Inhoud blog
  • Varkenshaasje met champignonroomsaus en aardappelgratin
  • Oreo cheesecake
  • Bloedworst met appel
  • American pancakes met banaan-chocoladesaus
  • Balletjes in tomatensaus
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foutloos koken
    Waar koken en wetenschap samenkomen
    29-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Balletjes in tomatensaus

    Balletjes in tomatensaus

    Nodig?  Voor 2 pers.

    Tomatensaus (500mL)


    Balletjes

    1/2 teen look, gesnipperd

    750mL kipbouillon

    400g gehakt

    1/2 ui, gesnipperd

    12-tal kerstomaatjes (100g)

    40g paneermeel

    1 wortel, in blokjes

    1el suiker

    40g losgeklopt ei

    1 stengel bleekselder, in blokjes

    1kl tijm


    1el tomatenpuree

    2 blaadjes laurier


    1el bloem

    1 stengel peterselie


    25mL madera wijn



     Bereiding?

    -          Stoof de groentjes aan in wat olijfolie, zonder ze te laten kleuren

    -          Voeg de tomatenpuree toe en laat even bakken

    -          Strooi de bloem over het geheel en laat even meebakken

    -          Blus met de madera, voeg bouillon en de overige ingrediënten toe en laat 1 uur pruttelen op zacht vuur

    -          Haal de peterseliestengel en de laurierblaadjes eruit, mix en passeer door een zeef

    -          Maak het gehakt aan en vorm er balletjes van. Bak ze gaar en voeg bij de tomatensaus. Dien op met verse aardappelpuree of verse pasta


    Verhoudingen

    -          750mL kipbouillon kookt uiteindelijk in tot 500mL tomatensaus

    -          We gebruiken 5% madera, in dit geval dus 25mL

    -          Voor de balletjes gebruiken we 10% van het gehakt aan paneermeel en ei


    Technieken: tips en tricks

    -          Het is belangrijk de tomatenpuree even te laten meebakken i.p.v. ze rechtstreeks aan de vloeistof toe te voegen. Door ze even te laten meebakken wordt ze wat zachter van smaak en zal het zure karakter verdwijnen. Een te zure tomatensaus vindt niemand lekker…

    -          De bloem laten meebakken heeft als doel de bloemsmaak te verwijderen alsook geen klontertjes in de saus te veroorzaken. Dit is hetzelfde principe als bij het maken van een roux. Ook daar wordt de bloem eerst in wat vetstof aangebakken vooraleer de vloeistof toe te voegen.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs