Na lang wachten is het weer zover... het nieuwe oogstseizoen van de olijven. Overal zie je mensen druk in de weer in de olijfboomgaarden en traktors volgeladen met jutte zakken verschijnen weer op straat. Zondag gaan ook wij van start en zal ik jullie de eerste foto`s en ervaringen doorsturen, maar alvast een beetje informatie...
Afhankelijk van het weer en de regio valt de oogst elk jaar ergens tussen begin november en eind januari.
De manier waarop in de Peloponesus geoogst wordt, is gedurende duizenden jaren onveranderd gebleven. Het oogsten van eetolijven is het intensiefst omdat ze hier nog steeds een voor een met de hand worden geplukt. De olijven voor olie zijn kleiner en worden op een andere manier verzameld. Onder de bomen worden een soort grote jutte lakens of netten uitgespreid. Vervolgens wordt er met stokken tegen de twijgen geslagen zodat de olijven naar beneden vallen op de lakens. De manier van slaan moet je wel even onder de knie krijgen. Sla je te hard, dan breek je de takken of plet je de olijven, sla je te zacht dan vallen de olijven er niet af. De takjes en blaadjes die onvermijdelijk ook mee op de netten belanden, worden nadien zoveel mogelijk met de hand van tussen de olijven uitgehaald.
Alles wordt in manden of jutte zakken verzameld en dagelijks met de traktor opgehaald en naar de pers gebracht. Dit is belangrijk om olie van de beste kwaliteit te hebben. Indien de olijven langer dan 24 uur blijven liggen voor ze geperst worden, zal de zuurtegraad van de olie verhogen waardoor die aan goede eigenschappen verliest.
weetje: De bomen worden tegelijk met het oogsten gesnoeid om ze gezond te houden en voldoende olijven te hebben het komende jaar. Het hout gebruiken we om ons huisje te verwarmen in de winter.
|