Lekkere pannenkoeken, wie lust dit nu niet? :) Dit is het recept dat ik eigenlijk altijd heb gebruikt maar nu heb ik het gewoon vervangen met glutenvrije bloem.
Bereiding; 1. De beschuiten en de melk op een zacht vuur zetten tot de beschuiten zacht geworden zijn. Daarna laten afkoelen. 2. Meng de bloem met de vanillesuiker. 3. klop de eieren een beetje op en voeg ze aan het mengsel toe. 4. Doe de beschuiten bij het mengsel. 5. Voeg daarna melk toe. Voor dikke pannenkoeken niet teveel melk en voor dunne pannenkoeken meer melk, zoals je zelf wil. :) 6. Laat even rusten en bak daarna de pannenkoeken.
=> De laatste tijd maak ik mijn pannenkoeken zonder beschuiten. Vind ik veel lekkerder. :)
Benodigdheden: zanddeeg, abrikozengelei, room om slagroom te maken, witte chocoladeschilfers.
Zanddeeg (voor een vorm van ongeveer 26 cm of kleine taartjes):
Benodigdheden: - 200 g glutenvrije bloem - 80 g suiker - 1 pakje vanillesuiker - zout - 1 ei - 120 g koude boter
Bereiding; 1. Zeef de bloem in een schaal. 2. Meng suiker, vanillesuiker en een snuifje zout door elkaar. 3. Doe dit bij de bloem en meng alles goed door elkaar. 4. Schud de bloemmengeling op het werkvlak en maak een kuiltje in het midden. 5. Breek het ei in het midden en verdeel de boter in stukjes over de rand van het deeg. 6. Hak alle ingrediënten met twee deegschrapers van buiten naar binnen en kneed alles dan kort met de handen tot een glad deeg. 7. Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg ongeveer 30 minuten in de koelkast. 8. Als je het uit de koelkast haalt en het is nog te plakkerig dan kan je er nog een beetje bloem aan toevoegen. 9. Rol het deeg uit en leg het in een bakvorm. 10. Bak het deeg blind af in een oven van 180°c een 15 minuten. 11. Laat het deeg afkoelen op een rooster.
Afwerking:
- Klop de room op tot slagroom. - Bedek het zanddeeg met de abrikozengelei. - Spuit er de slagroom bovenop. - Werk af met chocoladeschilfers.
Bereiding: 1. Breng de melk samen met de suiker aan de kook. 2. Meng het vanillepuddingpoeder met een beetje melk tot het opgelost is. 3. Als de melk kookt, het pannetje van het vuur halen en het poeder toevoegen en goed mengen. 4. Zet het pannetje daarna nog eventjes op het vuur. 5. Doe de pudding in een kom met vershoudfolie over (zodat er geen velletje opkomt) en laat afkoelen in de koelkast.
Zanddeeg (voor een vorm van ongeveer 26 cm of kleine taartjes):
Benodigdheden: - 200 g glutenvrije bloem - 80 g suiker - 1 pakje vanillesuiker - zout - 1 ei - 120 g koude boter
Bereiding; 1. Zeef de bloem in een schaal. 2. Meng suiker, vanillesuiker en een snuifje zout door elkaar. 3. Doe dit bij de bloem en meng alles goed door elkaar. 4. Schud de bloemmengeling op het werkvlak en maak een kuiltje in het midden. 5. Breek het ei in het midden en verdeel de boter in stukjes over de rand van het deeg. 6. Hak alle ingrediënten met twee deegschrapers van buiten naar binnen en kneed alles dan kort met de handen tot een glad deeg. 7. Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg ongeveer 30 minuten in de koelkast. 8. Als je het uit de koelkast haalt en het is nog te plakkerig dan kan je er nog een beetje bloem aan toevoegen. 9. Rol het deeg uit en leg het in een bakvorm. 10. Bak het deeg blind af in een oven van 180°c een 15 minuten. 11. Laat het deeg afkoelen op een rooster.
Afwerking:
Als alles afgekoeld is kan je je taart gaan afwerken: - Smelt een beetje witte chocolade au-bain marie en smeer het daarna op het zanddeeg, zo blijft het deeg krokant. - Doe daarna de pudding op de taart. - Was de aardbeien en snijdt ze in schijfjes of in stukjes en leg ze daarna op de pudding. - Werk de taart af met een beetje poedersuiker, witte chocoladeschilfers,...
De Sinterklaasperiode komt er weer aan! :) Dat wil zeggen: Lekkere speculaas :p Heb al veel recepten uitgeprobeerd voor speculaas en heb er ondertussen toch 2 gevonden die ik lekker vind.
