We kwamen laat aan in Kashan. Daarom enkele foto's van vorige dagen. Iraniërs houden van beelden. In elke stad vind je er. Natuurlijk niet van de vorige sjah maar dikwijls van gewone mensen. Tot slot zie je kinderen van Iran. Die blijven toch het mooiste.
In Yazd aan de Jame moskee zullen de Ashura vierders straks samenkomen. De ronde blokjes zijn gemaakt van klei uit Kerbala en worden bij het bidden gebruikt als de Sjiieten het voorhoofd tegen de grond drukken. Het houten gevaarte symboliseert Hossein en wordt straks met zwarte doeken bedekt en door jonge mannen rondgedragen. De laatste foto is een bloedfontein zoals er nu ook vele zijn in Iran.
Yazd is de stad van het Zoroastrisme ( de oude godsdienst van de Perzen) en van de "badgirs" ( luchtverkoelingstorens ) en natuurlijk ook van de Ashurafeesten maar die zien we morgen. In het oude centrum staan nog veel lemen huizen en wijzelf logeren in een traditioneel hotelletje. We deden een uitstap naar Meybod voor de burcht en de duiventoren, naar Chac Chac voor de mooi in het gebergte gelegen Anahitatempel (Zoroastrisch) en naar Kharanaq voor het nu verlaten lemen stadje en het caravanserail.
Wie je hier ook overal tegenkomt, op posters, in faïencetegels, op muurschilderingen, op de bankbiljetten enz enz is onze vriend Khomeini. Samen met Ayatollah Khamenei : de stichters van de Iraanse republiek. Toch schijnt hij wat van zijn vroegere glans te verliezen en lopen de mensen achteloos voorbij zijn afbeeldingen. Dikwijls zie je hier ook de mollahs : Sjiietische geestelijken. De bruine mantel is van kamelenhaar. Ondertussen stijgt de spanning hier want overmorgen is het Ashura :de herdenking van de tragedie van Kerbala.
Een dagtocht naar de overblijfselen van de Achaemeniden. Het graf van Cyrus, de necropolis (graven) van Darius I, Artaxerxes, Xerxes I en Darius II en als hoogtepunt Persepolis. Alexander heeft hier fameus geplunderd en in brand gestoken maar er blijft nog heel veel te bewonderen. De reliëfs getuigen van een hoge beschaving. 518 v C !
In Shiraz : eerst de vestiging van Karim Khan (1766), dan de mooie Vakilmoskee met marmeren mimbar , daarna naar het Shah-Cheragh heiligdom waar een broer van imam Rezas (8ste imam) zijn mausoleum staat. Gewoonweg verbluffend... 's Namiddags de Naranjestantuin met paleis (rond 1880) van de toenmalige gouverneur. Nog enkele mausolea van roemrijke dichters (Hafiz - Saadi) en dan laten we ons de toekomst voorspellen dankzij het vogeltje! En ja Yvan, in de moslimwereld mag Mohamed nooit afgebeeld worden. Omdat Imam Hossein zo heilig wordt vereerd doet men dat soms ook bij hem (niet altijd).
De tragedie van Kerbala : Sjiieten erkennen niet de eerste kaliefen als opvolgers van Mohamed maar wel Ali, de schoonzoon en zijn afstammelingen als de twaalf immans ( de laatste verdween spoorloos en komt op het einde der tijden terug ) Hossein, de jongste zoon van Ali kende een tragisch einde : hij en 72 volgelingen werden gedood door de mannen van Yazid (680 nC). Daarbij kwam ook een zoontje om. Dat wordt elk jaar met een rouwperiode herdacht en kent een hoogtepunt met Ashura (24 oktober dit jaar) . Wij zagen dat hier stilaan groeien: zwarte vlaggen alom, trommels en kettingen te koop , standjes met gratis thee, ook de bevolking draagt meer en meer rouwkledij. We zullen in Yazd zijn die dag...