De griekse olijfboomgaard
het avontuur
Inhoud blog
  • de verpakking
  • sneeuw...
  • eindelijk weer verse olie!
  • regen!
  • het is zover... de oogst komt eraan
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    12-11-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Extra Vierge? koude persing?
    Aangezien ik zelf voor ik naar Griekenland kwam eigenlijk niet wist wat er precies bedoelt wordt met `extra vierge` olijfolie, olijfolie van `koude persing`, `eerste persing` enz. even kort een paar woordjes uitleg.

    - `vierge olijfolie = olijfolie van eerste persing: deze wordt mechanisch verkregen, dus er wordt olie uit de olijven geperst door druk te zetten (er wordt niets verhit of geen andere middelen gebruikt). Dit is olie van betere kwaliteit dan geraffineerde of gewone olijfolie, er blijven meer goede eigenschappen van de olie bewaard en de smaak is beter. 
    - `extra vierge` olijfolie: dit is vierge olijfolie van superieure kwaliteit. Deze olie is afkomstig uit de beste olijvensoorten, ze heeft een betere smaak en is gezonder dan de gewone vierge olijfolie. De zuurtegraad van deze olie mag niet hoger zijn dan 0.8 %
    - geraffineerde olijfolie: onzuiverheden worden in de fabriek na de persing uit de olie gehaald. De olie ziet er mooier uit, maar er gaat van de smaak verloren. Soms wordt er ook verhit of worden andere middelen toegevoegd.
    - `gewone` olijfolie (zonder extra label): dit is vaak een mix van verschillende soorten geraffineerde olijfolie en olijfolie van eerste persing. Het gaat om olie van mindere kwaliteit met een neutralere smaak. 
    - Olijfolie uit afgevallen olijven: deze is eveneens van mindere kwaliteit, ookal kan het zijn dat de olie op natuurlijke wijze is geperst
    - koude persing: tegenwoordig wordt bijna alle olijfolie koud geperst. in het verleden was dit vaak niet het geval en werd veel olie verhit waardoor veel goede eigenschapen verloren gingen

    Onze olijfolie is extra vierge olijfolie. Dus gezond en met een heerlijke smaak. 
    Binnen de 24 uur worden onze olijven geperst aangezien dit de beste smaak en kwaliteit geeft. De olijven worden gewassen en geperst tot een soort pasta. Door het voorzichtig kneden van deze pasta wordt de olie afgescheiden. 




    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    12-11-2015, 00:00 geschreven door Sofie  
    10-11-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeg niet zomaar `een` olijf
    Wist je dat er veel verschillende olijvensoorten en rassen bestaan? Sommige soorten zijn meer geschikt om olie uit te persen, anderen gebruikt men als tafelolijf.
    De smaak van een olijf is van erg veel zaken afhankelijk. Elke soort heeft uiteraard op zich zijn specifieke smaak en eigenschappen. Maar de precieze smaak kan elk jaar verschillen. Net zoals wijn van dezelfde wijngaard ieder jaar iets anders is, en de groenten uit je tuin ook niet elk jaar net hetzelfde smaken, is ook de olie van dezelfde olijfboomgaard telkens weer een klein beetje verschillend. 
    Bij eetolijven komt daar bovendien nog bij dat ook elke regio heeft zijn eigen methode heeft om olijven in te maken. Verder verschilt deze methode ook nog wel eens van boer tot boer, zelfs in hetzelfde dorp. (Iedereen gaat er hier trouwens ook van uit dat zijn eigen familierecept het beste is.) Dus ga maar na...

    weetje:
    De olie die wij produceren is afkomstig van de Koroneiki olijf. Deze groeit het best in onze regio. De olijven zijn klein, maar erg rijk aan olie waardoor ze zeer geschikt zijn voor de productie van olijfolie. 
    Onze eetolijven zijn Kalamata olijven, die als een van de beste en lekkerste ter wereld worden beschouwd. 


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    10-11-2015, 00:00 geschreven door Sofie  
    06-11-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.schildpad gespot!
    De dag voor onze trouw, naar griekse gewoonte zien we elkaar 24 uur niet.
    Lekker uit picknicken op mijn olijfboomgaard, heerlijk weer, prachtig uitzicht. Plots ook een landschildpad die ons pad kruist! Ook 2 vossenholen ontdekt. Ik geniet ervan...

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    06-11-2015, 00:00 geschreven door Sofie  
    29-10-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het begin...
    De familie van Giannis maakt al generaties lang olijfolie voor eigen gebruik. Van kleins af aan hielp hij mee met het oogsten en verzorgen van de bomen. Het zit in zijn bloed. Olijfolie is voor hem onmisbaar. Een maaltijd zonder olijven of olijfolie is geen echte maaltijd, zegt hij vaak. En hij is niet de enige Griek die er zo over denkt. In het begin was dit een beetje vreemd voor mij als Vlaamse. Ik was het niet gewoon om veel olijfolie te gebruiken, en ik kende zeker niet het verschil tussen goede en minder goede olie. Maar toen ik 2 jaar geleden, in 2013, naar Griekenland emigreerde kreeg ik ook al snel de smaak te pakken en ik gebruik het nu ook altijd in de keuken. Nu ik eenmaal echt lekkere olijfolie heb geproefd, merk ik wel degelijk het verschil en smaakt andere olie of boter me niet meer zo.

    De olijfboomgaard achter ons eigen huisje zijn door mijn schoonvader en zijn vader gepland. Zon, wind en regen op de juiste ogenblikken, zijn eigenlijk alles wat ze nodig hebben. Sinds de bomen een 40 jaar geleden werden gepland, werden er nooit chemicalien of meststoffen gebruikt. 
    Na twee maal helpen met de oogst en het enthousiasme na de persing te hebben meegemaakt, ontstond bij Giannis en mij het idee om een extra olijfboomgaard aan te kopen en ook een deel van de olie en de olijven die we zelf maken te transporteren naar Belgie. 

    Het avontuur van onze olijfboomgaard was begonnen...

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    29-10-2015, 00:00 geschreven door Sofie  
    Archief per week
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs