Een dagje zonder internet in Mehsana gisteren. Daar reden we naar Modhera voor de Zonnetempel. We waren er niet alleen want de Indiërs bezoeken hun eigen tempels ook. Maar ik denk dat wijzelf de voornaamste bezienswaardigheid waren voor hen. Op de terugweg kamelen, schaapherders en nog andere typische landelijke beelden. Vandaag een lange dag busreizen naar Bhuj!!
Walter en Neelam kwamen gisterenavond met 2 uur vertraging aan. Vanmorgen dus samen ontbeten in ons "Lucky Restaurant" dat zich op een oude moslimbegraafplaats bevindt. Gandhi, de beroemdste zoon van Gujarat heeft ook in Ahmedabad gewoond en hier een Ashram opgericht. Die (nu een museum) bezochten we vanmiddag. We zagen er zijn eenvoudige kamer en zijn bekend spinnewiel. Daarna naar de Jame (voornaamste) moskee en dan in een nooit geziene verkeersopstopping met een ongelooflijke drukte naar ons hotelletje.
Walter en Neelam (die met Turkish Airways vliegen) zijn nog onderweg en komen pas vanavond aan. De drie andere reizigers aten als ontbijt een lekkere dhosa en gingen dan op verkenning in Ahmedabad, de hoofdstad van Gujarat. En neen Diane, nog geen schuimende pint want in deze deelstaat is er een totaal alcoholverbod. Terug de koeien op straat, de toeterende autoriksja's, het pikante eten, de fascinerende tempels, de bedelaars en de typische Indiageuren. En Cecilia kocht nieuwe sandalen en Georges bretellen!
Iran, land van de Perzische achaemenidische beschaving met Darius, Xerxes, Cyrus (foto's in het nationaal museum), land van de Islamitische moskeeën en paleizen. Maar vooral land van vriendelijke en behulpzame mensen. Land ook van ridicule maatregelen (hoofddoekjes, gescheiden openbaar vervoer, chadors enz (merk de overplakte mannentorso's op het ondergoed). De laatste foto in de luchthaven van Abu Dhabi enkele uren voor de vlucht naar Ahmadabad in India met de dames HOOFDDOEKVRIJ!!!
Onze laatste dag in Iran trekken we met de metro (mannen en vrouwen gescheiden) naar het mausoleum van Khomeini. Hoe prachtig ook het gebouw, het valt ons op dat er niet zoveel bezoekers zijn als op andere begraafplaatsen. De fonteinen spuiten hier rood (bloed van de martelaren uit de oorlog). Daarna naar het een beetje verwaarloosde Azadimonument (gebouwd ter gelegenheid van het zogezegde 2500 jaar bestaan van Perzische keizerrijk in 1971 ) Tenslotte onze laatste rials opmaken in de grote bazaar!
Vanmiddag aangekomen in Teheran. Nog één dagje Iran en dan vliegen naar India. De hoofddoekjes vliegen dan ook (weg). Hieronder een reeks zwarte madammen en als toetje enkele van de mooie geglazuurde tegels.
In Kashan zagen we mooie huizen van vooraanstaande families uit de 18de en 19de eeuw . Ook een prachtige hamam (badhuis) en de (volgens de folders) mooiste klassieke Perzische tuin van Iran : de Fingarden. 's Namiddags op uitstap naar Abyaneh, een bergdorp met een geschiedenis van 2500 jaar. Hier draagt men nog lokale klederdracht en spreekt men een eigen dialect.
We kwamen laat aan in Kashan. Daarom enkele foto's van vorige dagen. Iraniërs houden van beelden. In elke stad vind je er. Natuurlijk niet van de vorige sjah maar dikwijls van gewone mensen. Tot slot zie je kinderen van Iran. Die blijven toch het mooiste.
In Yazd aan de Jame moskee zullen de Ashura vierders straks samenkomen. De ronde blokjes zijn gemaakt van klei uit Kerbala en worden bij het bidden gebruikt als de Sjiieten het voorhoofd tegen de grond drukken. Het houten gevaarte symboliseert Hossein en wordt straks met zwarte doeken bedekt en door jonge mannen rondgedragen. De laatste foto is een bloedfontein zoals er nu ook vele zijn in Iran.
Yazd is de stad van het Zoroastrisme ( de oude godsdienst van de Perzen) en van de "badgirs" ( luchtverkoelingstorens ) en natuurlijk ook van de Ashurafeesten maar die zien we morgen. In het oude centrum staan nog veel lemen huizen en wijzelf logeren in een traditioneel hotelletje. We deden een uitstap naar Meybod voor de burcht en de duiventoren, naar Chac Chac voor de mooi in het gebergte gelegen Anahitatempel (Zoroastrisch) en naar Kharanaq voor het nu verlaten lemen stadje en het caravanserail.
Wie je hier ook overal tegenkomt, op posters, in faïencetegels, op muurschilderingen, op de bankbiljetten enz enz is onze vriend Khomeini. Samen met Ayatollah Khamenei : de stichters van de Iraanse republiek. Toch schijnt hij wat van zijn vroegere glans te verliezen en lopen de mensen achteloos voorbij zijn afbeeldingen. Dikwijls zie je hier ook de mollahs : Sjiietische geestelijken. De bruine mantel is van kamelenhaar. Ondertussen stijgt de spanning hier want overmorgen is het Ashura :de herdenking van de tragedie van Kerbala.
Een dagtocht naar de overblijfselen van de Achaemeniden. Het graf van Cyrus, de necropolis (graven) van Darius I, Artaxerxes, Xerxes I en Darius II en als hoogtepunt Persepolis. Alexander heeft hier fameus geplunderd en in brand gestoken maar er blijft nog heel veel te bewonderen. De reliëfs getuigen van een hoge beschaving. 518 v C !
In Shiraz : eerst de vestiging van Karim Khan (1766), dan de mooie Vakilmoskee met marmeren mimbar , daarna naar het Shah-Cheragh heiligdom waar een broer van imam Rezas (8ste imam) zijn mausoleum staat. Gewoonweg verbluffend... 's Namiddags de Naranjestantuin met paleis (rond 1880) van de toenmalige gouverneur. Nog enkele mausolea van roemrijke dichters (Hafiz - Saadi) en dan laten we ons de toekomst voorspellen dankzij het vogeltje! En ja Yvan, in de moslimwereld mag Mohamed nooit afgebeeld worden. Omdat Imam Hossein zo heilig wordt vereerd doet men dat soms ook bij hem (niet altijd).
De tragedie van Kerbala : Sjiieten erkennen niet de eerste kaliefen als opvolgers van Mohamed maar wel Ali, de schoonzoon en zijn afstammelingen als de twaalf immans ( de laatste verdween spoorloos en komt op het einde der tijden terug ) Hossein, de jongste zoon van Ali kende een tragisch einde : hij en 72 volgelingen werden gedood door de mannen van Yazid (680 nC). Daarbij kwam ook een zoontje om. Dat wordt elk jaar met een rouwperiode herdacht en kent een hoogtepunt met Ashura (24 oktober dit jaar) . Wij zagen dat hier stilaan groeien: zwarte vlaggen alom, trommels en kettingen te koop , standjes met gratis thee, ook de bevolking draagt meer en meer rouwkledij. We zullen in Yazd zijn die dag...
Een wandeling langs de rivier in Espahan, ook bij avondlicht en dan vanmorgend de Jame moskee (erg groot) . Daarna met taxi naar de Vankkathedraal van de Armeniërs . De muurschilderingen zijn pas gerestaureerd en lijken pas gemaakt maar dateren reeds van de 17de eeuw. Tenslotte het Fouladkerkhof waar we toch onder de indruk zijn van de oorlogsgraven van de "martelaren" uit de Iraaks-Iraanse oorlog uit 1980-1988 .
Esfahan : De Maydan-e Imam ( grootse plein, 3x San Marco) blijft ons bij dag en nacht verwonderen. We bezoeken er de twee moskeeën , een koninklijk paleis en vele winkeltjes. Nog een uniek gebouw : Chehel Sotun met binnenin 17de eeuwse fresco's in schitterende kleuren. Na al die cultuur tijd voor een ...theetje.
Vandaag kwamen we tegen de avond aan in Ispahan (Esfahan) en gelukkig geen tuinman en de dood (??) . Er werden nachtfoto's genomen maar die zie je morgen. In afwachting enkele typische beelden : de aalmoezenbakjes die hier overal staan ( Zakat , een van de vijf islambeginselen) , het brood dat je hier elke dag ziet bakken , de Koerdische pofbroeken , de mooie ingelegde vazen, en als afschrikker de vernielde auto's die je regelmatig als monument ziet. Het verkeer is hier inderdaad hectisch en voor de voetgangers kamikazeopdrachten als je wil oversteken.
Nog twee mausoleums maar de bijzonderste bezienswaardigheden zijn hier - net zoals overal in Iran - de mensen zelf. Ze zijn ongelooflijk vriendelijk en voortdurend worden we aangesproken en wil men ons helpen. Welcome in Iran of welcome in Hamadan en zowel mannen en vrouwen proberen met ons te praten.
In Hamadan nu, historisch een stad met een lange geschiedenis: Alexanders vriend Hephaestos stierf hier en wegens de hoogte 1820m was het een geliefde zomerresidentie van vele vorsten. Nu zijn wij hier en op de foto's zie je weer enkele mausoleums (ik bespaar jullie de namen) en enkele straattafereeltjes. We logeren voor de verandering in een "sjiek" hotel...