- We bekeken de meegebrachte regenwormen met een vergrootglas en probeerden ze zelfs te meten.
- We maakten met gekleurde schakels een regenworm en probeerden om hem nadien met de juiste kleuren na te tekenen. Op die manier konden andere vriendjes nadien de regenwormen namaken.
- De plastieken schelp werd gevuld met aarde. Er werden regenwormen van verschillende kleuren in verstopt. Aan ons om de regenwom van onze kleur te zoeken en te tellen hoeveel we er gevonden hebben.
- Met de plasticine werden molletjes gekleid.
- Met buizen maakten we een knikkerbaan. Uit welke buis kwamen de knikkers gevallen? Afhankelijk daarvan kregen we 1 punt, 2 punten, 3 punten, ...
Thema van 22 oktober t.e.m 26 oktober 2018: "Onder de grond" (week 2)
Wat zullen we deze week zeker proberen te doen?
Vorige week werkten we al enkele dagen rond de regenworm. We maakten zelfs een 'wormenhotel'. Hopelijk doen de wormen nu goed hun werk zodat we binnenkort kunnen zien hoe zij gangetjes gegraven hebben. Deze week maken we nog een regenworm van een panty. Wie thuis nog oude panty's (van mama) heeft mag deze zeker meebrengen.
Donderdag kwamen we via een informatief verhaal het één en ander te weten over de mol. Wie graag wilde mocht een mol van een melkfles knutselen. Zou het ons deze week lukken om op de mat een netwerk van gangen te bouwen net zoals een mol dat doet? Misschien kunnen we er zelfs een plan van tekenen...
Mollen zien weinig tot niets. Ook in onze samenleving zijn er heel wat mensen die niet zien en dus blind zijn. We leven ons in in deze mensen door een klein stukje van het onthaal geblinddoekt mee te volgen en in de gang m.b.v een vriendje een parcours geblinddoekt af te leggen. Nadien bespreken we of dit goed lukte of net niet.
Onder de grond leven niet alleen dieren! Onze kleuters hebben zelf aangehaald dat er ook buizen onder de grond lopen. We experimenteerden al even met buizen van verschillende groottes en diktes. Nu maken we er een knikkerbaan mee. De knikkers rollen langs verschillende uitgangen naar buiten. Aan iedere uitgang hangt een cijfer. Dit zijn het aantal punten dat je krijgt. Op die manier zijn we weer bezig met de cijfers en begrippen als meest, minst, veel, weinig, evenveel, ...
We kunnen er niet om heen en onze kleuters praten er ook al een tijdje over. Het is bijna Halloween! Daarom mag iedereen vrijdag zijn griezeligste kledij aantrekken om naar school te komen. Iedere juf (ook de juffen van de lagere school) voorzien een leuke activiteit i.v.m Halloween (bv. poppenkast, knutselen, zingen, ...). De kleuters mogen twee keuzes maken uit het aanbod en vervolgens deelnemen aan deze activiteiten. Ook zullen er "afgehakte vingers" gegeten worden en namiddag bekijken we een griezelfilm naar keuze.
--> Ik wens al mijn kapoenen en hun ouders een fijne vakantie!
Week van 15 oktober t.e.m 19 oktober 2018: "Onder de grond" (week 1)
Juf Nathalie, juf Sanne en ik hebben besloten om dit schooljaar het traditionele thema herfst aan ons voorbij te laten gaan. We kiezen nu voor het thema "Onder de grond". Toen ik afgelopen donderdag aan de kleuters vroeg waar zij aan dachten bij dit thema kreeg ik volgende antwoorden: de wortels van de bomen, water, een waterput, mollen, kevers, mieren, wormen, konijnen, holletjes, dode mensen, buizen, de riolering, ... Ik heb, na wat denk -en zoekwerk, ervoor gekozen om deze week wat meer aandacht te besteden aan de worm en de mol. Hoe lang we bij deze beestjes stilstaan hangt een beetje van de betrokkenheid van de kinderen af. Dus...
Wat zullen we deze week zeker proberen te doen?
Aan de hand van een informatief verhaal en een filmpje komen we meer te weten over de regenworm. We ontdekken dat regenwormen de opruimers in de natuur zijn, dat hun lijf uit ringen bestaat, dat ze absoluut niet van licht houden en nog veel meer.
Iedereen mag dinsdag een (levende) regenworm mee naar de klas brengen zodat we op onze onderzoekstafel deze diertjes van dichtbij kunnen bekijken en bestuderen.
We vullen een grote bak met aarde en verstoppen er pijpenragers (wormen) van verschillende kleuren in. Aan ons om met een pincet de wormen van onze kleur te zoeken en nadien te tellen hoeveel we er hebben kunnen verzamelen.
Met plasticine kleien we wormen van verschillende lengtes. De begrippen lang, kort, langer, korter, langst, kortst, langer dan, korter dan, even lang, ... komen aan bod.
Maar... een grote vijand van de regenworm is de mol. Ook over dit diertje bekijken we een informatief filmpje en komen we te weten dat hij zijn voorpoten als schepjes gebruikt, hij niet ziet, een uitstekende zwemmer is en nog meer.
We knutselen een mol van een lege melkfles. Lege melkflessen mogen mee naar de klas gebracht worden.
--> In onze mand is een blauw koekendoosje (met op de deksel een schildpad) blijven liggen. Ook ligt er al een tijdje een doosje van Frozen. Zijn deze van iemand van onze klas?
--> Wie er leuke materialen heeft over de mol en de regenworm (knuffels, spelletjes, boeken, prenten, pincetten, ...) mag deze zeker meebrengen.
--> Onze uitstap naar het containerpark kan jammer genoeg niet doorgaan. De plaatsen voor een bezoek met gids zijn volzet voor de komende weken en op eigen houtje langsgaan met de kleuters zag men omwille van veiligheidsredenen niet zitten. Helaas!
- Bij het begin van het thema hielden we een brainstorming. De kleuters vertelden wat ze al wisten over afval. In de loop van het thema vulden we met oranje aan wat we nieuw leerden.
- Natuurlijk speelden we ook met Playmobil, spelletjes op de computer,
- We knipten en probeerden ons afval in de juiste afvalbak te kleven (foto 1).
- We maakten vuilnisbakken voor in de poppenhoek en probeerden om de dingen die we in onze winkel kochten te sorteren in de juiste vuilnisbak (foto 2).
- In de glascontainers deponeerden we ons glas. Natuurlijk hielden we rekening met de kleur van het glas.
- Op de mat bouwden we met verschillende materialen huizen en een flatgebouw. De vuilniswagen moest langs de huizen rijden om de blauwe zakken op te pikken. We knutselden zelfs voor de vuilnisman een oranje pak van papier.
- Met afval werden er heel wat leuke dingen geknutseld. De kleuters lieten hun fantasie en creativiteit de vrije loop. Er werden mannetjes, een auto, raketten, een vliegtuig, gemaakt.
Week van 8 oktober t.e.m 12 oktober 2018: "Wij sorteren en recycleren" (week 2)
Wat zullen we deze week zeker proberen te doen?
We speelden al enkele spelletjes met afval: om ter verst doppen schuiven en kegelen met plastieken flessen. Voor het aantal flessen die we kunnen omver kegelen mogen we evenveel punten (schijfjes) nemen. Wie heeft na een tijdje de meeste punten? Wie de minste?
Vorige week schilderden we niet op gewoon papier maar snuffelden we in onze papiermand en vonden er een krant. Dus werd er geschilderd op krantenpapier. Deze week gebruiken we nog meer krantenpapier maar nu maken we er gekke kledingstukken van. Eén kleuter staat model en de andere kleuter mag zijn/haar fantasie de vrije loop laten door kledingstukken te ontwerpen en zijn/haar model aan te kleden. Wie thuis nog oude kranten heeft mag deze zeker mee naar school brengen.
De eerste jarige van oktober werd reeds gevierd: hoera voor Elise-Marie! Woensdag is onze Laris jarig maar aangezien de kleuters woensdag vrijaf hebben vieren we hem dinsdag al. Donderdag is het de beurt aan Amélie-Jo.
Helaas is het niet mogelijk om het containerpark met begeleiding van een gids te bezoeken. De juffen vragen nog na of we ook op eigen houtje naar daar mogen gaan.
Dit schooljaar laten de juffen het traditionele thema "herfst" voor wat het is en kiezen we voor het thema "Onder de grond". We brainstormen even over dit thema en vertellen, tijdens een kringgesprek, aan wat dit ons allemaal doet denken.
- Woensdag 10 oktober hebben de kleuters een dag vrijaf (pedagogische studiedag).
- Vergeet zeker niet om de schoolkalender of het geld voor deze kalender aan de juf te bezorgen. Alvast bedankt!
Thema van 26 september t.e.m 4 oktober 2018: "Wij sorteren en recycleren" (week 1)
Onze kleuters willen op school heel graag sorteren maar het is niet altijd even gemakkelijk om te weten wat in welke vuilnisbak moet. Daarom besteden we de nodige aandacht aan het onderdeel "afval sorteren" maar we bekijken het thema ook vanuit andere invalshoeken (recycleren, milieubewuster leven, ...).
Wat zullen we zeker proberen te doen?
