Van A tot K In fruit zit veel vitamine C, dat is algemeen bekend. Maar welke vitamines zijn er nog meer? Waar zitten ze in en waarvoor heb je ze nodig? Hieronder staan de eerste van de dertien vitamines op een rij.
Er bestaan dertien verschillende vitamines. Vier vitamines die oplosbaar zijn in vet en negen vitamines die oplosbaar zijn in water. De vetoplosbare vitamines zijn A, D, E en K. Die kunnen in je lichaam worden opgeslagen.
De wateroplosbare vitamines zijn B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12 en vitamine C. Je lichaam kan deze stoffen niet goed vasthouden en daarom moet je ze dagelijks aanvullen.
De hoeveelheid vitamines die je nodig hebt, hangt af van je persoonlijke situatie. Zo zijn je leeftijd, ziekte en zwangerschap bijvoorbeeld van invloed.
Vitamine A Vitamine A zorgt ervoor dat je immuunsysteem goed functioneert. Daarnaast is vitamine A goed voor je huid, haar en tandvlees en voorkomt het nachtblindheid. Je haalt deze vitamine uit vis, lever, melkproducten (zoals vla, yoghurt) en halvarine en margarine.
Vitamine B1 Vroeger dacht men dat er maar één vitamine B bestond. Maar er blijken verschillende B-vitamines te zijn die voor hun werking deels van elkaar afhankelijk zijn.
B1 zorgt voor de verbranding van koolhydraten. Daardoor krijgt je lichaam energie. Het speelt ook een rol bij de geleiding van zenuwprikkels. Bij een tekort krijg je last van vermoeidheid, depressiviteit en een gebrek aan eetlust. B1 zit vooral in varkensvlees, graanproducten en peulvruchten.
Vitamine B2 Vitamine B2 is nodig voor een goede spijsvertering. Verder houdt het je huid en haren gezond. B2 komt voor in melkproducten, vlees, groente, fruit en graanproducten. Tekorten aan deze stof zijn zeldzaam.
Eén Franstalige Belg op de vijf is voorstander van een splitsing van België, terwijl slechts 7,1 procent van de Franstalige Belgen het confederalisme verkiest, blijkt uit een opiniepeiling van Le Vif/L'Express bij zijn lezers.
Helft denkt dat België verdwijnt Voor bijna de helft van de ondervraagden is het federale België gedoemd om te verdwijnen: 30,7 procent denkt dat een transformatie in een confederale staat waarschijnlijk is en 13,3 procent verwacht dat het land zal barsten. Zes lezers op de tien willen het federale België behouden zien, maar een duidelijke meerderheid van hen wil tezelfdertijd meer bevoegdheden voor de gewesten en gemeenschappen. Voor de ondervraagde lezers zou het ergste scenario een onafhankelijk Wallonië zijn, met Brussel vastgehecht aan Vlaanderen. Maar liefst 92,8 procent van de ondervraagden is van mening dat een dergelijk scenario zou leiden tot de verarming van de Franstalige Belgen.
Angst voor confederale staat Het scenario van een confederale staat verontrust de ondervraagden ook. Voor 83,2 procent zal dat leiden tot een lagere levensstandaard voor de Franstalige Belgen. De hypothese van een aanhechting aan Frankrijk zorgt voor iets meer gemoedsrust, ook al neemt ze niet alle onzekerheden weg: 44,6 procent denkt dat dat scenario zal leiden tot een verarming van de Franstalige Belgen.
Aanhechting bij Groothertogdom Luxemburg Tot slot denkt bijna 46 procent van de ondervraagden dat een aanhechting van Wallonië bij het Groothertogdom Luxemburg de levensstandaard van de Franstalige Belgen zal verhogen. (belga/vsv)
Wat als een studentenspelletje begon, is een rage geworden in Amerika: 'bierpong', of een mix van bier drinken en wat pingpongen.
Zelfs toernooien bier pong worden in het leven geroepen. Ouders maken zich alvast grote zorgen en vinden het een "verkapte vorm van comazuipen".
Water en geen bier Thuis, op strand, in discotheken of tijdens groots opgezette competities: veel twintigers en dertigers doen het. Bij 'bierpong' zijn minimaal tien plastieken bekertjes per persoon gevuld met bier nodig. Gooi je een pingpongbal in het bekertje van de tegenstander, dan moet hij of zij de beker leegdrinken. Wie de meeste bekers laat staan, heeft gewonnen. Overvloedig drankgebruik dus en daarom wordt geadviseerd om in plaats van bier water te gebruiken. Veel universiteiten hebben al een verbod ingesteld.
Sociale interactie De officiële sponsor van grote toernooien 'Southern California Beer Pong' zorgt dat er tijdens de wedstrijden uitsluitend water in de bekers zit. Tyler Green, een van de oprichters, zegt in de San Diego Union Tribune dat de bedoeling van het spel niet was om studenten dronken te maken. "Daar zit het plezier niet in. Het gaat om het spel en sociale interactie. Bovendien kan iedereen het doen."
Prijzengeld Maar de 'sport' is groot geworden. Er zijn heuse bierpong-tafels, uitgevonden door een student, te koop en teams kunnen geld winnen tijdens toernooien. Bij winst van het nationale toernooi, bedraagt het prijzengeld maar liefst 50.000 dollar. Tijdens een gewone zaterdag op café bekampen zo'n twintig tot veertig teams elkaar. (odbs)
De fiets heeft het tot ultiem modeaccessoire geschopt. Het supermodel Agyness Deyn is duidelijk dol op fietsen en startte daarmee een trend.
Modewereld De talloze paparrazifoto's van Agyness Deyn op haar stalen ros door de straten van New York bewijzen dat ze dol is op haar fiets. Maar ook ontwerpster Vivienne Westwood is een grote fan van tweewielers. Dus fietsen is niet langer alleen gezond, goedkoop en milieuvriendelijk, het is nu ook fashionable.
Opmars De fiets is aan een opmars bezig, zo is het aantal fietsers in Londen toegenomen met 91 procent sinds 2000. Vorig jaar bracht Chanel een tweewieler uit in limited edition die 7.3800 kostte, al snel volgde Gucci met een rood model dat in China en Hong Kong verkocht werd voor 4.200 euro. Deze bedragen zijn natuurlijk absurd voor gewone mensen, maar het is wel een teken dat de modewereld de fiets serieus begint te nemen.
Minder duur Je hebt ook minder dure maar nog steeds hippe modellen. Zo verkopen merken als Pashley, Velorbis en Grand 1888 mooie vintage fietsen. Deze zijn niet bedoeld om te racen, maar wel ideaal voor een pleziertochtje of het dagelijkse tochtje van en naar het werk.
Vooroordelen Dat fietsen trendy is bewijzen de talloze blogs over het onderwerp die als paddenstoelen uit de grond schieten. De Britse website cyclechic.co.uk geeft fashionistas tips hoe je het zweten kunt beperken of hoe je je fiets goed op slot zet. Maar je vindt er ook er ook mooie en trendy sac-cessoires als kleurrijke fietszakken. De makers van de site willen een einde maken aan het stereotype beeld van de fietser. Initiatiefnemer Caz Nicklin: "Er bestaan twee vooroordelen: fietsen zou je verplichten tot het dragen van lelijke, lycra fietspakjes. En het zou ook gevaarlijk zijn. Maar niets is minder waar. Mooie, maar ook makkelijke vintage fietsen maken het mogelijk dat je het zelfs met een rok kunt doen." (ep)
September is fruitmaand, de appel Malus domestica - De appel is verreweg de belangrijkste fruitsoort van het noordelijk halfrond en wordt in toenemende mate ook verbouwd op het zuidelijk halfrond. Ook wat het aantal rassen betreft staat de appel zeer hoog op de wereldranglijst. Als cultuurvrucht is de appel al heel lang bekend, langer waarschijnlijk dan de peer. Dat valt onder andere af te leiden uit vondsten in Italië 7 en Zwitserland, waar bij prehistorische paalwoningen resten zijn gevonden van gekweekte appels die al zo'n 4500 jaar geleden moeten zijn geteeld.
Over de wilde voorouders van de moderne appel bestaat enige onzekerheid. Waarschijnlijk heeft de Europese wilde appel als stamsoort niet zo'n grote rol gespeeld. Een grote rol zou wel zijn weggelegd voor de Astrakanappel uit Siberië en Noord-China.
Hollandse appels zijn er in allerlei kleuren en smaken, van zoet tot zuur en alles wat daar tussenin zit. Ze zijn niet alleen gezond, maar vooral ook erg lekker. Er zit veel vitamine C, calcium en ijzer in appels en vezelstoffen die de spijsvertering bevorderen.
De Alkmene Alkmene; De smaak van de Alkmene is zoetzuur en kan worden vergeleken met die van een Cox's Orange Pippin. De Alkmene is het lekkerst als handappel en als vroege moesappel. Deze appel, met een goed aroma, heeft een helder rode blos op een gele schil. De appel is niet zo groot, maar wel regelmatig van vorm. Het roomwitte vruchtvlees is vrij stevig tot hard. De Alk-mene wordt in september geoogst en is niet lang te be-waren. Daardoor kunnen we maar korte tijd van deze smakelijke variant genieten, van begin september tot half oktober.
Op letten Appels horen stevig aan te voelen en een heldere en frisse uitstraling te hebben. Ze zijn kwetsbaar, dus let op eventuele beurse plekken.
Schoonmaken Wassen en afdrogen is voldoende voor dessert- en handappels. Appels zijn na aankoop circa 2 weken houdbaar. U kunt appels het beste in de groentelade van de koelkast bewaren. Appels scheiden ethyleen af dat het rijpingsproces versnelt. Bewaar ze daarom niet bij producten zoals komkommers en tomaten.
Tips - Wassen en afdrogen is voldoende voor dessert- en handappels.
- Schil kookappels pas op het laatste moment. Verwijder dan ook het klokhuis en snijd ze in stukjes. Eventueel kunt u ze in koud water met citroensap bewaren om te voorkomen dat ze bruin uitslaan.
Wanneer je ervan overtuigd bent dat je nergens tijd voor hebt, dan helpt het om je gedachten eens te checken.
het is je manier van denken die bepaalt dat jij geen tijd hebt! het gaat erom hoe jij naar het leven kijkt. Alles goed en wel, zul je zeggen, maar ik heb nog altijd te weinig tijd om alles te doen waar ik zin in heb en wat ik belangrijk vind. Dan is het hoog tijd om tijd te winnen. En dat doe je met deze concrete stappen die je heel wat tijd zullen besparen.
Stap 1 maak een goede planning Zodra je voor jezelf weet wat je prioriteiten zijn en wat je wilt doen, kan je beginnen plannen. Doe je dat niet, dan kan je ervan op aan dat jouw dromen nooit zullen uitkomen. Koop nu een goede agenda. Sla die open op het jaaroverzicht en arceer nu al de momenten die je wilt uittrekken voor belangrijke dingen. Eens dat je ze ge-noteerd hebt, mogen ze er niet meer uit! Mocht er toch iets tussenkomen, zorg er dan voor dat je die momenten onmiddellijk opnieuw plant. Laat niet toe dat ze opnieuw gaan vliegen.
Stap 2 bespreek je week- of maandplanning met je hele gezin We hebben allemaal druk bezette agenda's. In één gezin moet er rekening gehouden worden met de activiteiten van alle gezinsleden. Iedereen die nog opgroeiende kinderen thuis heeft wonen, zal dit herkennen. Per week een gemeenschappelijk agendamoment inlassen kan dit oplossen. Be-spreek vooraf wanneer je dit gaat doen en maak er een gezellige traditie van, met een lekker hapje. Iedereen brengt zijn agenda mee en samen wordt een gemeenschappelijke gezinsagenda ingevuld die steeds op een centrale plaats blijft liggen.
Het creëert onmiddellijke betrokkenheid, want iedereen weet waar de ander mee bezig is. Maak ook afspraken in verband met de babysit. En vergeet je bewegingsmomenten niet te overleggen. Zo verklein je de kans dat er telkens iets onverwachts tussenkomt. Of dat iedereen aan be-weging toekomt, behalve jijzelf, omdat jij het te druk hebt met het brengen en halen van de kinderen. Spreek af met andere ouders om de taken te verdelen. Je geeft meer inspiratie aan je kinderen door consequent zelf te sporten dan door hun vaste chauffeur te spelen!
Stap 3 maak een gezinsplanning voor tv en computer op Een mens verliest snel veel tijd met onbewuste tijdvreters, zoals televisie en computer. Zonde, want daardoor kan jij misschien je doelen niet waarmaken! Bedenk eens welke programma's je na 14 dagen nog kan navertellen. Bedenk vooraf naar wat je wilt kijken, zet de tv maximaal 5 minuten vooraf aan en zet hem na het programma weer uit. Stop met zappen en je wint een zee van tijd. Kies wie naar wat op welke dag gaat kijken. Of neem programma's op en kijk er achteraf naar. Zo heb je minder de neiging om achteraf te zappen en kan je vooruit spoelen wanneer het niet interessant is. Iets wat je na twee maanden nog niet hebt gezien, wis je.
Vervolgartikel stappen om tijd vrij te maken stap 4. zeg nooit direct ja op een uitnodiging stap 5. maak een overzicht van je frustraties stap 6. overschat je weekend niet stap 7. steek geen energie in zaken die je toch niet kan veranderen besluit: zo gaat jouw tijd eruit zien!
Net als de badkamer moet de keuken permanent schoon gehouden worden. Dat kan bijzonder moeilijk worden als uw keuken ook dienst doet als wasplaats; probeer het vuile wasgoed niet te sorteren op de werkbladen, want dat zou onhygiënisch kunnen zijn. Als uw huisdieren wel eens over de werkvlakken in de keuken lopen (wat u beter kunt ontmoedigen), bereidt u de voedingswaren altijd op snijplanken.
Afzuigkappen De filter moet regelmatig vervangen of schoongemaakt worden en de kap zelf grondig afgewassen in of met een hete vaatwasmiddeloplossing. Hardnekkige vetsporen kunt u verwijderen met een licht gedoseerde oplossing van ammoniak in heet water.
Afvalverwijderingstoestellen Een elektrische voorziening om afval af te voeren is interessant om voedsel resten kwijt te geraken en vooral nuttig als u op een niet-gelijkvloers appartement woont of elders waar afval kwijtraken niet voor de hand ligt. Hou het toestel schoon, laat er geen theelepels in vallen en werk geuren weg door er schillen van citroenen, sinaasappels of pompelmoezen in te vermalen.
Bakblikken Vul het blik met water en een half handvol wassoda. Laat een paar minuten pruttelen, spoel en droog af.
Bakvormen De algemene regel is dat bakvormen beter presteren naarmate u ze minder afwast. Het ideaal is: na gebruik gewoon afvegen met keukenpapier. Leef altijd eventuele bijzondere onderhoudsinstructies na; zo zijn er antikleefvormen die nooit met vaatwasmiddel maar altijd louter met helder water afgewassen mogen worden. Aangekoekte, verbrande resten kunt u losweken in een kokende oplossing van wassoda; probeer ze niet met een mes af te schrapen van antikleefvormen.Tinnen bakvormen moeten onmiddelijk na het wassen gedroogd worden om te beletten dat ze gaan roesten. Tip:
Mode is geen glamour en glitter, op zoek naar modenieuws en nieuwe trends.
Twintig jaar lang reist de Tieltse Veerle Windels de aardbol rond, op zoek naar mode-nieuws en nieuwe trends. Modeshows in Parijs, Milaan en New York bijwonen in het ge-zelschap van beroemdheden en ontwerpers als Gerard Wathelet of Karl Lagerfeld inter-viewen, het leven van mode-journaliste,Veerle Windels zal menig fashionista hemel op aarde lijken.
Veerle Windels volgt vooral de prêt-à-porter in de damesmode. 'Daarvoor ga ik naar de beurzen in Parijs, Milaan en New York. Deze steden ken ik ondertussen al beter dan pakweg Brussel en ze hebben elk hun eigen charme. In Parijs is de mode avantgarde en stellen nieuwe, jonge ontwerpers hun collecties voor op originele locaties. Milaan is dan weer een luxewereld, de stad van de winkels groot als tempels waar mode business is. In New York is mode zowel talent als business. Avant-garde zul je er niet vinden, de mode is er meer braaf, klassiek en gericht op de verkoop.
Veerle doorprikt meteen de ballon. De modewereld is geen glamour of glitter. Het is keihard werken, in eerste instantie voor de ontwerpers. Na vier jaar zwoegen op de academie moeten ze vervolgens zien door te breken. Ook voor ook voor modejournalisten is een modeweek keihard werken. 'In Parijs blijf ik drie dagen. Op die korte tijd moet veel werk verzet worden: ontwerpers interviewen, beurzen aflopen, stoffen bekijken, bedrijven opzoeken. Bovendien is het niet gemakkelijk om een interview te versieren. België is een kleine markt en bijgevolg worden Belgische journalisten niet altijd als belangrijk beschouwd, wat frustrerend is. Vooral in Parijs en Milaan is dit het geval, in New York staan ze dan weer wel voor België open.
Veerle ondervond in de afgelopen twee decennia dat mode vooral een sociaal fenomeen is. 'Mode toont hoe de maatschappij evolueert. Het mooiste voorbeeld daarvan is Coco Chanel. In de jaren 1910-1915, toen vrouwen langejurken droegen, was zij de eerste om de mannelijke toer op te gaan, haar haren te knippen en een broek aan te trekken. Een voorbeeld dat elke vrouw eindelijk volgde. Omgekeerd wordt in de mode momenteel zichtbaar dat man zijn zachte kant mag tonen.
De recentste herencollecties volgen deze trend met zachte stoffen en pastelkleuren. Een andere evolutie die in de mode merkbaar is, is de drang naar luxe. Die is tegenwoordig immens, een handtas van Vuitton wordt als prioriteit gesteld.' Zelf blijft Veerle er behoorlijk nuchter bij. Om de modeweken bij te wonen, heb ik een specifieke garderobe maar als ik met mijn kinderen naar zee ga, draag ik doodgewone sandalen en com-fortabele kledij.
Ik zal ook nooit een persoon om zijn kledij beoordelen, mode is niet wat iemand draagt.(I.C)
Is boycot 'snelle mode' nodig om milieu te redden?
Heel veel grote winkelketens brengen collecties uit die zo van de catwalk lijken te komen
die elkaar snel afwisselen in de rekken. Je koopt ze voor een prikje, waardoor je er altijd trendy bijloopt. Helaas heeft het milieu wel te lijden onder deze 'snelle mode'.
Wegwerpmaatschappij Een Britse wetenschapscommissie bracht een vernietigend rapport uit over de Britse mode-industrie, meldt De Telegraaf. Voornamelijk deze industrie zou volgens het rapport de 'wegwerpmaatschappij' stimuleren. Deze snel wisselende modecollecties zijn namelijk enorm belastend voor het milieu.
Vuilbak Zo zouden snel wisselende collecties ervoor zorgen dat mensen sneller en meer kledij weggooien zelfs als ze het slechts enkele keren droegen. Eens de trend voorbij is, moet plaats gemaakt worden voor de volgende. De kwaliteit van goedkope kledij laat het vaak afweten, waardoor het ook eerder in de vuilbak terechtkomt. Per jaar smijten Nederlanders ruim 14 kilo textiel weg, de Britten spannen de kroon met 35 kilo.
Schadelijk Kleding bevat ook schadelijke stoffen. Een katoenen t-shirt van 250 gram bevat ongeveer 125 gram 'gif' en zorgde voor 2000 liter vervuild water. Daarnaast weten veel mensen niet dat polyesterkleding niet in de vuilnisbak mag. Volgens het Nederlandse Milieucentraal is het heel belangrijk dat je langer met één kledingstuk doet. Maar ze willen wel benadrukken dat je daarom niet per se meer geld hoeft uit te geven aan een stuk.
Hongerloon Als laatste worden de kledij van grote merken vaak in erbarmelijke toestanden gemaakt. Liz Jones modedeskundige van de Britse krant Daily Mail zegt dat vrouwen of kinderen uit arme landen voor een hongerloon onze kledingstukken naaien. Zij wil een boycot van deze 'snelle mode' en mensen aanmoedigen producten uit eigen land, fair trade of tweedehands kleding te kopen. (ep)
Het Atkins dieet, het belangrijkste koolhydraatarm dieet, is terug. Maar deze vernieuwde versie beweert gezonder te zijn en laat ook het eten van brood en pasta toe.
Gezonder Het Atkins dieet was in de jaren negentig razend populair, zowel bij Hollywoodsterren als huis-vrouwen. Enkele jaren geleden kende het een terugval, omdat veel artsen en experts het ongezond noemden. Nu bestaat er een nieuwe versie, het 'All-New Atkins Advantage Diet'. Dat belooft het-zelfde gewichtsverlies als het oude, maar zou beter zijn voor je gezondheid.
Ketosis Het nieuwe dieet is op dezelfde principes gebaseerd als het origineel. Het brengt je lichaam in een staat van ketosis, het gaat vet afbreken door een gebrek aan koolhydraten. Maar dit nieuwe dieet intro-duceert vier verschillende stadia, in elke nieuwe fase mag je verschillende goede koolhydraten toevoegen.
Wit brood In de eerste twee weken van het dieet mag je zaden en bessen eten. Later mogen bruine rijst, volkoren brood en pasta op het menu. In de laatste fase kan je zelfs wit brood en dessertjes eten, zolang je niet over de limiet van 120 gram per dag gaat.
Gezonde koolhydraten Professor Stuart Trager die het dieet mee ontwikkelde: "Sommige voedingsmiddelen zijn tijdens het dieet nog steeds verboden. Maar gezonde koolhydraten zijn wel toegelaten. Zo mag je ook een stukje brood bij je salade nemen als je je strikt aan je sportschema houdt." (ep)
De nacht van woensdag op donderdag zullen werken uitgevoerd worden, om iedereen nog beter te dienen, alles zal een stuk sneller verlopen. Tijdens de werken kan iedereen op de voorpagina maar wij kunnen niets invoegen vandaar dat donderdag de artikels op een later tijdstip zullen worden geplaatst.
Je hebt je vitamines nodig, maar dat hoeft niet te betekenen dat je supplementen moet gaan slikken.
Ook niet eens je de vijftig bent gepasseerd. Voldoende en gevarieerd eten is genoeg om alle nodige stoffen binnen te krijgen. Een vitaminepil kan een ongezond eetpatroon namelijk niet compenseren. Toch zijn er bij vijftigplussers drie uitzonderingen waar je op moet letten, bij deze groep mensen ligt namelijk de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D en vitamine B12 en calcium hoger dan wat je met een normale, gezonde voeding opneemt.
Vitamine D Vitamine D zorgt er voor een betere opname van calcium in ons lichaam, dit is dus belangrijk voor je beenderen. Je hebt dagelijks tussen 5 en 10 microgram vitamine D nodig, bij zestigplussers en vrouwen na de menopauze is dit 10 microgram. Bij de meeste mensen is dat geen probleem. Je komt namelijk aan je dosis als je dagelijks een half uur buiten in de zon loopt. In beperkte mate haal je deze vitamine ook uit bijvoorbeeld vette vis, levertraan, eieren. Maar met het verouderen wordt je huid dunner en dat heeft een negatief effect op je vermogen om vitamine D te produceren. Eens je 65 bent, is dit vermogen nog slechts een vierde tot een derde van dat toen je 20 en 30 jaar was, meldt gezondheid.be.
Neem zeker niet meer dan 20 microgram per dag. Een langdurige overdosis van vitamine D kan gevaarlijk zijn. Het verhoogt onder andere de kans op hart- en vaatziekten en aderverkalking.
Vitamine B12 Een volwassene heeft dagelijks ongeveer 1,5 microgram vitamine B12 nodig. Je vindt dit in grote hoeveelheden in vlees, melkproducten, ei en vis. Plantaardige producten bevatten geen vitamine D, daarom dat je tekorten het vaakst bij vegetariërs ziet. Maar in Nederland zou tot een kwart van de ouderen een tekort aan vitamine B12 hebben. Dit komt omdat door het verouderen de opname uit voeding van vitamine B12 in de darmen vaak minder efficiënt verloopt. Een tekort kan leiden tot bloedarmoede, een verminderde opname van foliumzuur en zelfs geheugenproblemen. Je kan al een supplement van 1,5 tot 2 microgram vitamine B12 per dag nemen. Hier geldt wel: baat het niet, dan schaadt het ook niet. Want er zijn nooit negatieve effecten van vitamine B12 vastgesteld.
Calcium Je hebt calcium nodig om je skelet stevig te houden en om botontkalking of osteoporose te voorkomen. Daarnaast zou het ook de bloeddruk verlagen en het risico op darmkanker verminderen. Met het verouderen daalt het vermogen om calcium uit voeding op te nemen en verhoogt de uitscheiding van calcium via de urine. Minder actieve mensen slaan minder goed calcium uit hun voeding op. Bij ouderen is het dus zeker belangrijk dat ze genoeg calcium opnemen.
Melk Artsen raden vrouwen tijdens en na hun menopauze en mannen ouder dan 50 aan om dagelijks 1,2 g calcium te gebruiken. Dat is het equivalent van 0,5 tot 0,7 l liter melk en 2 sneetjes kaas. Groenten als spinazie, broccoli en groene kool en graanproducten en noten zijn ook een bron van calcium. Maar dit volstaat niet om melk te vervangen. Bovendien neemt het lichaam calcium minder goed op uit plantaardige voedingsmiddelen dan uit melkproducten.
Dus 50-plussers die te weinig zuivelproducten eten, hebben dus baat bij calciumsupplementen. Meestal volstaat een extra inname van 0,5 tot 1 g. Je kunt bijvoorbeeld calciumcarbonaat of calciumcitraat nemen, of een combinatie met vitamine D. Wees hier wel voorzichtig mee en neem niet te veel calcium. 2,5 mg per dag is een absoluut maximum.
Het kan namelijk maag- en darmstoornissen als constipatie veroorzaken, daarnaast verhoogt het de kans op nierstenen en hartaandoeningen. Daarom worden deze tabletten afgeraden voor nierpatiënten en voor sommige hartpatiënten. Vraag dus altijd advies aan je arts voor je deze supplementen neemt. (ep)
Iedereen verslikt zich wel eens. Meestal is het na een paar klopjes op de rug wel over. Maar wat als dat niet zo is?
Wat je moet doen als iets in 'het verkeerde keelgat' is geschoten? Houd het slachtoffer bij de schouders goed vast en sla met vlakke hand en met behoorlijke kracht maximaal vijf maal tussen de schouderbladen.
Maar als het niet is gelukt, wat dan? In dat geval, over naar stap 2: de world famous greep van Heimlich!
Niet moeilijk, maar wel heel belangrijk om te kunnen toepassen.
Ga achter het slachtoffer en ga goed tegen de rug staan. sla je armen erom heen, maak een vuist met een hand, duim naar binnen, en plaats die net onder de ribben.
Leg je andere hand om je vuist, keurig, en push! Met beide handen en weer maximaal vijf keer. Let erop dat je de ribben niet raakt of kraakt.
Heel belangrijk bij verslikking, altijd blijven proberen. Doe dit direct na elkaar.
Een: controleer in de mond of je iets ziet.
Twee: maximaal vijf keer stoten tussen de schouderbladen en denk om het vasthouden van de schouders.
Drie: maximaal vijf keer de greep van Heimlich en let daarbij op de handen. En zo mogelijk nog eens herhalen.
Met het oog op het nieuwe schooljaar werd de website van de centrumschool grondig vernieuwd. Hoe ziet de totaal vernieuwde schoolsite eruit? Klik maar wat rond en wordt mee enthousiast.
Zondag 14 september 'Op de Siertoer' Neem deel aan 'Op de Siertoer': Water. Elke druppel telt. Zondag 14 september 2008(10-18u) stellen 43 Vlaamse sierteeltbedrijven, proefcentra en tuinbouwscholen hun deuren open voor het brede publiek.
Dit is een unieke kans om kennis te maken met de sierteeltsector! Enthousiaste vakmensen geven doorlopend gratis rondleidingen in de serres en (boom)kwekerijen.
Overtuig jezelf van het dynamisme van de bedrijfsleiders en de vooruitstrevendheid van de sector. Meer dan ooit is er aandacht voor nieuwe productietechnieken, marketing, het milieu, sorteer- en verpakkingssystemen, schaal-vergroting, onderzoek en ontwikkeling om steeds weer kwaliteitsvolle producten af te leveren.
Op de Siertoer' krijgt dit jaar een nieuw kleedje. Het thema 'Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, met als actuele deelthema 'water' wordt die dag toegelicht en uitgewerkt in samenwerking met het ProefCentrum Sierteelt (PCS). De promotie wordt ondersteund door het Vlaamse Land Maatschappij (VLM) door de actie maand van het Platteland'.
Sommige bedrijven verkopen die dag planten en schenken hun opbrengst aan het Kinderkankerfonds.
Bezoek minstens 2 verschillende bedrijven en maak kans op mooie wedstrijdprijzen met als hoofdprijs een KBC ballonvaart. Veel plezier toegewenst!
September is de laatste zomermaand, een maand met veel 'zomerse',(hopelijk) zonovergoten dagen. Er is, zeker begin september, meestal nog geen reden om aan de herfst te denken. Het begint in september langzamerhand wel wat koeler te worden, maar dat hoeft het tuingenot niet te verminderen. En nog genietend van de tuin kunnen we alweer plannnen maken. Dromen hoe de borders er volgend jaar uit zullen zien. Te beginnen met het voorjaar. Daar kunnen we met bloembollen (die we in het najaar planten) heel veel doen.
Tuin algemeen Hoge en bloeiende tuinplanten waar nodig opbinden, en overtollige zaadvorming wegnemen.
Zaden oogsten voor volgend jaar. De zaden droog en donker, goed laten drogen en daarna binnen bewaren in papieren zakjes.
Vaste planten controleren op ongedierte.
Uitgebloeide bloemen en overtollige bladeren terugsnoeien en naar de composthoop brengen.
Verwelkte zomerplanten verwijderen.
Markeer met stokjes (eventueel met gekleurd draad ertussen gespannen, ter herinnering aan welke kleur u daar wilt hebben) de kale stukken in uw borders.
Onkruid wieden.
De sierborder desgewenst aanvullen met winterbloeiende planten.
Voorjaarsbloeiende bollen nu uitzoeken en nieuwe plannen maken.
Wilt u nieuwe rozen aanschaffen, kijk dan nu eens om u heen, in de tuin van de buren of bij speciale bezoekers tuinen. De rozen staan er nu op zijn mooist bij, dus een goede gelegenheid om ideeën op te doen en keuzes te maken.
Zet nieuwe uitlopers van de klimroos nu vast. Klem de twijg niet af, door hem achter het klimrek te buigen, maar bindt de jonge tak losjes aan de voorkant van het klimrek.
Open Monumentendag - Bezoek een revolutionaire hangbrug
Open Monumentendag op 14 september 2008 staat in het teken van de twintigste eeuw, een eeuw die onze wereld grondig veranderde.
Niet alleen schudden twee wereldoorlogen het leven van veel mensen door elkaar, er werden ook veel nieuwe producten, materialen en productietechnieken geïntroduceerd. En niet te vergeten: nieuwe ideeën. Wonen en werken, mobiliteit, communicatie, vrije tijd, welvaart, kunst,... alles veranderde. Ons onroerend erfgoed ge - tuigt daarvan. Op Open Monumentendag kunt u zelf op ontdekkingstocht gaan. Scholen, kerken, sociale woonwijken, oorlogserfgoed, oude bioscopen, overal in Vlaanderen kunt u de sporen van de vorige eeuw gaan bewonderen.
Revolutionaire techniek In Merelbeke kunt u de Ter Handbrug over de Ringvaart bezoeken. De Ringvaart ligt in het zuiden en westen van Gent en verbindt alle waterlopen die door de stad snijden. Hij werd gegraven tussen 1950 en 1970 met twee doelen: het overstromingsgevaar in de stad verminderen en de binnenschepen rond de stad leiden. De Ringvaart heeft 21 wegbruggen en 6 spoorbruggen.
Vier wegbruggen werden ontworpen door ingenieur Daniël Vandepitte. Hij paste een revolu-tionaire techniek toe: voorgespannen beton, een verbeterde versie van gewapend beton. Bij gewapend beton worden in het beton ijzeren kabels aangebracht. Die zorgen ervoor dat bogen van bruggen minder zwaar gemaakt moeten worden. De trekkrachten die een brug ondergaat, kunnen het beton echter nog altijd doen scheuren. Bij voorgespannen beton wordt beton rond opgespannen kabels gegoten. Dat weerstaat beter aan de druk- en trekkrachten waaraan een brug blootgesteld is. De Ter Handbrug is daar een mooi voorbeeld van.
Op Open Monumenten dag komt u alles te weten over de bouwtechniek die in de Ter Handbrug is toegepast, over de werking van het nabijgelegen sluizencomplex en over de geschiedenis van de Gentse Ringvaart.
Op 3 september 1966 is de eerste uitzending van Ja Zuster, Nee Zuster op de Nederlandse televisie te zien.
De laatste van de 20 afleveringen wordt op 7 september 1968 uitgezonden. De bewoners van het rusthuis Klivia aan de Primulastraat worden o.a. gespeeld door Hetty Blok, leen Jongewaard, Piet Hendriks, Dick Swidde, Albert Mol, Barry Stevens, Piet Ekel en Carla Lipp.
In gastrollen spelen Ko van Dijk, Jan Blaaser, Johan Kaart, Luc Lutz en Wim Sonneveld. De nog steeds bekende teksten werden geschreven door Annie M.G. Schmidt en de muziek voor de liedjes door Harry Bannink.