Ik ben André
Ik ben een man en woon in Aalst (België) en mijn beroep is .
Ik ben geboren op 27/09/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Natuur Bretagne Saint-Malo Festival de Cornouaille Joan Baez KleinKunst.
BIOLOGISCH-DYNAMISCH-ECOLOGISCH TUINIEREN met een knipoog naar de MAAN en Maria THUN
FRA
FRA
FRA
FRA
FRA
FRA+
FRA
FRA
FRA
ESP+
FRA
FRA
EST
FRA
FRA
ESP
FRA
FRA
BEL
ESP
FRA
ESP
FRA
FRA
FRA
EST
FRA+
ERI
FRA
NAM
FRA
FRA
FRA
FRA
FRA
FRA
JPN
FRA+
FRA+
FRA
FRA
FRA
FRA+
FRA
FRA+
GER
USA
NED
GER
GER
USA
SWE+
NED
GER
NED
BEL
NED+
CHN
CHN
NED
SUI
SUI
FRA
GER
SUI
ITA
ESP
LAT+
SUI
SUI
FRA+
SUI+
AUS+
SUI
GER
FRA
SUI
SUI
ESP
GER
ERI
RSA
ITA
ERI
RSA+
RSA+
RSA
RSA+
ESP+
ESP
ESP
ESP
POL
ITA
ESP
ESP
ESP
CZE
CZE+
ESP
AUS+
POL+
POR
POR
GER
GER
AUS+
AUS+
COL+
COL+
GBR++
NOR+
NOR+
POL+
POL+
POL+
POL+
POL+
LAT+
USA+
USA+
USA+
ROM+
ROM+
ROM+
JPN+
JPN+
JPN+
GRE+
DEN+
DEN+
DEN+
DEN+
CRC+
CRC+
BRA+
BRA+
POR+
POR+
ITA+
ITA+
ITA+
FRA
COL+
FRA
FRA
GER
BLR
FRA
ITA
FRA
FRA+
FRA+
FRA
FRA
LUX+
FRA
FRA
ITA
FRA
ITA+
KAZ
ITA
ITA
EST
ESP
KAZ
ITA
KAZ
ITA+
DEN
UKR
KAZ
KAZ
ITA
ITA
ITA
NED+
NED+
NED
NED
NED
GER
NED
NED
GER
NED+
NED-
NED
NED
NED
BEL*
BEL
AUS+
NED+
ESP
AUS+
AUS+
BEL+
SUI
GER
ITA+
USA
SUI+
USA+
COL
GER
FRA
ITA
SUI+
USA
BEL+
SVK
GBR+
SUI+
SUI+
BEL+
SVK
NZL+
POL+
CAN
ITA+
ITA+
ITA+
AUT
ITA
USA
SLO
ITA
FRA
ITA
ITA
FRA+
FRA
BRA+
FRA
FRA
FRA
FRA
FRA
FRA+
FRA
FRA
FRA
FRA
FRA
FRA
FRA-
CAN
IRL+
ESP
AUS+
USA
POR+
GBR+
USA+
BEL+
NED+
COL+
NZL+
USA+
USA
NED
LTU
NED+
ESP+
ITA+
RUS
RUS
RUS
ESP
ESP+
RUS
RUS
RUS
NOR+
ITA
RUS
RUS
LAT+
SLO
ITA
COL+
ITA
ITA
ITA
POL+
ITA
ARG
COL
POR+
CRO
USA
USA
ITA
POR+
ESP
BEL
BEL
NOR++
BEL
BEL**
AUS+
NZL+
NED++
BEL++
DEN++
FRA+
GER
BEL
BEL+
BEL*
GER
BEL++
ESP+
CRC+
ESP+
ESP+
ESP+
ESP+
ITA++
ESP
COL
FRA
ESP
ESP
ESP
ITA+
BEL+
ITA-
BEL
GER++
NED+
BEL**
COL+
SVK
ESP
GBR-
BEL+
POL+
POL+
ITA
AUS
NED++
ITA+
BEL**
BEL++
CZE+
FRA
GBR+
CZE+
NZL
COL+
AUS+
AUS
AUS
AUS+
AUS+
ITA
GBR+
AUS+
SUI+
AUS
AUS+
BEL**
CAN
CAN
GBR+
NED+
GBR+
ITA++
IRL+
GBR+
BLR
GER
ESP
GBR+
GBR
AUT
ESP
USA
AUS+
GBR+
ESP
GBR++
NOR+
GBR+
GBR+
COL+
AUS+
ESP
DEN
ITA+
ESP
POR+
RUS
DEN+
ITA
SUI
POL
DEN+
IRL+
AUS
SUI+
COL+
ITA
LUX+
UKR
NZL
BEL++
BEL++
ESP
LUX+
USA
ESP
SUI+
LUX
NED
GER
BLOEMdag Bloem Bomen Kruiden(bloem blad) Fruit(kersen bessen) gewas ZEER gunstig ZAAIEN bij WASSENDE maan = alle bloemen, bloembollen, broccoli, oliehoudend vlas-koolzaad-zonnebloemen, geneeskrachtige kruiden-gewassen... ONDERHOUD Bloemgewas = Verzorgen, Opbinden, Wieden, lichte BODEMBEWERKING (hakken, schoffelen, ondiep spitten, ploegen, eggen) DELENDE BLOEIgewas: Knolvenkel Chinese Kool Waterkers Munt Galanga Anu Duiven(Congo)erwt Ivy gourd Ananaskers Nigerzaad Sorgo Sterhyacint (Scilla) brood bakken, maken Activated EM1, MAAIEN gazon-klavers=trage groei SNIJDEN van bloemen om te drogen behouden hun heldere kleuren, snijbloemen blijven langer vers ENTEN spleet-driehoek-kroonenten, oogenten(rozen), zoogenten van bomen, rozen SNIJDEN STEKKEN Scheut-Stengel-tak-Blad-Wortelstek, (lucht)afleggen van (fruit)bomen, hagen, heesters, struiken, rozen, geraniums, druiven, vijgen, buxus, coniferen, lavendel, koel bewaren en PLANTEN bij DALENDE maan Plukken-Verzamelen (eventueel om te COMPOSTEREN) van bladeren en bloemen in de natuur ZEER gunstig BOMEN KAPPEN (klimmende maan + bloemdag + rond NIEUWE maan) OOGSTEN VERS uit de tuin of voor DIEPVRIES-verwerking Blad Kool Kruiden(blad) Gras ZEER GUNSTIG om een FLES WIJN te proeven-drinken = Moment favorable à la dégustation
AARDAPPELZIEKTE :
-
SIDEREAL - MOON in LIBRA :
SYNODIC :
BIODYNAMIC MOON in Libra : This is a Air sign.
