Bloedworst met appel
Nodig? Voor 2 pers.
Bloedworst
|
Appel
en boterham
|
Saus
|
2 bloedworsten, in schijven
|
2 Golden Delicious appels
|
1el Luikse stroop
|
1el arachideolie
|
2 schijven zuurdesembrood
|
2kl water
|
|
2el boter
|
1kl Maggi smaakversterker
|
|
1el bruine suiker
|
|
|
1/8kl zout
|
|
Bereiding?
-
Meng
voor de saus de ingrediƫnten en verwarm op laag vuur tot een sausje
-
Schil
de appels (hou de schil bij als decoratie) en verwijder het klokhuis met een
appelboor. Snij in plakken en leg ze in de bruisende boter. Strooi er de bruine
suiker en zout over en laat 2 minuten per zijde stoven
-
Laat
een anti-aanbakpan gloeiend heet worden. Voeg de arachideolie toe en bak de
schijven bloedworst 2 minuten per zijde op hoog vuur krokant
-
Dien
op met het zuurdesembrood, eventueel geroosterd
Verhoudingen
-
We
rekenen 1 bloedworst, 1 (kleine) appel en 1 boterham per persoon
-
Voor
de saus gebruiken we per eetlepel stroop in feite 1 eetlepel vocht
Technieken: tips en tricks
-
De
appelschil als decoratie kan eventueel met citroen- of limoensap besprenkeld
worden om bruinverkleuring te voorkomen. Citroen- en limoensap bevatten
namelijk vitamine C, een antioxidans dat de verkleuring (oxidatie) van de schil
tegenhoudt.
-
De
appelschijven worden in feite gekaramelliseerd door ze samen met de bruine
suiker te stoven.
-
We
gebruiken arachideolie en geen boter om de appel op hoog vuur aan te stoven. De
eiwitdeeltjes in de boter zouden al snel verbranden, arachideolie kan veel
hogere temperaturen aan. Geklaarde boter zou eventueel ook een optie zijn.
|