Inhoud blog
  • Varkenshaasje met champignonroomsaus en aardappelgratin
  • Oreo cheesecake
  • Bloedworst met appel
  • American pancakes met banaan-chocoladesaus
  • Balletjes in tomatensaus
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foutloos koken
    Waar koken en wetenschap samenkomen
    29-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkenshaasje met champignonroomsaus en aardappelgratin
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Varkenshaasje met champignonroomsaus en aardappelgratin

    Nodig?   Voor 2 pers

    Varkenshaasje

    Champignonroomsaus

    Aardappelgratin

    1/2 varkenshaasje

    1/2 bakje champignons, in vieren

    6tal aardappelen


    20mL cognac

    (light)room


    200mL bruine fond

    zout


    200mL (light)room

    zwarte peper


    (maïzena-binding)

    nootmuskaat



    geraspte kaas

     

    Bereiding?

    -          Schil de aardappelen en spoel ze af. Snij met een mandoline in dunne plakjes en leg ze dakpansgewijs in ingevette ovenschaal. Kruid elk laagje aardappelschijfjes royaal met zout, peper en nootmuskaat

    -          Giet de room over de aardappelschijfjes, tot ze net onder staan. Strooi er de geraspte kaas over en plaats onafgedekt gedurende 45 tot 60 minuten in een oven van 180°C

    -          Bak de champignons aan in een ruime hoeveelheid boter, blus met cognac en voeg de bruine fond toe. Laat inkoken tot de helft. Voeg de room toe en laat opnieuw inkoken tot de saus bindt. Eventueel wat bij binden met maïzena op het laatste moment

    -          Bak het varkenshaasje op hoog vuur aan, steek er een thermometer in en plaats in de oven tot het vlees een kerntemperatuur heeft van 60°C (ong. 15min). Haal uit de oven en laat even rusten. Snij in plakken en dien op met gebakken pastinaak (20 minuten in een oven van 180°C), champignonroomsaus, aardappelgratin en een fris slaatje


    Verhoudingen

    -          We rekenen ¼ varkenshaasje per persoon

    -          Voor de saus gebruiken we gelijke delen bruine fond en room, 100mL per persoon

    -          We gebruiken 10% cognac voor de saus


    Technieken: tips en tricks

    -          De schijfjes aardappel worden absoluut niet gespoeld! Het zetmeel dat eraan kleeft zal de saus immers binden.

    -          Er wordt geen exacte hoeveelheid aardappelen en room gegeven, omdat de hoeveelheid afhankelijk is van de gebruikte ovenschaal. Om de juiste hoeveelheid aardappelen te bepalen leggen we de schaal vol met ongeschilde aardappelen, dit is de exacte hoeveelheid die in de schaal zal passen. We voegen dan room toe tot de aardappelen net onder staan (in dit recept heb ik 250mL gebruikt).

    -          Room zal de kruiding enorm in smaak verzachten, vandaar dat we royaal moeten kruiden om genoeg smaak aan de gratin te geven.

    -          Omdat aardappelen looizuren (tannines) bevatten is het onmogelijk om melk te gebruiken. Melk, zuren en warmte, het recept voor geschifte sauzen…

    -          Om te beoordelen of de gratin al gaar is prikken we in het midden met een scherp aardappelmesje, dat mag praktisch geen weerstand meer mag ondervinden.

    -          Het roomsausje kan je niet op voorhand maken en laten rusten, dan wordt ze terug te vloeibaar. Eventueel kan je wel de bruine fond bij de gebakken champignons doen, laten inkoken en van het vuur zetten, tot je op het laatste moment de room erbij doet en de saus afwerkt.

    29-05-2018 om 12:38 geschreven door TM  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oreo cheesecake
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Oreo cheesecake

    In een glaasje

    Nodig?   Voor 4 pers.

    Oreo cheesecake

    20 Oreo's

    250g roomkaas

    25g suiker

    1 zakje vanillesuiker

    250mL room (35%vg)

    2,5el poedersuiker

    1el citroensap

    5g gelatine (2,5 blaadje)


     Bereiding?

    -          Laat de gelatineblaadjes weken in koud water

    -          Klop de roomkaas los met de suiker, tot de suiker is opgelost

    -          Klop de room stijf met de poedersuiker

    -          Verwarm het citroensap en los de uitgeknepen gelatine erin op

    -          Voeg een eetlepel van het kaasmengsel bij het citroensap en meng goed

    -          Meng roomkaas, slagroom en citroensap met gelatine onder elkaar

    -          Hak 4 Oreo’s in kleine stukjes en beleg er de bodem van elk glaasje mee

    -          Giet het roomkaas mengsel erover, schik er wat Oreo’s over en laat gedurende 4u opstijven in de koelkast


    Verhoudingen

    -          We gebruiken gelijke hoeveelheden roomkaas en room voor de cheesecake

    -          Voor 250g roomkaas en 250mL slagroom gebruiken we 5g gelatine, dus 1%

    -          We gebruiken 1 eetlepel poedersuiker per 100mL slagroom

    -          We rekenen 5 Oreo’s per persoon


    Techieken: tips en tricks

    -          Om room stijf te slaan is het belangrijk dat de room koud is! Vergeet niet dat slagroom een schuim is dat gestabiliseerd wordt door vet. Wanneer het vet te warm wordt smelt het en stort het netwerk in (zie Hoofdstuk 3).