* WM WASSENDE MAAN
EK
OM
Periode van NIEUWE tot VOLLE maan Bevorderen bovengrondse groei-bloei (uitademen grond-plant winter-lente), opstijgen levenssappen, alle bovengrondse werkzaamheden = beste tijd alles wat naar boven groeit (bladgroenten, salades, enz.) Aantrekkingskracht van de maan laat het grondwater stijgen, en laat de zaden zwellen & barsten Deze aantrekkingskracht en verhoogde maanlicht leidt tot een evenwichtige wortel & bladgroei
ZEER GUNSTIG ZAAIEN [ZAAIdag KLIMMENDEmaan] PLANTEN [PLANTdag DALENDEmaan] bij WASSENDEmaan BLOEM BLAD VRUCHT gewas op BLOEM BLAD VRUCHTdag (gewas dat boven de grond groeit)
GUNSTIG OOGSTEN om te bewaren
AM AFNEMENDE MAAN
LK
AMS
De impulsen zijn op levering en het vrijgeven van energieën gericht, de sappen stromen terug in de wortels. Ondergrondse gewasdelen rijpheid oogst neergang rust (inademen grond-plant zomer-herst), vitalisatie grond-gewas , alle ondergrondse werkzaamheden Aangezien de maan afneemt, vermindert de energie, de aantrekkingskracht is hoog, waardoor vochtigheid in de grond hoog is, maar maanlicht vermindert, energie in de wortels neemt toe
ZEER GUNSTIG ZAAIEN [ZAAIdag KLIMMENDEmaan] PLANTEN [PLANTdag DALENDEmaan] bij AFNEMENDEmaan WORTELgewas WORTELdag (gewas dat onder de grond groeit)
GUNSTIG OOGSTEN voor onmiddellijk gebruik vers uit de tuin
[
DALENDE maan PLANTdag : [15:00-24:00] PLANTEN OOGSTEN ondergrondse gewasdelen BEMESTEN SNOEIEN KLIMMENDE maan ZAAIdag : [03:00-12:00] ZAAIEN OOGSTEN bovengrondse gewasdelen
]
WEERKUNDIGE HERFST (september oktober november) HERFSTEQUINOX - ASTRONOMISCHE HERFST - DINSDAG 23-09 04:29 MEZT
FRUIT HERFST (Haver.avena-Evene-Gerst) maand SEPTEMBER [VOLKSWEERKUNDE is best droog zonnig]
GEZOND LIEF VREUGDEVOL BLOEIEND VRUCHTBAAR 2014 vol schoonheid,verukkelijk voorjaar,zalige zomer,heerlijke herfst,wonderlijke winter
- 16-04-2012 Martin Heylen woont in Oostende en is, zoals elke Oostendenaar, verzot op al het lekkers uit de zee. Maar wat zijn nu de lekkerste schaaldieren? Bruno ging kreeften vangen op de Oosterschelde, Axel verdiepte zich in garnalen en ondertussen trok Michiel naar de Bretoense zee om een forse lading langoustines binnen te halen.Martin gaf de voorkeur aan de fijne smaak van de LANGOUSTINES.
- 09-04-2012 Siska Schoeters is zot van oesters. Zo zot zelfs, dat ze soms 10, 15 tot wel 20 stuks na elkaar kan eten. Maar ze vraagt zich wel af of er nòg lekkere schelpdieren zijn. Axel trok naar het Nederlandse Yerseke voor mosselen, Bruno koos voor Franse oesters en Michiel ging naar Jersey voor zeeoren. Siska zwichtte uiteindelijk toch voor de geliefde FRANSE OESTERS.
- 02-04-2012 Lotte Pinoy houdt van champignons in alle maten en kleuren. Maar welke champignon is de beste? Michiel ging 25 meter diep onder de grond op zoek in de oude mergelgroeves van Riemst. Bruno bracht truffel en eekhoorntjesbrood mee. Het was een moeilijke beslissing maar Lotte viel toch voor de risotto met EEKHOORNTJESBROOD.
