Hier volgt nog een recept voor zachte speculaas :)
Benodigdheden: - 100 g amandelmeel - 100 g glutenvrije bloem - 100 g bruine suiker - 1 kl bakpoeder - 1 el speculaaskruiden of meer ( naar eigen smaak toevoegen ) - 1 ei - 100 g boter
Bereiding: 1. Doe het amandelmeel, de bloem, de suiker, het bakpoeder, en de speculaaskruiden in een kom. 2. Kneed er de boter en het ei onder. 3. Vorm een bal en laat enkele uren opstijven in de koelkast. 4. Verwarm de oven voor op 175°C. 5. Draai balletjes van het deeg en druk ze een beetje plat en leg op een bakplaat met bakpapier. 6. Bak ze af in ongeveer 25 minuten. 7. Laat ze afkoelen op een rooster.
Als er iemand jarig is maken wij altijd een petit beurre taart. weet niet of iedereen dat kent? :) Maar sinds ik glutenvrij moet eten mag ik die lekkere koekjes niet meer gebruiken en heb ik de koek al gemaakt met de glutenvrije koekjes van het merk Schär en Les recettes de Céliane. Maar ik vind de koek niet zo heel lekker met die petit beurre koekjes, dus ben ik op zoek gegaan naar een recept. Ik heb uiteindelijk eenntje gevonden waar ik de gewone bloem heb vervangen door glutenvrije bloem. :)
Hier volgt het recept voor de petit beurre koekjes:
Benodigdheden: - 450 g glutenvrije bloem - 200 g boter, op kamertemperatuur - 130 g maïszetmeel - 130 g poedersuiker - 100 ml melk - 50 g honing - 1 ei - enkele druppels vanille-extract - grove kristalsuiker - een snuifje zout
Bereiding: 1. Meng de bloem met het maïszetmeel en het snuifje zout. 2. Klop de boter op met de poedersuiker en de honing. Meng er met een garde het ei en het vanille-extract door, dan de bloemmengeling en de melk. Klop en meng goed totdat je een deeg krijgt zonder klonters. 3. Laat het koekjesdeeg 1 nacht rusten in de koelkast. 4. Verwarm de oven voor op 200°C. 5. Strooi wat bloem over het werkvlak en kneed het deeg kort. 6. Rol het koekjesdeeg uit tot 2 - 3 mm dikte. 7. steek er vormpjes uit en leg ze op een bakplaat met bakpapier. 8. Ter garnering prik je met een vork in de koekjes en strooi je er wat suiker over. 9. Bak de koekjes goudbruin, ongeveer 20 minuutjes. 10. Laat de daarna afkoelen op een rooster.
Ik zal ook nog even mijn recept van de petit beurre taart geven:
Benodigdheden: - petit beurre koekjes - 1 pak planta (250 g) - 1 pak poedersuiker - cacaopoeder naar smaak - koffie met amaretto
Bereiding: 1. Klop de boter samen met de poedersuiker. 2. Voeg daarna cacaopoeder naar smaak toe. 3. Daarna kan je beginnen aan de bouw van je koek. 4. Als eerste leg je een laag koekjes. 5. Daarna doe je een laag van het beslag over de koekjes. 6. Dan moet er weer een laag koekjes opkomen, maar eerst moet je de koekjes in de koffie weken en er dan pas opleggen. 7. Daarna weer een laag van het beslag. 8. En zo ga je verder tot je ongeveer 4 of 5 lagen hebt. Je kan de koek eigenlijk zo hoog maken als je wil. 9. Je moet natuurlijk eindigen met een laag van het beslag. De zijkanten moet je ook met het beslag bedekken zodat je de koekjes niet meer ziet. 10. Daarna kan je hem nog afwerken met bv. hagelslag, zilveren bolletjes, stukjes chocolade,... 11. Zet hem daarna in de koelkast om af te koelen.