We starten ons thema met een brainstorming. Wat weten we al over sorteren? Recycleren? Afval? De juf schrijft en tekent op een groot blad wat de kleuters aanbrengen. Het is de bedoeling dat we in de loop van de week deze brainstorming verder kunnen aanvullen met nieuwe kennis die we opdoen.
Meneertje Vuilniszak heeft pijn z'n buik! Wij weten wel hoe dit komt! Alles werd gewoon samen in de vuilniszak gestoken. Wij proberen te sorteren zoals het hoort. Natuurlijk willen we ook graag te weten komen wat er verder met al dat gesorteerde vuil zal gebeuren. Daarom bekijken we enkele educatieve filmpjes die ons hier een antwoord op geven.
We knutselen met afval en laten onze fantasie en creativiteit de vrije loop. Op de automat spelen we met vuilniswagens en proberen we een containerpark te bouwen. De poppenhoek wordt verrijkt met de verschillende vuilnisbakken zodat we de gekochte dingen van in ons winkeltje nadien kunnen sorteren.
De juffen deden een aanvraag voor een bezoek aan het containerpark van Landen. Hopelijk krijgen we een positief antwoord! Maar we plannen ook een wandeling in de buurt van de school om zwerfvuil op te ruimen.
Samen bespreken we wat voor lekkers we zouden kunnen klaarmaken in de klas zodat we nadien ons keukenafval en etensrestjes naar de kippen kunnen brengen of naar de composthoop.
Heel vaak worden er dingen weg gegooid (kledij, speelgoed, oude meubels, ...) waar we iemand anders nog blij zouden mee kunnen maken. We bespreken waar we deze dingen naartoe kunnen brengen (containers op de straat, tweedehandswinkels).
Via onderstaande link kunnen jullie het lied beluisteren dat we deze week uit volle borst zullen meezingen.
Omwille van ziekte van mijn zoontje zal ik op maandag 24 september niet aanwezig zijn op school. Juf Charlotte zal die dag mijn kleuters opvangen. We starten met ons eerste echte thema als de juf er weer is.
Hieronder wat sfeerbeelden van het verjaardagsfeest voor onze Krokki en de voorbereidingen die er aan te pas kwamen.
- In de zandbak werden heel wat zandtaartjes gemaakt.
- Aan de knutseltafel werden slingers voor Krokki gemaakt en knutselden we naar eigen fantasie taartjes.
- Ook in de poppenhoek werd feest gevierd.
- Krokki zijn kop werd gemeten zodat hij een kroon op maat zou kunnen dragen. Hij kon zelfs regelmatig van kroon verwisselen aangezien er 3 geknutseld werden.
- Bij een verjaardag horen natuurlijk ook verjaardagskaarten. We tekenden iets leuks op een blad en probeerden dan een verjaardagsboodschap na te schrijven.
- We speelden een gezelschapsspel: "Hoeveel keer gooi ik ...?" en turfden op ons blad. Nadien konden we zelf "aflezen" hoeveel keer we de ballon hadden gegooid, hoeveel keer het cadeautje, ... Begrippen als meeste, minste, evenveel, even lang, ... kwamen aan bod.
- Donderdag was de grote dag en vierden we uitgebreid feest voor onze klaspop. We maakten koekjestaart, versierden de tafel, zetten onze feesthoed op en zongen uit volle borst!
Hé, wat zit er in onze Krokki zijn rugzak? Hij geeft ons een uitnodiging voor zijn verjaardagsfeest! Natuurlijk willen wij samen met hem zijn verjaardag vieren! Maar voor we dat kunnen doen willen we hem zeker helpen om de nodige voorbereidingen te treffen.
We knutselen slingers van papier en meten nadien wie de langste en de kortste slinger heeft gemaakt. Misschien zijn er ook wel slingers die even lang zijn? Ook mogen er kronen naar eigen fantasie en creativiteit geknutseld worden.
Bij een verjaardag horen natuurlijk ook verjaardagskaartjes. Wie wil mag een kaartje maken voor Krokki en er een korte verjaardagsboodschap op stempelen/schrijven.
De poppenhoek wordt verrijkt met feestmaterialen en in de winkel krijgen we de kans om kleine cadeautjes te kopen en in te pakken.
In de zandbak bakken we lekkere zandtaarten die we mogen versieren met houten stokjes, kroonkurken, dopjes, ...
Donderdag is dan eindelijk de grote dag! We vieren feest voor de jarige klaspop. Dit doen we met een feestelijke tafel en natuurlijk een lekker hapje en drankje!
Vrijdag zijn we nog niet uitgefeest want dan vieren we de verjaardag van Slimane! Maandag is het de beurt aan Kobe!
