Seppe heet je welkom op deze weblog, Kemp heet je welkom op deze weblog, Doreen heet je welkom op deze we
Inhoud blog
  • Coctail à la seppe
  • Misschien ben jij de duizendste bezoeker deze maand!
  • Panacotta met frambozencoulis en gecarameliseerde appeltjes
  • 10.000 bezoekers, dat moet je verdienen
  • Gezonder frieten bakken met slechts één lepel olie
  • Heb jij een lievelings gerecht of kun je niet kiezen?
  • De grote groentenuitdaging: groenten koken voor kinderen
  • Snelle ijstaart met butterscotch-saus
  • Wat seppe het allerliefste eet
  • Geweldige schotel met ham of hesp , aardappelen en eieren. Bakken of wokken. Super voor kinderen
  • Top 7 kookboeken: onze favoriete kookboeken. Een tip voor een kerstgeschenk?
  • Kerstavond: fazant op het kerstmenu, goed alternatief voor kalkoen
  • Gegratineerde ovenschotel met prei, wortelen, aardappelen, gehakt en eventueel wat spek
  • Soep van zoete aardappel en chorizo: heerlijke, pittige en stevige soep
  • gepaneerde vis met broccoli puree witloofsalade en tartaarsaus
  • 4000 bezoekers op onze weblog
  • cordon-bleu, spruitjes en puree
  • scones
  • Risotto (risotto met groentjes en risotto met venkel)
  • Halloweensoep: tomatensoep met spinnen (gehaktballetjes met spaghetti)
  • zwarte halloween spaghetti
  • gebakken visfilet op aardappelen en bospaddestoelen
  • Gebakken & gegratineerde oesters
  • De lekkerste fazant die er is: fazant met gehakt in een romige saus met spek, champignons & druiven
  • eenvoudige worstenbroodjes voor kinderen
  • zeer eenvoudig recept voor Vlaamse stoverij, stoofvlees of stoofkarbonaden: vooraf aanbakken van het vlees niet meer nodig
  • de beste pistolets van België (vervolg) van overgrootvader over grootvader over vader over zoon......
  • huis beaudega: gastvrijheid ten top & schitterende spaanse (en andere) wijnen
  • Mooie recepten van de kinderen van de klas van Greet & Martine in de Sterrespits te Gent
  • Proefdagen De Sterrespits. Nikita: zachte zwarte chocoladetaart
    Zoeken in blog

    Rondvraag / Poll
    Hoe vind je deze kookweblog?
    Heel goed
    Goed
    Gewoon
    Slecht
    Heel slecht
    Bekijk resultaat

    waar je ons terugvindt en onderaan onze andere website
  • recepten.start.be
  • recepten.go2.be
  • recepten.2link.be
  • Onze eerste website met heel wat (familie-)recepten
  • onze Kookweblog
    kook- en eetavonturen van Doreen & Luk
    17-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De grote groentenuitdaging: groenten koken voor kinderen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We gaan de groentenuitdaging aan!
    Kemp (7jaar) en Seppe (ik dus, 9 jaar) gaan een groentenuitdaging aan
    met een boek "The great big veg challenge" van Charlotte Hume (uitgegeven bij Vermilion).
    Het is een boek in het Engels met de groenten van A tot Z bedoeld om kinderen groenten te leren eten.
    Want wij lusten echt niet graag groenten bah !!!
    Via deze blog houden we jullie op de hoogte van hoe wij de groenten (hopelijk) leren eten van A tot Z.
    groeten Seppe

    17-01-2009 om 12:25 geschreven door Luk & Doreen  


    27-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Snelle ijstaart met butterscotch-saus
    Dit is mijn lokale versie van Nigella Lawson's roomijstaart uit haar Nigella Express kookboek. Het is een eenvoudig en snel te maken ijstaart die ideaal is als dessert. Het is een beetje vals spelen want ze is niet helemaal zelfgemaakt: het idee is dat je ijs zacht laat worden, er allerlei lekkere dingen door mengt en invriest.
    De hoeveelheid van het onderstaande recept (gebaseerd op 1,5 liter roomijs) is voldoende voor een ronde bakvorm van 20-25 cm doorsnede (genoeg voor 10 personen). Ik maak het soms met 1 liter roomijs en dan past het precies in mijn ronde, kransvormige bakvorm. Je voegt dan van alles een beetje minder toe aan het roomijs. Je kan ook perfect individuele potjes maken.
    Deze ijstaart is heel erg lekker met de butterscotch-saus waarvan het recept ook uit Nigella Express komt.

    Nodig:
    - 1,5 liter vanilleroomijs
    - 100g geroosterde, gesuikerde pinda's (te vinden in de Match)
    - 200g chocoladechips (liefst kleine) of 200g chocolade in stukjes gehakt
    - 1 Lion-reep
    - 150g Café noir koekjes
    - chocoladekrulletjes voor het serveren

    Bereiding:
    Laat het roomijs zacht genoeg worden zodat je de andere ingrediënten erdoor kan mengen maar laat het niet volledig smelten.
    Doe de Café noir koekjes in een plastic zak en verbrijzel ze met een deegrol tot brokjes. Snij de Lion in stukjes.
    Voeg de pinda's, chocoladechips, Café noir koekjes en Lion toe aan het ijs en meng goed.
    Doe het ijs in de bakvorm en vries in. Nigella raadt aan om de bakvorm te bekleden met plasticfolie om het ontvormen te vergemakkelijken maar ik doe dat niet. Ik houd de bakvorm even in warm water en dan lukt het ontvormen ook goed.
    Bestrooi voor het serveren de taart met de chocoladekrulletjes.

    Je kan eindeloos variëren met dit recept: kies gewoon de koekjes en repen die je lekker vindt!

    Butterscotch-saus
    Ik tel de calorieën van dit heerlijke sausje liever niet...

    Nodig:
    - 25g lichtbruine suiker (die met het kindje op de verpakking)
    - 1 eetlepel kristalsuiker
    - 75g golden syrup (een Amerikaanse siroop die in de Match te verkrijgen is)
    - 15g boter
    - 60 ml slagroom
    - scheutje vanille-extract (eventueel)

    Bereiding:
    Doe de suikers, golden syrup en boter in een pannetje en laat alles smelten. Laat 5 minuten koken op een niet te hevig vuur. Voeg de slagroom en vanille-extract toe en meng goed tot je een egaal mengsel hebt. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen. Je zal merken dat de saus bij het afkoelen dikker wordt. Beter niet in de koelkast zetten want dan wordt ze te dik.

    27-12-2008 om 21:44 geschreven door Luk & Doreen  


    26-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat seppe het allerliefste eet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het allerliefste eet ik frieten voor tv dan kijk ik naar het huis anubis of amika maar ik eet ook graag spaghetti
     en gebakken aardappelen
    mmm !!! overheerlijk zo als je weet ben ik negen jaar dus zijn dit recepten goed voor kinderen
    maar weet jij zo wat je het allerlekkerste vind 
    stuur het gewoon op ! ! !

    26-12-2008 om 10:52 geschreven door Luk & Doreen  


    23-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geweldige schotel met ham of hesp , aardappelen en eieren. Bakken of wokken. Super voor kinderen
    Jamie is onze favoriet. Wat die man kan bedenken aan eenvoudige maar lekkere keuken is ongelofelijk.
    Zoals dit weer!
    We inspireren ons op een recept dat is verschenen in Delicious, december 2007 maar in onze eigen nog veel simpeler versie:

    Ingrediënten (voor twee volwassenen en twee kinderen):

    300 gr. ham in blokjes of reepjes (of een snee ham van ongeveer 1 cm dik in reepjes van ongeveer 1 cm dik). Wij kopen ham die reeds in reepjes is verpakt.
    600 gr. aardappelen, eerst gekookt en dan gesneden in blokjes (of stukjes) van ongeveer 1 à 2 cm
    1 à 2 eieren per persoon

    Bereiding:

    Kook de aardappelen tot ze net gaar zijn (ca 18 minuten), giet ze af en en snij ze dan in kleine stukjes. Wij kochten in Delhaize voorgekookte krielaardappelen en sneden ze in kleine stukjes. Dat is snel, maar vers is natuurlijk beter

    Bak de aardappelen tot ze lekker goudbruin en krokant zijn. Wat wij doen is eerst een wokpan op hoog vuur heel erg doen opwarmen en pas als ze heet is olijfolie en/of boter toevoegen. Dan de aardappelstukjes door de olie roeren en gedurende 10 à 15 minuten omroeren tot ze mooi bruin zijn.

    Vervolgens de ham toevoegen en onder de aardappelen roeren tot alles goed warm is.

    Ondertussen maak je de eieren klaar:
    - de kinderen vinden een halfhard gekookt eitje vaak het leukst. Kook het ei ongeveer 5 minuten of net iets langer.
    - de volwassenen vinden een spiegelei meestal het lekkerste. Neem gerust twee spiegeleieren per persoon

    En dan schik je de borden:
    Leg het aardappel-ham mengsel op een bord. Voeg dan het ei toe: als het een halzacht gekookt ei is, snij het in twee op het mengsel, dan loopt het eigeel er nog een beetje uit. Als het een spiegelei is, dan leg je het er bovenop. Super eenvoudig en een feestmaal voor kinderen (en stiekem ook voor heel veel volwassenen). Tijdens een feest ook vaak het gerecht dat een volwassene diep in zichzelf nog net iets liever heeft dan het ingewikkelde hoofdgerecht. Spreekt voor zich dat je dat niet zegt!!! "Maar mijn kindje toch: krijg je het niet op; papa zal even helpen......"

    Just enjoy simple things in life!!!




    23-12-2008 om 00:00 geschreven door Luk & Doreen  


    06-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Top 7 kookboeken: onze favoriete kookboeken. Een tip voor een kerstgeschenk?

    Eindelijk heb ik mijn shortlist gemaakt met de allerbeste kookboeken die wij in huis hebben. De keuze bleek niet zo moeilijk.
    Ik stel jullie graag mijn favorieten voor. Misschien is het een idee voor een kerstcadeau onder de kerstboom

    1. Jamie's Dinners van Jamie Oliver (oorspronkelijk: Jamie's dinners). Uitgeverij Areopagus. Culinaire Boekerij 2004

    Het beste en meest smakelijke kookboek dat ik ken. De stijl van Jamie is nonchalant, de gerechten zijn leuk en verrassend lekker. Een absolute aanrader voor iemand die graag lekker kookt, je hoeft niet veel ervaring te hebben om hiermee aan de slag te kunnen gaan:

    Enkele favorieten:

    - De ultieme hamburger met patat (p.6). Zelfgemaakte hamburgers. Wie het bij ons komt eten, wil het recept. Onze all times favoriet.
    - Malse, krokante kippenboutern met zoete tomaten (p. 222). Ook een echte topper. Alles in de ovenschaal, inclusief bonen, aardappelen en veel basilicum. Hemelse smaken na anderhalf uur in de oven.
    - Gebraden kip met citroen en gebakken rozemarijnaardappelen (p. 18). Sappig en lekker, de aardappelen worden gaar onder de kip.
    - Waanzinnige cannelloni met spinazie en ricotta (p.198). Lekkere pastaschotel

    2. Zonnige gerechten uit landen rondom de Middellandse zee van Jacqueline Clark en Joanna Farrow. Uitgeverij Michon. Helmond. ISBN 90 6761 281 2

    Leuk om in te kijken, lekker om uit te koken, vooral in de zomer. Veel ideeën, ook voor kleine gerechten of tapas.

    Enkele favorieten: 
    Gefrituurde nieuwe aardappeltjes met saffraanaïoli, dadels gevuld met chorizo, koekjes met aardappel, feta en ui, gefrituurde courgette-koekjes met pistou, spaanse aardappelen, italiaanse garnaalspiezen..... Het stopt echt niet met gerechten die doen denken aan de Zuid-franse of Spaanse keuken. Allemaal gerechtjes die goed vullen en waar je vooral naar uitkijkt vanuit een combinatie van goesting en honger.

    3. Curry's van Mridula Baljekar (oorspronkelijk Curry, Fire and Spice). Veltman Uitgevers. Utrecht. 2002. ISBN 90 5920 059 4

    Echt ook een favoriet. Voor iedereen die graag curry's maakt is dit dé referentie en het beste wat je kan kopen. Stuk voor stuk geweldige gerechten, met veel kruiden. De meest smaakvolle keuken uit de hele wereld!! Gespot bij mijn collega Lieve thuis en nadien in mijn bezit.

    Mijn favoriet:

    - aromatische lamscurry (p. 84). Een lamscurry op basis van lamskoteletjes. Ik maak ondertussen mijn eigen variatie, maar het is heel erg lekker. Vooral de toevoeging van de yoghurt maakt in deze gerechten de smaak zo verfijnd (zonder dat je de typische smaak van yoghurt nog smaakt).
    - het recept voor naan-brood (p. 149). Platte broodjes die slechts kort onder grill moeten. Heel gepast bij de meeste curry gerechten.

    4. Voor altijd zomer van Nigella Lawson. Uitgeverij Contact. Amsterdam/Antwerpen. 2004. ISBN 90 254 1670 5

    Ook weer een heel erg goed kookboek. Nigella én haar gerechten zijn een lust voor het oog. Ook haar programma's op BBC worden door ons erg gesmaak. Zeker hoe ze 's nachts het niet kan laten om toch nog een restje te gaan eten uit de koelkast.

    Mijn favoriet:

    - Krokante lamskarbonaadjes (p. 112) : gepaneerde lamskoteletjes. Ze smaken als koekjes. Koud ook lekker of als tapas

    5. Bruschetta. Crostini and Crostini. Ann & Franco Taruschio. Pavilion Books Limited. London. 1995. ISBN 1 85793 474 1

    Als je van bruschetta houdt, is dit gewoon een boekje om te hebben. Je eet alleen al met je ogen. Ongelofelijke verscheidenheid van allemaal lekkere brusschetta en crostini.

    Enkele voorbeelden:
    Bruschetta con pomodori e rucola, crostini al funghi, crostini alla pescatora.

    6. Pastaspecialiteiten. Rebo culinair. Rebo productions. Lisse. 1993. ISBN 90 366 0880 5

    Gewone goedkope kookboeken kunnen ook super zijn. Ik heb dit boek gekocht op het einde van mijn studententijd voor weinig geld. Maar het blijft voor pasta een super goed basis kookboek. Voor basisrecepten is het goed en en we hebben er een klassieker uitgehaald.

    Mijn favoriet:

    Lasagne al forno (p. 90). De beste lasagne ter wereld (zie users.pandora.be/onzekooksite voor recept) omdat het niet gebaseerd is op een zware béchamelsaus met kaas, maar wel op melk, room en parmezaanse kaas. Het vlees smaakt er heerlijk door. Zeker eens proberen!

    7. Ons kookboek. Een uitgave van KVLV

    Dit boek hoeft voor geen enkele Vlaming meer uitleg. Wellicht het meest verkochte kookboek ooit in Vlaanderen. Ideaal cadeau voor schoondochters of studenten op kot. Een basiskookboek waarmee je elk Vlaams gerecht kan leren maken. Goed, degelijk,en vol met goeie basisinformatie.


    06-12-2008 om 14:42 geschreven door Luk & Doreen  


    30-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstavond: fazant op het kerstmenu, goed alternatief voor kalkoen
    Als je op zoek bent naar een topper voor kerstavond.
    De fazant verder op deze blog staat in onze familie al 20 jaar op het kerstmenu bij mijn ouders thuis.

