Leven met een glutenallergie
Inhoud blog
  • Mikkemannen! Mmm.. Een lekkerder recept dan het eerste :)
  • Even een vraagje :)
  • Pannenkoeken
  • Smurfentaart
  • Aardbeientaart
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    09-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mikkemannen! Mmm.. Een lekkerder recept dan het eerste :)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Benodigdheden:
    - 500 g glutenvrije bloem
    - 40 g verse gist
    - 1 ei
    - 25 g suiker
    - 10 g zout
    - 125 g goeie boter
    - 250 g lauwe melk 
    - 150 g krenten
    - 150 g parelsuiker

    Bereiding:
    1. Los de lauwe melk met de gist op.
    2. Doe de bloem in een kom en maak er een kuiltje in.
    3. Doe het mengsel van melk en gist in het kuiltje en doe er ook het ei bij.
    4. Kneed alles even en voeg dan de boter toe.
    5. Kneed nu ongeveer een 5 minuten zodat alles goed gemengd is.
    6. Voeg het zout toe.
    7. Nog een paar minuten kneden.
    8. Vervolgens krenten en parelsuiker toevoegen.
    9. Laat ongeveer een 10 minuten rusten onder een handdoek.
    10. Weeg bolletjes af van ongeveer 100 gram.
    11. Laat opnieuw 5 minuten rusten.
    12. Laat ze dan 20 minuten rijzen.
    13. Bestrijk de bolletjes met een ei en bak ze af in een voorverwarmde oven van 220 graden ( hangt af van oven tot oven, als het te hard gaat zet je de oven lager). Bak ze ongeveer een 20 minuten.


    De foto's volgen nog! :)


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    09-01-2013, 00:00 geschreven door Jolienneke_X  
    14-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Even een vraagje :)
    Hallo,

    Even een klein vraagje :)
    Weet er iemand een recept om lekker suikerbrood, rozijnenbrood, bruin brood of mikkemannen te maken?
    Als je een recept hebt mag je mij dat altijd mailen, dan kan ik het eens uitproberen :)

    Dank je! :)

    PS.: Heeft er al iemand 1 van mijn receptjes uitgeprobeerd? zoja, welke? en waren ze gelukt? :)


    Groetjes

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    14-11-2012, 19:50 geschreven door Jolienneke_X  
    02-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pannenkoeken
    Lekkere pannenkoeken, wie lust dit nu niet? :)
    Dit is het recept dat ik eigenlijk altijd heb gebruikt maar nu heb ik het gewoon vervangen met glutenvrije bloem.

    Benodigdheden:
    - 4 eieren
    - 12 opgehoopte soeplepels zelfrijzende bloem
    - melk
    - beschuiten met melk naar smaak
    - 2 pakjes vanillesuiker

    Bereiding;
    1. De beschuiten en de melk op een zacht vuur zetten tot de beschuiten zacht geworden zijn. Daarna laten afkoelen.
    2. Meng de bloem met de vanillesuiker.
    3. klop de eieren een beetje op en voeg ze aan het mengsel toe.
    4. Doe de beschuiten bij het mengsel.
    5. Voeg daarna melk toe. Voor dikke pannenkoeken niet teveel melk en voor dunne pannenkoeken meer melk, zoals je zelf wil. :)
    6. Laat even rusten en bak daarna de pannenkoeken.

    => De laatste tijd maak ik mijn pannenkoeken zonder beschuiten. Vind ik veel lekkerder. :)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    02-11-2012, 18:23 geschreven door Jolienneke_X  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Smurfentaart
    Benodigdheden:
    zanddeeg, abrikozengelei, room om slagroom te maken, witte chocoladeschilfers.

    Zanddeeg (voor een vorm van ongeveer 26 cm of kleine taartjes):

    Benodigdheden:
    - 200 g glutenvrije bloem
    - 80 g suiker
    - 1 pakje vanillesuiker
    - zout
    - 1 ei
    - 120 g koude boter

    Bereiding;
    1. Zeef de bloem in een schaal.
    2. Meng suiker, vanillesuiker en een snuifje zout door elkaar.
    3. Doe dit bij de bloem en meng alles goed door elkaar.
    4. Schud de bloemmengeling op het werkvlak en maak een kuiltje in het midden.
    5. Breek het ei in het midden en verdeel de boter in stukjes over de rand van het deeg.
    6. Hak alle ingrediënten met twee deegschrapers van buiten naar binnen en kneed alles dan kort met de handen tot een glad deeg.
    7. Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg ongeveer 30 minuten in de koelkast.
    8. Als je het uit de koelkast haalt en het is nog te plakkerig dan kan je er nog een beetje bloem aan toevoegen.
    9. Rol het deeg uit en leg het in een bakvorm.
    10. Bak het deeg blind af in een oven van 180°c een 15 minuten.
    11. Laat het deeg afkoelen op een rooster.