    -          We voegen de gelatine toe aan warm, maar niet kokend citroensap. Temperaturen tegen het kookpunt vernietigen immers de werking van de gelatine.

     

     

     


    29-05-2018 om 12:08 geschreven door TM  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.American pancakes met banaan-chocoladesaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    American pancakes met banaan-chocoladesaus


    Nodig?    Voor 2 pers.

    American pancakes

    Banaan-chocoladesaus

    200g bloem

    200g fondant chocolade

    225mL melk

    100mL room

    1 ei

    200g banaan (2st) in blokjes

    1el suiker

    1kl suiker

    1/4kl zout

    1el boter

    1.5kl bakpoeder


    2el gesmolten boter


    Bereiding?

    -          Maak een beslag met alle ingrediënten voor de American pancakes

    -          Bak kleine geutjes van het beslag in wat gesmolten boter, 1 minuut aan elke zijde

    -          Maak de chocoladesaus: breek de chocolade in stukjes en smelt samen met de room op zacht vuur tot een saus

    -          Bak de blokjes banaan in de boter, strooi er de suiker over en voeg bij de saus

     

    Verhoudingen

    -          Voor het beslag gebruiken we een even groot volume aan droge bestanddelen als aan natte

    -          Voor de saus gebruiken we half zoveel room als chocolade

    -          We gebruiken evenveel banaan als chocolade


    Technieken: tips en tricks

    -          Dit beslag is veel dikker dan een gewoon pannenkoekenbeslag, waardoor het een beetje zijn vorm behoudt in de pan. American pancakes moeten dan ook klein en dik zijn (misschien een weerspiegeling van de gemiddelde Amerikaan?).  Het bakpoeder maakt dat het beslag wat zal rijzen, waardoor de pannenkoeken smeuïg blijven.

    -          Eventueel kan de gesmolten boter in het beslag vervangen worden door zonnebloemolie.

    29-05-2018 om 12:05 geschreven door TM  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Balletjes in tomatensaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Balletjes in tomatensaus

    Nodig?  Voor 2 pers.

    Tomatensaus (500mL)


    Balletjes

    1/2 teen look, gesnipperd

    750mL kipbouillon

    400g gehakt

    1/2 ui, gesnipperd

    12-tal kerstomaatjes (100g)

    40g paneermeel

    1 wortel, in blokjes

    1el suiker

    40g losgeklopt ei

    1 stengel bleekselder, in blokjes

    1kl tijm


    1el tomatenpuree

    2 blaadjes laurier


    1el bloem

    1 stengel peterselie


    25mL madera wijn



     Bereiding?

    -          Stoof de groentjes aan in wat olijfolie, zonder ze te laten kleuren

    -          Voeg de tomatenpuree toe en laat even bakken

    -          Strooi de bloem over het geheel en laat even meebakken

    -          Blus met de madera, voeg bouillon en de overige ingrediënten toe en laat 1 uur pruttelen op zacht vuur

    -          Haal de peterseliestengel en de laurierblaadjes eruit, mix en passeer door een zeef

    -          Maak het gehakt aan en vorm er balletjes van. Bak ze gaar en voeg bij de tomatensaus. Dien op met verse aardappelpuree of verse pasta


    Verhoudingen

    -          750mL kipbouillon kookt uiteindelijk in tot 500mL tomatensaus

    -          We gebruiken 5% madera, in dit geval dus 25mL

    -          Voor de balletjes gebruiken we 10% van het gehakt aan paneermeel en ei


    Technieken: tips en tricks

    -          Het is belangrijk de tomatenpuree even te laten meebakken i.p.v. ze rechtstreeks aan de vloeistof toe te voegen. Door ze even te laten meebakken wordt ze wat zachter van smaak en zal het zure karakter verdwijnen. Een te zure tomatensaus vindt niemand lekker…

    -          De bloem laten meebakken heeft als doel de bloemsmaak te verwijderen alsook geen klontertjes in de saus te veroorzaken. Dit is hetzelfde principe als bij het maken van een roux. Ook daar wordt de bloem eerst in wat vetstof aangebakken vooraleer de vloeistof toe te voegen.

    29-05-2018 om 12:04 geschreven door TM  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs