Week van 11 februari t.e.m 15 februari 2019: "De straat" (week 2)
Wat zullen we deze week zeker proberen te doen?
We luisteren naar het verhaal "Loop maar met ons mee". Dit verhaal gaat over dieren die zijn weggelopen uit de zoo en door een meisje teruggebracht worden. De weg is terug te vinden m.b.v verkeersborden (pictogrammen). We ontdekken dat alle tekens in de straat een betekenis hebben en dat dit ook echt nodig is om alles op een goede manier te laten verlopen. Lukt het ons om nadien de prenten i.v.m het verhaal chronologisch te ordenen?
Onze maquette i.v.m de straat krijgt stilaan vorm! Deze week mogen we, als het knutselwerk helemaal klaar is, er met auto's, brommers, fietsen, mannetjes, ... op spelen.
We maken kennis met Octopus. Hij vertelt ons hoe we op een veilige manier de straat moeten oversteken. Nadien is het aan ons om dit ook echt te proberen.
In de gang maken we een klein parcours met een verkeerslicht, kegels, een tunnel, ... Zo kunnen we met een auto met afstandsbediening dit parcours afleggen. Wie thuis nog een auto met een afstandsbediening heeft mag deze zeker meebrengen.
Donderdag staan we even stil bij het feit dat het Valentijn is maar vieren we ook feest voor de jarige Loes!
Week van 5 februari t.e.m 8 februari 2019: "De straat" (week 1)
Wat zullen we deze week zeker proberen te doen?
We starten het thema "de straat" met een fotozoektocht (als het weer dit toelaat). We krijgen een foto van de juf en proberen om deze afbeelding terug te vinden in het straatbeeld. We zoeken vooral naar verkeersborden, wegwijzers, pictogrammen, cijfers en letters. We ontdekken op die manier dat alle "tekens" in de straat een betekenis hebben en dat dit ook noodzakelijk is voor de goede gang van zaken.
Vervolgens starten we in de klas met het maken van een maquette i.v.m de straat. We tekenen eerst een plan en gaan samen na wat er allemaal in onze straat aanwezig moet zijn (huizen, bomen, verkeersborden, verkeerslichten, ...). In een volgende stap knutselen we al deze dingen en proberen we ze op de juiste plaats (zoals het op het plan getekend staat) op de maquette te plaatsen.
We spelen het gezelschapsspel "Bus stop" en maken op een speelse manier kennis met de wiskundige tekens "+" en "-" en de begrippen bijdoen en wegdoen.
Week van 28 januari t.e.m 1 februari 2019: "Reus Ellert is ziek" (week 2)
Wat zullen we deze week zeker proberen te doen?
Vorige week kregen we een brief van een zieke reus Ellert. Wij hebben hem een brief terug geschreven om hem te laten weten dat we hem graag willen helpen genezen maar nieuwsgierig als we zijn willen we ook graag weten hoe groot reus Ellert is. Zijn antwoord is dat hij dubbel zo groot is als de juf. Hoe zouden we ons dat nu visueel kunnen voorstellen? Dat betekent ook dat de medicijnen die we gaan klaarmaken voor de reus van een ander formaat moeten zijn. De zakdoek voor z'n verkoudheid moet dubbel zo groot zijn als een gewone zakdoek.
Onze siroopjesfabriek met druppeltellers draait op volle toeren. We doen hier nog even mee verder en maken ook nog een labo waar bloedstalen (water en rode ecoline) onderzocht worden: vullen van weinig naar veel. Natuurlijk maken we voor reus Ellert ook een siroopje klaar (meetactiviteit i.v.m inhoud).
Als wij ziek zijn vinden we het leuk als mama of papa een verhaaltje voorleest uit een boek. Daarom maken we ook een boek klaar voor reus Ellert.
Wanneer alles klaar is voor de reus maken we een pakketje om op te sturen naar Reuzenland. En dan duimen maar dat de reus snel zal genezen!
