes. Dit kon echter alleen met een klein bootje, dus zo gezegd (=opgedragen), zo gedaan. Maar niet vooraleer we een typische Keralamaaltijd van rijst, curry, pickels, spicy groenten en een lokale banaan achter de kiezen konden schuiven. Tijdens deze rondleiding door de backwaters zagen we allerlei nieuwigheden (wat je weer doet beseffen dat we stadsmensen zijn). Iedere plant op boom die we tegenkwamen bleek ergens goed voor te zijn. Was het niet voor medicijnen, dan was het voor eten, drinken, boten maken, touw maken, de wortels te gebruiken.... Schitterend om te zien en te horen dat deze mensen in en vooral met de natuur leven. 

  Na Fort Cochin trokken we naar Varkala om een beetje de toerist uit te hangen. Varkala is wel een mooie badplaats waar het strand gescheiden is van het dorp door metershoge kliffen. Dit is niet helemaal het Indie wat we gewend zijn, maar even ontspannen en zwemmen in de Arabische Zee kan nooit geen kwaad he.. We bleven hier enkele dagen rondhangen en trokken dan richting Trivandrum waar we ons (zo geweldig goedkoop) vliegtuig hadden richting Kuala Lumpur (Malaysia). Maar meer daarover in het volgende blogverhaal.

  Bij deze zit onze trip door India er op, en kunnen we terugblikken op een hele ervaring vol contrasten en eeuwenoude culturen. Dit land is een echte aanrader (als je de tijd hebt, die je trouwens zeker nodig hebt, om dit land (lees continent) te bezoeken.) India, het was fijn hier te zijn, je stelde de eerste weken ons aanpassingsvermogen op de proef, maar we genoten met volle teugen en komen zzeker nog terug!!! 

  Hopelijk:
  1. stelt iedereen het goed in de heimat (en daarbuiten)
  2. verwateren jullie niet van de zonovergoten foto`s
  3. verlicht dit het leed van de veel te lange en strenge winter
  4. ......
    
  Groetjes

  Joost en Marlies
  De Chinese visnetten die dmv tegengewichten op en neer gelaten worden om de lokale vissels te vangen die overheerlijk zijn. Jammergenoeg brengen de netten door de grote concurrentie (van een echte visindustrie) niet echt heel veel meer op, maar het levert schitterende beelden op. 


  De `kleine` backwaters.   


  Photoshopped, maar wel mooi!!


  De grote kanalen doorheen de backwaters. Palmbomen, lagunes, Kingfishers,...


  Jackfruit! Dit is een close-up van de vrucht die wel 1m50 lang kan worden met doornede van 50cm. HUGE dus!


  Sunset bij de Arabische Zee


  Dezelfde sunset als de vorige foto al was de lokale redder (die zo vriendelijk was deze foto te nemen) zich er niet van bewust dat we eigenlijk ook de zon op de foto wilden hebben. Desalnietemin zien jullie ons nog ne keer.

  10-02-2010 om 00:00 geschreven door joostenmarlies  


  03-02-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ahalia Ayurvedic Treatment

  Na 4 maanden backpacken hebben we lichaam en geest 10 dagen lang overgegeven aan de Ayurvedische geneeskunde; rug en bekken laten olien en maag en darmen gasvrij maken. In Kerala vind je heel veel centra en resorts waar deze geneeswijze wordt toegepast, jammergenoeg zijn ze niet allemaal even betrouwbaar. Zo gebruiken veel centra frituurolie in plaats van kruidenolies en vragen daarvoor veeele dollars (cash!!!! De bankkaart is hier nog niet echt ingeburgerd) en laten je een contract tekenen waar je achteraf aan geribbeld bent. Vandaar dat we voor een ayurvedisch ziekenhuis voor Indiers gekozen hebben en niet voor een westerse resort. Zelfs hier hebben we moeten afdingen. Na een serieuze discussie met de executive manager, hebben we het bedrag kunnen halveren. In Indie, altijd onderhandelen, altijd! Of het nu om een hotelkamer, fles water of ziekenhuiskosten gaat. Gelukkig staat op voeding de maximumprijs aangeduid zodat je daarvoor tenminste een min of meer correcte prijs betaalt. Onze dokter heeft ons een kuur van 10 dagen voorgeschreven. Om 6 uur opstaan, yogales. In de voormiddag "massage" = lichaam van kop tot teen laten inwrijven met olie en dan beginnen ze hevig te masseren zodat je na een uur weg en weer slingert op de vettige houten tafel. Het ziet er eigenlijk een beetje uit als een foltertafel, met handvatten om te voorkomen dat je van de tafel glijdt. De masseusekes zijn kleine, tengere vrouwtjes maar met heel veel poer in hun lijf. In de namiddag krijg je een behandeling afhankelijk van je klachten en voor de rest moet je heeeeel veel rusten. Niet gemakkelijk voor ons als je 4 maand lang vrij kan rondhuppelen. Er is hier niets te doen, behalve de eindeloze kokosboomvelden is hier weinig tot niets. De zonsondergang vanop ons balkon is super. Onze maaltijden zijn vreselijk. Geen smaak.

   

  Volgens Ayurveda is het heelal opgebouwd uit vijf elementen: lucht, brand, water, aarde en ether. Deze elementen worden vertegenwoordigd in de mens door de drie „doshas“, of energieën: Vata, Pitta en Kapha. Wanneer om het even welke dosha in het lichaam de wenselijke grens overstijgt, verliest het lichaam zijn evenwicht. Elk individu heeft een verschillende balans. Gezondheid hangt af van een juist evenwicht van de drie doshas. Ayurveda stelt een specifieke levensstijl en voedingsrichtlijnen voor om individuen te helpen de verschillende doshas in balans te brengen.

