De griekse olijfboomgaard
het avontuur
Inhoud blog
  • de verpakking
  • sneeuw...
  • eindelijk weer verse olie!
  • regen!
  • het is zover... de oogst komt eraan
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    22-11-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.regen!
    Na 4 weken ongewoon droog en stralend novemberweer, zijn plots toch de regenbuien begonnen. En niet zomaar wat motregen, echt flinke buien, met donder en bliksem erbij. Goed voor de natuur en voor de olijven. Zonder water groeit immers niets goed. 
    Alleen moeten we het oogsten enkele dagen uitstellen tot het weer wat droger is...
    Stiekem begin ik het leuker en leuker te vinden wanneer het regent. Lekker fris buiten en gezellig binnen. Weg is het sombere gevoel dat ik vaak had in Belgie, weer grijs en regen,... want na enkele dagen weet ik dat de zon weer vollop schijnt. 


    Heb trouwens nog iets bijgeleerd vandaag. Olijven maken meer olie aan wanneer het (relatief) koud is, dit doen ze ter bescherming. Onze warme nazomer was dus niet zo erg goed voor de oogst... We zullen zien binnen enkele dagen. 

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    22-11-2015, 00:00 geschreven door Sofie  
    19-11-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het is zover... de oogst komt eraan
    Na lang wachten is het weer zover... het nieuwe oogstseizoen van de olijven. Overal zie je mensen druk in de weer in de olijfboomgaarden en traktors volgeladen met jutte zakken verschijnen weer op straat. Zondag gaan ook wij van start en zal ik jullie de eerste foto`s en ervaringen doorsturen, maar alvast een beetje informatie...

    Afhankelijk van het weer en de regio valt de oogst elk jaar ergens tussen begin november en eind januari. 
    De manier waarop in de Peloponesus geoogst wordt, is gedurende duizenden jaren onveranderd gebleven. Het oogsten van eetolijven is het intensiefst omdat ze hier nog steeds een voor een met de hand worden geplukt. De olijven voor olie zijn kleiner en worden op een andere manier verzameld. Onder de bomen worden een soort grote jutte lakens of netten uitgespreid. Vervolgens wordt er met stokken tegen de twijgen geslagen zodat de olijven naar beneden vallen op de lakens. De manier van slaan moet je wel even onder de knie krijgen. Sla je te hard, dan breek je de takken of plet je de olijven, sla je te zacht dan vallen de olijven er niet af. De takjes en blaadjes die onvermijdelijk ook mee op de netten belanden, worden nadien zoveel mogelijk met de hand van tussen de olijven uitgehaald. 
    Alles wordt in manden of jutte zakken verzameld en dagelijks met de traktor opgehaald en naar de pers gebracht. Dit is belangrijk om olie van de beste kwaliteit te hebben. Indien de olijven langer dan 24 uur blijven liggen voor ze geperst worden, zal de zuurtegraad van de olie verhogen waardoor die aan goede eigenschappen verliest. 

    weetje: De bomen worden tegelijk met het oogsten gesnoeid om ze gezond te houden en voldoende olijven te hebben het komende jaar. Het hout gebruiken we om ons huisje te verwarmen in de winter. 



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    19-11-2015, 00:00 geschreven door Sofie  
    Archief per week
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs