Mooie recepten van de kinderen van de klas van Greet & Martine in de Sterrespits te Gent
Tijdens de week van de smaak hebben een aantal kinderen van de klas van Greet en Martine van de freinetschool de Sterrespits in Gent recepten gemaakt en meegenomen naar de klas. Ook onze Seppe maakte een recept (spaghetti). Hieronder vind je alle recepten. Zeker weten dat we zelf ook aan de slag gaan met enkele van deze recepten. Veel lees- kook- en proefgenot!!!
De beste vriend van onze jongste zoon heeft een Nederlandse vader. Als Kemp daar gaat spelen, krijgt hij soms echte Nederlandse poffertjes voorgeschoteld (soort van mini pannenkoekjes). Hij vindt ze zo lekker dat hij me al talloze keren heeft gevraagd om ze thuis ook eens te maken. En dat is er nu eindelijk eens van gekomen. Omdat ik niet over een speciale poffertjespan beschik, heb ik me beholpen met een gewone koekenpan en een poffertjesknijpfles die je voor een habbekrats kan kopen bij de Hema. Een heel handig dingetje waarmee je gewenste hoeveelheid beslag in de pan kan knijpen. Het werkte voortreffelijk! Als je dat niet hebt, kan je ook met een soeplepel beslag in de pan doen. Ik heb het volgende recept gebruikt, goedgekeurd door poffertjes connaisseur Kemp en de rest van het gezin. Het komt uit de Kerst Libelle 2007.
Voor ongeveer 50 poffertjes (van 3 à 4 cm doorsnede): 300g zelfrijzende bloem, snuf zout, 1 ei, 125 ml room (ik heb light gebruikt), 3 dl melk, 3 koffielepels suiker (of wat meer als je ze zoeter wilt), 2 koffielepels bakolie (ik heb arachide gebruikt) + olie om in te bakken, bloemsuiker om te bestrooien.
Werkwijze: Doe de bloem en zout in een kom. Klop het ei los met de room. Schenk er 1 dl melk bij en voeg de suiker toe. Schenk in een straaltje bij de bloem en klop stevig op. Voeg in scheutjes de rest van de melk erbij en de olie toe en klop stevig tot het beslag glad en dik vloeibaar is. Er zitten in het begin wat klontertjes is maar dat is niet zo erg, die verdwijnen wel, blijf kloppen! Vet de koekenpan in, doe het beslag in de knijpfles en knijp hoopjes beslag in de pan. Bak zoals een pannenkoek: omdraaien als de bovenkant er wat droog begint uit te zien. Vet je pan in telkens je een lading poffertjes bakt zodat ze niet plakken. Lekker bestrooid met bloemsuiker!
Gisteren naar het huwelijksfeest geweest van Dirk & Linda. In Diepenbeek in zaal 't Driesent. We vonden voor- en hoofdgerecht uitstekend. Wat origineel was aan het hoofdgerecht was de aardappelpuree in filodeeg. Ik vond zelf nog geen recept ervoor, maar op basis van mijn observaties:
- maak een goede kruidige aardappelpuree (een eitje toevoegen en/of wat groentebouillon, peper, zout en nootmuskaat, verse boter en wat warme melk of room) - doe telkens één soeplepel puree in een blaadje filodeeg (leg het er in het midden op en vouw alle randen op naar boven en knijp het toe, zoals een snoepje) - even in de oven bakken (niet zo lang lijkt me).
Mooi feestelijk idee en origineel, afkomstig van Bart Claes (zie www.bartclaes.be) die verantwoordelijk was voor dit culinaire evenement.
op restaurant met kinderen - kindvriendelijk restaurant bij Gent: Restaurant Figaro in Merelbeke
Op restaurant gaan met kleine kinderen is niet altijd evident. Op het internet is ook niet zoveel goeie informatie te vinden over restaurants waar kinderen welkom zijn. Vandaar af en toe aandacht voor plaatsen waar het leuk komen is met kinderen.
In een vorig bericht hadden we het al over Café Parti (www.cafeparti.be), vlak aan het station in Gent. Leuk daar is een stoomtreintje dat boven de toog rijdt. Als je het vriendelijk vraagt, zijn ze altijd bereid het treintje een toertje te laten rijden. Onlangs was het stuk, wellicht is het nu al weer hersteld.
Gisteren zijn we naar restaurant Figaro gegaan met de kinderen (zes en acht). We voelen ons er altijd heel erg welkom. Een deel van de tafels staat tegen de muur en één kant van de tafel bestaat dan uit een soort zitbank/zetel waar de kinderen heel erg graag op zitten. In het restaurant hebben ze kleurpotloden en kleurbladen. Er zijn ook enkele spelletjes. Vaak nemen we zelf ook een spelletjesboek mee. Onze kinderen zijn dat gewoon en het maakt dat ze zelden lastig zijn op restaurant. Er is geen kinderkaart, maar de kok is graag bereid om iets voor de kindjes te maken. Gisteren deelden de kinderen een klein biefstukje dat door de kok ook alvast in kleine stukjes was gesneden, met appelmoes en frietjes. Voor ons is het relaxen op zo'n moment en genieten. Restaurant Figaro, Hundelgemsesteenweg 87, 9820 Merelbeke (09/2314404).
Vorige week in familieverband de magen voelen knorren na een leuke (voor-)avondwandeling vlakbij het kasteel van Wijnendale. Prachtige verhalen over een ver verleden afgerond met als verrassing klaar staande soep.
Dan de beentjes onder tafel en heerlijk gegeten. Twee gourmet-toestellen op tafel voor een groep van twaalf. We gebruikten de pannetjes onderaan (één snoodaard bakte zijn spek bovenop de plaat, wat natuurlijk ook wel kan).
Wat stond op tafel:
- raclette - gerookt spek in hele fijne sneetjes - champignons - aardappelen gekookt in de schel - kleine augurkjes - zilveruitjes en wellicht nog meer
Lekker kletsen en ondertussen het ene na het ander pannetje klaar maken. Heerlijk. Het deed ons denken aan het keldertje waar we allemaal als kind of reeds met onze kinderen zijn geweest. Het raclettekeldertje in Gasenried vlakbij Grächen. Reeds dertig jaar geleden was er een vrouwtje dat aan de haard stond (in dit geval letterlijk te nemen) aan een ingenieus toestel (de raclette staat op ijzeren platen aan de zijkant van het vuur die constant worden gekoeld door bronwater dat door een leiding wordt gestuurd). Het vrouwtje leeft nog altijd. De raclette is er nog altijd heerlijk.
Een slaatje met geitenkaas, spekjes en iets zoets, zoals honing of appeltjes, is een favoriet bij ons. Onlangs probeerde ik een variant: een hartige taart met geitenkaas, spekjes en appel. Heel lekker en net iets anders. Snel en makkelijk te maken, dus ideaal voor na het werk. Er zit ook rozemarijn bij. Dat plantje is heel gemakkelijk te kweken in de tuin en het blijft ook in de winter groen, dus je kan het het hele jaar gebruiken. Het ruikt zaaaalig! Voor de geur alleen al verdient het een plaatsje in mijn tuin. En het past bij zoveel dingen: aardappelen, kip, varkensvlees...en geitenkaas.
Nodig de hartige taart met geitenkaas, spekjes en appeltjes - 1 pak voorgerold kruimeldeeg - 1 pakje spekblokjes (100g of een beetje meer of minder, zoals je wil) - 250 g geitenkaas (halfharde die je kan verbrokkelen) - 1 grote appel - 1 koffielepel verse rozemarijn, fijngehakt - 3 eieren - 25 cl room (ik gebruik light room en dat werkt prima) - 1eetlepel boter - 1 koffielepel suiker - zout en peper
Begin met de appel: snij die in partjes. Smelt in een pannetje de boter en de suiker. Bak de appeltjes een minuutje of 10 op een zacht vuurtje tot ze een beetje bruin worden aan de randen. Zet opzij. Leg het deeg in een ronde bakvorm van 28 cm (ingevet indien je het bakpapier van de rol niet gebruikt). Prik gaatjes in de bodem. Verbrokkel de geitenkaas over de bodem. Verdeel de spekjes ertussen. Breek de eieren in een kom en klop ze een beetje los. Voeg de room toe en klop nog wat. Dan gaan de rozemarijn, zout en peper erbij. Meng goed. Giet dit mengsel over de geitenkaas en spek. Leg de appelpartjes mooi verspreid over de taart. Bak gedurende 45 minuten in een oven op 180°C. Lekker met een groene salade en een wit wijntje erbij.
Hoe je stokbrood terug knapperig maakt: 'l avonture commence a l'aurore, Ã l' aurore de chaque matin
Een open deur voor heel veel mensen, maar voor ons was het jaren geleden een ontdekking. Stel, 's morgens heb je bedwelmd door broodgeuren in de bakkerij op zondag te veel stokbrood gekocht. 's Avonds of de volgende morgen wil je het stokbrood verder opeten. Niets is beter dan de oven op te warmen op 200° of 225° (eigenlijk hoe warmer hoe liever). Als de oven opgewarmd is, hou je je hand onder de kraan met koud water en maak je het stokbrood vochtig (het brood mag niet week worden, maar het mag echt wel vochtig zijn, hoe warmer de oven, hoe vochtiger het stokbrood).
Dan het stokbrood in de oven, voor zo'n drie à vijf minuten. Doel is dat de korst lekker knapperig is en het broodkruim nog mooi zacht. Dat op tafel, in lekker stukjes gesneden met alles wat de ijskast te bieden heeft aan beleg. Samen met het gezin, kijkend naar Kulderzipken, heerlijke afsluiting van mooie herfstvakantie. Of hoe het simpelste van het simpelste ook een plek verdient op deze weblog.
Dit is de kookweblog van Luk en Doreen Dewulf-Rogier, Seppe en Kemp. Je vindt ons vaak in de keuken of al lezend in een kookboek of -tijdschrift. Een evenwicht vinden tussen lekker koken voor onszelf en voor twee jongens van zeven en negen is voor ons een boeiende uitdaging. Misschien vind je hier wel iets wat je leuk of lekker vindt. Aarzel niet om ons iets te vragen via luk.dewulf@pandora.be