    Ons kerstmenu:
    - een glaasje champagne met kaaskoekjes (traditioneel van bakkerij Sansen in Poperinge)
    - verse oesters (ze worden telkens weer afgehaald in Noord-Frankrijk, met name in Bailleul)
    - fazant met farce en een lekkere saus met walnoten, spekjes en champignons en zelfgemaakte kroketjes
    - ijstaart of een ijsdessert

    Het recept van de fazant vind je iets verder op deze blog: De lekkerste fazant die er is: fazant met gehakt in een romige saus met spek, champignons & druiven

    Smakelijk, fijne kersttijd gewenst.

    30-11-2008 om 18:41 geschreven door Luk & Doreen  


    29-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gegratineerde ovenschotel met prei, wortelen, aardappelen, gehakt en eventueel wat spek
    Ingrediënten (voor vier volwassenen)

    600 gr. aardappelen
    6 grote wortelen
    3 preistokken
    700 gr. gehakt
    100 gr. spekjes
    400 ml melk
    40 gr. boter
    40 gr. bloem
    200 gr. gruyère kaas

    Bereidingswijze:

    Snij alle groenten in stukken (de prei in schijven van ca 1cm dik), de aardappelen in stukken van ca 2 cm.
    Kook de groenten tot ze beetgaar zijn (dat kan in één pot: eerst de aardappelen, na enkele minuten de wortelen en de laatste 8 minuten de prei).
    Bak het gehakt en de spekjes samen, voeg zout en peper er aan toe
    Maak een gewone béchamelsaus en voeg er op het eind de helft van de gruyèrekaas aan toe.

    Neem een ovenschaal. Doe er de groenten in, voeg peper en zout toe. Leg het vlees er als een laag bovenop. En giet er dan de saus bovenop.
    Strooi de rest van de kaas er bovenop, leg er enkele klontjes boter op en laat de schotel gratineren in de oven. 

    Heel erg lekker in de winter.

    Smakelijk.  

    29-11-2008 om 11:48 geschreven door Luk & Doreen  


    20-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soep van zoete aardappel en chorizo: heerlijke, pittige en stevige soep

    Onlangs hebben we deze soep gemaakt uit het tijdschrift "Delicious" (november 2008). Heel mooi vormgegeven tijdschrift en opvolger van Tip Culinair.

    Ik heb het op de weblog geplaatst op vraag van Johan van Beaudega die de soep op één van zijn volgende opendeurdagen zeker zal aanbieden, niet waar Johan? (zie www.beaudega.be voor super lekkere spaanse (en andere) wijnen)

    Ingrediënten:

    2el olijfolie
    2 wortels, geschild, in dikke plakken
    2 stengels bleekselder, in stukjes
    2 middelgrote uien, gepeld, grof gehakt
    2 tenen knoflook, in plakjes
    800 gr zoete aardappel, geschild, in stukjes
    200 gr chorizoworst, in plakjes
    bosje verse peterselie, fijngehakt
    flinke teelepel kerriepoeder
    2 kip- of groentebouillontabletten
    1 verse rode peper, fijngehakt voor de garnering (hebben wij weggelaten)

    Bereiding:

    Zet een grote pan op een hoog vuur en voeg de olijfolie toe. Doe alle gesneden en gehakte ingrediënten en het kerriepoeder erbij en roer met een houten lepel. Bak alles met het deksel schuin op de pan zachtjes 10 minuten tot de wortels zacht zijn, maar nog wel vorm hebben en de ui goudbruin is.

    Los de bouillonblokjes al roerend op in 1,8 l.  kokend water en schenk bij de groenten.
    Roer de soep en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat de soep met het deksel op de pan 10 minuten zachtjes koken tot de zoete aardappelen gaar zijn.

    Breng op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper, en pureer de soep met de staafmixer of in een keukenmachine.
    Serveer de soep in kommen en bestrooi met wat fijngehakte rode peper (eventueel, dat hebben wij niet gedaan) 

    Met dank aan Delicious!!

    20-11-2008 om 16:54 geschreven door Luk & Doreen  


    19-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gepaneerde vis met broccoli puree witloofsalade en tartaarsaus

    Heel erg lekker op een herfstavond in de week.

    Ingrediënten:
    - vis (wij namen wijtingfilet, daar zijn weinig tot geen graten in, ideaal om te paneren)
    - het eiwit van 2 eieren
    - één volledig ei
    - wat bloem
    - paneermeel
    - aardappelen
    - broccoli
    - wat room of melk
    - een klont boter
    - tartaarsaus (uit een bokaal)
    - witloof

    Bereiding:

    Voor de puree:
    - kook aardappelen en voeg er de laatste 8 minuten de broccoliroosjes bij
    - verwarm de melk en/of room (wij nemen culinaire light room) (ca 20 cl)
    - voeg een volledig ei toe
    - stamp de puree 
    - als je die in de oven plaatst met wat paneermeel erboven op en eventueel een restje van het ei erop gesmeerd, dan krijgt de puree een mooi korstje

    Voor de vis:
    - dep de visfilets droog
    - kruid met peper en zout (pezo, weet je nog wel)
    - wentel de filets door de bloem
    - wentel de filets door het eiwit
    - wentel de filest door het paneermeel
    Dan bakken op een pan met hete olie, slechts éénmaal keren, als de eerste kant mooi goudbruin is

    Voor het witloof:
    - gewoon de witloof in stukjes snijden
    - en er wat mayonaise door

    Simpel eten, maar heel lekker
    Smakelijk!