Hier volgt een recept voor harde speculaas:
Benodigdheden: - 125 g glutenvrije bloem - 75 g koude boter - 70 g bruine suiker - 1 tl bakpoeder - 1 tl speculaaskruiden of meer naar smaak - 2 el melk
Bereiding: 1. Meng de bloem, bakpoeder, speculaaskruiden en suiker in een kom. 2. Voeg de boter en melk toe en kneed tot een soepel deeg. 3. Laat het deeg een paar uur opstijven in de koelkast. 4. Rol het deeg uit tot ongeveer 0,5 cm dik. 5. Steek er vormpjes uit, maak er rondjes uit met een glas of snij het deeg in rechthoekjes. 6. Je kan ze eventueel nog decoreren met amandelschilfers. 7. Bak de speculaasjes in een oven van 175°C een 15 minuten. 8. Laat de speculaasjes afkoelen op een rooster.
Hier volgt nog een recept voor zachte speculaas :)
Benodigdheden: - 100 g amandelmeel - 100 g glutenvrije bloem - 100 g bruine suiker - 1 kl bakpoeder - 1 el speculaaskruiden of meer ( naar eigen smaak toevoegen ) - 1 ei - 100 g boter
Bereiding: 1. Doe het amandelmeel, de bloem, de suiker, het bakpoeder, en de speculaaskruiden in een kom. 2. Kneed er de boter en het ei onder. 3. Vorm een bal en laat enkele uren opstijven in de koelkast. 4. Verwarm de oven voor op 175°C. 5. Draai balletjes van het deeg en druk ze een beetje plat en leg op een bakplaat met bakpapier. 6. Bak ze af in ongeveer 25 minuten. 7. Laat ze afkoelen op een rooster.
Als er iemand jarig is maken wij altijd een petit beurre taart. weet niet of iedereen dat kent? :) Maar sinds ik glutenvrij moet eten mag ik die lekkere koekjes niet meer gebruiken en heb ik de koek al gemaakt met de glutenvrije koekjes van het merk Schär en Les recettes de Céliane. Maar ik vind de koek niet zo heel lekker met die petit beurre koekjes, dus ben ik op zoek gegaan naar een recept. Ik heb uiteindelijk eenntje gevonden waar ik de gewone bloem heb vervangen door glutenvrije bloem. :)
Hier volgt het recept voor de petit beurre koekjes:
Benodigdheden: - 450 g glutenvrije bloem - 200 g boter, op kamertemperatuur - 130 g maïszetmeel - 130 g poedersuiker - 100 ml melk - 50 g honing - 1 ei - enkele druppels vanille-extract - grove kristalsuiker - een snuifje zout
Bereiding: 1. Meng de bloem met het maïszetmeel en het snuifje zout. 2. Klop de boter op met de poedersuiker en de honing. Meng er met een garde het ei en het vanille-extract door, dan de bloemmengeling en de melk. Klop en meng goed totdat je een deeg krijgt zonder klonters. 3. Laat het koekjesdeeg 1 nacht rusten in de koelkast. 4. Verwarm de oven voor op 200°C. 5. Strooi wat bloem over het werkvlak en kneed het deeg kort. 6. Rol het koekjesdeeg uit tot 2 - 3 mm dikte. 7. steek er vormpjes uit en leg ze op een bakplaat met bakpapier. 8. Ter garnering prik je met een vork in de koekjes en strooi je er wat suiker over. 9. Bak de koekjes goudbruin, ongeveer 20 minuutjes. 10. Laat de daarna afkoelen op een rooster.
Ik zal ook nog even mijn recept van de petit beurre taart geven:
Benodigdheden: - petit beurre koekjes - 1 pak planta (250 g) - 1 pak poedersuiker - cacaopoeder naar smaak - koffie met amaretto
Bereiding: 1. Klop de boter samen met de poedersuiker. 2. Voeg daarna cacaopoeder naar smaak toe. 3. Daarna kan je beginnen aan de bouw van je koek. 4. Als eerste leg je een laag koekjes. 5. Daarna doe je een laag van het beslag over de koekjes. 6. Dan moet er weer een laag koekjes opkomen, maar eerst moet je de koekjes in de koffie weken en er dan pas opleggen. 7. Daarna weer een laag van het beslag. 8. En zo ga je verder tot je ongeveer 4 of 5 lagen hebt. Je kan de koek eigenlijk zo hoog maken als je wil. 9. Je moet natuurlijk eindigen met een laag van het beslag. De zijkanten moet je ook met het beslag bedekken zodat je de koekjes niet meer ziet. 10. Daarna kan je hem nog afwerken met bv. hagelslag, zilveren bolletjes, stukjes chocolade,... 11. Zet hem daarna in de koelkast om af te koelen.
=> De vormpjes van de koekjes zijn bij mij wel niet hetzelfde. Is pas de eerste keer dat ik ze had gemaakt en had er nog geen uitsteekvormpje voor. :) => De foto van de koek is ook nog van toen ik met met de gewone koekjes maakte. Maar dan weet je toch al hoe hij uit moet zien. :)