- 26-03-2012 Gert Verhulst stuurde Bruno, Axel en Michiel op pad om het lekkerste stuk rund te vinden. Michiel zoekt het in zijn eigen streek en brengt een stuk West-Vlaams Rood mee. Bruno is dan weer enthousiast over het zenuwstukje van het Franse Limousinrund. Bij de eerste hap ging de voorkeur van Gert uit naar het West-Vlaams Rood, maar de veelzijdigheid van het LIMOUSINRUND bleek achteraf toch sterker
- 19-03-2012 Andrea Croonenberghs legt de lat hoog en verwacht het allerbeste stukje lam. Terwijl Axel kiest voor een klassiek lamskroontje, gaat Bruno voor een stevige lamsbout. Na wat twijfelen geeft Andrea toch de voorkeur aan het LAMSKROONTJE
- 12-03-2012 Terwijl Michiel zijn steenbolk op de vismarkt in Duinkerke haalt, wagen Michiel en Axel zich op zee voor hun stukje vis. Zij brengen Rouget en en kabeljauw mee. Het is de zachte smaak van de vergeten STEENBOLK die Geena Lisa weet te bekoren
- 05-03-2012 - Vanuit Spanje, onze eigen Ardennen en Frankrijk worden de beste stukjes vlees meegenomen naar sterrenchef Bart Thoelen. Maya Detiège valt voor de nieuwe en gevariëerde smaak van the DUKE OF BERKSHIRE
- 27-02-2012 - Michiel kiest voor twee alombekende groenten: witloof en raapjes. Met Japanse andoorn en warmoes brengt Bruno dan weer de iets specialere producten mee. Sofie Van Moll gaf uiteindelijk de voorkeur aan de RAAPJES.
- 20-02-2012 - In hun zoektocht naar het lekkerste ingrediënt gaan Bruno en Michiel elk mee op jacht. Want alleen wild is 100% bio. Sally-Jane Van Horenbeeck oordeelt: de fazant van Bruno of het EVERZWIJN van Michiel
- 14-02-2012 - Bruno, Axel en Michiel gingen op zoek naar de lekkerste kip voor een gerecht van Marleen Merckx. Bruno waagde zijn kans met een MECHELSE KOEKOEK die hij vond bij de enige echte Roi du Poulet in Molenbeek. Michiel zocht het wat verder en koos voor de Franse poulet de Bresse. Dat is de enige kip ter wereld met een eigen Appellation d'Origine Contrôlée (AOC).
Na twee succesvolle reeksen TOURNéE GéNéRALE ondernemen notoire BIERkenners JEAN BLAUTE en RAY COKES opnieuw een culinaire ontdekkingstocht. In de derde reeks van TOURNéE GéNéRALE gaan JEAN en RAY op zoek naar trends en tradities in onze rijke en steeds levendigere BIERcultuur. Deze keer treden ze in het spoor van de trappisten. Het vertrekpunt ligt in Nederland en op hun weg naar Noord-Frankrijk komen ze langs de meest markante plaatsen die er voor BIERminnaars in de Lage Landen te vinden zijn. JEAN en RAY trachten het geheim van de brouwende trappisten te ontsluieren en gaan op zoek naar de roots van het Belgische BIER. Tegelijk houden ze de ogen open voor nieuwe smaken en innoverende BIERconcepten, want de Belgische BIERcultuur is meer dan ooit volop in beweging. Onderweg ontmoeten ze gepassioneerde jonge brouwers, creatieve koks with attitude en vooral heel wat interessante vrouwen, die hen nog heel wat kunnen leren over BIER en GASTRONOMIE.
3-1 3-2
3-3
3-4
3-5
3-6
3-7
3-8
3-9
3-10
Wie dacht dat JEAN BLAUTE en RAY COKES
na twee seizoenen niets meer over BIER konden bijleren, heeft het helemaal mis. In TOURNéE GéNéRALE 3 vervolgen ze hun tocht door de trends en tradities van
BIERland België en piepen ze zelfs even over de Franse en Nederlandse grens. Ze laten zich met plezier nog eens onderdompelen in de wereld van aromas en
smaken, ontdekken hoe wetenschappelijk BIER kan zijn en proeven enkele beroemde en minder gekende toppers. Eén ding is duidelijk: er is leven in de
brouwerij. Niet alleen duiken er heel wat nieuwe trends op, zoals BIERcocktails en op hout gerijpte BIEREN, maar daarnaast zijn heel wat tradities
levendiger dan ooit - denk maar aan het succes van de TRAPPISTEN en het OUD BRUIN. BIER zoals je het nog niet gezien en beleefd hebt, dat is wat je mag
verwachten van TOURNéE GéNéRALE 3. Met interessante weetjes en leuke tips voor BIERtrips onder de arm nemen BIERliefhebbers JEAN en RAY de lezer mee op een
boeiende roadtrip
Met die kennis
op zak kunnen JEAN en RAY opnieuw op zoek naar de perfecte receptuur voor hun nieuwe eigen BIER PREMIUM TRIPEL De kroon op het werk in het derde seizoen is
de creatie van de PREMIUM TRIPEL Het BIER wordt gebrouwen en gebotteld bij Spanjestraat 133 - 141 8800 ROESELARE 051
27.27.00 rodenbach Het is een goudblond gastronomisch BIER dat eeuwenoude brouwtradities
met innovatieve hedendaagse brouwtechnieken combineert. PREMIUM TRIPEL is een zachte volle tripel, gebrouwen met het beste gerstemout, rijst, maisgries en
