Bordvergroting
Ja, U leest het goed, bordvergroting, dus niet borstvergroting, hoewel het resultaat van het eerste wel een toeneming van borst- en buikomvang kan betekenen.
In onze huidige maatschappij is het normaal dat we eerst proeven voordat we iets kopen, en gratis hapjes in supermarkt of horecagroothandel worden ons regelmatig aangeboden.
Natuurlijk kunnen wij deze verleiding niet aan ons voorbij laten gaan.
Het sterkt ons zelfvertrouwen dat we de goede keuze gaan maken of hebben gemaakt. Een nieuwe smeerkaas, de meest moderne worst, het knapperigste stukje stokbrood, het doet ons rammelen van de honger en we gaan er voor in de rij staan.
Wat we eten, hoeveel we moeten eten, of we overleven als we hét gegeten hebben is niet belangrijk, slechts het feit dát we ons bordje vol hebben kunnen laden om vervolgens de helft of meer voor de kippen over te laten, dat bepaald onze eetcultuur.
Ik heb ongeveer ruim 45 jaar ervaring in het vak als cuisinier, en steeds verbaas ik me over de vindingrijkheid van mensen. Waarom staan mensen te dringen om een klein hapje te bemachtigen, terwijl ze in alle rust elders een normale portie kunnen verkrijgen??
Een tante van mij heeft ons eens vergezeld naar een partij op locatie. Ze vond het leuk om ook eens te ervaren wat haar neef voor de kost deed. Haar taak was: hapjes presenteren aan een gezelschap dames en heren, een bijkomst van zakelijke relaties. Zoiets noemen we tegenwoordig een Netwerk. Ze vertelde me na afloop over haar verbazing, ze dacht dat ze in een hongerig werelddeel was beland. Goedgeklede heren en dames vlogen op haar af, met beide handen graaiend om zoveel mogelijk hapjes te bemachtigen.
Mijn tante, ze is er trots op dat ze binnenkort negentigjaar wordt, en het voorval is al 20+ jaar geleden, verbaasde zich over het feit dat mensen zich laten gaan als iets gratis is of denken dat ze ergens recht op hebben, al dan niet terecht.
Een koud buffet, een warm buffet, de opdrachtgever bepaalt uiteindelijk was er geserveerd wordt. Uitgebreid of heel thematisch, de hoeveelheid en kwaliteit, het zijn keuzes van de gastheer en gastvrouw.
De meeste gasten weten precies wat van hen verlangd wordt, respect voor het gebodene.
Bordvergroting treedt op als de gasten vindingrijk zijn en alles doen om meer op het bord te scheppen dan mogelijk is.
Hierbij mijn tip: leg op de rand van Uw bord sneetjes stokbrood, zodanig dat de diameter van het bord met ca. 6 cm. wordt vergroot.
Het enige wat nu nog ontbreekt is een extra paar handen.
|