Archeologische site Delos

De restanten van vervlogen pracht en praal op Delos
Een eiland dat behoorlijk veel indruk op me gemaakt heeft is Delos. Het is alweer 2 jaar geleden dat ik de archeologische site bezocht , vanuit Mykonos. Delos is UNESCO werelderfgoed sinds 1990, 14e sessie en daardoor goed beschermd. Het eiland is onbewoond en enkel overdag toegankelijk via een boot. Enkel archeologen en bewakers mogen er blijven overnachten.
 De archeologen aan het werk !
Als je naar Delos gaat is het aangewezen om met een gids te gaan. Die kan zoveel mooie verhalen vertellen over het eiland, dat je met enige verbeelding weer alles tot leven ziet komen. Je waant je echt als in een film van de oudheid , tussen de paleizen, goden en godinnen, waar ook machtspelen en slavernij nog hoogtij vierden.
Delos in het Grieks: Δήλος, Dhilos ligt als een puntje / stipje in het midden van de Cycladen en daardoor was Delos het belangrijkste handelseiland van de Cycladen, waar de groten der aarde woonden en floreerden in pracht en praal, in luxe en weelde.
Vandaag de dag, ligt Delos er beschadigd en geplunderd bij. In het museum op het eiland zijn de belangrijkste vondsten verzameld en beschermd tegen verdere corrosie en eventuele verdere plunderingen.. Hierin staan o.a. de resten van de echte originele leeuwen van het bekende leeuwenterras.
Het leeuwenterras
Op de oorspronkelijke plaats van het leeuwenterras zijn kopieën geplaatst van de leeuwen, in de staat waarin ze zich toen bevonden. Aanvankelijk waren het 9 leeuwen maar nu resten er nog 5. Een 6e zou in Venetië staan. Zelfs mooie mozaïekwerken uit de vele badhuizen, zijn verplaatst naar het museum, maar op de vindplaats werden dan vakkundig kopieên geplaatst. De mozaïekvloeren van de badhuizen Als je door de ruïnes loopt zie je hoe vernuft de stadjes al opgebouwd werden in een zeer ver verleden, met zelfs riolering onder de met marmer geplaveide straatjes. De gids tipt je nog op enkel grappige wegwijzers in de vorm van een fallussymbool. Op het eiland vind je zelfs beelden (of resten ) terug van het mannelijke lid. De fallus werd geëerd en aanbeden - je vindt ze overal op het eiland terug.
Tussen de vele brokstukken vind je echt nog mooie resten waarin je kan zien, hoe mooi het hier ooit geweest moet zijn. Op Delos bevond zich ooit een meer, maar dat is nu drooggelegd uit vrees voor de opkomst van de malariamug. Nu is het een dor, droog en ruw landschap. Ik hoorde vele mensen zeggen tegen elkaar dat ze nooit hadden durven denken, dat het zo'n waardevolle excursie zou zijn. Een beetje meer op de hoogte van het leven, hoe het ooit was. Ook ik vond het een eer om daar te zijn. Terug in een glorieus tijdperk en mijn interesse gewekt om me te verdiepen in de Griekse mythologie.
Resten van het oude amfitheater De orginelen staan in het museum - dit zijn de kopieën Enkele bijzondere vondsten worden bewaard in het museum Nog enkele mozaïken beschermd in het museum tegen zon en lichtschadeNog meer foto's vind je op facebookpagina : "Griekenland natuurlijk" en een apart fotoalbum over Delos of druk op onderstaande link. https://www.facebook.com/media/set/?set=a.146897522109737.32192.146889985443824&type=1&l=eef25322f0
|