↑Bayrische Krustenbraten in Rahmsauce mit Rotkraut und Knödel
↑Het is belangrijk om na elke wandeltocht of nordic walking te stretchen. Soms met minder prettige gevolgen !
↑Het was fijn vertoeven in het grootste art deco café van Praag in het representatiehuis. De livemuziek was ook zeer goed.
↑De 'home made goulash, de frieten en de spaghetti met lookolie' waren zeer goed in Restaurant Jarmark te Praag en het bier werd er voor je ogen gebrouwen.
↑In Rehore Ramsy dronken we lekkere koffie. Dit koffiehuis annex boekenwinkel is gevestigd in passage Lucerno te Praag in het centrale deel van de passage.
↑ Mojito is een uitstekende dorstlesser op warme zomeravonden. Erik weet er alles van en op onze blog vind je het recept !
↑Wil je in augustus wandelen op de Bolderberg... neem dan je voorzorgen voor mug en wesp of 't wordt er erg !
↑ Hier nog een sfeerbeeld van het muzikantentrio tijdens MUZIEK AAN TAFEL op zaterdag 21 november 2009. Noël Schobben, Eddy Verstappen en Carl Huls vonden de juiste ingrediënten voor deze -voor ons- derde editie van MUZIEK AAN TAFEL.
Op zondag 5 februari ontdekten we een nieuwe topsport namelijk 'nordic walking' zonder nordicstokken. Gewoon 'walking' dus. We waren net op tijd binnen voor het biertje van de maand in De Brouwerij nl. de Gentse Strop.
Gentse Strop is een blond Belgisch speciaalbier van hoge
gisting met hergisting op fles (6,9% alc vol). Het is een fier bier met een fijn fruitig aroma en een
subtiele hoppigheid. Gentse Strop dankt zijn naam aan de fiere Gentenaars,
bijgenaamd "stroppendragers. Het bier wordt gebrouwen door Brouwerij Roman die gevestigd is in Mater, een deelgemeente van Oudenaarde. Oudenaarde en Gent hebben een rijke geschiedenis gemeen met
als spilfiguur Keizer Karel. Door de opstand der Gentenaars in 1540 tegen Keizer Karel
kregen zij hun bijnaam "stroppendragers. Maar Oudenaarde is ook de
geboortestad van de buitenechtelijke dochter van Keizer Karel; Margaretha van
Parma. En dan is er nog de Oudenaardse figuur van Hanske De Krijger die op de
uitkijk stond maar, omdat hij te veel bier had gedronken, in slaap was gevallen
en dus niet had gezien hoe Keizer Karel met zijn troepen de stad Oudenaarde
binnentrok. Als klap op de vuurpijl is het historische jaar 1545 ook het
jaar waarin de familiebrouwerij Roman werd opgestart.
BIER VAN DE MAAND - TONGERLO WINTER VAN ZOMERGERST
Zaterdagmorgen 28januarivolgden we de lichtbruine
pijlen vanaf de Salamander te Maasmechelen.
Zo wandelden we toch nog een tiental kilometers door de
bossen van het Natuurpark Hoge Kempen.Een
groot kenmerk van een bos is dat je een
bos niet verder kunt lopen tot aan het midden.Daarna loop je er weer uit.Genoeg gewaaweld.Toen gingen we
naarde Brouwerij te Lanaken voor het
biertje van de maand van de Limburgse Biervrienden.Deze maand serveerden ze Tongerlo Winter.
TongerloWinter is een koperkleurig bier van zuivere
zomergerst, heeft een aroma met een vanilletoets, een fruitige, complexe smaak
en een zachte aangename afdronk.Het was
lekker !
Twee man en een paardenkop, geen toastjes, slecht tot barslechte 'cavia', geen speech, geen cadeautjes, geen nootjes, geen aangepaste kledij en geen fotoreportage. Dit typeerde onze nieuwjaarsreceptie van 12 januari 2012. Het leek wel een scene uit 'in de gloria'. Na onze traditionele nieuwjaarsduik in de bossen van Zutendaal sloten we ons aan bij de receptie van de mannen en vrouwen van 'bpost' in het fietscafé-herberg 'Het Dorp'' te Zutendaal. Daar hadden ze heerlijk Bush-bier en kregen we toch nog ..... nootjes. Het werd toch nog leuk. We wensen alle mensen van goede wil een fantastisch 2012. Al de rest: een matig tot slecht 2012 !