gekruid met de fijnste Belgische hopsoorten Hallertau Magnum en Kent Golding uit de streek van Poperinge. De specifiek geselecteerde gist geeft een wat
exotisch fruitaroma en zorgt voor een subtiele balans tussen de milde smaak van de grondstoffen en de drogende zacht hoppige afdronk van het BIER. De
hergisting op de fles versterkt alle fijne smaken en aroma's en zorgt voor een uitstekende bewaring ervan. Het alcoholgehalte van de TOURNéE GéNéRALE
PREMIUM TRIPEL bedraagt 8,5 procent. Het BIER kost 4,99 euro voor een fles van 75 centiliter en is vanaf de eerste week van februari te koop bij Delhaize en
vanaf midden februari bij de betere BIERhandelaar
In REEKS 1 en 2 van TOURNéE GéNéRALE moesten BROUWERS nog betalen om in beeld te komen. REEKS 3 van het BIERprogramma wordt gemaakt
zonder product placement. BIERliefhebbers JEAN BLAUTE en RAY COKES volgen deze keer het spoor van de TRAPPISTEN
Om het nieuwe seizoen in stijl in te zetten, trakteren JEAN en RAY op straat in BRUSSEL met een TOURNéE GéNéRALE
In de Nederlandse TRAPPISTEN Eindhovenseweg 3 5056 RP BERKEL-ENSCHOT la trappe produceren monniken een rijk palet aan JEAN en RAY proeven er een waarvan de opbrengst exclusief gaat naar een nieuwe abdij in Oeganda
De Pastoor de Katerstraat 24 2387 BAARLE-HERTOG dedochtervandekorenaar van Ronald Mengerink en zijn vrouw ontleent zijn naam aan een gedicht van Keizer Karel die zei: ik kan beter tegen het sap van de dochter van de korenaar dan tegen het bloed van de druiventros JEAN en RAY proeven er een BIER gerijpt op eiken whiskeyvaten
In het restaurant BITTER-ZOET Houthalense weg 105 3520 ZONHOVEN maken ze kennis met de eigenzinnige Hilaire Spreuwen. Die chef-kok biedt geen wijnkaart aan, maar combineert elk gerecht, van het aperitiefhapje tot het dessert, met BIER Café Welkom Marlou Dranken Prik en Tik Heikensstraat 11 3520 ZONHOVEN
JEAN en RAY proeven Toetëlèr en Achel extra blond
In het Openluchtmuseum van BOKRIJK Bokrijklaan 1 3600 GENK 011 26 53 00 bokrijk kan je nog een historische brouwinstallatie vinden. JEAN en RAY brouwen hier samen met DEMERDAL BIERgilde op een oertraditionele manier Ze proeven een blond witBIER TOETëLèR en zorgen direct voor een streepje muziek. Een Toetëlèr is immers een fluitje gemaakt uit een vlierstruik
Na een tussenstop in kaasmakerij CATHARINADAL Catharinadal 5 3930 HAMONT-ACHEL waar JEAN artisanale kazen met Achelse TRAPPIST proeft, houden onze BIERliefhebbers halt in Achel is de jongste en kleinste TRAPPISTEN 3930 HAMONT-ACHEL achelse kluis van België en ontmoeten de minzame Broeder Jules verantwoordelijk voor de brouwerij JEAN en RAY genieten van een en een stevige TRAPPIST die zich laat smaken met een stukje kaas
Onze heren eindigen de dag bij Boeres of Herberg IN DE STER Kerkstraat 6 3111 WEZEMAAL Aan de toog wacht hen burgemeester Dirk Claes op. Hij is de man die zijn schouders zette onder de herlancering van het JACK-OP BIER Fonteinstraat 65 1502 LEMBEEK 02 356.66.44 boon een legendarisch BIER dat vroeger heel populair was. Samen met hem bereiden ze mosselen JACK-OP
JEAN en RAY stoken een eau-de-bière en proeven witloofbier
JEAN en RAY zetten koers naar het verre LIMBURG. In de imposante Wilderenlaan 8 3803 WILDEREN SINT-TRUIDEN 011 58 06 80 wilderen zullen ze voor een keer niet brouwen maar STOKEN. Een EAU-DE-BIÈRE en daarvoor gebruiken ze het eerste TOURNéE GéNéRALE BIER
In de ambachtelijke Caubergstraat 2 3150 TILDONK HAACHT 477 51 59 91 hof ten dormaal leggen vader André en zoon Dries uit hoe ze op het idee kwamen om een te brouwen met zelfgeteelde GERST en HOP, een deel van de HOP wordt vervangen door witloofwortels, wat zorgt voor een originele smaaksensatie
Eindpunt van die dag is Chaussée Brunehault 37 7387 MONTIGNIES sur ROC HONNELLES065 75 59 99 abbaye des rocs in HENEGOUWEN waar BIEREN gebrouwen worden die razend populair zijn op BIERratingsite RATEBEER
JEAN en RAY maken bapas en bezoeken het Goudblommeke van Papier
In een van de laatste BROUWERIJEN ter wereld Côte Marie-Thérèse 86 5500 FALMIGNOUL 082 74 40 80 caracole die haar ketels nog op een HOUTVUUR verwarmt krijgen JEAN en RAY de te proeven, een BIER dat volgens dat procedé gebrouwen wordt
Daarna leidt hun pad naar de TRAPPISTEN 5580 ROCHEFORT 084 22 01 40 abbaye rochefort Ze worden er opgewacht door broeder Pierre, een begeesterde monnik die hen trots in de BROUWKATHEDRAAL van België rondleidt
In Brussel maken ze kennis met Karl Van Malderen de man achter de BAPAS of BEERTAPAS Samen met hem maken ze hapjes die perfect samengaan met verschillende BIERsoorten. Eindstation is het Cellebroersstraat 55 1000 BRUSSEL 02 511 16 59 hetgoudblommekeinpapier een legendarisch Brussels café dat enkele jaren geleden van het faillissement werd gered door Danny Verbiest JEAN en RAY genieten van BIER en chocolade en spelen er de blues op de cafégitaar
JEAN en RAY proeven BIERcocktails en krijgen geschiedenisles over trappisten
JEAN en RAY worden door Ben Wouters van de Belgian BARFLIES barflies, een collectief dat staat voor vernieuwende cocktailcreaties, ingewijd in de wereld van de BIERcocktails, een nieuwe wereld van verrassende smaken openbaart zich aan hen in de MUSEUM BRASSERIE Koningsplein Place Royal 3 1000 BRUSSEL 02 508 35 80 museum
Niemand kent de TRAPPISTENABDIJEN-BIEREN beter dan BIERexpert Jef Van den Steen. In de monumentale SOLVAY BIBLIOTHEEK Leopoldpark-Rue Belliard 137 1040 BRUSSEL 02 738 75 96 solvay-bibliotheek schetst hij aan de hand van een grote kaart en de bijbehorende het verhaal van de wereldvermaarde monniken en hun tradities
Dan gaat het richting RESTOBIèRES Vossenstraat 9 1000 BRUSSEL 02 511 55 83 restobieres een beroemd BIERrestaurant in de Marollen. Sofie Van Rafelghem en Anneke Rijkers, twee jonge vrouwen met een grenzeloze passie voor BIER, wachten hen daar op. In de pittoreske POECHENELLEKELDER Rue du Chêne 5 1000 BRUSSEL 02 511 92 62 poechenellekelder hartje Brussel nippen de heren van de Orval 1 6823 VILLERS-devant-ORVAL 061 31 10 60 orval een bijzonder populaire en om die reden ook vrij zeldzame TRAPPIST
JEAN en RAY proeven PimpernelBIER en SeefBIER
JEAN en RAY trekken naar Laageind 43 2940 STABROEK 03 568 6868 om een lacune in hun BIERkennis op te vullen. Ze kunnen hier met hun eigen ogen het belang van MOUT, een van de basisingrediënten van BIER ontdekken
Hun tocht leidt dan naar Broechemlei 95 2520 RANST 0472 43 49 91 waar ze kennismaken met Bart Belmans. Die ex-punker trekt met zijn kruidenboerderij topchefs uit het hele land aan en creëerde er zijn eigen kruidenBIER
Verborgen in de Antwerpse binnenstad ligt het
eeuwenlang de plaats waar de Antwerpse BROUWERIJEN van water voorzien werden. In de statige grote zaal van het BROUWERSHUIS krijgen JEAN en RAY het echte Antwerpse
te proeven, een BIER waar zelfs een Antwerpse wijk naar vernoemd is en dat nu een revival kent
Bij de hypermoderne Vlassenhout 5 9200 DENDERMONDE 052 20 18 57 dilewyns ontmoeten ze vader Vincent en zijn dochters Anne-Catherine (24) en Claire (21), die op hun jonge leeftijd al voluit kiezen voor het BROUWERSbestaan
JEAN en RAY proeven Augustijn Grand Cru en de Maeght van Gottem
In de Doornzelestraat 20 9080 HIJFTE LOCRISTI 09 35 67 102 deproefbrouwerij wordt BIER wetenschappelijk maar ook met veel passie benaderd. JEAN en RAY ontdekken er onder meer de
The MUSKETEERS Tramstraat 8 9910 URSEL +32 09 226 4276 troubadourbieren
Na een ritje door het Oost Vlaamse landschap ontmoeten ze Dr. Canarus en zijn KLEINSTE gezelligste brouwerij van België Polderweg 28 9800 DEINZE GOTTEM 051 63 6931 Hij ontkurkt en laat hen van zijn zeldzame proeven
JEAN en RAY zetten daarop koers naar het Meetjesland, waar ze zullen bereiden met een ABDIJBIER
augustijn Lindenlaan 25 9940 ERTVELDE EVERGEM 09 34 45 071 vansteenberge
Daarvoor moeten ze zelf de ingrediënten vinden: paling en garnalen
Het GODSHUIS Leemweg 11 9980 SINT LAUREINS 09 223 1510 godshuis Restaurant DE WARANDA Warande 10 9982 SINT-JAN-IN-EREMO 09 379 0051 dewaranderestaurant
JEAN en RAY proeven OerBIER, een Queue de Charrue en een Hommeltje
Meer en meer zijn vrouwelijke BROUWERS graag geziene gasten in de BIERwereld. Hildegard van Ostaden is er een van. Haar 013 53 58 147 urthel zijn aan een steile opgang bezig en in haar picobrouwerijtje experimenteert ze volop met nieuwe brouwsels
In de Roeselarestraat 12B 8600 ESEN 051 50 27 81 dedollebrouwers maken JEAN en RAY kennis met Kris en zijn kranige 94-jarige moeder Moes die nog wekelijks in drie talen rondleidingen geeft in de Brouwerij
Aan het einde van de dag houden JEAN en RAY halt in het Paul en Iris Vanholme-Crampe IJzerstraat 16 8691 STAVELE 057 30 01 12 hofvancommercestavele een volkscafé in de Westhoek waar de flamboyante waardin Iris de plak zwaait.
