Aangezien ik zelf voor ik naar Griekenland kwam eigenlijk niet wist wat er precies bedoelt wordt met `extra vierge` olijfolie, olijfolie van `koude persing`, `eerste persing` enz. even kort een paar woordjes uitleg.
- `vierge olijfolie = olijfolie van eerste persing: deze wordt mechanisch verkregen, dus er wordt olie uit de olijven geperst door druk te zetten (er wordt niets verhit of geen andere middelen gebruikt). Dit is olie van betere kwaliteit dan geraffineerde of gewone olijfolie, er blijven meer goede eigenschappen van de olie bewaard en de smaak is beter.
- `extra vierge` olijfolie: dit is vierge olijfolie van superieure kwaliteit. Deze olie is afkomstig uit de beste olijvensoorten, ze heeft een betere smaak en is gezonder dan de gewone vierge olijfolie. De zuurtegraad van deze olie mag niet hoger zijn dan 0.8 %
- geraffineerde olijfolie: onzuiverheden worden in de fabriek na de persing uit de olie gehaald. De olie ziet er mooier uit, maar er gaat van de smaak verloren. Soms wordt er ook verhit of worden andere middelen toegevoegd.
- `gewone` olijfolie (zonder extra label): dit is vaak een mix van verschillende soorten geraffineerde olijfolie en olijfolie van eerste persing. Het gaat om olie van mindere kwaliteit met een neutralere smaak.
- Olijfolie uit afgevallen olijven: deze is eveneens van mindere kwaliteit, ookal kan het zijn dat de olie op natuurlijke wijze is geperst
- koude persing: tegenwoordig wordt bijna alle olijfolie koud geperst. in het verleden was dit vaak niet het geval en werd veel olie verhit waardoor veel goede eigenschapen verloren gingen
Onze olijfolie is extra vierge olijfolie. Dus gezond en met een heerlijke smaak.
Binnen de 24 uur worden onze olijven geperst aangezien dit de beste smaak en kwaliteit geeft. De olijven worden gewassen en geperst tot een soort pasta. Door het voorzichtig kneden van deze pasta wordt de olie afgescheiden.
|