Ik vertelde vorige week een verhaal i.v.m ziek zijn maar in dat verhaal werd er ook gepraat over het menselijk lichaam. De kleuters waren hier erg door geboeid. Daarom besteden we deze week ook nog wat aandacht aan de binnenkant van ons lichaam. Wat zit er daar allemaal? En hoe werkt ons lichaam? Kleuters die hier leuke materialen over hebben mogen dit zeker meebrengen.
We vieren deze week ook nog feest voor de jarige Lukas! Hiep hiep hoera!
--> Niet vergeten: maandag 4 februari genieten we van een lokale verlofdag.
Week van 21 januari t.e.m 25 januari 2019: "Reus Ellert is ziek"
Wat zullen we deze week zeker proberen te doen?
Deze week vinden we 's ochtends een grote brief in onze klas. Van wie zou die kunnen zijn? Het blijkt een brief van reus Ellert te zijn (sssstt, niks aan de kleuters verklappen) die onze hulp vraagt om hem te helpen genezen. Als wij hem willen helpen moeten we zeker een brief terug schrijven en natuurlijk moeten we ook weten hoe groot de reus is. Dan is de aanzet gegeven om met heel wat wiskundige begrippen aan de slag te gaan.
Natuurlijk richten we ook een doktershoek in. We proberen aan de hand van pictogrammen eerst na te denken wat ons probleem zal zijn (keelpijn, oorpijn, buikpijn, hoofdpijn, ...). Vervolgens kunnen we dan met ons probleem naar de dokter. De dokter stelt een diagnose en via een voorschrift stuurt hij zijn patiënt naar de apotheek. Daar moeten ze heel goed kunnen tellen om ons het juiste aantal pilletjes en het juiste medicijn te geven.
We richten ook een laboratorium in met flesjes, druppeltellers, water, ... De kleuters mogen aan de hand van opdrachtkaarten siroopjes maken. Maar ze moeten rekening houden met het aantal druppels dat in een flesje moet en ook met de kleur van de druppels. En wat zal er gebeuren als we 2 kleuren samenvoegen? In een volgend stadium worden er ontdekkaarten aangeboden i.v.m druppels en druppeltellers. Wie thuis nog druppeltellers (lang glazen buisje met rubberen uiteinde om op te duwen) van medicijnen heeft mag deze zeker meebrengen.
Hiep hiep hoera voor Victor! Maandag vieren we feest voor hem! Hij is de eerste jarige van 2019!
--> Wie thuis nog leuke materialen heeft i.v.m met het thema ziek zijn (boekjes, spelletjes, ...) mag deze zeker meebrengen. Dokterstasjes hoeven niet meegebracht te worden.
Het is me bij dit thema niet gelukt om veel foto's te nemen en ik ben me er ook van bewust dat niet alle kleuters van onze klas op de foto's te zien zijn. Toch wil ik jullie de foto's die ik nam niet ontzeggen omdat ik graag wil tonen welke leuke dingen er gedaan werden. Ik doe mijn uiterste best om bij een volgend thema weer voluit te gaan.
- We maakten met Clicks en een plannetje een cadeautje van Sinterklaas, een mijter en Sinterklaas zelf.
- De juf tekende een plan van de klas en verstopte in de klas Spiekpietjes. Wij zochten en duiden nadien aan op het plan waar in de klas we het Spiekpietje vonden.
- Natuurlijk speelden we met ons nieuwe speelgoed: het sneeuwhuisje van Playmobil en het gezelschapsspel "Bunny Hop".
- Er werd speelgoed gemeten met grote en kleine blokken.
- In het boek "SOS Stoomboot" deden er zich veel problemen voor. Gelukkig konden wij helpen. Dit lieten we Sinterklaas steeds weten door een brief te typen op de computer.
- Vrijdag 30 november keken we vol spanning uit naar de komst van Sinterklaas.
- In de Sinthoek werd er gewogen met opdrachtkaarten en op het stratenplan van Landen werd er aangeduid hoeveel cadeautjes de Sint in een bepaalde straat moest brengen.
- In de schrijfhoek maakten we met letterkoeken woorden i.v.m Sinterklaas.
- Er werd door de pieten aan de inpaktafel druk ingepakt.
- De schoentjes werden gevuld met het typische snoepgoed van Sinterklaas.
Week van 19 november t.e.m 23 november 2018: "Ik ben toch zo boos!"
Wat zullen we deze week zeker proberen te doen?
Deze week zal er niet echt een thema uitgewerkt worden maar wil ik heel erg inzetten op sociale vaardigheden. Ik heb de laatste weken gemerkt dat het steeds minder goed lukt om op een fijne en aangename manier met elkaar om te gaan. Ook kunnen aanvaarden dat niet altijd alles loopt zoals je wil en op een correct manier leren omgaan met boze gevoelens staan op de "to do lijst".
Hoe gaan we dit concreet aanpakken? De juf start met het verhaal "Gijs en zijn hurzels". Gijs is een jongen die snel boos wordt. Het lijkt wel of er boze mannetjes in zijn hoofd zitten die hem laten knetteren. Stiekem noemt hij die mannetjes "hurzels". Hoe kan hij ervoor zorgen dat niet zij de baas over hem zijn, maar hijzelf? Na het vertellen van dit verhaal wil ik graag met de kleuters aankaarten dat boos zijn mag maar dit moet op een gepaste manier gebeuren. Hoe zouden wij dit kunnen doen? We zoeken samen naar een drietal oplossingen. Deze worden ook gevisualiseerd.
Het loopt vaak mis tijdens keuzemomenten. Ook daar visualiseren we een viertal belangrijke afspraken waar iedereen zich aan moet houden. Na ieder keuzemoment probeer ik te bespreken wat er al heel goed gelopen is en wat nog niet. Aan al het goede hangt natuurlijk een beloning vast. Geen sticker of stempel of cadeautje maar klasbeloningen die we samen (op voorhand) gekozen hebben.
Een hele uitdaging die zeker kan slagen, daar ben ik van overtuigd!
Week van 12 november t.e.m 16 november 2018: "Licht en donker" (week 2)
Vorige week experimenteerden we met de zaklampen en knutselden we een zaklamp. Ook stonden we stil bij het feit hoe het komt dat het soms dag (licht) en soms nacht (donker) is. We maakten heel wat schaduwfiguren maar trokken op een zonnig moment ook even naar buiten en stelden vast dat onze schaduw in de loop van de dag ook veranderde van grootte en plaats. De oude overheadprojector werd in de klas gehaald. Hier maakten we figuren op die op de muur geprojecteerd werden. Vrijdg werd hij vooral gebruikt om tekeningen over te tekenen.
Maar...wat zullen we dan deze week zeker proberen te doen?
Omwille van tijdsgebrek hebben we vorige week niet naar het Bijbelverhaal van de blinde Bartimeus geluisterd. We doen dit deze week zeker.
De kleuters haalden zelf aan dat kaarsen ook licht geven. Daarom mag iedereen dinsdag 1 kaars (geen theelichtje aub) meebrengen. Ook een kaarsendover is welkom. Nadien toveren we met witte kaarsen en papier.
Licht is niet alleen belangrijk voor mens en dier maar ook planten hebben licht nodig om te kunnen groeien. We doen een experiment met waterkers die veel licht krijgt, een beetje licht en helemaal geen licht.
We spelen een spel om van iedere figuur de juiste schaduwfiguur terug te vinden.
Vrijdag nemen we in de voormiddag deel aan een sportactiviteit in de sporthal. We dragen die dag sportieve kledij en schoenen.
Thema van 5 november t.e.m 9 november 2018: "Licht en donker" (week 1)
Wat zullen we deze week zeker proberen te doen?
Na een week vakantie krijgen we de kans om te vertellen aan de anderen wat we zoal gedaan hebben tijdens het verlof maar we leren ook luisteren wanneer iemand anders aan het woord is.
We leiden het thema "Licht en donker" in door maandag naar de toneelvoorstelling Licht! in Sint-Truiden te gaan kijken. Iedereen brengt zijn boterhammen mee. Wij gaan maandag niet mee naar de warme refter.
Dinsdag mag iedereen een degelijke zaklamp mee naar de klas brengen. We maken het donker in onze klas zodat we de eigenschappen van licht al experimenterend kunnen leren kennen.
