Inhoud blog
  • Varkenshaasje met champignonroomsaus en aardappelgratin
  • Oreo cheesecake
  • Bloedworst met appel
  • American pancakes met banaan-chocoladesaus
  • Balletjes in tomatensaus
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foutloos koken
    Waar koken en wetenschap samenkomen
    29-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkenshaasje met champignonroomsaus en aardappelgratin

    Varkenshaasje met champignonroomsaus en aardappelgratin

    Nodig?   Voor 2 pers

    Varkenshaasje

    Champignonroomsaus

    Aardappelgratin

    1/2 varkenshaasje

    1/2 bakje champignons, in vieren

    6tal aardappelen


    20mL cognac

    (light)room


    200mL bruine fond

    zout


    200mL (light)room

    zwarte peper


    (maïzena-binding)

    nootmuskaat



    geraspte kaas

     

    Bereiding?

    -          Schil de aardappelen en spoel ze af. Snij met een mandoline in dunne plakjes en leg ze dakpansgewijs in ingevette ovenschaal. Kruid elk laagje aardappelschijfjes royaal met zout, peper en nootmuskaat

    -          Giet de room over de aardappelschijfjes, tot ze net onder staan. Strooi er de geraspte kaas over en plaats onafgedekt gedurende 45 tot 60 minuten in een oven van 180°C

    -          Bak de champignons aan in een ruime hoeveelheid boter, blus met cognac en voeg de bruine fond toe. Laat inkoken tot de helft. Voeg de room toe en laat opnieuw inkoken tot de saus bindt. Eventueel wat bij binden met maïzena op het laatste moment

    -          Bak het varkenshaasje op hoog vuur aan, steek er een thermometer in en plaats in de oven tot het vlees een kerntemperatuur heeft van 60°C (ong. 15min). Haal uit de oven en laat even rusten. Snij in plakken en dien op met gebakken pastinaak (20 minuten in een oven van 180°C), champignonroomsaus, aardappelgratin en een fris slaatje


    Verhoudingen

    -          We rekenen ¼ varkenshaasje per persoon

    -          Voor de saus gebruiken we gelijke delen bruine fond en room, 100mL per persoon

    -          We gebruiken 10% cognac voor de saus


    Technieken: tips en tricks

    -          De schijfjes aardappel worden absoluut niet gespoeld! Het zetmeel dat eraan kleeft zal de saus immers binden.

    -          Er wordt geen exacte hoeveelheid aardappelen en room gegeven, omdat de hoeveelheid afhankelijk is van de gebruikte ovenschaal. Om de juiste hoeveelheid aardappelen te bepalen leggen we de schaal vol met ongeschilde aardappelen, dit is de exacte hoeveelheid die in de schaal zal passen. We voegen dan room toe tot de aardappelen net onder staan (in dit recept heb ik 250mL gebruikt).

    -          Room zal de kruiding enorm in smaak verzachten, vandaar dat we royaal moeten kruiden om genoeg smaak aan de gratin te geven.

    -          Omdat aardappelen looizuren (tannines) bevatten is het onmogelijk om melk te gebruiken. Melk, zuren en warmte, het recept voor geschifte sauzen…

    -          Om te beoordelen of de gratin al gaar is prikken we in het midden met een scherp aardappelmesje, dat mag praktisch geen weerstand meer mag ondervinden.

    -          Het roomsausje kan je niet op voorhand maken en laten rusten, dan wordt ze terug te vloeibaar. Eventueel kan je wel de bruine fond bij de gebakken champignons doen, laten inkoken en van het vuur zetten, tot je op het laatste moment de room erbij doet en de saus afwerkt.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs