De Smoufelbeekhoeve gooit ieder jaar tijdens de jaarlijkse kermis (de 2e zondag van september) met grote straatrommelmarkt ook zijn deuren open met een dagthema, demonstraties en behendigheidsproeven... en maakt er een gezellige oldtimerdag van.
Dit jaar is het dagthema John Deere. Zoals elk jaar, pronkt er op zijn oprit een spiksplinternieuwe restauratie van het thema-merk : een John Deere Lanz, type 500... die hij net op tijd klaar gekregen heeft voor zijn opendeurdag.
Op zijn hof staat er natuurlijk een heel gamma JD-tractoren, van heel oude tot heel recente modellen... mooi in een boog opgesteld aan het hoofd van de spelweide.
Andere merken zijn daar elk jaar ook welkom. Wij zijn met onze favoriete uitgangs-oldtimers naar 'Jaak zijn dag' gekomen : Boer met de Massey-Ferguson en Ingrid met de Deutz D4006, 6e en 7e van links in de showopstelling achter het museum.
De Opendeurdag bij Jaak is altijd een ontmoetingshoogtepunt voor oldtimerfanaten uit de heel wijde omgeving. Ingrid zit aan de koffie met geloofsgenoten en geniet er kennelijk van.
Boer heeft, op verzoek, postgevat aan de ingang van de wagenwielmakerij om onopvallend een oogje in het zeil te houden. Met al die in- en uitlopende kijkers heeft hij er zich geen moment verveeld en ook met velen een babbel kunnen doen.
Na de middag wordt het flink druk qua aanloop van bezoekers en de blikvanger van de dag wordt even opgestart. Ja, hij doet het... onder belangstellend oog van jonge en oudere clubleden.
Naarmate de namiddag vordert loopt het terras goed vol. Boer wordt aan zijn toezichtspost afgelost en kan een praatje doen met bekenden op het terras. Hier is hij in gesprek met nichtje Stephanie en haar verloofde Stephen.
Dan maar terug naar de wagenwielmakerij... daar heeft hij een stoel. Lekker alles en iedereen van commentaar voorzien en andere roddels vertellen, samen met Roger, die hem eerder afgelost heeft.
RMTV werd gecontacteerd om voor een stationaire show tijdens de Paardenmarktfeesten in Kaprijke een vijftiental oldtimertractoren te willen sturen. Ze hadden er een aantrekkelijke vergoeding van 13,-€ en 2 consupties per tractor voor over... en dà t om daar alleen maar te staan tussen 12.30H en 16.30H. De trekpaarden van De Brabander zouden er de hoofdshow verzorgen. Ingrid contacteerde de dichtsbij wonende leden en wist heel vlug die 15 oldtimers te regelen... en op de dag zelf verschijnen er 16... waar de organisatie niet moeilijk over doet.
We mogen ons opstellen in het midden van de langgerekte Paardenmarkt, vlak naast de vrij kleine ring waar de paardenshow gaat gebeuren. Verschillende mensen hebben hun tractor daar geparkeerd en zijn zelf vertrokken voor andere verplichtingen... die gaan hem 's avonds komen ophalen.
Boer heeft zijn Deutz D30 meegebracht.
Ingrid is met het Farmalleke gekomen. Dat is veel ouder dan haar Deutz, waar ze gewoonlijk mee uitpakt. Een mooi dingetje dat helaas geen groot snelheidsbereik heeft... maar Kaprijke is echt niet ver, dus dat kan echt wel.
Wat niet afgesproken was op voorhand stelde Marnix De brabander voor. Hij zou het mooi vinden als er tussen twee paadenacts een pauze kon ingelast worden om zijn volk wat op adem te laten komen. Kon die pauze niet opgevuld worden met een tractorenpresentatie in de ring ? Tja, niet iedereen is bij zijn tractor gebleven en er is niets in die zin voorbereid. Ingrid maakt van de nood een deugd, verzamelt wat informatie over de wèl aanwezigen hun oldtimer, en kan een voorstelling regelen van 10 oltimers. Boer rijdt als eerste zijn D30 voor terwijl Ingrid aan de microfoon een korte uiteenzetting geeft over elke tractor. Onvoorbereid kunnen wel geen mirakels gedaan worden, maar met een beetje flexibiliteit kan wel wat geregeld worden. Van verschillende tractoren kan behalve bouwjaar, land van oorsprong, KP, en meer van die techische gegevens ook nog een interessante anekdate verteld worden... de organisatie èn het publiek schijnt er toch van te genieten.
%%FOTO5%%%
De ring is wel heel klein voor een tractorenparade. Terwijl Boer, op de achtergrond, de ring al verlaat, wordt pas de derde tractor voorgesteld... Eric Leroy met een Ford Major.
Terwijl als voorlaatste de enige aanwezige 'gloeikopper' voorgesteld wordt, staat Boer reeds te wachten om als laatste Ingrid haar Famalleke voor te rijden... die kan dà t, terwijl ze vanop het podium uitleg geeft, uiteraard zelf niet doen.
Het jaarlijks 'Oud Landelijk Feest' in Vivenkapelle lijkt een beetje op zijn retour te zijn. Op de affiche was er sprake van 'Landelijk Feest'... en dat was zeker te merken. De straatanimatie met demonstrerende oude ambachten was te weinig om volk te lokken... maar de traditionele rondrit voor oldtimertractoren in de voormiddag was er wel... en dà à rvoor gaan wij er ieder jaar naartoe.
Tussen 8.30H en 9.00H komen 70 oldtimers in de centrumstraat aan in afwachting van de start om 9.00H stipt.
Met de politie op kop rijden ze dan een heel mooie, echt landelijke toer, van ongeveer 25 km. Dit jaar weer een andere rit dan andere jaren. Zo zie je steeds nieuwe dingen.
Het is toch een mooie vertoning als zo'n lange veelkleurige kolonne zich langzaam door de landelijke wegen slingert.
De tussenstop is dit jaar op het terrein van de 'Smoufelbeekhoeve' in Maldegem-Donk. Daar is achter het museum veel parkeerruimte.
De koffiekoek en het drankje worden er verdeeld en gebruikt rond de grote trampoline. Met goed weer is dat best gezellig.
De pauze duurt er niet lang, want er moet nog een stevig stuk verder gereden worden eer we terug op het kermisterrein van Vivenkapelle zijn. Vooraan Boeleke in beeld met Boer er vlak achter bij het verlaten van de 'Smoufelbeelhoeve'.
Bij de doortocht van het centrum van Sijsele lijkt het wel 'oldtimerdag'. Op de andere rijrichting staat een clubje scooters ons aan te kijken. Die maken kennelijk ook een leuke dagtrip.
Na een poos parkeert Boer zich in de wegberm. Wat scharrelen in de kofferbak moet een afleidingsmaneuver voorstellen... maar iedereen weet uiteraard wel waarom een man bij een maisveld stopt.
Na de mooie rit is er een broodjeslunch op het kermisterrein en nadien een oldtimerploegwedstrijd.
We zijn rond half 10 ter plaatse gekomen. Helemaal nog niet druk ! Onze bedoeling 'veel leuke foto's nemen' kan best uitgevoerd worden als er niet te veel toeschouwers in de weg staan. Wij vinden er een uitgestrekt demonstratieterrein met nog vrijwel geen activiteit. Maar ja, 't is nog vroeg en er kan nog heel veel veranderen.
Bourquin geeft trots wat uitleg over de Caterpilar-rupstrekker van 1940, waarmee hij voor de eerste keer zijn zaagmachine aandrijft. Hij heeft er veel werk aan gehad om hem in orde te zetten ; het schilderwerk moet wachten tot later.
We lopen dan maar het hele terrein rond om alles goed te bekijken. Daar komen we Jozef Wuyts tegen. Achie doet een praatje en Ingrid zet het duo op de foto. Jozef is een van de oudste ledn van RMTV en is helemaal uit Booischot naar Zulte gekomen. Oogstdemonstraties wil hij voor geen geld missen.
In de onmiddellijke nabijheid van een nieuwe loods, die voor dit oogstfeest ingericht is als lunchruimte, staan enkele verkoopsstanden opgesteld. Wie komt eten kan ze zeker niet onopgemerkt voorbij lopen. Er wordt even langs gelopen tot aan enkele oldtimers van Luc Bisschop, die naast zijn 'kraam' de aandacht trekken. Even een babbel gaan doen, is de bedoeling... maar Luc is spoorloos.
Na de lunch gaan we weer het terrein op, waar ondertussen heel wat bezoekers lopen en ook al gedemonstreerd wordt. Aan de stand van de vlasverwerking ontmoeten we Patrick Van De Walle uit Adegem en Dirk Blondeel uit Eeklo. Bijpraten natuurlijk ! Er is best veel belangstelling bij de vlasdemonstratie. Vlasverwwerking is iets dat in de Leiestreek thuishoort... en de mensen van nu zien graag hoe de mensen van vroeger dat deden.
De aanwezige tractoren staan op het terrein een beetje per merk opgesteld. Samen met Luc Timmerman uit Brugge en Ivan Keerman uit Oedelem lopen we ze allemaal langs om ze van commerntaar te voorzien. Om 15.00H begint er een paradetoer, waarbij alle tractoren voorgesteld worden. Na de paraderonde zijn we naar huis gereden.
Voor de 2de DOTV-rondrit van dit seizoen is Oostkamp als doelwit geprikt.
Op de vertrouwde gastlocatie in Sint-Rita komen 34 oldtimertractoren en 1 oldtimer-auto samen voor het traditionele ontbijt vóór de start. Even voor tienen brengen alle deelnemers hun stalen ros in startpositie.
Het wordt een ontspannende rit dwars door de velden naar de oversteek van de grote weg aan de Vossesteert in St.-Kruis, waar de politie bijstand verleent om de Maalse Steenweg zonder problemen te kunnen kruisen. Op een andere drukke plaats, in Assebroek, helpen ze ons nog eens door een druk punt. Zo komen we zonder zorgen aan de kinderboerderij 'De 7 Torentjes' voor een voormiddagdrink.
Wij gebruiken een drankje op het terras aan de achterzijde van de herberg. Ondertussen worden onze oldtimers, die aan de voorzijde staan te wachten, door andere bezoekers gekeurd en van commentaar voorzien.
Na de pauze wordt de rit verder gezet. Boer, vooraan in beeld, verlaat het terrein van de kinderboerderij.
Nu wordt er meer door de bewoonde wereld gereden : Boer vooraan, Ingrid in 3e positie in beeld.
Rotondes bieden een uitkomst op drukke punten... achterom kijkend nodigt dat uit voor een mooie foto. Daar maakt Ingrid uiteraard gebruik van.
Na een poos bereiken we Oostkamp, waar in feestzaal 'het Boldershof' een warm lunchbuffet geserveerd wordt.
Oostkamp is het verste punt van deze rondrit. Dus : na de lunch rijden we op ons gemakje terug naar het startadres... met onderweg nog eens een drinkstop in Sijsele in 'het Keunekot'. Daar is de parking een beetje te klein want we zijn er niet de enige bezoekers... maar aan de straatkanten is er ook nog parkeerplaats genoeg.
Binnen gaat het er leutig aan toe, maar buiten begint het te regenen. In de steeds natter wordende regen komen we terug in St.-Rita. Daar geven de beide opa's een gratis drink ter ere van de geboorte van het eerste kleinkind van Guido en Linda. Het weer wordt dusdanig nat dat er weinig zin is om de ambiance te rekken... en iedereen wil vlug naar huis toe... drinken op het kersverse Lowieke wordt beperkt gehouden. Het had leuker en uitgebreider gekund !
In het Oogstfeestweekend van Aalter is er dit jaar voor de 7e keer een oldtimertractoren-rondrit... niet als onderdeel van het Oogstfeest, maar de Steyrboys, die de rit organiseren, kunnen dan van de tent gebruik maken voor het onthaal met ontbijt.
Bij onze aankomst, even voor negenen is het er al behoorlijk druk. 70 tractoren zijn er voor die rit ingescheven, en die deelnemers komen allemaal hun bonnen, voor spijs en drank tijdens de rit, ophalen en hun ontbijt gebruiken.
De start is voorzien voor half tien. Even daarvoor, terwijl iedereen zijn tractor daarop voorbereidt, neemt Ingrid wat leuke foto's om later voor het clubblad en voor de website te gebruiken.
Om half tien, onder een dreigende wolkenhemel, verlaat de colonne van 70 tractoren het terrein voor het eerste deel van de rit. Vòòr de middagbreak staan er 20 km op het programma. Boer rijdt de hele rit redelijk vooraan. Ingrid, vooraan gestart, laat zich regelmatig wat uitzakken om zo niet altijd dezelfde mensen op de foto te hebben.
Het wordt, ondanks het druilerige weer een mooie, uitermate landelijke rit, waarbij onverharde wegen zeker niet geschuwd worden. Het is ondertussen beginnen motregenen.
Via de onverharde weg naast een drukke spoorlijn komen we in een 'landmenne' terecht die ons dwars door de akkers leidt. Wat heerlijk rustig : weg van de bewoonde wereld en zeker geen verkeer dat zich aan een tractorcolonne zou kunnen ergeren.
Terug in de bewoonde wereld is het druilerig weer overgegaan in stevige motregen... dan zie je hoe iedereen dat verschillend oplost : de ene denkt 'als je dà à r niet tegen kunt !' en doet niets, anderen halen regenpakken boven om zich te beschermen, en er verschuilen er zich onder grote paraplu's... gelukkig is de nattigheid van vrij korte duur.
Iedereen komt droog aan op de parking van 'het Biezemhod'. Daar worden, onder begeleiding van een 'parkeerwachter', al de tractoren ordelijk opgesteld.
De organisatie heeft voor alle deelnemers een luxe dagschotel geregeld : kalkoenrollade met seizoensgroenten en frietjes... lekker en ruim voldoende. Tijdens het eten kan er, naar keuze, wijn, bier of water gedronken worden. Naderhand krijgt iedereen nog een kop koffie met een chocolaatje.
Na de middag is de rit 30 km lang, halverwege onderbroken voor een ijsdegustatie in 'de Klimop'. Een hoorntje met twee bollen ijs naar keuze, lekker ontspannen op het terras bij een leuke babbel, even naar het toilet... wat willen we nog meer ? Op de terugweg naar de startplaats krijgen we nog een drankje aangereikt, om de opkomende dorst tengevolge van dat ijsje weg te werken. Aan het eind van de rit ontvangt elke tractorbestuurder een spuitbus remmenreiniger als aandenken mee naar huis. In ieder geval : een bruikbaar souvenir.
Alle deelnemers worden vanaf 9 uur verwelkomd op het feestterrein met een boterkoek en koffie... en een enveloppe met bonnen voor spijs en drank voor de rest van de dag... ook de vergoeding wordt uitbetaald.
Om half 11 zet een colonne van 57 oldtimers zich in beweging voor een zeer landelijke grensoverschrijdende rondrit van 25 km. Boer heeft voor de gelegenheid zijn Deutz D30 van stal gehaald en er een kunstmeststrooier achter gehangen. Nicht Joke is zijn passagier. Ingrid rijdt met een Farmalleke en trekt een Fahr-maaimachine mee. Die wordt afgepikt voor tijdens de rondrit. Haar passagier is nichtje Kaat.
Als het tijd is om verder te rijden lijkt het Farmalleke van Ingrid niet te willen en drirect komen daar een bende bereidwillige helpers op af. Het Farmalleke wil wèl... maar Ingrid doet iets niet helemaal goed. De knop om voor te gloeien wordt niet ver genoeg uitgetrokken. Niet genoeg ervaring met dit oldtimerke.
Na een korte rit rijdt de hele colonne dwars door het hof van Niek Hermans om zich klaar te maken voor de stoet. Daar staan enkele oude machines geparkeerd, die niet meegetrokken werden tijdens de rondrit... en die kunnen nu weer aangekoppeld worden.
Daar duurt het wel een hele poos, want voor de start van de stoet is het nog te vroeg. Er wordt wat rondgelopen, gepraat... en Boer is Joke kennelijk wat aan het wijsmaken... waar ze, zo te zien, niet al te veel van gelooft.
De stoet wordt gevormd en nog voor de start heeft Juliën Matthijs, die met onze David Brown rijdt, al een biertje aangerijkt gekregen... om bij te tanken, zullen we maar denken.
Na afloop van de stoet worden alle tractoren - met hun aanhang - opgesteld op de feestweide. De ganzenfanfare doet over het terrein regelmatig een rondje.
Rond zessen verplaatst Boer zijn tractor, in afwachting om naar huis te rijden. Ingrid heeft dit niet zien gebeuren - hier en daar druk in gesprek - mist plots Boer's tractor naast haar Farmalleke... en vertrekt dan maar huiswaarts in de overtuiging dat de anderen als weg zijn. Boer, met Joke en Kaat erbij, komen een kwartiertje later thuis.
Naar jaarlijkse gewoonte zijn wij elk met een oldtimer present in Eenbeekeinde voor de kermisrondrit op maandag.
Samen met Boeleke zijn we rond 9.00 uur aangekomen op de plaats van afspraak : aan de feesttent. Na controle van de inschrijvingen en ontvangst van de bonnen voor spijs en drank gebruiken we het inbegrepen ontbijt op het terras voor de tent. Veel beter weer dan vorig jaar ; toen moest dat wegens hevige regen in de tent gebeuren.
Even na tienen zijn alle ingeschreven deelnemers aanwezig en klaar voor vertrek. Op een kasseitje tellen we een mooi aaneengesloten colonne van 34 oldtimers.
Het is prachtig weer en dat heeft gevolgen : veel wandelaars en fietsers onderweg... en dan zie je alle soorten rariteiten ! Hier dreigt iemand bij het uitlaten van de hond bijna te sterven door de uitlaatgassen van onze oldtimers. Hevig wurgen boven die hond... ocharme dat beest !
Enkele straten verder heeft iemand pech door een verstopte brandstofleiding. Geen paniek, dat zijn dingen die kunnen gebeuren. Assistentie van een collega baat niet en de tractor wordt op sleeptouw genomen naar 'de Admiraal', waar de lunch geregeld is. Als het iets of wat mogelijk is worden er geen pechvogels onderweg achtergelaten.
Na een broodjeslunch met verse tomatensoep gaat iedereen weer in de startblokken voor de namiddagrondrit.
Weer heeft de organisatie die lange slechte en onverharde weg in het parcours opgenomen... we moeten allemaal naar een versnelling trager schakelen. Gelukkig ligt het hard en droog deze keer. We maakten deze 'Lege Heirweg' al eens nat en glibberig mee ! Toen was het echt niet te doen.
Onderweg, ergens vlak bij een drukke rotonde, wordt er een stop ingelast. Tussen het verkeer door geraken alle tractoren toch geparkeerd op de parking van 'Nenuphar'.
Op het terras onder de parasols bestelt iedereen wat. Het is er gezellig zitten. Na een deugddoende pauze wordt de rondrit verder gezet... naar zijn eindbestemming toe : de feesttent op Eenbeekeindekermis.
Een beetje laattijdig kwam de uitnodiging om een 20-tal tractoren af te vaardigen naar De Brabander voor de randanimatie tijdens zijn Trekpaardenhappening. Bij gebrek aan tijd zijn het er maar 17 geworden. We rijden er heen en beleven er een heel leuke dag.
Bij aankomst stellen we onze tractoren, in afwachting van de ochtendwandelrit achter de paarden, op aan de zijlijn van het terrein. De ruiters en de aanspanningen stellen doen dat ook. Om 10 uur is het dan zover : eerst vertrekt een oldtimer met een dansgroep en orkestje op een wagen meegetrokken, dan de ruiters, dan de aanspanningen en dan de tractoren.
Na een blokje rondrijden moet er gewacht worden aan de voorkant van het terrein omdat een aangespannen wagen niet op tijd vertrokken raakte en langs de voorkaant moet invoegen voor de oldtimers.
Traag achter de paarden wordt het een mooie rit, eerst door de bebouwde kom en dan langs de landelijke wegen op de buiten. Boer rijdt als eerste achter de paardenoptocht.
Onderweg gaat er gestopt worden voor een drink... maar Boer haalt het niet en moet even, wegens 'hoge nood', in een maïsveld vluchten. Ingrid vereeuwigt dit gebeuren op foto.
Na een grote verlichting gaat Boer weer de tractor op en volgt de tractoren naar de stopplaats. Zo is hij ineens achteraan in de groep.
Er wordt gestopt op een grasperceel. Onze tractoren blijven er op een rij aan de zijrand staan. De dansgroep stijgt af en doet, onder begeleing van het orkestje, een volksdansdemonstratie 'te velde' terwijl iedereen van een drink kan genieten.
Na een korte pauze vertrekt Boer terug op kop... nadat eerst alle paarden vertrokken zijn. Op de zijkant van zijn Massey-Ferguson hangt opvallend een affiche voor het evenement van binnen 2 weken : St.-Margriete-kermis met een oldtimerprogramma.
Achter Boer aan volgen de andere tractoren voor nog een kort ritje terug naar het terrein van De Brabander. Daar mogen we ons opstellen aan de buitenkant van de piste. Zo gaan we ook van de Trekpaardenshow kunnen genieten.
Maar eer het zover is worden we door de organisator uitgenodigd voor 'Brabo's beenhesp-buffet' in de feesttent. Dit, naast een verplaatsingsvergoeding, als dank voor onze deelname aan zijn Trekpaardenhappening. Lekker... daarvoor alleen al zou je naar ginder willen rijden.
Er kwam dit jaar weer, via Luc Bisschop, de uitnodiging om naar de zegening in Vosselare te komen... met ons ijzeren paard. Er mochten 100 oldtimertractoren komen met voorinschrijving. Echt iets voor ons : het is niet zo ver... en wat de gemeente er tegenover stelt is bijzonder aantrekkelijk. Ze geven elk jaar gratis ontbijt, bbq en 10,-€ verplaatsingsvergoeding per tractor die het volledige programma afwerkt. We hebben 2 nichtjes meegevraagd op onze kosten, want de passagiers moeten voor de maaltijden betalen.
Joke, bijna 17, heeft er naar uitgekeken om achterop bij Boer op de tractor te mogen op de duozit... dat 'motorrijdersgevoel' vindt ze echt 'wijs'. Zie ze genieten !
Na het ontbijt in de tent was er een voormiddagrondrit langs de rustige wegen van de omliggende gemeenten.
De opzet was een toer van ongeveer 25 km met de feesttent als eindpunt, waar we rond 12 uur verwacht werden voor een lekkere bbq. Daar was veel tijd voor want het volgende af te werken punt op het programma was de verplichte zegening rond 16.00H, voor de kerk. De rest van de namiddag kon iedereen naar eigen goeddunken opvullen. Sommigen bleven kletsen in de tent, anderen keken rond tussen de 100 tractoren op de parkeerweide en nog anderen bezochten de kermisrommelmarkt in het centrum.
Om half vier maakten de bestuurders hun tractor startensklaar om daarna in colonne traagjes achter de paarden naar de kerk te rijden. In afwachting van de start naar de kerk was er nog tijd voor een praatje, want niet elke tractor is even vlug startklaar. Bij de gloeikoppers is dat een heel ritueel, want die moeten voorgewarmd worden.
Dan is het zover : alles komt in beweging. We kunnen redelijk vooraan aanschuiven. Boer met nicht Joke en Ingrid met nicht Kaat rijden traagjes het terrein af naar de eindapotheose toe : de zegening !
Hoe dichter we de kerk naderen, hoe meer volk er op de straat te zien is. Die komen natuurlijk allemaal kijken naar die kleurrijke oldtimerparade. Zeker komen ze niet om de zegening te zien, want met een zuinig doseerapparaatje is daar weinig van te zien. Geef toe, een kletsnatte wijwaterborstel maakt toch meer indruk.
Na de passage voorbij de pastoor krijgt iedere deelnemer een vlaggetje cadeau en even verder een bonnetje, waarmee, na invullen van de gegevens, de vergoeding in de tent afgehaald kan worden. Dat wordt dus terug parkeren op de weide.
