Museum Kempenland had beloofd de opgravers op de nationale feestdag een vorstelijke maaltijd voor te schotelen. Om twaalf uur zaten we al met mes en vork in aanslag te wachten ... toen het telefoontje kwam dat het nog een half uurtje zou duren. We besloten dan maar om een kleine wandeling voor het eten te maken in plaats van na het eten. En ... omdat archeologen altijd met de neus naar de grond lopen, ontdekten we alras twee nieuwe concentraties waarvan de coördinaten met GPS werden vastgelegd. Op de foto de vondsten die we op ongeveer één minuut tijd op één van de twee nieuwe locaties inzamelden. Links bovenaan een mooi schrabbertje. Helaas leerden de resultaten van de boorcampagne van 2004 ons dat het met de bewaringstoestand van de bodem niet echt goed gesteld is op die plekken. Waarschijnlijk zijn de gedane vondsten de laatste stukken die zandverstuivingen en saneringsoperaties hebben doorstaan.
En zie daar ... tijdens de pauze in de namiddag kon Joris glunderend de eerste Federmesser-spits van deze opgravingscampagne tonen. Inderdaad de eerste ... maar niet de enige, want even later werd een tweede exemplaar gevonden.
Het werktuigen-arsenaal werd tijdens de voormiddag uitgebreid met enkele stekers, een boortje, schrabbers en wat kernen. Na een korte middagpauze haastten we ons enthousiast terug naar onze werkplek om de emmers weer te vullen en het zeefwerk te starten.
Het was vandaag op Maatheide zeker tien graden kouder dan gisteren. We konden het nog net zonder jas redden. Er woei een fikse wind. Joris kon nog net de witte parasol grijpen vooraleer deze ten hemel steeg. Marc moest er even later een spurt van 200 meter uitpersen om zijn parasol te recupereren.
We werken nog steeds verder aan de noordzijde van de LB 25. Elke vierkante meter wordt verdeeld in kwartjes en die worden per bodemhorizont uitgezeefd met een 6 mm - zeef. Tijdens de pauze in de voormiddag konden we al een flinke buit bewonderen : een steker op afknotting, een boortje en een schrabber (van l naar r; en met excuses voor de slechte kwaliteit van de foto).
Het opgravingsterrein netjes en overzichtelijk houden hoort ook bij het werk van een archeoloog. Nog vlug even de storthoop wat "oppoetsen"! We kregen vandaag ook bezoek van medewerkers van de firma SIBELCO, die ons gul voorzagen van drank. Bedankt, SIBELCO, voor de fijne medewerking!
Ondanks de enorme hitte werd er toch hard gewerkt en de archeologen werden weer beloond met talrijke vondsten. Helaas kwamen ze soms wel uit een verstoorde context.
Vandaag was erg heet op het site Maatheide. We hebben het niet exact gemeten maar we schatten toch dat de temperatuur vlot 40 graden en meer haalde. Al vlug achterhaalden we waarom : iemand had de grote ventilatoren stilgezet!
En voor de liefhebbers van razend spannende fantasieën een foto van dé vondst van de dag : een haaietand! De inzender van de leukste verklaring van deze vondst mag een dag gratis komen zonnebaden op Maatheide.
Vandaag werd nog wat verder gewerkt aan de zuidzijde van de concentratie LB 25, maar hier zitten we duidelijk aan het einde van de concentratie. Het opgravingswerk daar werd dan ook gestopt. Een nieuw opgravingsgrid werd uitgezet aan de noordzijde van de concentratie LB 25. En met meer succes! Deze prachtige kern was één van de vele vondsten van vandaag.
De archeologen op Maatheide werken nog echt ambachtelijk. Alle zand uit de opgravingskwadranten wordt met de hand gezeefd. Je moet je nadien wel even wassen voor je thuis weer binnen mag.
Het was vandaag weer bloedheet op de Maatheide. Voor de "administratieve kracht" op de opgraving werd met een luifel een aangenaam kantoortje ingericht.
Wat heeft een archeoloog op een zomerse dag meer nodig dan zon, een uitgestrekte vlakte vol prehistorische sites, aangenaam gezelschap, een parasol en voldoende water om te drinken? De opgravingsploeg die vandaag bestond uit Marc Briers, Michel Dullers, Joris Van Gestel en Ferdi Geerts, heeft vanavond versterking gekregen. Nick Van Liefferinge, een pas afgestudeerde archeoloog, is uit het verre Geraardsbergen in Lommel gearriveerd. Hij zal het team twee weken versterken.
Prospecteren was iets moeilijker dan de voorbije jaren. SCR-SIBELCO nv plantte gras aan om de zandverstuiving tegen te gaan. En aan de rand van het terrein langsheen de industrieweg werden onlangs jonge dennenbomen aangeplant. Net als de voorbije jaren zegde SCR-SIBELCO nv haar volledige medewerking en steun toe aan de opgravingen.
Voor een korte samenvatting van de campagnes van de voorbije drie jaren, wordt verwezen naar de rubriek "Opgravingen Maatheide" op de website www.museum-kempenland.be. De opgravingscampagne 2006 startte vandaag met een fikse "wandeling" over het terrein. De bedoeling was om na een jaar terug de "Sahara"-sfeer op te snuiven en eventuele nieuwe concentraties van vuurstenen artefacten te localiseren. Rond elke oppervlaktevondst werd als aanduiding vlug een cirkeltje getrokken.
Neen, uw blog moet niet dagelijks worden bijgewerkt. Het is gewoon zoals je het zélf wenst. Indien je geen tijd hebt om dit dagelijks te doen, maar bvb. enkele keren per week, is dit ook goed. Het is op jouw eigen tempo, met andere woorden: vele keren per dag mag dus ook zeker en vast, 1 keer per week ook.
Er hangt geen echte verplichting aan de regelmaat. Enkel is het zo hoe regelmatiger je het blog bijwerkt, hoe meer je bezoekers zullen terugkomen en hoe meer bezoekers je krijgt uiteraard.
Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig. Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.
Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.
Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".
Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen. In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.