Toen ik deze morgen in De Standaard las dat de directeur van de luchthaven van Oostende onder vuur werd genomen was ik eigenlijk niet verbaasd. Bij het lezen van de kop van het trouwens door Steven Samijn zeer goed geschreven artikel, dacht ik bij mezelf: Scandal in the City, here we go again.
Ik bespaar u de details doch is het wel belangrijk te weten dat de reputatie van het Vlaamse Gewest serieus is gecrasht op de Oostendse tarmac, en dan nog bij helder weer en 100 procent visibiliteit. Wat wijst op belangenvermenging en naar alle waarschijnlijkheid wat een vorm van machtsmisbruik kan genoemd worden,greep plaats op onze zo dierbare luchthaven.
De directeur van de luchthaven in dienst van het Vlaamse gewest, Guido Vanspauwen cumuleert als directeur van de luchthaven een onbezoldigd mandaat als voorzitter van de raad van bestuur in Capital Aircraft Group, een kleine Wevelgemse luchtvaartmaatschappij gespecialiseerd in zakenvluchten. De onderneming is voor het grootste deel in handen van gedelegeerd bestuurder David Dekyver en de controversiële Kroatische gewezen mijnbouwer en thans scheepswerfgigant Danko Koncar.
Wat je niet in de krant terug vindt maar wel noemenswaardig is, is het feit dat deze Kroatiër de facto feite miljardair is en geen miljonair. De man afkomstig uit het zuiden van Europa, heeft vorig jaar de habbekrats van 750 miljoen USD samengesprokkeld. Als hoofdaandeelhouder van Samacom, een mijngigant en wereldspeler op het gebied van het verkoop van chroom en eigenaar van ertsmijnen in Zuid Afrika verkocht hij vorig jaar zijn participatie in Samacom teneinde in Kroatië een vijftal scheepswerven aan te kopen.
Wat de bal aan het rollen bracht is de ontevredenheid van andere luchtvaartmaatschappijen. Bepaalde voorkeursbehandelingen waarin deze maatschappijen de hand van Vanspauwen in zien brengt ze in een slechtere concurrentiële positie. Dat het nieuws bekend werd hebben we te danken aan LDD-voorzitter Jean Marie Dedecker: Keer op keer wordt duidelijk dat het mantra van goed bestuur een lege doos blijkt te zijn. De Vlaamse regering zou beter eens grote kuis houden in plaats van met de neus in de lucht te lopen. Dit zijn toestanden die zelfs op de luchthaven van Charleroi niet meer gebeuren. Maar blijkbaar is Oostende nog erger dan Charleroi.
Vanspauwen reageert echter dat hij zijn bestuursfunctie onbezoldigd uitoefent en dat de vennootschap waarin hij voorzitter van is niet dezelfde is dan deze die een uitbating heeft op de Oostendse luchthaven. Nu moet je niet ver gaan zoeken naar het verband tussen Capital Aircraft Group en Capital General Aviation want het ene is ontegensprekelijk een exploitatievehikel van het andere. In het persdossier van CAG wordt zelfs toegegeven dat Capital General Aviation een dochteronderneming is. Tot daar de bubbel dat het ene met het andere niks te maken heeft.
Wat mij des te meer puzzelt is het feit dat Vanspauwen met scherp schiet naar de Belgische politiek en adviseert om met een grote pollepel in de pot te gaan roeren. Er zou sprake zijn dat bepaalde luchtvaartondernemingen via politieke druk aan gratis concessies komen.
Ook een frappant gegeven is dat Vlaamse CD&V-minister Crevits op de hoogte was en pas recentelijk de secretaris-generaal van het departement Mobiliteit en Openbare Werken heeft verzocht een onderzoek in te stellen. Conclusie: dit verhaal is nog niet afgelopen. Laat ons dan maar de grote pollepels uithalen en dieper in de soep roeren.
Tot blogs, GV Bijlagen: CAG_persconferentie09032009_000.ppt (179 KB)
|