Binnenkomen
. Een kunst??
In de zeventiger jaren kreeg ik als jonge ondernemer de opdracht een opening te verzorgen voor een bedrijf. De opdrachtgever had de gasten uitgenodigd bij gelegenheid van de ingebruikneming van een prachtig gerestaureerd pand aan een park, smaakvol ingericht, kortom een perfecte plaats om iets moois neer te zetten. Ook de vakmensen, belast met de afronding van hun werk, hadden op het laatste moment de hal en gang van het gebouw geboend, en alles was klaar voor ontvangst.
Op het afgesproken uur arriveerden wij met onze culinaire bijdragen, prachtig opgemaakte schotels met de beste vis- en vleessoorten, creaties waar ik terecht trots op was.
De buffettafels en benodigde servies en entourage hadden wij tevoren klaargezet, zodat het enige wat restte was het stijlvol binnendragen van de schotels.
De eerste stap van mij in de hal, mijn aandacht volledig gericht op de grote schaal in mijn handen, betekende een binnenkomst van jewelste.
Wat in de Hollywood-Studios zorgvuldig wordt gerepeteerd, lukte mij in een keer.
Met een daverende klap belandde ik halverwege de gang op de grond, uitgegleden over het matje net achter de drempel. Al het lekkers van de schotel kleefde aan de muren, lag op de spiegelgladde vloer, droop van mijn smoking, kortom, het was een ramp
voor mijn gevoel.
Het gezelschap van feestvierende gasten had een riant uitzicht op het gebeuren, en mijn entree zorgde voor de nodige hilariteit.
Het verhaal wordt nog wel eens opgerakeld, alles is tenslotte goed gekomen, het feest was bijzonder geslaagd, mijn lachwekkend optreden had de toon gezet.
De entree van het diner of buffet is bepalend voor de verwachting die Uw gasten van dit samenzijn hebben. De kunst is om aan de verwachting te voldoen of zelfs te overtreffen.
Traditionele gerechten, het spelen op safe, maar vooral het originele van een gerecht maakt het begin van Uw diner of ontvangst speciaal.
Samenstellingen zijn er volop te verzinnen, Uw gespecialiseerde versleverancier zal U graag van dienst zijn.
Het is niet gemakkelijk om origineel te zijn, kleine persoonlijke veranderingen kunnen toch spannende gevolgen hebben. De basis voor een mooi voorgerecht is altijd het product zelf, passend in de tijd, kwalitatief hoogstaand en met respect voor de gast bereid.
Informeert U vooraf naar de samenstelling van het gezelschap, probeert U de gasten te verwennen door persoonlijkheid in het voorgerecht te leggen, dan bent U al bij voorbaat geslaagd voor het examen Gastheer-Gastvrouw.
Ziet daarnaast de tafel er uitnodigend uit, zijn de dranken het schenken waard, dan kunt U met een gerust hart het gezelschap aan tafel uitnodigen.
Hun binnenkomst, Uw entree, het diner zal zeker geen Stilleven zijn
bArt Eijgenraam
|