Bij 8640 OOSTVLETEREN +32 495 28 86 23 de struise brouwers
nemen JEAN en RAY weer plaats op de schoolbanken. Hun smaakpapillen worden er op de proef gesteld met een blinde smaak en BIER test
Hun pad leidt de twee over de grens, naar Frans-Vlaanderen en tot hun verbazing stellen ze vast dat de Vlaamse cultuur er nog steeds erg leeft. Bij Ferme Beck ontmoeten ze HOPBOER Denis Beck die zijn Vlaamse identiteit hoog in het vaandel draagt. Hij fokt Vlaamse boerenpaarden op zijn prachtige hoeve en ontvangt toeristen uit de vier windstreken die hij in het Frans en het Vlaams rondleidt. Denis brouwt er ook zijn eigen HOMMELPAP met HOP van eigen kweek
Weer over de grens eindigt hun tocht die dag bij Rudi Gekiere van Spanjestraat 133 - 141 8800 ROESELARE 051 27 27 00 rodenbach Met hem willen ze bespreken welk BIER ze zelf willen brouwen. Het moet een smaakvol BIER worden dat trends en tradities combineert
In de laatste aflevering van deze derde reeks laten JEAN BLAUTE en RAY COKES in het Brouwershuis op de Grote Markt van Brussel vier prominenten uit de BIERwereld oordelen over het nieuwe BIER dat ze gebrouwen hebben
JEAN
BLAUTE & RAY COKES duiken opnieuw onder in de Belgische BIERwereld om verhalen van brouwers, kwekers en telers te sprokkelen en de verborgen pareltjes in de
Belgische BIERkroon te ontdekken. De rode draad is deze keer: smaak. JEAN & RAY bezoeken verschillende chef-koks en laten zich de heerlijkste BIERmaaltijden
voorschotelen. Ze gaan op zoek naar bekende en onbekende smaken en combinaties. Wist je bijvoorbeeld dat BIER en whisky een uitstekend duo vormen? En dat
BIER en kaas soms beter samengaan dan wijn en kaas? En op het einde van de rit brouwen de twee bon vivants, met de kennis die ze vergaard hebben, opnieuw
hun eigen BIER
Geen BIERprogramma zonder een eigen BIER En dus stellen JEAN en RAY met gepaste trots hun tweede TOURNéE GéNéRALE-BIER voor. TOURNéE GéNéRALE
TRIPEL HOP is een hoppig en verfrissend gastronomisch BIER. De specifiek geselecteerde gist zorgt voor een uitgesproken fruitig banaanaroma, terwijl een
unieke selectie van drie hoppen het BIER zijn uiterst aantrekkelijke toets geeft. De Magnum-hop, een kettle hopping, zorgt voor een aan de basis bittere
smaak. De aromatische Amerikaanse Amarillo-hop, een late hopping, geeft het BIER een typische citrussmaak en tot slot werkt de Amerikaanse Cascade-hop in
dry hopping het BIER af met een aanvullend citrus- en pompelmoesaroma. De hergisting op fles verzekert een verdere verfijning en een uitstekende bewaring.
Gezondheid! TOURNéE GéNéRALE TRIPEL HOP (75cl) is verkrijgbaar in de Delhaize-supermarkten en in de drankhandel. Schenken op 5°C. Alc. 7,5% Vol.
Zakt onze Britse gastheer RAY COKES opnieuw af naar BIERland België. Spitsbroeder JEAN BLAUTE heeft hem uitgenodigd om het gastronomisch potentieel van Belgisch BIER te ontdekken. Meer nog, JEAN wil met RAY een nieuw BIER lanceren met een verfijnde smaak, met gastronomische allure en met een breed en vrouwvriendelijk smaakprofiel [ Poperinge BIOHOPTEELT Biohopboer Joris Cambie Elverdingseweg 16 8970 POPERINGE tel 057 33.36.54 ]
Ingrediënten (per persoon) 120 gram zeebaars met vel 40 gram gekuiste hopscheuten 30 centiliter 15 centiliter room 50 gram boter Bereiding
De zeebaars ontschubben en ontgraten. Bakken op velkant in olijfolie.
Hopscheuten goed wassen en kort wokken in olijfolie. Kruiden met peper en zout.
BIER opwarmen, eerst de room en vervolgens de boter toevoegen. Goed mixen en afkruiden.