Natuurlijk mag een schimmentheater ook niet ontbreken: we krijgen de kans om met figuurtjes theater te spelen. Ook liggen er opdrachtkaarten om met onze handen schaduwfiguren te maken. In een volgende stap kunnen we misschien zelf proberen om figuurtjes te maken, een verhaal te bedenken en schimmenspel te spelen voor onze vriendjes.
We luisteren naar het Bijbelverhaal "De blinde Bartimeus". Jezus heeft er nooit voor gezorgd dat Bartimeus weer kon zien maar dit verhaal wil de kleuters eigenlijk vertellen dat Jezus hem niet meer in het donker laat zitten maar hem laat voelen dat hij meetelt, dat hij ook belangrijk is.
Deze week vieren we twee keer feest! Dindag is Angelo jarig. Woensdag is het de beurt aan Merel.
Onze boekenhoek verandert in een donkere hoek waar we boekjes i.v.m het thema met allerlei lichtgevende materialen kunnen bekijken. Wie thuis leuke spulletjes heeft die licht geven mag ze zeker meebrengen.
--> Is er iemand die ons tijdens dit thema aan een lichtbak kan helpen? Geef zeker een seintje aan de juf!
- Op de mat maakten we met Cliks blokjes mollengangen. Wie goed kijkt ziet zelfs een mollenkamer met een regenwormenvoorraad, een kamer waar de mol slaapt en een kamer waar mama mol voor haar baby'tjes zorgt.
- We rolden kastanjes door een buis. Afhankelijk van waar de kastanje terecht kwam kregen we weer evenveel punten.
- Het spel "Regenwormen Junior" werd zelfstandig en met de juf gespeeld.
- Naar aanleiding van het verhaal "Van een mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft" maakten we met de plasticine de drolletjes van de dieren na.
- Van panty's werden regenwormen gemaakt.
- De vakantie inzetten deden we in ons griezeligste kostuum.
- We bekeken de meegebrachte regenwormen met een vergrootglas en probeerden ze zelfs te meten.
- We maakten met gekleurde schakels een regenworm en probeerden om hem nadien met de juiste kleuren na te tekenen. Op die manier konden andere vriendjes nadien de regenwormen namaken.
- De plastieken schelp werd gevuld met aarde. Er werden regenwormen van verschillende kleuren in verstopt. Aan ons om de regenwom van onze kleur te zoeken en te tellen hoeveel we er gevonden hebben.
- Met de plasticine werden molletjes gekleid.
- Met buizen maakten we een knikkerbaan. Uit welke buis kwamen de knikkers gevallen? Afhankelijk daarvan kregen we 1 punt, 2 punten, 3 punten, ...
Thema van 22 oktober t.e.m 26 oktober 2018: "Onder de grond" (week 2)
Wat zullen we deze week zeker proberen te doen?
Vorige week werkten we al enkele dagen rond de regenworm. We maakten zelfs een 'wormenhotel'. Hopelijk doen de wormen nu goed hun werk zodat we binnenkort kunnen zien hoe zij gangetjes gegraven hebben. Deze week maken we nog een regenworm van een panty. Wie thuis nog oude panty's (van mama) heeft mag deze zeker meebrengen.
Donderdag kwamen we via een informatief verhaal het één en ander te weten over de mol. Wie graag wilde mocht een mol van een melkfles knutselen. Zou het ons deze week lukken om op de mat een netwerk van gangen te bouwen net zoals een mol dat doet? Misschien kunnen we er zelfs een plan van tekenen...
Mollen zien weinig tot niets. Ook in onze samenleving zijn er heel wat mensen die niet zien en dus blind zijn. We leven ons in in deze mensen door een klein stukje van het onthaal geblinddoekt mee te volgen en in de gang m.b.v een vriendje een parcours geblinddoekt af te leggen. Nadien bespreken we of dit goed lukte of net niet.
