Ik ben katleen de cock
Ik ben een vrouw en woon in merchtem (België) en mijn beroep is leerkracht L1 - turnjuf - redster - huiswerkbegeleiding op zelfstandige basis.
Ik ben geboren op 03/06/1986 en ben nu dus 38 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: sport-muziek.
2007: bachelor in de ergotherapie
2009: lerarenopleiding lager onderwijs
---
2009-2010 L1 De Bloeiende Kerselaar
20-09-2010
weekendwerk
ik merk dat er in het weekend goed geoefend wordt met de werkboeken die mee naar huis gaan. Dit is zeer fijn om te zien.
maar ik zou jullie wel willen vragen niet vooruit te werken. Het is helemaal niet aan te raden om dit te doen. Laat de aanbreng voor in de klas en herhaal zeer veel thuis. Daar heeft u kind veel meer aan, dan al vooruit te leren. Gelieve dus geen werkblaadjes te maken die we nog niet gedaan hebben. Indien iets niet in orde is het boekje, kan u dat zien aan hoekje dat ik omvouw.
Lezen hoeft nog niet vlot te gaan. als u kind elke letter apart zegt en dan het volledige woord herhaalt is dit perfect, meer moet op dit moment nog niet. Dus wees niet ongerust indien u kind het woord nog niet in een opslag kan lezen. Maar bij de aanbrengwoorden zouden ze het wel in een oogopslag moeten kunnen.
ik heb tijdens de huiswerkstudie gemerkt dat het huiswerk toch langer duurde dan gedacht.
De rekenopdracht lijkt in het begin moeilijk omdat de meeste vergeten zijn in welke kolom ze wat moeten doen, ook al hebben we in ons rekenboek vandaag net hetzelfde gedaan. Dit vergt dan wat begeleiding. Enkele moeten in het begin ook steeds goed nadenken over de begrippen evenveel, minder, meer. Even wennen en goed nadenken en dan lukte het wel. Maar het is ook wel zo dat op het einde van een lange zware schooldag de concentratie al wat minder is.
Het huiswerk van schrijven vond ik ook belangrijk om vandaag mee te geven omdat de letter r nog wat moeilijk is en omdat we vandaag ook gestart zijn met de v en morgen daar op verder gaan.
Ik zal de volgende keer zien dat ik geen 2 moeilijke of langere opdrachten bij elkaar zet door het lesprogramma van die dag dan wat aan te passen.
Hopelijk hebben de kinderen er toch niet al te lang aan gewerkt.
- duim en wijsvinger nemen het potlood vast (pincetgreep) - de middenvinger onder het poltood zodat het daar wat op rust - het potlood niet recht omhoog, maar laten rusten op de hand.
-> hulpmiddelen:
- trippelpotlood (potlood met 3 vlakken, voor elke vinger één)
- driehoekje om extra op je potlood te schuiven dat ook uit 3 vlakken bestaat.
enkele liedjes en versjes voor een juiste schrijfhouding aan te nemen:
twee handen op de tafel twee voeten opd e grond. zit stevig op je stoeltje en kijk niet in het rond.
een hand om mee te schrijven een hand op het papier die schuift het blad naar boven zo schrijf je met plezier.
_______________________________
mijn voeten stevig op de grond tegen de leuning met mijn kont. mijn rug is recht, mijn schouders laag een vuist tussen de tafel en mijn maag. mijn hoofd naar voren, iets gebogen ik heb wat wijde ellebogen.
________________________________
schrijven is een vak, dat doe je met een vinger zonder knak.
__________________________________
dunne letters vind ik fijn, dus mijn hand moet losjes zijn.
___________________________________
mijn blaadje/schrift schuin dat is goed ik weet wel hoe het moet! ook de letters staan wat schuin, want het waait in onze tuin.
Dinsdag sluiten we de bestellingen af, dus zorg dat u op tijd u bestelling MET GELD hebt binnengebracht. bestellingen mogelijk voor: - zonnekind - vos en haas - maan roos vis tijdschrift (volgens de taalmethode) - leesleeuw (volgens de taalmethode) - boektoppers
Wie het maaltijdenblad voor oktober nog niet heeft binnengebracht, gelieve dit zo snel mogelijk te doen.
Dit maaltijdenblad was voor oktober. Er zijn kinderen die hierdoor in de war geraken omdat ze denken dat ze vanaf nu een melkje of soep bijvoorbeeld moeten krijgen. Wil u graag nog een wijziging voor september is dit mogelijk voor fruitsap, melk, chocomelk en soep. Deze kunnen we nu nog wijzigen, de maaltijden zelf niet! Elke wijziging van drank wordt wel schriftelijk in de agenda genoteerd.
We zijn gisteren al gestart met onze letter: m Deze letter is afkomstig van het woord m aa n We spreken ze niet uit als 'em', maar wel als 'mmmmm'. Wanneer we iets lekker vinden, gebruiken we deze letter.
Samen met dit woord en letter hoorde het eerste werkblad. We zijn in de klas dus al hard aan het werk gegaan. Maar natuurlijk is er op tijd en stond ook ruimte voor een verhaal, of een vrij spelmoment.
Volgende week gaan we verder en zullen er nog meer letters en woorden aan de beurt komen.
ik kreeg reeds heel wat vragen in verband met de doosjes. En jullie zullen je misschien ook wel afvragen wat die nog steeds in de boekentas doen en leeg zijn.
De bedoeling van die doosjes is dat er woord- en letterkaartjes in gestopt worden. Bij elk nieuwe woord en letter komt er eentje bij. Omdat nog niet iedereen van de klas in orde is, ben ik hier nog niet mee gestart omwille van praktische redenen. Maar het is wel de bedoeling dat vanaf woensdag er gestart wordt, indien 3/4 van de klas maandag in orde is, kunnen we dan al starten. Op de info-avond geef ik nog eens een concrete uitleg van de doosjes, zowel over de inhoud als over de GROOTTE want daar rijzen wel wat vragen op. Die afmetingen zijn maar een richting voor jullie zodat je niet me te kleine doosjes af komt waar de kaartjes niet in passen, maar ook niet met te grote, wat nu wel het geval is bij sommige.
die doosjes zitten elke dag in de boekentas, want elke dag kunnen er nieuwe kaartjes uitgedeeld worden in de klas. Thuis worden de doosjes uit de boekentas gehaald om te oefenen. Enkel door veel herhaling zullen de letters en woorden gekend zijn. Vergeet na de oefening de dozen niet terug in de boekentas te stoppen, anders mist u kind misschien een letter- en woordkaart.
Indien er nog vragen zijn, zal ik die dinsdag bij de extra uitleg op de info-avond nog wel beantwoorden.
We zijn bezig met het vergelijken, ordenen en sorteren tot 5. De geschreven cijfers komen nog niet aan bod. Wel de getalbeelden, dit zijn de cijfers uitgedrukt in bolletjes. = 5 De begrippen evenveel, meer en minder zijn nu aan de orde.
Ik merk dat werken in het rekenboek nog wat stroef verloopt maar dat komt wel los. Ze hebben in de kleuterklas nog niet echt veel met werkblaadjes gewerkt, en al zeker niet een werkblad waar meerdere oefeningen op staan. Sommigen zijn daardoor in de war en weten plots niet meer aan welke oefening we bezig zijn. Ik probeer iedereen zo veel mogelijk in het oog te houden, laat iedereen een keer aan bod komen bij het antwoorden en loop zo veel mogelijk rond in de klas om te controleren. Maar vanaf volgende week, na meer oefening, zal dit al veel beter gaan.
Daarmee is het eerste woordje met de bijhorende letters al geleerd, en dat op de eerste schooldag!
Jammer genoeg was de dag zo voorbij gevlogen dat ons werkboekje nog niet klaar is. Vermits er al Godsdienst/Zedenleer op het programma stond, werd er ons een uurtje afgenomen. Daarnaast hebben we ook heel wat praktische zaken moeten regelen en materiaal in orde brengen.
Vanaf morgen gaan we ook van start met rekenen, thema en muzische vorming.
Gelieve volgende materialen zo snel mogelijk in orde te brengen indien dit nog niet gebeurd is: - 2 ringmappen (geen met 4 ringen!) met naam op - een huiswerkmap - een pennenzak: vermits al het materiaal verkregen wordt op school, moet deze pennenzak leeg zijn. Ook voor tijdens de studie is al het materiaal beschikbaar. - 2 doosjes om woordkaartjes in te steken - kaften van de agenda en de werkboeken die mee naar huis gaan en voorzien van naam - pasfoto
de leraar godsdienst vraagt ook om voor een ringmap te zorgen.