=> De vormpjes van de koekjes zijn bij mij wel niet hetzelfde. Is pas de eerste keer dat ik ze had gemaakt en had er nog geen uitsteekvormpje voor. :) => De foto van de koek is ook nog van toen ik met met de gewone koekjes maakte. Maar dan weet je toch al hoe hij uit moet zien. :)
Een ander soort stokbrood, ook lekker maar iets minder krokant :)
Benodigdheden: - 300 g glutenvrije bloem - 8 g droge gist - 1/2 soeplepel suiker - 250 ml water - 2 soeplepels olie
Bereiding: 1. Alle ingrediënten mengen en ongeveer 2 minuten mengen. 2. De bakvormen invetten en voor 1/3 vullen met het deeg. 3. Plaats de broodjes in de oven en laat ze 40 minuten rijzen in een oven van 50 °C. 4. Verhoog daarna de oven tot 180 °C en bak ze af in een 30 minuten. 5. Laat ze daarna afkoelen.
=> Je kan de stokbroden weer bewaren in de diepvries en als je ze wil eten laten ontdooien op kamertemperatuur of eventjes in de microgolfoven.
Benodigdheden: - 450 g glutenvrije bloem - 60 g ongezouten boter - 30 g suiker - 14 g droge gist - 225 ml lauwe halfvolle melk - 1 ei - eventueel 1 ei om te bestrijken maar ik bestrijk de broodjes meestal met gewoon water anders worden ze te donker van kleur. Het verandert ook helemaal niets aan de smaak. :)
Bereiding: 1. Melk roeren met de gist en 5 minuten laten inwerken. 2. Klop boter romig en voeg suiker toe. 3. Voeg gezeefde bloem, melk, botermengsel en ei toe en meng tot een soepel deeg. 4. Laat het deeg 10 minuten rusten. 5. Als het deeg te plakkerig is kan je er nog wat bloem aan toevoegen. 6. Maak broodjes van ongeveer 60 g. 7. Leg ze op een bakplaat bedekt met bakpapier. Je kan ook inkervingen in de broodjes maken als je wil. 8. Bestrijk de broodjes met een losgeklopt ei of gewoon water. 9. Laat ze in de oven rijzen op 50°C een 30 minuten. (volume moet ongeveer verdubbelen) 10. Bak ze af in een oven van 180 °C een 25 minuten. 11. Laat afkoelen.
=> Je kan ze in de diepvries bewaren. Als je de broodjes wil eten kan je ze gewoon op kamertemperatuur laten afkoelen of leg ze even in de microgolfoven.
Hier volgt een recept voor harde broodjes of stokbrood:
Benodigdheden: - 500 g glutenvrije bloem - 1 pakje verse gist - 300 ml bruisend water - 80 ml lauw water - 20 g boter - 1 kl zout
Bereiding: 1. Los de gist op in het lauwe water. 2. Maak een kuiltje in de bloem en doe het water met de gist erin en meng het. 3. Doe er de boter en bruisend water bij. 4. Alles goed mengen tot een glad mengsel. 5. Doe het mengsel in bakvormpjes. Je kan kleine vormpjes nemen maar in neem langwerpige cakevormen. 6. Zet de broodjes in de oven en bedek ze met een vochtige handdoek. 7. Laat ze rijzen in een oven van 50°C een 30 minuten. 8. Verhoog daarna de oven tot 180°C en bak ze af in 30 minuten. 9. Laat de broodjes afkoelen op een rooster.
=> Je kan ze in de diepvries bewaren. Als je ze dan wil eten kan je ze op kamertemperatuur laten ontdooien of even in de microgolf zetten. Daarna kan je ze bestrijken met gewoon water en ze even onder de grill zetten, zo worden ze terug lekker krokant. :)
Benodigdheden: - 175 g glutenvrije bloem (Nogluten) - 150 g suiker - 150 g boter - 3 eieren - 1 grote koffielepel glutenvrij bakpoeder (ik gebruik bakpoeder van het merk Dr. Oetker)
Bereiding: 1. Klop de boter tot room en voeg de suiker toe. 2. Doe er de eitjes onder en vervolgens de gezeefde bloem samen met het bakpoeder. Klop verder tot een romig beslag. 3. Giet het deeg in een beboterde bakvorm van ongeveer 1 liter inhoud en laat ongeveer 1 uur bakken in een oven van 165°C. Na 1 uur eens in de cake prikken om te cake of het beslag goed gebakken is. 4. Daarna de cake op een rooster laten afkoelen.
=> Om appelcake te maken kan je gewoon het recept nemen van een gewone cake en er stukjes appel aan toevoegen.
=> Om marmercake te maken gebruik je ook het beslag van een gewone cake. Als het beslag klaar is dan verdeel je het in twee gelijke delen. Het ene deel laat je gewoon en het in het andere deel doe je cacaopoeder naar smaak. Als je dit gedaan hebt kan je in een bakvorm en deel gewoon beslag, een deel cacaobeslag en dan weer een deel gewoon beslag doen. Daarna kan je met een mes of een vork door het beslag gaan en dan krijg je na het bakken een mooie vorm in de cake. :)
De foto 's hierboven zijn van een marmercake (micky mouse: voor deze vorm heb ik het recept maal twee gedaan anders heb je te weinig beslag :) ) en een appelcake.
Hier volgt een recept voor grijs brood in een broodbakmachine:
Benodigdheden: - 137 g witte bloem (Nogluten) - 138 g bloem met vezels (Nogluten) - 275 ml lauwwarm water - 1 kl fibrex (extra vezels om toe te voegen) - 1/2 kl gedroogde gist - 2 el olijfolie - eventueel zaadjes om toe te voegen zoals: lijnzaad, zonnebloempitten, ...
Bereiding:
Doe de ingrediënten als volgt in het broodbakmachine: water, bloem, fibrex, gist, olijfolie, eventueel zaadjes
Stel het machine in op een glutenvrije programma of een bakprogramma van 2 uur.
Hier volgt een recept voor een wit brood in een broodbakmachine:
Benodigdheden: - 450 g glutenvrije bloem (Nogluten) - 420 ml lauwwarm water - 1/2 kl suiker - 1/2 kl zout - 1 el gedroogde gist - 3 el maïsolie
Bereiding:
Doe de ingredïënten als volgt in het broodbakmachine: water, bloem, zout, suiker, gist, olie => zorg ervoor dat het zout en de gist elkaar niet kunnen raken
Stel het machine dan in op een glutenvrij programma of een bakprogramma van 2 uur.
Ik ben een meisje van 20 jaar dat gluten-intolerantie heeft. In het begin wist ik helemaal niet wat ik moest doen, ik dacht alleen maar aan al die lekkere dingen dat ik nietmeer mocht eten want in bijna alles zitten wel gluten: brood, sandwiches, taart, gebak, pasta,... Ik ben toen op zoek gegaan naar sites over glutenvrij eten en ben toen op de site van de Vlaamse Coeliakie Vereniging gekomen. Daar heb ik mij dan ingeschreven en nu krijg ik om de 3 maanden een boekje met artikels over glutenvrij leven en receptjes enzoo. Er zijn ook nog andere sites waar informatie of recepten opstaan maar die zal ik later op mijn blog zetten.
Ondertussen eet ik al een jaar glutenvrij en begint het aardig te lukken. Ik bak mijn brood en sandwiches zelf want ik vind het voorverpakt brood niet zo lekker. In het begin heb ik proberen te bakken met de bloem van Schär maar ik vond dat het brood vrij droog was en het had een speciaal smaakje. Tegenwoordig bak ik met de bloem van Nogluten. Dit vind ik de beste bloem tot nu toe, alles is er al mee gelukt dus :)
Op deze site zullen mijn recepten komen te staan en nog veel meer informatie over leven met een glutenallergie.
Als je vragen hebt dan mag je die altijd stellen, ik zal ze dan proberen te beantwoorden.