De familie van Giannis maakt al generaties lang olijfolie voor eigen gebruik. Van kleins af aan hielp hij mee met het oogsten en verzorgen van de bomen. Het zit in zijn bloed. Olijfolie is voor hem onmisbaar. Een maaltijd zonder olijven of olijfolie is geen echte maaltijd, zegt hij vaak. En hij is niet de enige Griek die er zo over denkt. In het begin was dit een beetje vreemd voor mij als Vlaamse. Ik was het niet gewoon om veel olijfolie te gebruiken, en ik kende zeker niet het verschil tussen goede en minder goede olie. Maar toen ik 2 jaar geleden, in 2013, naar Griekenland emigreerde kreeg ik ook al snel de smaak te pakken en ik gebruik het nu ook altijd in de keuken. Nu ik eenmaal echt lekkere olijfolie heb geproefd, merk ik wel degelijk het verschil en smaakt andere olie of boter me niet meer zo.
De olijfboomgaard achter ons eigen huisje zijn door mijn schoonvader en zijn vader gepland. Zon, wind en regen op de juiste ogenblikken, zijn eigenlijk alles wat ze nodig hebben. Sinds de bomen een 40 jaar geleden werden gepland, werden er nooit chemicalien of meststoffen gebruikt.
Na twee maal helpen met de oogst en het enthousiasme na de persing te hebben meegemaakt, ontstond bij Giannis en mij het idee om een extra olijfboomgaard aan te kopen en ook een deel van de olie en de olijven die we zelf maken te transporteren naar Belgie.
Het avontuur van onze olijfboomgaard was begonnen...
|