    19-11-2008 om 20:47 geschreven door Luk & Doreen  


    15-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4000 bezoekers op onze weblog

    Misschien bent u het, maar wat zeker is, is dat vandaag de 4000ste bezoeker op onze weblog komt.
    De weblog is iets meer dan 1 jaar oud. En er zijn dus al 4000 verschillende mensen op bezoek geweest.

    Veel lees-, eet- en kookplezier!

    15-11-2008 om 13:15 geschreven door Luk & Doreen  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.cordon-bleu, spruitjes en puree
    Klik op de afbeelding om de link te volgen een berichtje van Dries uit Heusden-Zolder over zijn lievelingsrecept:
    cordon-bleu, spruitjes en puree

    Wat ik aan cordon-bleu zo lekker vind is dat er hesp en kaas binnen in het vlees zit, en vooral als de kaas er uitloopt als je de cordon bleu open snijdt op je bord.
    En spruitjes vind ik heel lekker, omdat ze zo'n beetje raar smaken. Ik eet er zeker 12 van.

    Hoe maken wij die klaar:
    - we zetten een pan met water op het vuur
    - de spruitjes maken we schoon: het onderste stukje er afsnijden en de buitenste blaadjes afpellen
    - de spruitjes gaan in een stoommandje en als het water kookt zetten we het stoommandje op de pan met een deksel erop
    - we letten er op dat we de spruitjes niet te gaar laten stomen (spruitjes die te gaar zijn, gaan erg bitter smaken, en dat is niet meer lekker): na ongeveer 10 minuten prikken we erin met een vork en als ze dan al ok zijn, halen we ze van de pan en we spoelen ze onder heel koud water; zo blijven ze mooi groen
    - we gieten het water uit de pan en laten er een klontje boter in smelten
    - dan gaan de spruitjes in de pan, en we doen er peper en zout bij
    - de spruitjes een beetje laten bakken in de boter en klaar zijn ze

    15-11-2008 om 13:05 geschreven door Luk & Doreen  


    01-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.scones

    dag iedereen ik zou willen zeggen dat mijn mama overheerlijke scones heeft gemaakt, dat moet je zeker ook eens proeven!

    Hier is het recept:

    voor 6-8 scones
    ingrediënten:
    225g zelfrijzende bloem
    snufje zout
    55g boter - koud, in blokjes
    25g suiker
    110 ml melk

    Bereiding:
    Oven voorverwarmen op 220C.
    Bloem en zout mengen en de boterblokjes er met de vingertoppen inwrijven tot je een mengsel krijgen dat op grove broodkruimels lijkt.
    De suiker toevoegen en mengen.
    De melk toevoegen en kneden tot je een zacht, samenhangend deeg heb. Indien het te droog is en geen deegbal vormt, nog een beetje melk toevoegen (niet teveel, een soeplepel per keer) en nog eens kneden.
    Deeg op een bebloemd oppervlak leggen en uitrollen tot een schijf van 2 cm dik.
    Scones uitsteken met een ring of een glas van ongeveer 5 cm diameter.Overblijvend deeg weer tot een bal kneden, uitrollen en weer scones uitsteken.
    De scones op een met bakpapier bekleed bakblik leggen en de bovenkant met een beetje melk bestrijken.
    12 à 15 minuten bakken tot ze mooi gerezen zijn.
    Laten afkoelen en opeten met boter en aarbeienconfituur.

    Recept gebaseerd op een recept uit Good Food.

    01-11-2008 om 19:16 geschreven door Luk & Doreen  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Risotto (risotto met groentjes en risotto met venkel)
    Zelf was ik vroeger niet zo'n liefhebber van risotto. Ik vond het te papperig en te vochtig.
    Tot ik leerde dat er twee soorten risotto bestaan:
    - de risotto waar je constant in roert. Het is risotto die papperig wordt. Blijkbaar vinden sommigen dat heel erg lekker.
    - de risotto die je zo veel mogelijk letterlijk ongeroerd laat. Heb dat eens gezien bij SOS Piet. Die vindt het een zonde om veel te roeren in de risotto omdat het zetmeel dan loskomt.

    Ik vind gegrillde vis heel lekker bij de risotto, zowel bij de eerste als de tweede. Je kan er natuurlijk ook gewoon gebakken stukjes kip, varkens of rundsvlees bij serveren. En voor vegetariërs is de risotto op zich al een lekkernij;

    Risotto met groentjes:

    Ingrediënten:

    - rijst (wij nemen Bosto Mediterraneo, een bakrijst), een kopje per persoon
    - één ui, fijngesnipperd
    - één of twee teentjes look, fijngeperst
    - paprika en wortelen in hele fijne blokjes (ik koop bij Delhaize een zakje verse spaghettigroenten)
    - 1 tot anderhalve liter kippebouillon (water opwarmen met 1 blokje bouillon per halve liter)
    - eventueel een geut witte wijn
    - eventueel wat kurkuma of saffraan

