Como poco, bebe el doble, duerme el triple, ríe el cuádruple >vive
15-07-2010
de beslissing
Sommige mensen zijn hiervan al op de hoogte, andere nog niet, omdat ik niet iedereen persoonlijk hierover kan aanspreken, maar toch wil dat iedereen op de hoogte is en niet via via iets te weten moet komen ben ik deze blog gestart.
Op 30 juni heb ik een beslissing genomen, natuurlijk heb ik dit niet zomaar gedaan en heb ik me vooraf heel goed geïnformeerd. Ik ga op 17 september een gastric bypass laten uitvoeren bij mij. Dit vooral wegens gezondheidsredenen... Als je weet dat mijn BMI 44 is en dit gekoppeld is aan morbide obesitas moet je toch ook even schrikken hé? Ik heb nu nog geen suikerziekte, te hoge cholesterol, ademnood, gewrichtspijnen en ga zo maar door, maar dit zou ik allemaal wel kunnen krijgen als ik niets doe aan mijn gewicht. En aangezien een streng dieet in combinatie met sport niet meer helpt en ik zeker een gezonde toekomst tegemoet wil gaan heb ik deze beslissing genomen. Ik ga dit laten doen door dr Tom Vleugels en zijn team dit in het Heilig Hart ziekenhuis te Leuven.
Ik ga jullie zo veel mogelijk informatie via deze blog proberen te geven en natuurlijk ga ik jullie ook op de hoogte houden hoe alles verloopt ;)
Maar indien jullie nog vragen hebben, aarzel dan zeker niet om me te mailen, bellen of gewoon eens af te spreken.
Ik hoop dat jullie mijn beslissing begrijpen en me hierin dan ook steunen.
de uitleg van mijn operatie > zie afbeeldingen om het beter te begrijpen ;)
De Ingreep
1. Normaal passeert voedsel eerst de slokdarm, vervolgens de maag en de twaalfvingerige darm om zo in de dunne darm terecht te komen.
2. De Gastric Bypass operatie creëert een klein maagreservoir en een nieuwe kleine maaguitgang. Met behulp van nietjes wordt in het bovenste gedeelte van de maag een nieuw klein maagreservoir gecreëerd. Het volume van de maag wordt herleid tot een volume van 15 tot 30 ML.
3. De dunne darm wordt opgehaald en verbonden met de nieuwe maag. De diameter van de nieuwe uitgang is ongeveer 12 mm. De nieuwe kleine uitgang van de maag betekent dat de maag trager ledigt. Het voedsel komt via de kleine maaguitgang dadelijk in de dunne darm terecht en passeert de rest van de maag niet.
4. De "oude" maag en de twaalfvingerige darm worden aldus overbrugd of "gebypassed". Het einde van de twaalfvingerige darm wordt opnieuw verbonden met de dunne darm. Deze nieuwe verbinding van de twaalfvingerige darm met de dunne darm zorgt ervoor dat het maagsap, gal- en pancreassap met het voedsel kunnen worden vermengd. Dit is noodzakelijk voor een normale vertering. Door deze twee aanpassingen zal een kleine hoeveelheid
voedsel een verzadiging- of vol gevoel geven gedurende een langere tijdsperiode. Dit helpt je minder te eten en aldus te vermageren.
In principe is deze ingreep volledig omkeerbaar.
De gastric bypass is momenteel de meeste uitgevoerde bariatrische (overgewicht)ingreep. Men moet zich blijven houden aan de kleine porties, het gevaar is er vooral na enkele jaren. De grootte van de porties mogen niet worden opgedreven. Alles kan geforceerd worden. Een operatie is en blijft een hulpmiddel.
Voorwaarden voor de ingreep
- minstens 18 jaar, tot en met 65 jaar
- BMI hoger dan 40 of BMI hoger dan 35 met diabetes
- geen alcoholverslaving hebben
- niet zwanger zijn op het ogenblik van de operatie
- goedkeuring krijgen van de abdominale chirurg, de diëtiste en de psycholoog.
Voordelen bij de ingreep:(operatief gezien)
De ingreep wordt laparoscopisch (kijkoperatie)uitgevoerd, wat minder ingrijpend is en waardoor er minder kans is op wondbreuk tengevolge van de incisie. Bovendien blijft uw ziekenhuisverblijf beperkt tot vier à vijf dagen. Zowel zogenaamde volume-eters als snoepers (door de verminderde opname van suikers) ondervinden een gewichtsverlies van 60 tot 70% van hun OVERTOLLIGE gewicht. Er treedt zelden een vitaminetekort op.
De patiënt heeft geen last van diarree, aangezien nog een groot deel van de dunne darm kan instaan voor de vertering.
Nadelen van de ingreep:(operatief gezien)
Het mogelijks voorkomen van het dumping syndroom: vooral het eten van suikers, vetten of koolhydraten kan misselijkheid, kramp, zweten, versnelde hartslag, diarree of duizeligheid veroorzaken. Dit verdwijnt meestal spontaan. > dit is dan ook het grote hulpmiddel waardoor mensen MINDER snoepen of vetrijk eten.
Resultaten:
De patiënt mag een gemiddeld gewichtsverlies van 60 à 70% van het OVERTOLLIGE gewicht verwachten. De eerste 6 maanden is het gewichtsverlies het grootst. Nadien gaat het vermageren trager, maar houdt het 12 tot 18 maanden aan. Nadien stabiliseert het gewicht. Tenzij de patiënt zich niet houdt aan zijn gezonde eetgewoonte, dan kan het zijn dat hij terug bijkomt!
Voeding:
De eerste weken na de operatie zijn heel belangrijk naar het opvolgen van de dieetvoorschriften. De maag werd nog maar pas geopereerd, er werden nietjes geplaatst ter hoogte van het afgesneden stuk maag. Als de patiënt bijvoorbeeld een hele boterham eet, moet de kleine maag teveel uitrekken, waardoor er teveel tractie komt op de sutuur (naad) in de maag. Dit betekent dat de hoeveelheid voedsel dat de patiënt per maaltijd kan gebruiken, beperkt is. Het vol gevoel zal dan ook snel optreden. Hou daar dan ook rekening mee: genoeg is genoeg. Dit volheidgevoel is niet hetzelfde als een verzadigingsgevoel. De patiënt zal in het begin waarschijnlijk wel nog zin hebben om verder te eten. Dit is echter niet de bedoeling. Het is bijgevolg uiterst belangrijk dat hij het vol gevoel snel leert herkennen en meteen ook stopt met eten. Dit kan enkel gebeuren door rustig en traag te eten. Drink een halfuur tot 1 uur na de maaltijd, om het verzadigde gevoel zolang mogelijk vast te houden. Uw maaltijd kan in de beginfase tot 30 minuten duren. De voedingsaanpassing na een gastric bypassoperatie gebeurt in verschillende stappen.
Introductiedieet :
De eerste dagen na de ingreep (tijdens de opname) zal de voeding langzaam opgebouwd worden volgens de orders van de chirurg. Er zal gestart worden met kleine slokjes water, daarna kan hij water drinken naar believen tot een vol gevoel (kleine hoeveelheden). De volgende stap zal bestaan uit kleine porties vloeibare voeding. Nadien krijgt hij de keuze tussen een beschuit met ligt beleg of vis met groentjes en aardappels (weliswaar gemixt).
Als hij het ziekenhuis heeft verlaten mag hij onderstaande dingen proberen te eten:
magere (soja) melkproducten, zoals magere yoghurt, magere melk, magere platte kaas - gemixte groentesoep of bouillon - groente- en fruitsappen - thee en slappe koffie - niet bruisend water.
Wanneer de vloeibare voeding na enkele dagen goed verdragen wordt, mag er overgeschakeld worden naar gepureerde, zachte voeding.
Ontbijt en avondeten :
beschuiten, OF geroosterd brood,OF cornflakes laten weken in (soja)melk. Als beleg kan u magere smeerkaas OF magere witte kaas met energievrije zoetstof OF confituur met verlaagd suikergehalte zonder pitten en vellen gebruiken OF vanillecrème OF yoghurt zonder stukjes.
s Middags : magere gemixte groentesoep OF aardappelpuree met zacht gekookte, best gepureerde groenten zoals : bloemkool, broccoli, wit van prei, wortelen, appelmoes. Geen rauwe of vezelige groenten zoals asperges, selder, erwten, bonen OF een middagmaal zonder stukjes uit het aanbod van de kindervoeding.
Tussendoor : niet-bruisend water, thee of slappe koffie met energievrije zoetstof, magere melk of aangelengde fruitsappen. Geen alcohol, frisdranken, zure fruitsappen, gesuikerde melkdranken, sport- en energiedranken.
Na enkele weken :
als de voeding goed verdragen wordt, kan er geprobeerd worden met het toevoegen van kleine porties niet vette gepocheerde vis, of kleine hoeveelheden gemalen kip, kalkoen.
Geleidelijk aan kunnen de beschuiten vervangen worden door oudbakken wit of geroosterd brood. Na 2 à 3 maanden : kan er overgeschakeld worden naar een eiwitrijke, caloriearme voeding. Gebruik zo weinig mogelijk suikers, omdat dit dumping syndroom kan veroorzaken. Dit komt doordat de suikers nu onmiddellijk in de darm terecht komen Houd u aan het driemaaltijden patroon (morgen, middag en avond).
De eerste 2 maanden mogen er GEEN zure voedingstoffen en dranken genuttigd worden!!!
enkele voorbeelden: citrusvruchten, groene appels, azijn, opgelegde dingen en TOMATEN en al zijn derivaten