   

  De 3 doshas, of bio-energieën, in ons lichaam zijn:

   

  VATA is samengesteld uit ether en lucht
  De kenmerken zijn: koud, bewegelijk, droog
  ; ligt aan de basis van circulatie, ademhaling en zenuwimpulsen.
  PITTA is samengesteld uit vuur en water
  De
  kenmerken zijn : warm, vloeibaar, scherp; ligt aan de basis van alle omzettingsprocessen, metabolisme.
  KAPHA is
   samengesteld uit water en aarde
  De
  kenmerken zijn: inertie, vast, grof, koel; ligt ten grondslag aan alles wat met samenhang, cohesie en vloeistofbalans te maken heeft.


  Volgens ayurveda heeft iedereen alle 3 de doshas in verschillende combinaties in zich, waardoor ieder mens uniek is. Meestal zijn 1 of  2 doshas dominant. De leidende dosha bepaalt het uiterlijk en het innerlijk van een persoon en wordt ook wel prakriti genoemd in ayurveda. Iedereen wordt met een unieke prakriti geboren, dit is de ideale toestand, je blauwdruk.

  De behandeling die wij kregen voor onze rugpijn noemt
  Kativasti. Kati verwijst naar het middelste deel van het lichaam. Ze boetseren een soort kerstkrans op je rug en daarin gieten ze warme, heel warme olie. Op deze plaats van het lichaam zitten heel veel zenuwen en weinig vet waardoor de olie tot diep in het lichaam kan dringen en beetje bij beetje verdwijnt de rugpijn.


  de drie bio-energieën


  prehistorische stoomcabine


  rugmassage, synchroon uitgevoerd door 2 Indiers/Indische. (mannen bij mannen, vrouwen bij vrouwen)


  kativasti treatment

  03-02-2010 om 00:00 geschreven door joostenmarlies  


  01-02-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ellora en Ajanta caves (UNESCO World Heritage)

  Vanuit Khajuraho ging het richting Jalgaon, een oninteressant stadje tussen Khajuraho en Mumbai. De enige reden om richting Jalgaon te gaan was de nabijheid van 2 UNESCO World Heritage sites, namelijk Ajanta- en Elloragrotten. We besloten eerst de Ajanta grotten te bezoeken, maar oversliepen ons gigantisch zodanig dat dag 1 uit niks meer bestond dan rondhuppelen in Jalgaon. En geloof me, er is hier niks te doen! Dag 2: nieuwe poging! Bleek echter dat Marlies zich niet zo goed voelde, dus Joost alleen op stap. Via autorikshaw, bus, jeep en bus uiteindelijk 3h na vertrek uit Jalgaon aangekomen in Ellora.

  Eerst een ontbijtje naar binnen gespeeld en hupse richting ingang. Daar aangekomen een hilarische situatie meegemaakt met een Indier die door een 5-tal apen werd bestolen (lees geattackeerd) van zijn koekskes.

  Eenmaal binnen bleek dat: 1. de site groter was dan ik dacht en 2. het warmer was dan ik dacht. Of kwam dat door het wandelen van tempel naar tempel, naar tempel, naar tempel (zo`n 36 keer)???

  De grotten (tempels) liggen verspreid over een aantal km`s, maar zowel de tempels als de omgeving (tijdens het wandelen) maken het de moeite waard om tijdens die warme dag hier rond te hotsen. Het is namelijk een allegaartje van Boeddhistische, Hinduistische en Jain tempels alemaal broederlijk naast elkaar en allemaal uitgehouwen uit de rotsen (600 – 1000 na Jezeke Christus).  De eerste groep tempels (en tevens de oudste) zijn de hindutempels. Het meesterwerk is de Kailasa tempel, een volledig uit rotsen gekapte tempel die de Mount Kailasa in de Himalya weergeeft, het huisje van Shiva, een van de topgoden in het Hinduisme. Het betreft hier niet zozeer meer een grot, want ze hebben er alles rond ook weggekapt. Absoluut indrukwekkend. Schijnt dat ze hiervoor zomaar eventjes 200.000 ton rotsen hebben opzij gezet. In vergelijking met deze tempel komen de andere grotten er op het eerste zicht wat bleekskes uit, maar dat is maar schijn, want verscheidene onder hen zijn echt wel de moeite. De Boeddhistische zijn de soberste, de Hindu zijn meer excentriek en gevarieerder (vanwege de grotere keuze uit goden om uit te houwen??) en de Jaintempels staan zowat op hun eigen, met een koppel naakte tirthankars (de heilige leraars die het Jainisme hebben opgericht) als opvallendste beeltenissen. Er zijn heel wat gelijkenissen tussen de verschillende groepen, dus je vraagt je wel af of hier geen sprake is van copycat-gedrag. Dat `namaken` zit de Aziaten wel een beetje in de genen. ;-)

  Na het Jalgaon intermezzo trokken we richting zuid India, maar meer daarover in het volgende blogverhaal.

  Tot de volgende keer maar weer!

  Jozef en Maria  Een boedhha (van 2m groot)
  .

  Deze moet omgekeerd, maar om`t jullie gemakkelijker te maken..


  Boedhha`s, boedhha`s,...


  Hindu god..


  Jaintempel, was de kleurrijkste, maar op de foto is da nie te zien..


  De grootste tempel (ter ere van) Shiva. `t Zotte hier is dat er niks van beelden is geplaatst, alles is uitgehouwen uit de rotsen.die je op de achtergrond nog ziet..


  Close-up Shivatempel


  Vooraanzicht Shivatempel (Kailasatempel)

  01-02-2010 om 00:00 geschreven door joostenmarlies  
  T -->

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!