Jezus vierde samen met zijn vrienden ook regelmatig feest. Tijdens ons godsdienstmoment houden we hierrond een kort gesprek.
Onze Jef bracht de zomer CD van kapitein Winokio mee naar de klas. Via onderstaande link kan je één van onze favorieten beluisteren. Ook het liedje "Warm warm warm" wordt luidkeels meegezongen. Jammer genoeg kan ik hier geen muzikale ondersteuning van vinden.
Week van 11 juni t.e.m 15 juni 2018: "Water" (week 1)
Wat zullen we deze week zeker proberen te doen?
We starten het thema met een brainstorming over water. Waarvoor dient het? Waarom gebruiken we water? Waar komt water vandaan? Waar kunnen we overal water vinden?
Natuurlijk mag een waterbak niet ontbreken. De eerste dagen mag er naar hartenlust geëxperimenteerd en gespeeld worden. Nadien volgen er concrete opdrachten om de eigenschappen van water te leren kennen.
Tijdens het catechesemoment staan we even stil met welke gevoelens we aan water denken. Dit zijn niet altijd positieve gevoelens.
We luisteren naar het verhaal van Floddertje die de stad verandert in een schuimstad. Nadien mogen wij het servies van de poppenhoek afwassen met water en véél schuim!
Binnenkort nemen we op een feestelijke manier afscheid van de kleuterschool. Op het einde van de week starten we met de eerste voorbereidingen.
We kunnen er niet omheen, de Rode Duivels gekte is overal te zien! Ook wij gaan van onze klas een Duivelse klas maken en knutselen de nodige raamversieringen. Maandag 18 juni spelen onze Rode Duivels hun eerste wedstrijd in Rusland. Het zou leuk zijn als iedereen die dag naar school komt in een Duivelse outfit. Je hoeft hier zeker niets voor te kopen. Een voetbaloutfit is leuk maar kledij in de kleuren van onze Belgische vlag, een petje, onze Belgische driekleur op je wangen, ... zijn ook al supercool!
Het thema i.v.m aardappelen loopt deze week nog even door omdat het de kleuters nog steeds aanspreekt (foto's volgen snel) en omdat sommige activiteiten wegens tijdsgebrek nog niet aan bod zijn gekomen.
Zo gaan we nog stempelen met aardappelen en pureerstaven.
Vorige week maakten we gekookte aardappelen en aardappelpuree klaar. Deze week ... de langverwachte frietjes!
Ook gaan we tijdens de quiz na wat we onthouden hebben over het afgelopen thema.
Dinsdag vieren we feest voor Wietse want hij is jarig!
Ook beginnen we met het knutselen van ons cadeautje voor Vaderdag en leren we een passend versje.
-> Mag ik nog eens vragen om me het strookje i.v.m het turnpak voor volgend schooljaar DRINGEND te bezorgen a.u.b.
Het heeft even geduurd maar afgelopen week kwamen er uit de coconnetjes 2 piepkleine lieveheersbeestjes gekropen. Even later volgden er nog 2. En nog een dag later nog 1. Ondertussen hebben we al vijf lieveheersbeestjes vrijgelaten. Hopelijk volgen er nog meer!
Het was leuk om te zien dat deze beestjes in een eerste fase nog een geel schild hebben en enkele uren later al lichtrood zijn.
In onderstaande bijlage kan je 2 van onze lieveheersbeestjes spotten! Goed kijken hoor!
Week van 2 mei t.e.m 4 mei 2018: "Wat schudt mama uit haar mouw? Zij is een echte supervrouw!"
Wat zullen we deze week zeker proberen te doen?
We plaatsen tijdens deze korte week onze lieve mama's extra in de kijker. Daarom mag je kleuter op vrijdag een foto meebrengen van zijn/haar mama('s) die bezig is met wat ze graag doet of heel goed kan.
Natuurlijk werken we druk verder aan ons cadeautje voor Moederdag. We leren ook een bijpassend versje.
De juf vertelt het Bijbelverhaal van Jezus die als kind Maria en Jozef kwijtraakt in de tempel. Dit verhaal brengt de kleuters bij dat mama's en papa's heel veel doen voor hun kinderen maar af en toe ook wel eens, door omstandigheden, een steek laten vallen en dat dit heel normaal is.
Vorige week zijn onze babylieveheersbeestjes aangekomen. Ze zijn nu nog een larve en lijken nog helemaal niet op een lieveheersbeestje maar ze eten de ganse dag door en groeien als kool. De zwarte vlekjes op de witte snippers zijn vervelhuidjes waar de beestjes uitgroeien. In een volgende fase zullen ze "verpoppen" om vervolgens een lieveheersbeestje te worden.