Garnituur
Gedroogde schijfjes tomaat: de tomaat in schijfjes snijden, die je gedurende 2 uren droogt in de oven op 100 graden Celsius. Gefruite blaadjes van het aromatische kruid lavas: frituren op 170 graden Celsius. Toastjes bakken in olijfolie, kruiden met peper en zout
Vistrap (naast Noordzeeaquarium) Visserskaai 8400 OOSTENDE Café Botteltje Louisastraat 19 8400 OOSTENDE hotelmarion Belgium Pier Zeedijk 261 8370 BLANKENBERGE Hotel Restaurant Pegasus-Recour Guido Gezellestraat 7 8970 POPERINGE tel 057 33.57.25
JEAN neemt RAY mee naar Trappistenweg 23 8978 WATOU sint bernardus Die West-Vlaamse brouwerij kent een lange TRAPPISTengeschiedenis en serveert de een volwaardig alternatief voor de mythische TRAPPIST van Westvleteren. Het duo maakt ook kennis met dé smaakexpert van België als het over BIER gaat professor Freddy Delvaux (KU LEUVEN) JEAN & RAY krijgen een spoedcursus "blindproeven". Voortaan zullen onze twee BIERambassadeurs een écht mondje kunnen meepraten
Dat Belgisch BIER op gastronomisch vlak heel wat in zijn mars heeft, ontdekken onze hosts bij de jonge sterrenchef Kobe Desramaults in Dranouter. Onze BIERliefhebbers komen tot de conclusie dat ze misschien ook een gerecht moeten bedenken dat past bij hun eigen toekomstig BIER
Neem het jus van groene kruiden (60 gram kervel, 60 gram platte peterselie, 80 gram jonge spinazie, 100 gram ijs, 10 centiliter water, 5 centiliter chardonnay-azijn, 2 gram ascorbinezuur, 2 gram zout, 1 gram guargom). Mix dit alles door elkaar en zeef het. Neem kruiden uit Dranouter: jong lindeblad, klaverzuring, duizendblad, wikke, longkruid, wilde kervel, muurkruid, dovenetelbloem, postelein en bloem van wilde kervel. Voeg ze puur natuur toe op het bord. Voor de crème van Keiemtaler-kaas heb je nodig: 600 gram Keiemtaler, 20 centiliter Brugse Zot, 10 gram kappa carrageenan (bindmiddel), 2 gram zout. Warm dit alles op in een Thermomix tot 90 graden Celsius, stort het uit en mix het weer tot een gladde crème In de Wulf Wulvestraat 1 8950 Heuvelland (Dranouter) tel 057 44.55.67
JEAN & RAY worden verwacht bij Luc Van Honsebrouck en zoon Xavier in het Kasteel INGELMUNSTER Stationsstraat 3 8770 INGELMUNSTER tel 051 30.15.42 In de kelders van het kasteel degusteren ze verschillende kasteelBIERen van van honsebrouck Daarna ontmoeten onze twee heren Omer-Jean Vander Ghinste - de vijfde generatie brouwer in het familiebedrijf - genoemd naar zijn vader en voorvaderen Omer. Ook hun jongste brouwsel én pareltje draagt de logische naam 'Omer'.
JEAN & RAY proeven met kaasaffineur Michel Van Tricht enkele kazen en drinken er gepaste BIERen bij: CHEESE & BEER pairing is geboren
[ Brouwerij BOCKOR Kwabrugstraat 5 8510 BELLEGEM tel 056 23.51.71 bockor ] Café De Sportwereld Bellegemplaats 12 8510 BELLEGEM LINKS Belgomilk
In Oost-Vlaanderen hebben JEAN & RAY een afspraak met Antoine Bosteels Kerkstraat 96 9255 BUGGENHOUT tel 052 33.23.23 bestbelgianspecialbeers Antoine doet de geschiedenis van het bijzonder Kwakglas uit de doeken en schotelt hen de vermaarde Tripel Karmeliet voor Daarnaast ontmoeten ze de heren van de Confrérie van de Roze Olifant, een soort ridderorde ter bescherming van het streekBIER Brusselse Steenweg 282 9090 MELLEe tel 09 252.15.01 delirium JEAN & RAY degusteren dit zware BIER onder toeziend oog van de brouwmeester en houden er ei zo na een delirium aan over JEAN heeft ook een afspraak geregeld met Annick De Splenter, de enige stadsbrouwer in Gent Grote Huidevettershoek 10 9000 GENT tel 09 269.02.69 gruut
In Gent bezoeken JEAN & RAY Bob Minnekeer, Belgiës grootste whiskykenner. Hij is de enige man die het riskeert om BIER en whisky te combineren
WHISKY & BIER pairing The Glengarry Sint-Baafsplein 32 9000 GENT tel 09 233.58.98 glengarry
In de hoofdstad BRUSSEL hebben JEAN & RAY een afspraak met Julien Vrebos , een rasechte Brusselaar én BIERliefhebber. In zijn stamcafé degusteren ze enkele populaire KRIEKBIERen , zowel de zoete als de zure varianten. JEAN wil het geheim van de Schaarbeekse kriek achterhalen: hij gaat op zoek naar de roots van deze uitzonderlijke wilde krieksoort. Hij brengt een bezoekje aan het Schaarbeeks BIERmuseum Avenue Louis Bertrand 33-35 1030 SCHAARBEEK tel 02 241.56.27 BIERmuseum en ontmoet er de charismatische brouwer Frank Boon Brouwerij BOON Fonteinstraat 65 1502 LEMBEEK tel 02 356.66.44 boon Ondertussen wil RAY nog meer fruitige kriekBIERen ontdekken en hij zet zijn lippen aan het instapBIER uit het Mort Subite-gamma Brouwerij MORT SUBITE Lierput 1 1730 KOBBEGEM (Asse) tel 015 30.90.11 mort-subite : de Xtreme-BIERen
Café La Brocante 170 rue Blaes 1000 BRUXELLES tel 02 512.13.43
In de familie Chemin du Croly 54 1430 QUENAST tel 067 67.07.66 brasserie lefebvre in het Waals-Brabantse Quenast ontdekken JEAN & RAY de Hopus, een bitter BIER op basis van vijf verschillende hopsoorten. Na deze degustatie reist het duo naar Brussel voor een bezoek aan de gloednieuwe ZENNE Brouwerij BRASSERIE de la SENNE Steenweg op Gent 565 1080 BRUSSEL brasserie delasenne In BIERcafé Moeder Lambic Fontainas Fontainasplein 8 1000 BRUSSEL tel 02 544.16.99 degusteren ze de BIERen van deze Brusselse brouwerij. In de hoofdstad organiseren JEAN & RAY op de Grote Markt een smaaktest. Ze willen graag van enkele buitenlandse BIERliefhebbers te weten komen wat ze van onze bittere BIERen vinden. Tenslotte belanden de twee heren in de BIERwinkel van Pierre Zuber, een Zwitser met een hart voor Belgisch BIER, in de Beenhouwersstraat. Hier maken ze kennis met de IPA Indian PALE ALE BIERstijl, de nieuwste BIERtrend in België
JEAN & RAY bezoeken Provinciesteenweg 28 3190 BOORTMEERBEEK tel 016 60.15.01 haacht een onafhankelijke familiebrouwerij in Vlaams-Brabant. JEAN zet RAY er af voor een spoedcursus pilstappen. Hijzelf ontdekt er met de brouw- meester het Keizer Karel-BIER én de Château Haut-Saint-Georges, een wijn van het eigen wijnkasteel van de brouwerij In Mechelen ontmoet het duo Charles Leclef, de huidige eigenaar van familie Guido Gezellelaan 49 2800 MECHELEN tel 015 28.71.47 het anker Ze ontdekken er de Gouden Carolus Classic, de Maneblusser én de Gouden Carolus Tripel Single Malt, een whisky gedistilleerd uit BIER van de brouwerij Als afsluiter volgt er in Antwerpen nog een blinde degustatie en een smaaktest bij Mechelsesteenweg 291 2018 ANTWERPEN tel 03 218.40.48 de koninck kunnen onze heren het juiste De KoninckBIER bij het drie gerechten van sterrenchef Wouter Keersmaekers plaatsen Brasserie Brouwershof Provinciesteenweg 10 3150 HAACHT tel 016 60.71.26
De Route van de Smaak brengt JEAN & RAY naar Limburg, waar ze halt houden op de abdij- site van Herkenrode: meer dan 200 jaar na het stilleggen van de brouwerij, heeft de Herkenrodeabdij 4 3511 HASSELT tel 011 33.43.70 herkenrode Tripel en de Herkenrode Donker terug een BIER dat haar naam draagt Hun trip gaat verder naar Eikendreef 21 3530 HOUTHALEN-HELCHTEREN tel 011 60.69.99 ter dolen waar ze de abdijBIERtjes van hypermoderne micro- brouwerij De Dool proeven. Vervolgens zakken ze af naar Brasserie du Bocq in de Condroz-streek om wat meer op te steken over het belang van water als basisingrediënt voor BIER. JEAN & RAY proeven hier ook hun eerste BIERcocktail met het bekroonde witBIER Blanche de Namur Brasserie Du Bocq Rue de la brasserie 4 5530 PURNODE tel 082 61.07.80
Vooraleer ze zich opnieuw wagen aan het brouwen van hun eigen BIER, trekken JEAN & RAY naar Chaussée de Mons 28 7904 Pipaix tel 069 67.22.22 dubuisson de oudste brouwerij van Wallonië, die bekend staat om haar 'duivelse' BushBIERen Na wekenlange research is het duo nu klaar voor de vervulling van hun mission statement: een BIER brouwen met groot gastronomisch potentieel en met een vrouwelijke toets. Hun busje zet zijn weg verder naar het Vlaams-Brabantse Steenhuffel, de bakermat voor hun nieuwste BIER. Oude bekende Jan Toye van ontvangt hen op kasteel Diepensteyn, waar de brouwerij een kweekprogramma heeft voor Brabantse trekpaarden Alex De Smet van Steenhuffeldorp 3 1840 Steenhuffel tel 052 31.74.11 palm breweries neemt JEAN & RAY onder zijn hoede voor de ontwikkeling van de TOURNéE GéNéRALE TRIPEL HOP Het proeven van het eerste brouwsel vindt plaats in de Spanjestraat 133 - 141 8800 ROESELARE tel 051 27.27.00 rodenbach waar het nieuwe BIER ligt te gisten
De TOURNéE GéNéRALE TRIPEL HOP is een feit en JEAN & RAY zetten hun lippen aan het glas met hun nieuwste BIERcreatie
Voormalige Ladychef of the Year Sofie Dumont mag als eerste haar oordeel vellen over het nieuwe brouwsel en ontwikkelt samen met JEAN & RAY het ideale gastronomische gerecht voor bij hun BIER TRIPEL HOP Les Eleveurs Suikerkaai 1A 1500 HALLE tel 02 361.13.40 De Loketten Vlaams Parlement Leuvenseweg 86 1000 BRUSSEL tel 02 552.11.11 Het Brouwershuis (BIERmuseum) Grote Markt 10 1000 BRUSSEL tel 02 511.49.87 beerparadise LINKS Belgian Brewers Palm Breweries