Aangezien we bij de eersten waren voor de zegening, hebben we nu alle gelegenheid om al de tractoren te bekijken bij het oprijden van de weide. Een schouwspel waar echt van genoten werd... ook Joke en Kaat vinden het leuk.
In de tent wordt de vergoeding afgehaald, nog een drankje besteld, en daarna afscheid genomen om naar huis te rijden.
Traditiegetrouw rijdt RMTV zijn Clubrally op 2e Pinksteren, dit jaar dus op maandag 13 juni. Vanaf 8.30H loopt het hof van bestuurslid Dirk de Prest ei-vol met ruim 90 oldtimertractoren. Ze zijn er in verschillende merken, modellen, maten en kleuren... 'n boven verwachting grote opkomst !
Ze vinden allemaal een plaatsje, tot in de boomgaard toe. Daar worden de kleinere modellen naartoe geloodst : die hebben geen hinder van laaghangende fruitboomtakken. Onze eigen delegatie, 3 ervan toch, moeten ook naar de boomgaard. Ze staan daar wel mooi te pronk : de Massey-Ferguson van Boer, een David Brown voor Juliën Matthijs, en het Farmalleke voor neef Filip en dochter Anke. We zijn vroeg gekomen en daardoor is er nog heel veel ruimte op Dirks hof. Ingrid haar Deutz is op de oprit geparkeerd.
Anke wil natuurlijk op de foto en poseert trots op het Farmalleke. Ze geniet er bijzonder van dit te mogen meemaken zonder haar grote zus... die moet forfait geven wegens examens op school.
Ingrid heeft het, als bestuurslid, druk bij het controleren van de inschrijvingen. Er moet aan- getekend worden wie er al is, ze moeten hun ontbijt krijgen en de bonnen voor spijs en drank voor later op de dag... en de voorzitter moet er even onderuit om iets te gaan regelen bij de vrachtwagens... die blijven daar de hele dag staan en mogen dus geen hinder geven.
Om 10.00H is het dan zover : kopman Wilfried Van de Velde vertrekt, alle deelnemers volgen... de rally is gestart voor een bijna 40 km lange rit. Wilfried gidst zijn colonne door de polders en door de woonkernen van Groot-Assenede. Hier, in Basseveldedorp, krijgen we Juliën Matthijs en Filiep (zonder Anke) in beeld. Anke vindt het nog wat fris op de tractor en mag in de meerij- dende woonwagen.
Ingrid is vooraan vertrokken en laat zich regelmatig wat uitzakken voor de foto's. Zo hangt ze na anderhalf uur al achter een flinke file... een lichte bocht voor zich nodigt uit voor een mooie foto.
Boer krijgen we in beeld ergens in de Oude Molenstraat in Assenede als laatste met de pechdienst voor zich. Boer rijdt achteraan, op zijn tractor staat een gevaarsdriehoek die op traag vervoer wijst.
Bijna aan het eind van de Oude Molenstraat slaat de groep af naar de Valkstraat. Op nr. 31 is een lunchstop voorzien. Dus iedereen zoekt een parkeerplaats : velen op het hof en de rest in de wegberm langs de straat. Boer neemt veiligheidshalve zijn GPS van de tractor... kwestie van de melk niet bij de kat te zetten.
Een met de hogedrukspuit gereinigde aardappelloods is een ideale stek voor "Brabo's beenhespbuffet". Brabo is er, zoals altijd, keurig op tijd zodat na aankomst bijna direct kan gegeten worden. De hele voormiddag in open lucht heeft iedereen goede eetlust bezorgd.
Rond 14.00H wordt de namiddagrit gestart. Op het programma staat een stop op het hof van Hubert Staelens, die is ook lid van de club. Daar kunnen we genieten van een ambachtelijk hoeveijsje van 'De Bushoeve'. Na deze halte gaat de rit naar het eindstation : Gasthoeve 'De Prest' in Bassevelde. Rond 17.00H is de clubrally ten einde.
De eerste rit van DOTV voor dit seizoen gaat naar Brugge... met overdreven prachtig weer voor de tijd van het jaar... om van te genieten !
Het is haast een traditie : verzamelen op 'den Hoorn', bij Guido en Linda voor het ontbijt... en zoals gewoonlijk : koffie met koffiekoeken 'van eigen bak'... super vers ! RMTV-voorzitter Antoon Bruggeman (naast Ingrid aan tafel) is te plaatse gekomen om gezellig te ontbijten tussen zijn leden en hen daarna uit te zwaaien, want hij heeft andere verplichtingen op zijn programma staan.
Kort voor tienen maakt iedereen zich klaar voor de start. Iedereen : dat zijn 39 chauffeurs en een redelijke groep passagiers.
Het wordt een aangename rit, meestendeels langs de boerenbuiten, naar de verste uitkant van Sint-Kruis-Brugge, voor een drinkstop in 'de Blauwe Zaal' : het plaatselijke ruitersportmekka. Daar kunnen we een drankbon besteden op een zonnig terras 'met zicht op de ruiterij.
Net voor we willen vertrekken is daar opeens nog iemand van 'Het Nieuwsblad'. Op zijn verzoek stellen we onze oldtimers in een halve-maan-formatie op voor een persfoto. 't Ziet er wel leuk uit ! We hebben het al meer meegemaakt : die mensen van de pers zijn nooit op tijd !
Dan rijden we nog een uurtje, door een chique wijk en dan langs de Damse Vaart naar het lunchadres... ergens in Koolkerke. Boer heeft de dikke trui opgeborgen en geniet van de over- dadige warmte.
Boer rijdt het terrein van het 'Fort van Beieren' op. Dit wordt de lunchplaats. Het ziet er wel chique uit... maar echt gezellig.
We mogen allemaal plaats nemen buiten op het terras. Een lunch van varkensrôti met sei- zoensgroenten en kroketjes wordt geserveerd in buffetvorm. We mogen tweemaal aanschui- ven... lekker en zeker voldoende ! Daar krijgen we ruim de tijd om van het eten te genieten, want het grootste deel van de rit zit er al op : 25 km.
We hebben nog 15 km te rijden, met een tussenstop in Vivenkapelle, voor een ijsdegustatie in de 'IJshoeve'. Dan nog een klein stuk terug naar 'den Hoorn'.
Wil je geloven dat je van ijs, hoe lekker dat ook mag zijn, wèl dorst krijgt ? Gelukkig is de bar bij Guido en Linda daarop voorzien. Bij een drankje wordt er gezellig nagepraat.
Ieder jaar is er op 'den Hoeke' in Adegem een autowijding waar veel voertuigen op afkomen. Voor ons is dat een reden om met onze oldtimers uit te pakken. Wie zou het wagen om ons terug te sturen... alleen omdat onze tractor geen auto is. We hebben onze plannen aan de grote klok gehangen, in de hoop dat er nog tractoren zouden verschijnen. Bij droog weer hebben we nadien een rondrit in petto met de nodige stops voor een hapje en een drankje. Wie wil mag mee : alles is op eigen kosten.
De pastorale werker, die de wijding uitvoert, is van mening dat er heel veel wijwater nodig is om oldttimertractoren een heel jaar lang tegen alle soorten van onheil te beschermen... en doopt zijn wijwaterborstel heel diep in de emmer. Boer bukt zich achter zijn scherm, maar dat helpt niet : hij krijgt een kletsnatte zegen over zich heen.
17 oldtimertractoren zijn opgedaagd voor de wijding. Met zijn allen rijden we nadien naar Raf's frituur om wat te eten. Patrick Van De Walle kan, tot zijn grote spijt, de rondrit niet meerijden omdat hij naar een communiefeest moet. Tja, je kan dat een communiekantje niet aandoen om niet op het feest te verschijnen... hoe zou dat dan moeten met het verwachte cadeau ? We 'keuren' allemaal zijn nieuwe tractor en dan neemt hij afscheid.
Richting Balgerhoeke-brug vertrekt dan de kleine colonne, met Boer op kop. Hier loodst hij de groep via de Baileybrug over het Leopoldskanaal langs rustige wegen naar de nederlandse grens. Op nederlandse bodem komen we via de verschillende rotondes op de parallelwegen terecht, die ons door een prachtig stukje West-Zeeuwsch Vlaanderen voeren. Zo hebben we goed zicht op de toestand van de akkergewassen in de polder en op de vogelpopulatie in de nieuwe natuurgebieden.
Zo belanden we bij Trekpaardenmelkerij 'Nortier' van Oostburg voor een eerste stop. Rond de tafels en banken van het terras kunnen we al de tractoren parkeren.
Bij Pieter en Ina Nortier zijn we altijd welkom. Het is daar een gezellige stopplaats. Zij hebben er helemaal geen bezwaar tegen dat wij niet komen om hun paardenmelkerij te bezoeken. Wij laten ons een drankje serveren, bezoeken het toilet, bepraten wat we onderweg gezien hebben en er worden met de eigenaars wat nieuwtjes van de streek uitgewisseld.
Wij besluiten de toer verder te zetten naar Sint-Kruis. Daar kunnen we nog een stop doen 'bij Greetjes'. We parkeren de tractoren, zo goed en zo kwaad het kan, langs de kant van de weg. Greetje is aangenaam verrast dat we weer eens onaangekondigd langskomen.
Het Historisch Weekend van OTL-'De Lozen Boer' heeft als vast item op zijn programma een oldtimertractorenrondrit in de ruime omgeving van Lochristi. Gewoonlijk zijn wij daarvoor present... ook nu. We moeten niet zo vroeg vertrekken omdat de organisatie, op verzoek, de rit ingekort heeft : 's morgens een uur later starten en 's avonds een uur vroeger eten... dit om tegemoet te komen aan de wensen van de deelnemers die van ver moeten komen. Half mei kan het immers nog flink koud zijn in de vroege ochtend en na zonsondergang.
En dan naar binnen voor een broodjeslunch met tomatensoep. Voor iedereen zijn er 3 broodjes met beleg, en... met de soep zijn ze 2 keer rondgekomen. We delen een tafeltje met Boeleke en Harold Claeys en laten het ons smaken.
Na een uurtje gaat de rit verder naar een volgende stopplaats. Onderweg rijden we door de mooi bebloemde centrumstraat van Eksaarde, met de kerk op de achtergrond. Dat is beslist een foto waard.
Als je denkt genoeg gedronken te hebben, dan ga je eens de oldtimersopstelling langs om ze van dichtbij te bekijken... en van commentaar voorzien. Prachtige dingen staan ertussen. Sommige mensen hebben toch wel veel geld over voor de restauratie van een oude tractor.
Dan wordt het stilaan tijd om verder te rijden naar het einddoel : de bbq op het terrein van 'De Lozen Boer'. Bij het wegrijden bij Everaert zien we hier Boer in beeld. De Historisch Rondrit zit er weer op voor dit jaar. De hele dag droog en zonnig weer gehad, wel met een strakke wind.
De bbq wordt geleverd door Verstraete van Zwevezele. Dat is dezelfde traiteur van vorige jaren... en zoals altijd is hij weer eens te laat op de afspraak. We hebben er nog een drie kwartier op moeten wachten. Die tijd vul je dan maar op met een drankje. Boer tracteert.
Wij hebben niet zo'n belangstelling in die twee andere verzamelaars en gaan dus op zaterdagmiddag naar Wieze. Voor wie hem niet weet te wonen, voor de ingang staat een mooie BM aan de straatkant. Zo wiet iedereen waar ze precies moeten zijn.
De twee voornaamste collecties vormen een erehaag van aan de straat tot aan zijn werkplaatsen. Rechts zijn eigen BM-colectie en links een selectie uit de Same-verzameling van Luc Bisschop, die ze speciaal voor dit evenement bij Albien opgesteld heeft. Vooraan staat een blauwe Samecar 'Isoli' van Albien, die omwille van het merk niet naast zijn BM's staat maar wel bij de Same's van Luc... daar past hij eigenlijk beter bij.
Luc heeft, om het verschil goed te laten zien, een volledig gerestaureerde naast een niet gerestaureerde kleine Same geplaatst.
Op voorstel van Luc start Albien zijn hoogtewerker om een fotoreportage te maken vanuit de lucht. Luc en Ingrid, elk met een fototoestel, gaan samen de hoogte in. Van beneden geeft Albien richtlijnen over hoe hij het wil.
Albien wenst nog een foto van de erehaag die Luc Bisschop's Same's samen met zijn eigen BM-groep vormen, met zijn hangaars op de achtergrond. Daarvoor moet de hoogtewerker naar de overkant van de straat in de hoogste stand. Boer begeleidt dit even zodat passerende voertuigen op straat zo min mogelijk gehinderd worden.
Dit is 'm dan, het resultaat van Albiens speciaal verzoek. Die wil hij voor zijn eigen website gebruiken bij het verslag van zijn opendeurweekend.
De rondrit tijdens het jaarlijkse Tuinfeest in Pittem hebben wij niet actief meegemaakt. Meer dan 2 uur heen en dan ook nog eens zover terug, dat vinden wij een beetje teveel van het goede om daar dan alleen maar een rondrit van twee uurtjes te doen. Wel zijn wij er als toeschouwer heen geweest met de auto.
Bij aankomst zijn er al een 20-tal tractoren aanwezig. We moeten daar natuurlijk eerst even langslopen om ze te bekijken. Boer heeft al gauw enkele bekenden gezien.
Marcel en Simonne hebben juist hun Ford van de vrachtwagen gereden en geparkeerd in de rij. Daar moet Boer even een praatje mee doen.
Wat verder in de rij staat Frans Blomme al uitleg te geven over zijne Massey-Ferguson. Hij heeft ook verhalen over de collega's uit zijn streek, waar die vandaag naartoe zijn met hun oldtimer.
's Middags is er beenhesp voorzien voor de deelnemers en wij vernemen dat er ook maaltijden verkocht worden aan de bezoekers... tot alles op is. Dus vrouw Ingrid heeft 2 eetbonnen en wat drankbonnen gekocht. Wij gaan gezellig bij de collega's uit de streek aan tafel zitten.
Na de maaltijd gaan de gloeikoppers voor-gloeien want straks begint de rondrit. Boer is in gesprek met Roland De Dapper. Die moet niet gloeien, want hij rijdt met Bisschop mee.
Als alle tractoren voor de rondrit vertrokken zijn staat daar plots Rudi Van Troys, van ons dorp. Die is met de moto naar Pittem gekomen en heeft alleen nog het laatste stukje van de wegrijdende tractoren kunnen zien. Jammer, een beetje te laat gekomen. Na de start zijn wijzelf ook terug huiswaarts gereden. Ingrid heeft wel veel foto's kunnen nemen.
Wij grepen de doordeweekse zondag van 2e Pasen aan om, na uitstekende weersvoorspellingen, de Grenstrotters uit te nodigen voor een 'last-minute-rondrit'. Zo 'op den bots' was natuurlijk niet iedereen beschikbaar. Paasvieringen, werkzaamheden op het land, andere afspraken... weerhielden velen. Toch verschenen 4 tractoren met chauffeur + 1 extra passagier aan de startplaats, bij Boeleke.
Ingrid met haar Deutz rijdt achteraan met het fototoestel in aanslag en blijft daardoor meestal buiten beeld. Op kop rijdt Boer met zijn Massey-Ferguson, gevolgd door Marc Dumeez met een Ferguson en daarachter Boeleke en zijn Monique met een Hanomag. Een klein maar gezellig groepje, waar vast geen mens hinder van kan hebben.
Boer loodst zijn Grenstrotters via rustige boerenwegen en ventwegen langs de Westzeeuwschvlaamse akkers. Na de natte winter wil hij wel eens de toestand 'op het land' gaan bekijken. De collega's, die allemaal wel ergens met landbouw te maken hebben, vinden het prachtig.
Gestart in Sint-Laureins, rijden we de nederlandse grens over om langs Eede en Heille richting Oostburg de paardenmelkerij op te zoeken voor een tussenstop... daar zijn we altijd welgekomen. Met de paasdagen zijn er campeerders op zijn minicamping en die komen even de tractoren bekijken.
Na een bezoek aan het sanitair wordt een drankje besteld en er worden boerenweetjes uitgewisseld met Pieter en Ina Nortier, die de zaak runnen. Ina neemt ondertussen een foto van het hele groepje. We hebben ons er laten verleiden tot een Brugs Zotteke, behalve Boeleke, die het bij een Cola light houdt.
Als we willen vertrekken komt Pieter nog even mee om, zo te zien, iets te willen weten over Ingrid haar Deutz... en Boer geeft uitleg.
We zetten onze weg verder naar de grote weg Oostburg/Zuidzande. Even links oprijden en bijna direct weer rechts afslaan om langs de Mosterdweg, Scherpbier, Krabbendijk en dwars door Turkeije terug de grens te naderen.
Van daar verder over Sint-Margriete naar het eindpunt van de rit. Voor iedereen dicht bij huis, wordt er op de hoek van de Langeweg en de Comer afscheid genomen. Daar splitsen wij ons : Boeleke en zijn Monique draaien de Comer op naar Sente.
Marc moet ook naar de Comer... en Boer en Ingrid moeten de andere kant op. Het is een mooie namiddag geworden, zeker voor herhaling vatbaar... wachten dus op een nieuwe vrijde dag zonder doel en mèt goed weer.
Ik besloot om samen met vrouw Ingrid eens naar de Vette Veemarkt in Zomergem te gaan kijken... daar gingen enkele RMTV-leden een groot stuk van de randanimatie voor hun reke ning nemen. Dit jaar is het reeds de 144e editie.
Alles gebeurt daar op de centrumrotonde, waarvan de kerk het middelpunt is. Bij aankomst rond 9.00H was er infeite nog niets ècht gaande : alle deelnemers waren druk doende om zich op te stellen en voor te bereiden. Het spectakel zou om 10.00H beginnen. In afwachting een praatje maken met Johan De Baets, die Nuffields mee gebracht heeft.
Yves Lataire en Raymond De Sutter gaan de steenbrekerij en het boomzagen begeleiden. Er wordt gewacht op de aanvoer van alle benodigdheden... en dat is een hele verhuis.
De steenbrekerij wordt opgesteld. Het is wel een hele installatie. Raymond en junior Lataire hebben een 'proefhoopje' gemalen.
Yves gaat de hoogte in om vanop een bouwwerfstelling machinaal te tonen hoe 'zijn ploeg' jonge enthousiastelingen een boomstam manueel moet zagen... ja... 't moet gebeuren zoals ze dat 'in de jaren stillekes' ook deden. Zo in de hoogte zal het publiek er zeker zicht op hebben 'buiten de gevarenzone'.
De tentoongestelde groepjes oldtimertractoren moeten uiteraard ook van dichtbij gekeurd worden.
Op de Markt worden de runderen 'getoiletteerd' in afwachting van de keuring : kammer, borstelen, wassen, nog war bij scheren... ze moeten er op hun best voorkomen.
Als de kerkdienst gedaan is start het eigenlijke evenement. Koninklijke Toneelbond Kunst Veredelt voert een wagenspel op dat heel toepasselijk is : 'De Beestekeurders'. Er staat al gauw een hele groep kijkers, en vooral luisteraars, rond... want het is de moeite : humor van de bovenste plank ! Op de Markt begint de keuring, waar ook veel belangstelling voor is. Dikbillen van hoog niveau worden voorgebracht.
Ondertussen is de groep rond Brecht De Clercq met een dorsdemonstratie begonnen. Hier is zijn Claas-lagedrukpers uit 1960 in werking. Het is een drukke Vette Veemarkt geworden... iets wat zeker in de toekomst moet bewaard blijven.
De hoofdbrok van de RMTV-voorjaarsreis was een bezoek aan 'Traktorenmuseum Pauenhof' in het duitse Sonsbeck... 235 km ver... daarvoor werd beroep gedaan op een bus van Robby Cars. Die leverde ons, keurig binnen de planning, even voor tienen ter plaatse af. Het museum is open van 10.00 tot 18.00H. De oude boer... ja het museum was vroeger een 'Bauernhof' met varkenshouderij... gaf een korte inleiding over het ontstaan van 'zijn museum'.
Dus : Luc Timmerman, Yvan Keerman en ikzelf haastten ons naar de andere loodsen, waar al dat moois te zien is. Ook de anderen waren al die richting uit gegaan.
Wat we zagen maakte de nodige indruk op ons. De verschillende merken staan er keurig per merk opgesteld. Hier zien we een trio van Hela Lanz naast drie stuks van Schlüter. Niets is er 'glanzender dan nieuw', maar alles wordt wel in een behoorlijke staat bewaard. Echte roestige wrakken zagen wij er niet.
Wat wèl opviel is het grote aantal merken waarvan wij hier bij ons nog nooit gehoord hebben, laat staan 'gezien'. In het duitse verleden moeten heel wat, mogelijks kleinere, tractorenfabrikanten bestaan hebben, die misschien nooit buiten de landsgrenzen verkocht hebben.
Al die trekkers staan in verschillende loodsen allemaal heel dicht bij mekaar : wèl goed zichtbaar, maar je kan er zeker niet rondomheen gaan om details van dichter te bekijken. Overzichtsfoto's maken is goed te doen, maar iets afzonderlijk op een foto krijgen is wel niet mogelijk.
Niet alleen de tractoren zijn per soort gegroepeerd, ook de andere landbouwmachines zijn per doelgroep gesorteerd. Hier lopen we door een loods met oogstmachines, van combines naar dorskasten en maalderijen.
12.30H was er afgesproken in het museum-restaurant 'zum Traktor' voor een lunch met Schnitzel und Kartoffeln. Dit restaurant in ondergebracht in de vroegere koeienstal, sfeervol 'in stijl' ingericht. Aan de buitenkant van het restaurant staan verschillende antieke machines opgesteld.
Binnen, bij een drankje, in afwachting van de lunch, nam Ingrid de kans te baat om voor een medereiziger, die lid van onze club wenste te worden, de daarbij horende administratie in orde te maken.
Van de laatste boerenmarkt van het seizoen wil de Landelijke Gilde van Bellem telkens iets speciaals maken. Dat is een rondrit voor oldtimertractoren geworden. Er waren er een 30-tal welkom, met voorinschrijving. De organisatie van de rondrit werd door ATV ondersteund. We scheven ons in... en op de dag van de feiten is het slecht weer. Maar afspraak is afspraak, en er wordt naar Bellem gereden.
Bij aankomst in Bellem verwelkomt Veroniek Vermeulen, van de LG, de deelnemers, toont waar kan opgesteld worden en voorziet iedereen van een rallyplaat en een envelop met drank- en spijsbonnen.
De rallyplaten worden aan de voorkant van de tractoren vastgemaakt met de bijgeleverde touwtjes... het staat wel leuk op de Deutz van Ingrid.
Hier en daar, vlak bij de kerk, staan de tractoren te wachten terwijl wij in het zaaltje daartegenover ons meegebracht lunchpakket verorberen bij een drankje. Vóór we van huis kwamen was het immers nog te vroeg voor de lunch.
Bij zwaar overtrokken weer vertrekt de rondrit om 13 uur stipt... deels door de landelijke straten en tussen de akkers, deels door de bossen langs de chique villa's
En de bewolking wordt regelmatig afgelost door nijdige buien. De regenpakken en de warme mutsen zijn goed van pas gekomen.
We hebben er daar wel een smerige boel van gemaakt met onze druipende regenkledij... maar, het moet gezegd worden, de uitbaters zijn vriendelijk gebleven. Onze bonnen hebben we voor 'opwarmertjes' ingeruild.
Daarna rijden we terug naar het centrum van Bellem, tussen de druppels door, voor een stuk taart met koffie... en een chrysantje om mee te nemen naar huis.
Ik ben De Pauw Achiel, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Boer.
Ik ben een man en woon in Sint-Laureins (België) en mijn beroep is zelfstandige.
Ik ben geboren op 07/11/1947 en ben nu dus 77 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: oldtimertractoren en ezels.
Ik zit niet meer actief in de landbouw, maar door de naam 'Boer' en de oude tractoren blijf ik mij betrokken voelen