Erik
beweerde dat het regende op tweede kerstdag.Ikzelf (Johnie) beweerde dat het niet regende op tweede kerstdag, die
ochtend dat we besloten onze nordic-tocht aan te vatten. Maar : het regende niet.Het was warm noch koud, grijs noch blauw,
maar in elk geval was het geen van de tweehonderd jaarlijkse regendagen die de
liefhebbers van gemiddelden in de mond nemen.
De wind
kwam van waar hij doorgaans komt, het zuidwesten, verre van hard.
Zon
weertje was het dus die bewuste ochtend van 26 december 2011.Het regende niet, ik herhaal dat graag, in
het geheel niet, geen verdwaalde drup viel neer.Er was enkel een beetje luchtvochtigheid
onder de vorm van mot.
We
wandelden onze kilometers in Gellik en trokken nadien naar The New Remember
voor een biertje nl. een boerken en een boerinneke.
BOERKEN en BOERINNEKE worden door De Proefbrouwerij
gebrouwen voor de firma Den Ouden Advokaat.- Boerken 0,33L: is een amberkleurig soort abdijbier,
hergist in de fles. Het heeft een iets bittere moutsmaak en een
volumepercentage van 9,5%.
Het flesje is voorzien van een beugelsluiting.Boerinneken 0,33L: is een
blonde soort abdijbier, hergist in de fles. Het heeft een ietwat zoete hopsmaak
en een volumepercentage van 9,5%.
Het flesje is voorzien van een beugelsluiting.
OMER. Traditional Blond is een overheerlijk bier van hoge
gisting met nagisting op de fles, gebrouwen volgens een traditioneel recept.
OMER. dankt zijn fijn, fruitig aroma en subtiele bitterheid aan de nauwkeurig
uitgekozen grondstoffen, zoals de beste gerstemout uit de Loirestreek en drie
aromatische hopsoorten.
Naast zijn volle smaak en licht bittere afdronk valt OMER.
vooral op door zijn goudgele kleur en zijn alcoholpercentage van 8%. Drink
OMER. zo vers mogelijk en na een inspanning van tien kilometer wandelen in de bossen van Gellik. We dronken dit overheerlijk biertje in De Brouwerij op zaterdag 17 december na een frisse duik in het Natuurpark Hoge Kempen.
Voor
het eerst dienen wij de lidgelden te verhogen voor onze wekelijks nordicwandelingen. Conform de afspraken gemaakt op
de Open Vergadering
verleden zondag in het Natuurpark Hoge Kempen, willen we als bestuur
toelichten waarom de lidgelden ook dit seizoen aan een verhoging toe zijn.
In
eerste instantie moeten we meer afdragen aan de Vlaamse Horeca.
De
prijzen van Trappist swingen de pan uit gezien de grote vraag en weinig aanbod.
Eveneens
vanwege de indexaanpassingen, maar ookomdat vanwege weggevallen subsidies ook de Vrienden van de Dwaze Tafel
naar nieuwe inkomsten zoekt.
Ons
informaticaproject (BLOG) kost ook geld en filmrollekes zijn niet goedkoop.
De
website is alleszins aan verbetering toe.
Kortom,
alles wordt duurder en we hopen dan ook op een beetje begrip van onze leden. Het juiste bedrag van de verhoging zal worden bepaald tijdens onze Algemene Vergadering van zondag aanstaande.
Op maandag 31 oktober 2011 hadden we afspraak aan het Station in Eisden voor een nordic tocht van 8 km. Nadien nuttigden we een bier van de tap nl. een Moeder Overste in de Oude God in Oud-Rekem.
3 euro voor een biertje zonder nootjes en de caféruimte was iets de koud voor de tijd van het jaar. Een haardvuur doet soms wonderen en kan ons soms bekoren om een biertje meer te drinken.
MOEDER OVERSTE
Het bier wordt fris geschonken op 5°C of gechambreerd op 10°C. (naargelang de persoonlijke voorkeur).
We schenken het bier in een vetvrij droog glas met een mooie dikke schuimkraag. Gistbezinksel in de fles laten.
Amber
Smaak: Bitter en zacht
Hoge gisting met nagisting op de fles
Gerst, gist, hop, kandijsuiker, water
Met zijn volle, pittige smaak is het waarschijnlijk één van de beste brouwsels van Brouwerij Lefebvre. Reeds 20 jaar kan men in Vlaanderen en Nederland genieten van dit "hemelse bier".
Bij bieren met hergisting op de fles bewaart men de flessen best verticaal zodat het bezinksel onderaan in de fles blijft.
Zondag 23 oktober deden we de Snip & Snap-tocht in Pietersheim. We volgenden de blauwe pijl vanaf de Kinderboerderij en met wat sjeile zeiver van Snip en van Snap wandelden we met onze nordic stokken aan 4,5 km per uur richting Brouwerij Van Aubel in de Stationsstraat.
Onze tong was droog, zo droog en onder andere daarom zijn we blij dat het bier is uitgevonden.
Het waren de Assyriërs die het eerste bier brouwden. Helemaal op punt stond het niet in het begin. Het had geen schuim, er zat geen alcohol in, het had een nagenoeg zwarte kleur, het bruiste als een gek en je moest er continu van pissen. Dus eigenlijk hadden de Assyriërs, zonder het te weten, de Coca-Cola uitgevonden. Maar de firma Coca-Cola heeft dat altijd ontkend.
Enfin, we waren blij dat er in de Brouwerij een Witkap als bier van de maand werd aangeboden.
WitkapPater is een levend bier van hoge gisting gebrouwen naar aloude traditie met de edelste natuurlijke ingrediënten waaronder bittere en aromatische hopbloemen. WitkapPater is een bier van hoge gisting. Dus pissen moesten we sowieso.
Tijdens onze ochtendwandeling van zondag 16 oktober 2011 zagen we tot onze verrrassing een kudde van tweehonderd schapen op de Mechelse Heide. In mei van dit jaar is tien hectare heide op de flank van de voormalige groeve in de vlammen opgegaan.
De kudde schapen moet daar nu vergrassing tegengaan. De kudde is te zien langs de blauwe route die vertrekt aan de Salamander. Het is de eerste keer dat men in het nationaal park schapen inzet. Elders in Limburg bewees die strategie al haar meerwaarde en het is de bedoeling om de kudde ook elders in het park in te zetten en zo de biodiversiteit te vergroten.
WE NORDIC WALKEN MET EEN ENERGIE TRAGER DAN DE SNELHEID
We zijn van die sportievelingen die elk weekend de bossen intrekken en zich begeven van punt A naar punt B en dan veronderstellen dat we gezond bezig zijn. Het is alleszins ontspannend en elke zaterdag- of zondagochtend wandelen we een tocht van een kilometer of tien. Beter dan stijf staan van de stress en Xanax, Trazolan of Prozac moeten slikken. Mensen die puur van de nervositeit niet meer weten wat een 'Gouyasse' is. Eigenlijk, feitelijk wisten wij het ook niet tot het moment dat we aan de vernieuwe rotonde in Zutendaal het Fietscafé ontdekten en daar het bier van de maand mochten proeven nl. een Gouyasse uit Ath.
Welkom op de blog van Erik en Johnie. Wij willen hier onze indrukken weergeven van onze gezamenlijke avonturen. Citytrips, eten, drinken, wandeltochten, nordic walken, toeristische tips, de beste kroegen, recepten enzovoort... met steeds het accent op het culinaire. Je kan ons ook terugvinden op Facebook !
Reacties van uwentwege zijn steeds welkom... we leven om te leren !
Tijdens onze wandeling verleden zaterdag ontdekten we de geschubde inktzwam. We maakten een foto met onze GSM.
De geschubde inktzwam (Coprinus comatus) is een van de meest voorkomende van de honderd soorten inktzwammen (Coprinus) die hier voorkomen.
In de jeugd is de 5-15 cm hoge hoed van de geschubde inktzwam ei- tot klokvormig, wit met een lichtbruin, glad centrum en bedekt met grote, omgekrulde schubben. De hoed scheurt later vanaf de rand in en vervloeit tot zwart. De holle steel is 10-20 cm hoog met een lage, beweegbare, vrij snel afvallende ring. De lamellen zijn wit in de jeugd, later vanaf de rand verkleurend via roze naar zwart.
Een jonge geschubde inktzwam smaakt uitstekend, maar moet wel direct na het plukken verwerkt worden. De zwam is niet meer eetbaar wanneer vervloeiing of verkleuring optreedt. Verwisseling kan voorkomen met de kale inktzwam (Coprinus atramentarius), die giftig is indien alcohol twee dagen voor of na consumptie wordt gebruikt.
Half-wilde Noorse fjordenpaarden . dat is wat we zagen tijdens onze wekelijkse ochtendwandeling op maandag 15 augustus 2011.
We vertrokken rond half tien aan de kikmolen en wandelden door de heide van het Natuurpark Hoge Kempen.
De wandeltocht voerde ons door de paarse heidevelden waar we genoten van de prachtige vergezichten.
We zakten af naar de Kikbeekbron, een voormalige zand- en grindgroeve waar door natuurontwikkeling een heide-landschap is ontstaan met half-wilde Noorse fjordenpaarden.
De fjord of het fjordenpaard is een van de drie inheemse paardenrassen van Noorwegen en ook een van de oudste en zuiverste rassen ter wereld. Het fokken gebeurde voornamelijk in het westen van het land. Over de oorsprong van het ras is niet veel bekend.
Budapest heeft 2 delen, gescheiden door de Donau: Buda (links) en Pest (rechts).
1 Euro = 274,12 HongaarseForinten
De stad is proper en bijna volledig gerestaureerd -althans het toeristische deel- , goed uitgebouwd openbaar vervoer, zeer mooie historische gebouwen, mooie verzichten, typische bruggen over de Donau, veel en betaalbare eetgelegenheden* en cafeetjes met lekkere koffie, veel musea, mooie winkelstad, bruisend nachtleven, straatmuzikanten, veel jongeren... kortom een echte Europese stad!
Dag 1
De wekker loopt af om 4.30 u. om rond 6 uur mijn broer en schoonzus op te pikken in Deurne. Van daaruit reizen we samen, met de trein naar Brussels Airport. Alles verloopt vlot; het vliegtuig vertrekt met enkele minuten vertraging. Aankomst in een broeierig Budapest (Alle dagen rond of boven 30º). Direct een combiticket gekocht voor de transfer naar het hotel (nog 20 km) + 3 dagen alle openbaar vervoer + 1 Donau-cruise... dit alles voor 52 pp. Inchecken, uitpakken en stad verkennen. Al direct gebruik gemaakt van de Donau-cruise (2uur durende rondvaart inclusief 2 drankjes aan boord, met NL-talige uitleg en korte uitstap naar Margaret Islind, een eilandje midden in de Donau. Tijdens de rondvaart valt al direct het imposante parlementsgebouw langs de Donau op. Wij zelf blijken te logeren in Pest; net onder het centrum, in het mooiere en goedkopere gedeelte (omdat we van deze kant van de rivier een prachtig zicht hebben op het veel heuvelachtiger gedeelte Buda, dat we morgen inplannen). Nog even een wandeling langs de Donau en rond 18.00 u. sluiten we de eerste dag af met een gezellige avondwandeling langs de gezellige winkelstraten en zoeken ons een terrasje voor een welverdiend lekker bakje Illy-koffie (Budapest is bekend voor zijn vele historische koffiehuizen...) De koffie kan je best vergelijken met Italië, ook hier is bvb een espresso een el erg klein sterk tasje koffie. (Variaties zijn bvb: café machiato, American coffee, café latte enz...) Daarna vinden we een leuk Italiaans restaurantje, niet ver daarvandaan. Op het menu:
Tomaat basilicum en brochetta als hapje vooraf, Cesarsalade met kip, risotto met eend (een aanrader), lasagne, zalm met salade en een flesje wijn; allemaal zeer lekker, goedkoop en correct opgediend! Het valt wel op dat het eten over het algemeen zeer verfijnd is, goedkoop, maar de porties zijn wel kleiner dan we in België gewoon zijn...
Ondertussen vallen er 4 druppels regen! Terug naar het hotel genieten we van Budapest bynight met zijn prachtig verlichte bruggen en gebouwen, de avond is zwoel; er hangt romantiek in de lucht! Dit levert vast een aantal mooie fotos op...
Dag 2
We vertrekken na een toch wel verzorgd ontbijt met de tram naar de overdekte markt: een beetje verderop, vlak langs de Donau, de prachtige Market Hall die dateert van 1889-1896 waar zowat alles te verkrijgen is aan wel zeer interessante prijzen. Beneden alle inlandse produkten zoals vlees, groenten, fruit... veel dat wij hier niet kennen. Vele standjes zijn bedekt met rode pepers... De bovenverdieping is allemaal non-food (veel souvenirwinkeltjes, juwelen, folklore-prullaria enz...)
In Budapest is het moeilijk verdwalen; het valt ons op dat alles makkelijk bereikbaar is met het openbaar vervoer en je kan je moeiteloos oriënteren (de vrouwen iets minder...) langs de Donau met zijn zeer herkenbare bruggen! Dan maken we ons op voor de beklimming aan de overzijde (Buda) met prachtige gebouwen zoals de Rocktempel, het Vrijheidsbeeld vlak bij de Citadel met een adembenemend uitzicht op Pest, de bekende Budatempel, de Matthiaskerk, de Grottenkapel en zeker niet vergeten: het Fishermans Bastion; een romantisch sprookjeskasteel waar voortdurend koppeltjes hun huwelijksreportage laten maken... Een flinke kuitenbijter, dat wel, maar het loont zeker de moeite (je kan er, mits betalen, ook wel de kabellift nemen).
Na de fikse wandeling hebben we wel een uitgebreid etentje verdiend:
Vis met frietjes, gepaneerde kip met kaas en frietjes, goulashsoep, varkenslapje op z.nhongaars, glas rode huiswijn... ijsje met aardbeien, koffie achteraf en coctail melon-daikiri en een kokoscoctail met Blue Curacau.PS: Ook vandaag vielen er 3 druppels regen!
Dag 3
Vandaag, zondag, besluiten we een stukje metro te nemen en een bezoekje te brengen aan het grootste stadspark aan de oostrand van de stad. De vrouwen, voorzien van zwemoutfit, besluiten de Thermen te bezoeken en wagen zich aan een duik in een van de vele verwarmde zwembaden. Wij daarentegen bezoeken de dierentuin; de oudste van Europa, op wandelafstand in datzelfde park en spreken af rond 16.00 u. Dit levert opnieuw een paar mooie fotos op. Het is er wel bloedheet en houden regelmatig halt voor een lekkere halveliter! Na een vermoeiende maar weer een onvergetelijke dag slenteren we nog even langs de Donau en zien de zon een laatste keer ondergaan! Ons laatste avondmaal moet iets bijzonders worden:
Linguini-Pesto, pizza met salami en 2 maal kip met gorgonzola en geroosterde krielaardappeltjes in de pel, coctail als afzakkertje!
Dag 4
Na het ontbijt zijn de vrouwen al bijna klaar met inpakken. We checken uit en doen nog even de overdekte markt aan voor de nodige souvenirkes en beginnen al de rest van de Forinten (Hufs) te verdelen om tegen straks alles kwijt te zijn. We drinken vlak bij ons hotel nog een halve liter (of 2) local draft beer, kopen nog een flesje goedkoop water, nog een laatste koffie... De laatste muntjes nemen we maar mee als souvenir.
Terugreis verloopt zo mogelijk nog vlotter als de heenreis! Omstreeks 21.45 u. arriveren we terug in Deurne!
Dit weekend is er geen nordic-walken voor ons. Erik moest zo nodig een weekendje erop uit. Een verslag van zijn trip naar Boedapest volgt later. In bijlage een voorsmaakje. Volgende week krijgen we het recept voor HONGAARSE GOULASH met rundsvlees van Mengels.
Op zaterdag 23 juli wandelden we een 9 km door de bossen van Pietersheim en het Natuurpark Hoge Kempen met vertrek- en eindpunt aan de Kinderboerderij.
Het leek wel 23 oktober als we de weersomstandigheden in acht namen. Motregen en fris voor de tijd van het jaar.
Er was geen kat te zien in het bos. Alhoewel . een rosse kater bleef ons volgen tot het eindpunt het terras van de Kinderboerderij waar we onder een verwarmingselement genoten van een Duvel en een Mc Chouffe.
Beschrijving : Mc CHOUFFE is een bruin, niet gefilterd bier, zowel in de fles als in het vat hergist. Het heeft een fruitig boeket met een licht bittere bijsmaak.
Te verkrijgen in : Flessen van 33 cl Flessen van 75 cl Vaten van 20 l