Onder de grond leven niet alleen dieren! Onze kleuters hebben zelf aangehaald dat er ook buizen onder de grond lopen. We experimenteerden al even met buizen van verschillende groottes en diktes. Nu maken we er een knikkerbaan mee. De knikkers rollen langs verschillende uitgangen naar buiten. Aan iedere uitgang hangt een cijfer. Dit zijn het aantal punten dat je krijgt. Op die manier zijn we weer bezig met de cijfers en begrippen als meest, minst, veel, weinig, evenveel, ...
We kunnen er niet om heen en onze kleuters praten er ook al een tijdje over. Het is bijna Halloween! Daarom mag iedereen vrijdag zijn griezeligste kledij aantrekken om naar school te komen. Iedere juf (ook de juffen van de lagere school) voorzien een leuke activiteit i.v.m Halloween (bv. poppenkast, knutselen, zingen, ...). De kleuters mogen twee keuzes maken uit het aanbod en vervolgens deelnemen aan deze activiteiten. Ook zullen er "afgehakte vingers" gegeten worden en namiddag bekijken we een griezelfilm naar keuze.
--> Ik wens al mijn kapoenen en hun ouders een fijne vakantie!
Week van 15 oktober t.e.m 19 oktober 2018: "Onder de grond" (week 1)
Juf Nathalie, juf Sanne en ik hebben besloten om dit schooljaar het traditionele thema herfst aan ons voorbij te laten gaan. We kiezen nu voor het thema "Onder de grond". Toen ik afgelopen donderdag aan de kleuters vroeg waar zij aan dachten bij dit thema kreeg ik volgende antwoorden: de wortels van de bomen, water, een waterput, mollen, kevers, mieren, wormen, konijnen, holletjes, dode mensen, buizen, de riolering, ... Ik heb, na wat denk -en zoekwerk, ervoor gekozen om deze week wat meer aandacht te besteden aan de worm en de mol. Hoe lang we bij deze beestjes stilstaan hangt een beetje van de betrokkenheid van de kinderen af. Dus...
Wat zullen we deze week zeker proberen te doen?
Aan de hand van een informatief verhaal en een filmpje komen we meer te weten over de regenworm. We ontdekken dat regenwormen de opruimers in de natuur zijn, dat hun lijf uit ringen bestaat, dat ze absoluut niet van licht houden en nog veel meer.
Iedereen mag dinsdag een (levende) regenworm mee naar de klas brengen zodat we op onze onderzoekstafel deze diertjes van dichtbij kunnen bekijken en bestuderen.
We vullen een grote bak met aarde en verstoppen er pijpenragers (wormen) van verschillende kleuren in. Aan ons om met een pincet de wormen van onze kleur te zoeken en nadien te tellen hoeveel we er hebben kunnen verzamelen.
Met plasticine kleien we wormen van verschillende lengtes. De begrippen lang, kort, langer, korter, langst, kortst, langer dan, korter dan, even lang, ... komen aan bod.
Maar... een grote vijand van de regenworm is de mol. Ook over dit diertje bekijken we een informatief filmpje en komen we te weten dat hij zijn voorpoten als schepjes gebruikt, hij niet ziet, een uitstekende zwemmer is en nog meer.
We knutselen een mol van een lege melkfles. Lege melkflessen mogen mee naar de klas gebracht worden.
--> In onze mand is een blauw koekendoosje (met op de deksel een schildpad) blijven liggen. Ook ligt er al een tijdje een doosje van Frozen. Zijn deze van iemand van onze klas?
--> Wie er leuke materialen heeft over de mol en de regenworm (knuffels, spelletjes, boeken, prenten, pincetten, ...) mag deze zeker meebrengen.
--> Onze uitstap naar het containerpark kan jammer genoeg niet doorgaan. De plaatsen voor een bezoek met gids zijn volzet voor de komende weken en op eigen houtje langsgaan met de kleuters zag men omwille van veiligheidsredenen niet zitten. Helaas!
- Bij het begin van het thema hielden we een brainstorming. De kleuters vertelden wat ze al wisten over afval. In de loop van het thema vulden we met oranje aan wat we nieuw leerden.
- Natuurlijk speelden we ook met Playmobil, spelletjes op de computer,