    Afwerking:

    - Klop de room op tot slagroom.
    - Bedek het zanddeeg met de abrikozengelei.
    - Spuit er de slagroom bovenop.
    - Werk af met chocoladeschilfers.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    02-11-2012, 18:11 geschreven door Jolienneke_X  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardbeientaart
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aardbeientaart vind ik persoonlijk de lekkerste taart, vooral met zanddeeg :) Dus hier komt het recept:

    Vanillepudding:

    Benodigdheden:
    - 0,5 l melk
    - 1 zakje vanillepuddingpoeder + beetje melk
    - 11 klontjes suiker

    Bereiding:
    1. Breng de melk samen met de suiker aan de kook.
    2. Meng het vanillepuddingpoeder met een beetje melk tot het opgelost is.
    3. Als de melk kookt, het pannetje van het vuur halen en het poeder toevoegen en goed mengen.
    4. Zet het pannetje daarna nog eventjes op het vuur.
    5. Doe de pudding in een kom met vershoudfolie over (zodat er geen velletje opkomt) en laat afkoelen in de koelkast.

    Zanddeeg (voor een vorm van ongeveer 26 cm of kleine taartjes):

    Benodigdheden:
    - 200 g glutenvrije bloem
    - 80 g suiker
    - 1 pakje vanillesuiker
    - zout
    - 1 ei
    - 120 g koude boter

    Bereiding;
    1. Zeef de bloem in een schaal.
    2. Meng suiker, vanillesuiker en een snuifje zout door elkaar.
    3. Doe dit bij de bloem en meng alles goed door elkaar.
    4. Schud de bloemmengeling op het werkvlak en maak een kuiltje in het midden.
    5. Breek het ei in het midden en verdeel de boter in stukjes over de rand van het deeg.
    6. Hak alle ingrediënten met twee deegschrapers van buiten naar binnen en kneed alles dan kort met de handen tot een glad deeg.
    7. Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg ongeveer 30 minuten in de koelkast.
    8. Als je het uit de koelkast haalt en het is nog te plakkerig dan kan je er nog een beetje bloem aan toevoegen.
    9. Rol het deeg uit en leg het in een bakvorm.
    10. Bak het deeg blind af in een oven van 180°c een 15 minuten.
    11. Laat het deeg afkoelen op een rooster.

    Afwerking:

    Als alles afgekoeld is kan je je taart gaan afwerken:
    - Smelt een beetje witte chocolade au-bain marie en smeer het daarna op het zanddeeg, zo blijft het deeg krokant.
    - Doe daarna de pudding op de taart.
    - Was de aardbeien en snijdt ze in schijfjes of in stukjes en leg ze daarna op de pudding.
    - Werk de taart af met een beetje poedersuiker, witte chocoladeschilfers,...


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    02-11-2012, 18:06 geschreven door Jolienneke_X  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Harde speculaas
    De Sinterklaasperiode komt er weer aan! :) Dat wil zeggen: Lekkere speculaas :p
    Heb al veel recepten uitgeprobeerd voor speculaas en heb er ondertussen toch 2 gevonden die ik lekker vind.

    Hier volgt een recept voor harde speculaas:

    Benodigdheden:
    - 125 g glutenvrije bloem
    - 75 g koude boter
    - 70 g bruine suiker
    - 1 tl bakpoeder
    - 1 tl speculaaskruiden of meer naar smaak
    - 2 el melk

    Bereiding:
    1. Meng de bloem, bakpoeder, speculaaskruiden en suiker in een kom.
    2. Voeg de boter en melk toe en kneed tot een soepel deeg.
    3. Laat het deeg een paar uur opstijven in de koelkast.
    4. Rol het deeg uit tot ongeveer 0,5 cm dik.
    5. Steek er vormpjes uit, maak er rondjes uit met een glas of snij het deeg in rechthoekjes.
    6. Je kan ze eventueel nog decoreren met amandelschilfers.
    7. Bak de speculaasjes in een oven van 175°C een 15 minuten.
    8. Laat de speculaasjes afkoelen op een rooster.





    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    02-11-2012, 17:45 geschreven door Jolienneke_X  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Malse wafels, Mmm :)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hier een receptje voor lekkere malse wafels :)

    Benodigdheden:
    - 250 g glutenvrije bloem
    - 250 g boter
    - 4 eieren
    - 2 pakjes vanillesuiker
    - 200 g rietsuiker

    Bereiding:
    - Meng ale ingrediënten tot een soepel deeg.
    - Bak de wafels goudbruin.
    - Laat ze op een rooster afkoelen.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    02-11-2012, 00:00 geschreven door Jolienneke_X  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zachte speculaas
    Hier volgt nog een recept voor zachte speculaas :)

    Benodigdheden:
    - 100 g amandelmeel
    - 100 g glutenvrije bloem
    - 100 g bruine suiker
    - 1 kl bakpoeder
    - 1 el speculaaskruiden of meer ( naar eigen smaak toevoegen )
    - 1 ei
    - 100 g boter

