015 Napoleon
Vroeger lag dit op het domein van de Plantentuin,
die veel groter was dan nu. Het landgoed
van baron Jean Paul Van Gijsel met al wat ertussen ligt, was één grote
eigendom.
Het was de eerste jeugdclub van Meise in de tijd van de jeugdjaren van
burgemeester Jules Van Campenhout. Het
Chiroheem was toen in de schuur van Van Gijsel, op enkele tientallen meter op
de Koninklijke Kasteeldreef. De A12 was
er nog niet en de huidige Boechoutlaan liep van aan de inkom van de Plantentuin
door en vormde de Koninklijke Kasteeldreef.
Foto oud
Daarna werd het een herberg stamënee bai bëstël
uitgebaat door de familie Huygens. Jef
en Jeanne Olbrechts-Huygens(?) baatte het een
tijd uit (kinderen Isidoor, Lea x Frans Michiels, Roger.
Foto Hier zien we Marie Huygens en dochter Simone, Louise Silverans en Jozef Huygens
(ouders van Yvonne)
Foto Dit is de achterkant van stamënee Napoleon met Marie Huygens en Simone Van
Bost.
Foto Hier bedient Barbara Huygens 2 klanten
en
op het terras.
In Meise onder de toren van St.-Martinus staat op
pag. 86 een foto van de buren uit de Boechtstraat.
Foto met buren Boechtstraat
Hier staan de buren te poseren voor de herberg bai
bëstël. Dit is vroeger nog de eerste
jeugdclub geweest volgens Jules Van Campenhout.
Later werd het restaurant Napoleon.
We zien van links naar rechts :
, Jozef Van Hemelrijck ,
, Julienne
Philips , Ward Van Humbeeck, Joris
, Godelieve en Stella Van Laethem, Florence
Van Keer met haar jongste Jefke De Cuyper,
Jean Leemans, mevrouw Cleynhens, Edward Van der Veken, Sophie Van der
Veken, Louise Van Keer,
,
Wij vonden een circulaire uit de jaren 1969 waarin
Auberge Napoleon beschreven werd toen het van een eenvoudige
"stamënee" restaurant werd. Van 1969 tot 2011 werd het uitgebaat
uitgebaat door Paul Vandersypen.
De
keizer van Frankrijk, naar wie dit restaurant werd genoemd, heeft hier
waarschijnlijk nooit getafeld, maar die andere keizer van Herentals, Rik Van
Looy, heeft zich wel gewaardigd zijn naam in het gulden boek van de Auberge
Napoleon te zetten, na een smakelijk maal.
Wat verder lezen we ook de naam
Fabiola, omringd door die van hofdames.
En nog verder staan dezelfde handtekeningen als die je vindt op
ministeriële besluiten en pakten ter hervorming van de Belgische staat.
Maar waarom heet deze witte fermette aan de weg Brussel-Antwerpen eigenlijk
Napoleon ? Exploitant Paul Vandersypen
die de zaak slechts drie jaar geleden overnam, denkt dat de vorige eigenaar die
20 jaar geleden met dit restaurant startte, misschien gedacht heeft aan Fientje
van de kaizer, het vrouwtje dat hier ooit in deze vroegere boerderij van het
kasteel een stamënee had en ook bij de kasteelheer heeft gewerkt. De kastelein werd door iedereen de kaizer
genoemd en Fientje was dan maar
van de kaizer.
Auberge Napoleon ligt in de groene omgeving van de Plantentuin van Meise en
trekt met zijn witte muren, groene luiken en rood-en-wit-geruite gordijntjes de
aandacht van al wie zich vanuit Brussel over Boom naar Antwerpen spoedt. Binnen valt eerst je aandacht op een tafeltje met (eetlust
scherpende) verse groenten en fruit, daarna op de rustieke inrichting met vele
houten balken, karrewielen en een enorme open haard waar ten aanschouwe van de
klant vlees op hout wordt geroosterd.
Van in het restaurant kan ook de bedrijvigheid in de keuken worden gade
geslagen. Wanneer je aandacht even van
de spijskaart afdwaalt, kijk je op een tekening van Napoleon op Sint-Helena of
op een tafereel uit betere tijden : de slag van Rivoli. De muur van de bar leert je dat de patron een
Chevalier du Tastevin is, een Hospitalier de Pomerol en lid van de Jurade de St.-Emilion. Wie er wat voor over heeft, kan hier een
Château d Yquem van 1935 krijgen en een Château Petrus die zelfs nog 250 fr.
meer kost. Er is een oude Madeira uit
1898. De patron verzwijgt je echter niet
dat je niet noodzakelijk een beroemd etiket moet bestellen om goede wijn te
proeven. Immers wat vroeger in de wijn
productie de middenmoot was, heeft van zijn achterstand opgehaald.
Napoleon is bekend voor zijn grillades op houtskool met aardappelen in de schil
die op zeezout in de oven gebakken worden.
In het jachtseizoen krijg je hier een heerlijke Rable de lièvre Arlequin
of een Faisan fine Champagne voor 850 fr.
Auberge Napoleon is eveneens fier op zijn Ris de veau au naturel beurré
aux herbes, foie doie frais gelée au
vieux Porto, selle dagneau Aixoise, turbot poché mousseline, scampi miracle,
cailles de lempereur en om af te ronden Sabayon au marsala.
Hier was ook het eerste benzinestation van Meise van
het merk Caltex.
Het gerucht deed ook de ronde dat Napoleon daar zou geweest zijn, voor zijn
nederlaag in Waterloo.
Restaurant Napoleon werd ondertussen overgenomen door Jan en Gilles Stallaert. www.aubergenapoleon.be
Foto nu
|