15 (311) Napoleon
Restaurant Napoleon werd overgenomen en wordt een brasserie.
Vroeger was het de eerste jeugdclub van Meise in de tijd van de jeugdjaren van
burgemeester Jules Van Campenhout. Het
Chiroheem was toen in de schuur van Van Gijsel, op enkele tientallen meter op
de Koninklijke Kasteeldreef. De A12 was
er nog niet en die laan liep door tot de inkom van de Plantentuin.
Daarna werd het een herberg stamënee bai bëstël uitgebaat door de familie
Huygens. In Meise onder de toren van St.-Martinus staat op pag. 85 een foto
van de buren uit de Boechtstraat .
Daarna werd het restaurant Napoleon van 1969 tot 2011 uitgebaat door
Hier was ook het eerste benzinestation van Meise van het merk Caltex.
Het gerucht deed ook de ronde dat Napoleon daar zou geslapen hebben voor zijn
nederlaag in Waterloo. Hij kwam toen met
zijn troepen uit Duitsland en het is niet onwaarschijnlijk dat hij daar voorbij
trok. Dat zou eens op oude kaarten
moeten nagetrokken worden en in archieven van de slag bij Waterloo.
Auberge
Napoleon
De keizer van Frankrijk, naar wie dit restaurant
werd genoemd, heeft hier waarschijnlijk
nooit getafeld, maar die andere keizer van Herentals, Rik Van Looy, heeft zich
wel gewaardigd zijn naam in het gulden boek van de Auberge Napoleon te zetten,
na een smakelijk maal. Wat verder lezen
we ook de naam Fabiola, omringd door die
van hofdames. En nog verder staan
dezelfde handtekeningen als die je vindt op ministeriële besluiten en pakten
ter hervorming van de Belgische staat.
Maar waarom heet deze witte fermette aan de weg Brussel-Antwerpen eigenlijk Napoleon
? Exploitant Paul Vandersypen die de
zaak slechts drie jaar geleden overnam, denkt dat de vorige eigenaar die 20
jaar geleden met dit restaurant startte, misschien gedacht heeft aan Fientje
van de kaizer, het vrouwtje dat hier ooit in deze vroegere boerderij van het
kasteel een stamënee had en ook bij de kasteelheer heeft gewerkt. De kastelein werd door iedereen de kaizer
genoemd en Fientje was dan maar
van de kaizer.
Auberge Napoleon ligt in de groene omgeving van de Plantentuin van Meise en
trekt met zijn witte muren, groene luiken en rood-en-wit-geruite gordijntjes de
aandacht van al wie zich vanuit Brussel over Boom naar Antwerpen spoedt. Binnen valt eerst je aandacht op een tafeltje met (eetlust
scherpende) verse groenten en fruit, daarna op de rustieke inrichting met vele
houten balken, karrewielen en een enorme open haard waar ten aanschouwe van de
klant vlees op hout wordt geroosterd.
Van in het restaurant kan ook de bedrijvigheid in de keuken worden gade
geslagen. Wanneer je aandacht even van
de spijskaart afdwaalt, kijk je op een tekening van Napoleon op Sint-Helena of
op een tafereel uit betere tijden : de slag van Rivoli. De muur van de bar leert je dat de patron een
Chevalier du Tastevin is, een Hospitalier de Pomerol en lid van de Jurade de
St.-Emilion. Wie er wat voor over heeft,
kan hier een Château d Yquem van 1935 krijgen en een Château Petrus die zelfs
nog 250 fr. meer kost. Er is een oude
Madeira uit 1898. De patron verzwijgt je
echter niet dat je niet noodzakelijk een beroemd etiket moet bestellen om goede
wijn te proeven. Immers wat vroeger in
de wijn productie de middenmoot was, heeft van zijn achterstand opgehaald.
Napoleon is bekend voor zijn grillades op houtskool met aardappelen in de schil
die op zeezout in de oven gebakken worden.
In het jachtseizoen krijg je hier een heerlijke Rable de lièvre Arlequin
of een Faisan fine Champagne voor 850 fr.
Auberge Napoleon is eveneens fier op zijn Ris de veau au naturel beurré
aux herbes, foie doie frais gelée au
vieux Porto, selle dagneau Aixoise, turbot poché mousseline, scampi miracle,
cailles de lempereur en om af te ronden Sabayon au marsala.
"Meise, onder de toren van St.-Martinus" Jef De Cuyper Sib 2001 pag. 86
03-06-2013 om 00:00
geschreven door Jef L. DC
|