    Bereidingswijze:

    - stoof de ui in een beetje olijfolie tot ze mooi geel is
    - voeg er de groentjes bij en laat nog een paar minuutjes
    - voeg dan de look toe en stoof nog één minuutje
    - voeg dan de rijst toe en roer goed met een houten lepel, tot de rijstkorrels mooi glanzen
    - naar smaak peper en zou toevoegen. Best niet te zuinig zijn met peper.
    - voeg wat kurkuma of saffraan bij, die geeft de risotto een mooie gele kleur. Mooi maar niet essentieel
    - giet nu af en toe kippenbouillon bij zodat de rijst onder staat en laat zachtes pruttelen. Roer alleen maar door de rijst om het water mooi te verdelen
    - na ongeveer vijfentwintig minuten is de risotto klaar, alleen serveren als je zelf vindt dat de rijst mooi gaar is

    Risotto met venkel

    Ingrediënten:

    - rijst (wij nemen Bosto Mediterraneo, een bakrijst), een kopje per persoon
    - één ui, fijngesnipperd
    - één venkel (gerecht twee tot drie personen) of twee venkels (gerecht vier tot zes personen), gesneden in kleine stukjes (ca 1/2 tot 1 cm).
    - 1 tot anderhalve liter kippebouillon (water opwarmen met 1 blokje bouillon per halve liter)
    - eventueel een geut sherry of witte wijn

    Bereidingswijze:

    - stoof de ui in een beetje olijfolie tot ze mooi geel is
    - voeg er de venkel bij en laat ca 15 minuten stoven
    - voeg dan de rijst toe en roer goed met een houten lepel, tot de rijstkorrels mooi glanzen
    - giet desgewenst een geut sherry of een geut witte wijn op de risotto
    - naar smaak peper en zou toevoegen. Best niet te zuinig zijn met peper
    - giet nu af en toe kippenbouillon bij zodat de rijst onder staat en laat zachtes pruttelen. Roer alleen maar door de rijst om het water mooi te verdelen
    - na ongeveer vijfentwintig minuten is de risotto klaar, alleen serveren als je zelf vindt dat de rijst mooi gaar is/






    01-11-2008 om 12:20 geschreven door Luk & Doreen  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Halloweensoep: tomatensoep met spinnen (gehaktballetjes met spaghetti)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gisteren dus halloween gevierd met de kids.

    Probeer eens onze tomatensoep met spinnen:

    Maak gewone tomatensoep.
    Vorm met de hand mooie gehaktballetjes (100gr. gehakt is ruimschoots genoeg) van ca 1,5 tot 2cm doorsnede

    Breek een spaghetti in vier stukken en steek ze telkens door het gehaktballetje tot het eruit ziet als een spin (met recht poten want nog droog)
    Kook dan de balletjes mee in de soep als ze klaar is. De balletjes worden gaar en de spaghetti wordt slap. Zo krijg je mooie spinnen in de soep.

    Veel plezier en een lekkere maaltijd gewenst.

    En oh ja, de balletjes zien er niet helemaal uit zoals deze spin!



    01-11-2008 om 11:55 geschreven door Luk & Doreen  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zwarte halloween spaghetti
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gisteren hebben Seppe, Kemp, Toon en Babette samen met hun tantes Halloween gevierd.
    Natuurlijk. moest ook het eten worden aangepast.

    Maak eens zwarte halloween spaghetti.
    Wat betreft de saus maak je gewone spaghetti saus,

    Wat betreft de spaghetti, koop je zwarte tagliatelle (zwart door inktvisinkt).
    Heel lekker en een mooi contrast tussen de rode saus en de zwarte spaghetti !

    01-11-2008 om 11:39 geschreven door Luk & Doreen  


    06-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gebakken visfilet op aardappelen en bospaddestoelen
    Echt waar. Dit gerecht wou Doreen al een paar jaar eens klaar maken. Gisteren was het zover. Zelfs een uur nadat het op was, wilden we er nog van eten.

    Jamie vertelt hoe hij dit recept heeft klaargemaakt voor Tony Blair. We vonden zelf geen zeebaars in de winkel. Elke (halfvette of vette) vis kan dienen voor dit gerecht (zie Jamie Oliver: the naked chef is terug)

    Ingrediënten (voor vier personen):
    - 4 zeebaarsfilets of een andere vis
    - een handvol gemengde tuinkruiden (basilicum, platte peterselie, tijm, ....)
    - 400 gr. gemengde bospaddestoelen
    - 1 kilo aardappelen, geschild en gesneden in schijfjes van ca 1 cm
    - 3 tenen knoflook
    - zout en peper
    - 3 klonten boter
    - 1 citroen

    Bereiding:
    Neem een braadslee. Meng de aardappelen door twee fijngesneden teentjes look en olijfolie. Leg ze onderaan in een braadslee. Bak ze in een voorverwarmde oven gedurende 20 minuten op 240° in een voorverwarmde oven.
    Bak de bospaddestoelen in boter en olie (twee klonten boter en een geut olie). Voeg er één fijngesneden teentje look, zout en zwarte peper aan toe. Zorg dat het vocht van de paddestoelen door het hoge vuur grotendeels verdampt. Roer het sap van 1 citroen en nog een klontje boter door de paddestoelen

    Meng de paddestoelen door de aardappelen. Leg de visfilets op dit mengsel. Leg de tuinkruidenop de visfilets. Bak het geheel nog een 15-tal minuten. Dit is heel lekker met een salsa verde.

    Het was overheerlijk. Iets om te onthouden.



    06-01-2008 om 18:36 geschreven door Luk & Doreen  


    02-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebakken & gegratineerde oesters

    Vorige week kerstmis gevierd bij Huguette en Rik (ouders Doreen). Heel gezellig en lekker. Als je deze oesters hebt gegeten zeg je nooit meer dat alleen rauwe oesters lekker zijn. Zalige smaak!! Een toprecept van Huguette

    Recept voor 6 personen

    Ingrediënten:

    zes oesters per persoon

    40cl light room

    3 sjalotten

    ¾ liter Kippenbouillon

    20gr boter+20gr bloem+ 1 ei

    Werkwijze:

    oesters open maken: sap opvangen, elke oester uithalen, oester pocheren in eigen vocht maar niet te lang( van zodra de zijranden krullen zijn ze goed), uit het sap halen, boter smelten , oesters langs beide kanten bakken, oesters terug in de schelp leggen, een beetje saus opdoen en onder de grill goudbruin bakken.

    voor de saus: de uien fijn snijden en braden in de boter, daarna de kippenbouillon toevoegen tot ze onderstaan , de room toevoegen en aan de kook brengen, daarna op laag vuur, een roux maken met de boter en de bloem, de roux bij de room voegen en roeren tot de saus gebonden is, hierna het ei toevoegen: de saus is af en kruiden naar smaak

    02-01-2008 om 17:53 geschreven door Luk & Doreen  


    25-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De lekkerste fazant die er is: fazant met gehakt in een romige saus met spek, champignons & druiven
    Dit is gewoon het allerlekkerste recept voor fazant. Ook al vond je fazant tot nu toe misschien droog en taai, dit recept is super. We eten het al sinds mensenheugenis als kerstmaal bij mijn ouders thuis. Het is het absolute topgerecht van mijn moeder (Luk). Van haar heb ik de passie van het koken overgenomen!

    Ingrediënten (voor 4 personen)

    voor de farce of opvulling:
    - 250 gr gemengd gehakt (varkens/rund)
    - 50 gr kippelever (vraag het aan de slager of bij de poelier, je krijgt het vaak zonder problemen)
    - ajuintje gesnipperd
    - ei
    - broodkruim van één witte boterham, geweekt in melk en daarna uitgeknepen
    - één teentje look
    - twee soeplepels cognac

    voor de saus: 
    - 1 klein blik druiven in eigen nat (200 gr is al voldoende)
    - een kleine handvol okkernoten, gepeld, in halve stukken
    - ca 250 gr champignons, in schijfjes en in vijf minuten gestoofd (hou het vocht bij).
    - 2 sneetjes geregen spek, ca halve centimeter dik, in kleine blokjes gesneden
    - 1 liter kippebouillon, vooraf klaar te maken (twee blokjes buillon in 1 liter water opwarmen)
    - 20 ml room (mag ook lichte room zijn)
    - een koffielepel Bisto opgelost in een glas water (of een andere roux voor bruine sauzen, zie verpakking voor aanwijzingen)

    de fazant zelf:
    - één fazant, mannetje of vrouwtje. De mannetjes schijnen beter te zijn

    andere benodigdheden:
    - wat (keuken-)touw om de fazant toe te binden.

    Bereiding

    Maak eerste de farce of opvulling.
    De allereerste stap is de meest vieze. Maal de kippelever fijn (ofwel met een staafmixer, nog beter in de keukenrobot) tot een gladde massa.
    Snij het sjalotje fijn. Meng het samen met het ei, het broodkruimt, de kippelever, peper en zout en twee soeplepels cognac.  

    Vul het binnenste van de fazant op met het gehakt. Bind vervolgens de fazant toe met keukendraad (zodat het gehakt niet weg kan uit het binnenste). 

    Neem een gesloten kookpan. Wij verkiezen hiervoor de creusetpan. Doe er boter en/of olijfolie in en zet het vuur hoog. Bak de fazant langs alle kanten mooi bruin gedurende een tiental minuten. Voeg dan ongever 200ml kippebouillon toe en laat op een middelmatig vuur pruttelen. Het komt er hier op aan dat de fazant mooi gaar waart (dus het moet pruttelen), maar op zo'n manier dat ze niet aanbakt. Daarom is het belangrijk dat er altijd genoeg vocht bij is. Kijk daarom om de 20 minuten in de kookpan en voeg telkens wat kippebouillon nodig. Met een pollepel giet je dan ook telkens wat vocht over de fazant zodat ze goed vochtig blijft. De kooktijd is ca 2u30 tot 3u. De fazant is goed als de fazantenbillen makkelijk loskomen als je met een vork ertegen beweegt. Op dat ogenblik is het belangrijk dat er nog voldoende saus/bouillon in de kookpan is (ca 400 ml). Verwarm de oven voor (op max. 100°).

    Neem een aparte schaal en snijd de fazant aan. Haal het gehakt uit de binnenholte en snijd die ook in stukken. Snijd zonodig het vlees (bv. van de fazantenborst) in kleinere stukken en hou ze warm in de oven.
    Maak nu de saus aan: 
    - voeg de bisto of roux toe
    - voeg de okkernoten, het spek, de champignons, de druiven (met de helft van het sap) toe.
    - breng aan de kook
    - voeg tenslotte de room toe.

    Neem de schaal uit de oven. Overgiet met enkele flinke lepels saus zodat het vlees mooi vochtig is. Dien de rest van de saus op in een aparte sauskom. Smakelijk. Wij eten het meestal met kroketjes en met een frisse kom sla. 

    25-12-2007 om 16:08 geschreven door Luk & Doreen  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.eenvoudige worstenbroodjes voor kinderen

    Onze kinderen vinden het een lekkere snack:

    Ingrediënten:
    - bladerdeeg (vierkante plakjes)
    - frankfurter worstjes

    Bereiding:

    - leg één worstje diagonaal op een plakje bladerdeeg
    - rol het bladerdeeg op rond het worstje
    - bestrijk het bladerdeeg met wat eigeel of melk
    - bak het gedurende 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180

    lekker met wat ketchup

    25-12-2007 om 15:35 geschreven door Luk & Doreen  


    02-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zeer eenvoudig recept voor Vlaamse stoverij, stoofvlees of stoofkarbonaden: vooraf aanbakken van het vlees niet meer nodig
    We zullen er Jamie Oliver altijd dankbaar voor blijven. Het overkwam hem dat hij een stoofpotje wilde maken en bijzonder weinig tijd had. Hij koos ervoor om het vlees niet aan te bakken voor hij het toevoegde aan het stoofpotje. En tot zijn grote verbazing vond hij vlees zelfs lekkerder dan in de versie waarin het vlees eerst werd aangebakken.

    Dat hebben wij vandaag uitgeprobeerd bij het maken van Vlaamse stoofkarbonaden of Stoverij. Wat een geweldig gerecht en we hebben er maar 10 minuten werk aan gehad! Natuurlijk moet de schotel wel drie uur in de oven of op het kookfornuis stoven. En oh ja, op zondag koken we vaak genoeg zodat we er op maandag nog eens van kunnen eten.

    Ingrediënten (voor zes personen)

    - 1,3 kilo stoofvlees (van rund, je kan hier natuurlijk in kiezen)
    - 1 flesje trappist of bruin bier (de blauwe trappist van Chimay is onze favoriete bruine trappist)
    - 2 boterhammen ingesmeerd met mosterd
    - peper en zout (pezo)
    - 2 laurierblaadjes
    - enkele takjes tijm
    - twee kruidnagels(niet onmisbaar)
    - een halve liter vleesbouillon
    - één ajuin of twee sjalotjes, fijngehakt
    - wat "bisto" of aardappelmeel om de saus te binden.

    Over bisto: het is een wondersausmaker die al generaties meegaat. Voor alle vleessauzen is het gewoon de allerlekkerste binder. We hebben het altijd in huis. Je vindt het zeker in Delhaize (bruin doosje). Je kan natuurlijk een andere sausbinder gebruiken.


    Bereidingswijze:
    - stoof de ajuin enkele minuutjes tot de stukjes mooi geel en glazig zijn
    - doe de ajuin in de kookpot (we gebruiken een creusetpan met deksel, die kan makkelijk in de oven)
    - voeg het stoofvlees toe
    - voeg het flesje trappist toe én een kwart liter bouillon. Het vlees dient net niet helemaal onder te staan
    - leg de twee boterhammen met mosterd er bovenop
    - voeg de kruidnagels, de laurierblaadjes en de takjes tijm erbij. Versnipper deze kruiden niet, dan kan je ze er ook weer uithalen aan het eind als je dat wil

    Stop het geheel in een voorverwarmde oven op 180° (je kan het natuurlijk ook op het kookfornuis doen op een matige temperatuur). Laat 2,5 u tot 3u stoven. Af en toe eens kijken of er niet teveel vocht is verdampt (in dat geval is er nog heel weinig vocht over en dreigt het geheel aan te bakken). Je kan de rest van de bouillon toevoegen indien gewenst (zoals wij vandaag deden na een kleine 2u). Aan het einde van de baktijd voeg je wat sausbinder toe zodat de saus nog wat indikt. 

    Het was verrukkelijk. En temeer aangezien we nu stoofvlees hebben waar je dat lange aanbakken van het vlees helemaal niet meer bij nodig hebt. Dank u Jamie, kom eens naar Vlaanderen om stoofvlees met mayonaise en frieten te éten!!!

    02-12-2007 om 00:00 geschreven door Luk & Doreen  




    Dit is de kookweblog van Luk en Doreen Dewulf-Rogier, Seppe en Kemp.
    Je vindt ons vaak in de keuken of al lezend in een kookboek of -tijdschrift.
    Een evenwicht vinden tussen lekker koken voor onszelf en voor twee jongens van zeven en negen is voor ons een boeiende uitdaging.
    Misschien vind je hier wel iets wat je leuk of lekker vindt.
    Aarzel niet om ons iets te vragen via luk.dewulf@pandora.be
    Archief per week
  • 16/08-22/08 2010
  • 28/12-03/01 2010
  • 21/12-27/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007

    Foto


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs