Balletjes in tomatensaus
Nodig? Voor 2 pers.
Tomatensaus
(500mL)
|
|
Balletjes
|
1/2 teen look, gesnipperd
|
750mL kipbouillon
|
400g gehakt
|
1/2 ui, gesnipperd
|
12-tal kerstomaatjes (100g)
|
40g paneermeel
|
1 wortel, in blokjes
|
1el suiker
|
40g losgeklopt ei
|
1 stengel bleekselder, in blokjes
|
1kl tijm
|
|
1el tomatenpuree
|
2 blaadjes laurier
|
|
1el bloem
|
1 stengel peterselie
|
|
25mL
madera wijn
|
|
|
Bereiding?
-
Stoof
de groentjes aan in wat olijfolie, zonder ze te laten kleuren
-
Voeg
de tomatenpuree toe en laat even bakken
-
Strooi
de bloem over het geheel en laat even meebakken
-
Blus
met de madera, voeg bouillon en de overige ingrediënten toe en laat 1 uur
pruttelen op zacht vuur
-
Haal
de peterseliestengel en de laurierblaadjes eruit, mix en passeer door een zeef
-
Maak
het gehakt aan en vorm er balletjes van. Bak ze gaar en voeg bij de tomatensaus.
Dien op met verse aardappelpuree of verse pasta
Verhoudingen
-
750mL
kipbouillon kookt uiteindelijk in tot 500mL tomatensaus
-
We
gebruiken 5% madera, in dit geval dus 25mL
-
Voor
de balletjes gebruiken we 10% van het gehakt aan paneermeel en ei
Technieken: tips en tricks
-
Het
is belangrijk de tomatenpuree even te
laten meebakken i.p.v. ze rechtstreeks aan de vloeistof toe te voegen. Door
ze even te laten meebakken wordt ze wat zachter van smaak en zal het zure
karakter verdwijnen. Een te zure tomatensaus vindt niemand lekker
-
De
bloem laten meebakken heeft als doel
de bloemsmaak te verwijderen alsook geen klontertjes in de saus te veroorzaken.
Dit is hetzelfde principe als bij het maken van een roux. Ook daar wordt de
bloem eerst in wat vetstof aangebakken vooraleer de vloeistof toe te voegen.
|