    Bereiding:
    1. Doe het amandelmeel, de bloem, de suiker, het bakpoeder, en de speculaaskruiden in een kom.
    2. Kneed er de boter en het ei onder.
    3. Vorm een bal en laat enkele uren opstijven in de koelkast.
    4. Verwarm de oven voor op 175°C.
    5. Draai balletjes van het deeg en druk ze een beetje plat en leg op een bakplaat met bakpapier.
    6. Bak ze af in ongeveer 25 minuten.
    7. Laat ze afkoelen op een rooster.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    02-11-2012, 00:00 geschreven door Jolienneke_X  
    01-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.petit beurre koekjes en taart
    Als er iemand jarig is maken wij altijd een petit beurre taart. weet niet of iedereen dat kent? :)
    Maar sinds ik glutenvrij moet eten mag ik die lekkere koekjes niet meer gebruiken en heb ik de koek al gemaakt met de glutenvrije koekjes van het merk Schär en Les recettes de Céliane. Maar ik vind de koek niet zo heel lekker met die petit beurre koekjes, dus ben ik op zoek gegaan naar een recept. Ik heb uiteindelijk eenntje gevonden waar ik de gewone bloem heb vervangen door glutenvrije bloem. :) 

    Hier volgt het recept voor de petit beurre koekjes:

    Benodigdheden:
    - 450 g glutenvrije bloem
    - 200 g boter, op kamertemperatuur
    - 130 g maïszetmeel
    - 130 g poedersuiker
    - 100 ml melk
    - 50 g honing
    - 1 ei
    - enkele druppels vanille-extract
    - grove kristalsuiker
    - een snuifje zout

    Bereiding:
    1. Meng de bloem met het maïszetmeel en het snuifje zout.
    2. Klop de boter op met de poedersuiker en de honing. Meng er met een garde het ei en het vanille-extract door, dan de bloemmengeling en de melk. Klop en meng goed totdat je een deeg krijgt zonder klonters.
    3. Laat het koekjesdeeg 1 nacht rusten in de koelkast.
    4. Verwarm de oven voor op 200°C.
    5. Strooi wat bloem over het werkvlak en kneed het deeg kort.
    6. Rol het koekjesdeeg uit tot 2 - 3 mm dikte.
    7. steek er vormpjes uit en leg ze op een bakplaat met bakpapier.
    8. Ter garnering prik je met een vork in de koekjes en strooi je er wat suiker over.
    9. Bak de koekjes goudbruin, ongeveer 20 minuutjes.
    10. Laat de daarna afkoelen op een rooster.

    Ik zal ook nog even mijn recept van de petit beurre taart geven:

    Benodigdheden:
    - petit beurre koekjes
    - 1 pak planta (250 g)
    - 1 pak poedersuiker
    - cacaopoeder naar smaak
    - koffie met amaretto

    Bereiding:
    1. Klop de boter samen met de poedersuiker.
    2. Voeg daarna cacaopoeder naar smaak toe.
    3. Daarna kan je beginnen aan de bouw van je koek.
    4. Als eerste leg je een laag koekjes.
    5. Daarna doe je een laag van het beslag over de koekjes.
    6. Dan moet er weer een laag koekjes opkomen, maar eerst moet je de koekjes in de koffie weken en er dan pas opleggen.
    7. Daarna weer een laag van het beslag.
    8. En zo ga je verder tot je ongeveer 4 of 5 lagen hebt. Je kan de koek eigenlijk zo hoog maken als je wil.
    9. Je moet natuurlijk eindigen met een laag van het beslag. De zijkanten moet je ook met het beslag bedekken zodat je de koekjes niet meer ziet.
    10. Daarna kan je hem nog afwerken met bv. hagelslag, zilveren bolletjes, stukjes chocolade,...
    11. Zet hem daarna in de koelkast om af te koelen.

    => De vormpjes van de koekjes zijn bij mij wel niet hetzelfde. Is pas de eerste keer dat ik ze had gemaakt en had er nog geen uitsteekvormpje voor. :)
    => De foto van de koek is ook nog van toen ik met met de gewone koekjes maakte. Maar dan weet je toch al hoe hij uit moet zien. :)








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    01-11-2012, 11:56 geschreven door Jolienneke_X  
    25-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een ander soort stokbrood, ook lekker maar iets minder krokant :)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Benodigdheden:
    - 300 g glutenvrije bloem
    - 8 g droge gist
    - 1/2 soeplepel suiker
    - 250 ml water
    - 2 soeplepels olie

    Bereiding:
    1. Alle ingrediënten mengen en ongeveer 2 minuten mengen.
    2. De bakvormen invetten en voor 1/3 vullen met het deeg.
    3. Plaats de broodjes in de oven en laat ze 40 minuten rijzen in een oven van 50 °C.
    4. Verhoog daarna de oven tot 180 °C en bak ze af in een 30 minuten.
    5. Laat ze daarna afkoelen.

    => Je kan de stokbroden weer bewaren in de diepvries en als je ze wil eten laten ontdooien op kamertemperatuur of eventjes in de microgolfoven. 

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    25-10-2012, 20:48 geschreven door Jolienneke_X  
    Archief per week
  • 07/01-13/01 2013
  • 12/11-18/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs