Kuurne:Op het Marktplein vindt op 15 augustus voor de derde maal aanstormend Kuurns talent plaats.
Zes jonge, plaatselijke groepen geven er vanaf 16 uur het beste van zichzelf.
Anilingus, Breakpoint, The Ugly Peanut, Morning After, Murk en Unidentified Pieces prijken dit jaar op de affiche.
Organisator Wilfried Dujardin is daar heel tevreden mee. Ik sta ieder jaar weer versteld van het talent van de bands. Het belangrijkste is niet hoeveel toeschouwers we halen, maar wel dat we jonge mensen een kans geven. Ze grijpen die altijd met twee handen aan.
Hun enthousiasme mis ik bij veel andere, zogezegd gevestigde, namen. Deze jongeren maken nog muziek met en voor het plezier. En het zijn precies die mensen die we graag willen promoten. (sfb)
Ben je benieuwd over het ontstaan van deze groepen een klikje hier en je komt alles te weten.
Vandaag is het de dag van de linkshandigen, een internationale feestdag om aandacht te vragen voor de ongemakjes van linkshandigen in deze door rechtshandigen gedomineerde wereld.
Wist je dat ... 10 tot 15% van de mensen linkshandig is? Vroeger mocht je van de juf of meester niet links schrijven. Dat is gelukkig niet meer zo.
13 augustus is de internationale linkshandigendag. In 1975 richtte de Amerikaan Dean R.Campbell in de V.S. de eerste linkshandigen belangenvereniging op. Opzettelijk kozen ze in 1976 vrijdag de 13de augustus uit als een soort van zelfspot.
In tegenstelling tot de meeste diersoorten, die geen voorkeur lijken te hebben voor het gebruik van de linker- of rechterledematen, is de mens meestal rechtshandig. Heel wat mensen doen de ene taak met links, de andere met rechts.
In vele culturen moeten bepaalde taken, zoals schrijven en eten, met rechts. De linkse hand wordt er gebruikt voor "onreine" klusjes, op het toilet bijvoorbeeld. Ook wij schudden de hand nog steeds met ons rechterhand.
's werelds grootste bergbeklimmer Reinhold Messner.
Vanaf ons verblijf kon je het Schloss Juval zien staan pronken waar de grootste bergbeklimmer Reinhold Messner zijn bergmuseum heeft.
Reinhold Messner bedwong de Everest solo zonder extra zuurstof, beklom als eerste alle 14 bergen boven de 8000 meter en andere toppen via uitdagende nieuwe routes.
"Na een goede voorbereiding ben ik zo geconcentreerd dat er verder niets bestaat, alleen de wand waaraan ik hang. In die staat van opperste concentratie lijkt alles heel logisch en is er geen gevaar meer" alsdus Messner.
In Alto Adige staat het geboortehuis van de wereldberoemde bergbeklimmer Reinold Messner. Hij is ook de eigenaar van het Schloss Juval in de directe nabijheid van Naturns en heeft het verbouwd tot een bergmuseum.
Ik heb de kans gekregen de vier bierkaartjes die vermeld staan in zijn museum in mijn bezit te krijgen. Morgen meer hierover.
Evi Van Acker en Olivier Rochus fantastische ervaring
Zeilster Evi Van Acker is goed begonnen aan haar Olympische Spelen. Ze staat na openingsdag tweede in de Laser Radial-klasse.
Olivier Rochus stoot door naar de 1/8ste finale van het olympisch tennistornooi. In de tweede ronde gaf zijn tegenstander Janko Tipsarevic op in de tweede set. de brui aan.
Zeilster Evi Van Acker staat na de eerste dag op de tweede plaats in de Laser Radial. "Een perfecte wedstrijd varen in het zeilen is haast onmogelijk, maar deze race kwam er dichtbij", beschreef Van Acker haar eerste regatta. "Ik vaarde mijn eigen race en met een hele goede bootsnelheid en vooral veel rust aan boord kon ik de snelste route varen en liep ik verder uit", vertelt Van Acker over de eerste regatta.
"In het tweede kruisrak was het een kwestie van verdedigen. Zo simpel was het niet want de helft ging naar links en de andere helft naar rechts. Ik had een goede controle en won de race met grote voorsprong. Het was een fantastische ervaring, echt onbeschrijfelijk!"
De tweede race ging moelijker voor Van Acker. "Maar we zijn erg tevreden met de resultaten van vandaag. Met een 1 en een 10 sta ik op de tweede plek. De laatste competitiedag is op dinsdag 19 augustus geprogrammeerd. Olivier Rochus (ATP 72) kwam in de eerste set tegen Tipsarevic (ATP 46) een break achter. De Serviër mocht zelfs serveren voor de set, maar Rochus sloeg terug. Onze landgenoot dwong een tiebreak af en trok daarin aan het langste eind (7-5).
In de tweede set nam Rochus een snelle break voorsprong. Tipsarevic klampte nog even aan, maar gooide bij 3-2 toch de handdoek in de ring. In de zesde game versierde Tipsarevic twee breakpunten. Het eerste werkte Rochus weg, bij het tweede sloeg hij een mooi dropshot. Tipsarevic haastte zich naar de bal, maar viel en blesseerde zijn enkel. Na een medische time-out probeerde de Serviër nog de wedstrijd te hervatten, maar na één punt gaf hij er de brui aan. (foto's belga)
Pizza wordt vaak onder de categorie fastfood ondergebracht. Maar dit Italiaanse gerecht hoeft geen dikmaker te zijn, alle basisingrediënten hebben potentieel om er een gezond geheel van te maken. Het is enkel wanneer je er te veel dingen op legt of er te veel van eet, dat het een caloriebom wordt. Lees hieronder tips om pizza wat gezonder voor je lijn te maken.
Deeg Maak je pizza met volkorendeeg. Dat geeft je een voller gevoel en voorkomt dat je er te veel van gaat eten. Je spijsverteringsstelsel gaat er eveneens goed van werken en het vermindert het risico op beroerte, hartziekte, diabetes type 2. Kies ook voor een dunne korst.
Saus Tomatensaus is goed voor je prostaat en is een rijke bron aan vitamine C. Leg dus wat extra saus op je pizza of maak nog wat extra bij waarin je je pizza dopt tijdens het eten.
Kaas Pizza zonder kaas is gewoon niet lekker. Maar dat betekent niet dat je je pizza moet overladen met kaas. Blijf bij één laagje en dan kan het zelfs goed voor je zijn. Dit betekent een extra portie calcium en dat houdt je lenig. Uit een onderzoek blijkt dat mannen en vrouwen die een calciumrijk dieet volgden 70 procent meer gewicht verloren op 24 maanden dan mensen die een ander dieet volgden.
Extra Als je nog andere dingen op je pizza wil, denk er dan goed over na. Wil je per se vlees, kies dan voor kip. Ga anders voor een vegetarische pizza. Je komt er niet mee aan je dagelijkse dosis groenten, maar het helpt wel.
Voor- of bijgerecht Kies altijd voor een slaatje of soep dat je voor je pizza of als bijgerecht eet. Dit zorgt ervoor dat je genoeg groenten binnen krijgt maar ook dat je sneller een voldaan gevoel hebt. (ep)
Unizo Dadizele pakt vrijdag15 augustus al voor de 32ste keer uit met zijn feest- en avondmarkt. Deze Pompeschittersfeestmarkt is al langer de vakantieuitsmijter voor heel de streek geworden. Ook nu worden eregasten opgenomen tot Ghesel van de Pompe.
Voor de 32ste keer is het op 15 augustus feest in Dadizele. De succesvolle formule met in de voormiddag de ode aan de 'Pompeschitter' en 's middags de geanimeerde feest- en avondmarkt, sluit voor vele Dadizelenaars de vakantie af. De coproductie tussen Unizo en de VVV Dadizele en de Jonge Marktkramersvereniging van België blijft een succesnummer.
'In de voormiddag worden verdienstelijke Daiselnaars en verenigingen in de Orde van de Ghesellen van de Pompe opgenomen.'
Na de misviering van 10uur in de basiliek leiden de Ridder Jans Zonen de stoet van de basiliek naar het Torreke voor de opening van de feestmarkt.
Bellenman André Pauwels in spiksplinternieuw uniform nodigt iedereen mee uit. Marieke geeft een ludiek overzicht. Een doedelzakspeler schept muzikale ambiance en er kan ook genoten worden van een aperitief, Pompeschitterstaart en Pompeschittersbier.
Dat is de intro van de feestmarkt die een 125-tal marktkramers naar Dadizele brengt.
'Er kregen 123 marktkramers een plaats toegewezen', zegt Danny Cornelis van de Jonge Marktkramersvereniging van België. 'In Dadizele vinden wij het juiste evenwicht tussen terrasjes, horecazaken, marktkramers en plaatselijke winkeliers. En dan is er ook nog animatie zoals een springkasteel.'
Omstreeks 17 uur staat ook de traditionele Koekenworp op het programma, waaraan zo'n 200 prijzen vasthangen. Elke koek die uitgeworpen wordt op de kerktoren, geeft recht op een waardebon die ter plaatse bij een van de marktkramers ingewisseld kan worden.
Aan muziek geen gebrek met straatmuzikanten, muzikale clowns en een steltenact. Daarnaast zorgen ook de verenigingen voor animatie. De feestmarkt begint vanaf 7uur met een rommelmarkt in de Ketenstraat. (vdm)
Grassen zijn prachtig, maar het mooist als ze hun vaak schitterende bloeiaren omhoog steken.
Ijle pluimen die meedeinen en golven op de wind. Prairies en andere grasvlakten bewegen eindeloos, als levend water.
Veel mensen ervaren bij het zien daarvan intense emoties, net als bij het door je handen laten glijden van die grasaren.
Wij hebben iets met grassen. Misschien is dat een genetische erfenis. Tenslotte hebben onze verre voorouders vele duizenden jaren lang de steppen bewoond.
Er is zelfs een theorie die zegt dat wij rechtop zijn gaan lopen om over die vlakten met hoge grassen uit te kunnen kijken. Haal dat gevoel dichtbij.
Haal siergrassen in uw tuin. Zet ze zo neer dat ze u kunt aanraken bij het langslopen en geniet van ze.
De Chinezen zochten een manier om de muur sterker te maken.
Van zand tot steen Rond 1500 gingen de muurbouwers stenen gebruiken. Dat kostte veel meer tijd en geld. Voor het werk dat één Chinees vroeger kon doen, waren er nu honderd nodig. Waar-schijnlijk hebben in totaal bijna een miljoen Chinezen dag en nacht gewerkt aan de muur zoals we die nu kennen. Op verschillende plaatsen werden torens gebouwd. Sommige waren wachttorens, daar woonden soldaten. Andere waren een soort vuurtorens. Als de soldaten vijanden zagen, klommen ze snel in die torens om het leger te waarschuwen met rook (overda) of vuur (s nachts)
Opstanden en nieuwe vijanden De keizers hadden veel geld nodig om de muur te kunnen bouwen. Daarom verhoogden ze steeds vaker de belastingen. In 1600 waren de Chinezen dat zat. Er kwam een grote op-stand. Ook kwam er een nieuwe bedreiging vanuit het noorden. Dit keer van een volk dat de Mantsjoe heette. Zelfs de nieuwe stenen muur kon die vijanden niet tegenhouden. Vanaf de zeventiende eeuw vielen de Mantsjoe China binnen. Ze regeer-den over het land tot 1912. In dat jaar kwam er weer een opstand. En de laatste Chinese keizer verdween.
Oude muur, nieuwe problemen De Chinezen waren niet trots op hun muur. Want hij had de Mongolen en de Mantsjoes niet tegengehouden. Mensen braken er zelfs stukken af om er huizen van te bouwen. Honderden kilometers muur verdwenen op die manier. Toeristen vonden de Chinese Muur juist prachtig. En heel langzaam veranderden de Chinezen van gedachten. Nu is de muur voor de meeste Chinezen het symbool van hun grote geschiedenis. Ze zijn trots dat hun land zoiets geweldigs heeft gebouwd.
De muur is heel sterk, maar hij kán kapot. Bijvoorbeeld doordat er elk jaar miljoenen toeristen overheen lopen. Of door noodweer. Om te blijven staan heeft de muur hulp nodig. Daarom heeft het Wereld Monumenten Fonds de muur op de lijst gezet van de honderd meest bedreigde plaatsen op aarde. Ooit beschermde de muur China. Nu wordt het tijd dat China de muur beschermt! eerste deel
Er zijn meerdere verklaringen voor de herkomst van de naam van het lieveheersbeestje.
Een verklaring gaat als volgt
...
Lang geleden was er een man ter dood veroordeeld omdat hij waarschijnlijk iemand vermoord had. Voordat de beul zijn hoofd eraf wilde hakken werd hem gevraagd of hij een laatste wens had. Dat had hij niet. Maar toen de beul zijn bijl wilde neerhalen, riep de man: "STOP, er zit een beestje op mijn nek.
Kunt u het beestje laten gaan, anders sterft hij ook..." Iedereen vond dit zo aardig dat men niet meer geloofde dat hij een moordenaar was, maar een goede man, zonder kwade bedoelingen.
Het beestje kreeg de naam `lieveheersbeestje' omdat iedereen dacht dat het door onze lieve heer gestuurd was.
dit minuscule wezentje is de geluksboodschapper. Als het op u gaat zitten, brengt het geluk. Het aantal zwarte puntjes op zijn rode vleugeltjes geeft aan hoeveel maanden uw geluk zal duren. Nog meer geluk
Huis Mulle de terscheuren te Tielt (mijn geboorteplaats). Wat tien jaar geleden nog een echt spookhuis was, heeft intussen een ware metamorfose achter de rug en is opgeknapt tot een schitterend be-zoekerscentrum: huis Mulle de Terschueren, Ieperstraat 46, 8700 Tielt.
Edelman Emile-Paul Mulle de Terschueren liet het in 1824 bouwen als kopie van zijn Gentse ouderlijke woning.
In 1986 werd het herenhuis met bijhorend koetshuis geklasseerd en enkele jaren geleden werd het helemaal gerestaureerd.
Vanop een bankje in het stadspark - de beschermde, vroegere tuin van de familie Mulle de Terschueren - is het genieten van het uitzicht, maar vooral binnen is het huis een bezoekje waard.
Onder het dakgebinte is de Europazolder ingericht: een ruimte waar je interactief alles over Europa te weten komt en ontdekt waarom Tielt 'de Europastad' genoemd wordt.
Het koetshuis geeft onderdak aan de toeristische dienst en het bezoekerscentrum. Van daaruit kan je heel wat fietstochten starten door het Brugse Ommeland en omstreken. Je kan uitgestippelde tochten maken, zoals de Mandeldalroute, of het fietsroutenetwerk volgen. Wil je er enkele dagen op uit met de fiets, dan kan je terecht in het fietshotel (ook in het koetshuis) waar vier knusse kamers zijn ingericht op de eerste verdieping.
Na een lange fietstocht sluit je de dag af op een terrasje op de zopas heraangelegde Markt of (van september tot en met juni) met een voorstelling van Theater Malpertuis of in het Cultureel Centrum, allemaal op een boogscheut van huis Mulle de Terschueren. In de zomer vinden ook enkele concerten plaats in het stadspark, die door de avondverlichting van het herenhuis stuk voor stuk een aparte sfeer krijgen.
voor de kinderen: In het huis zelf zijn geen speciale voorzieningen voor kinderen, maar ze kunnen zich beslist uitleven op de Europazolder waar bezoekers op een speelse manier (onder andere aan de hand van een paspoort) op zoek gaan naar antwoorden op vragen over Europa en de Europese Unie. In het park is wel een speelplein aangelegd.
Planten en kruipende babys: een gevaarlijke cocktail?
Wanneer die kleine uk begint rond te kruipen merken jonge ouders vaak meteen de voor de hand liggende risicos op in huis. Lage tafeltjes en scherpe meubelranden worden bekleed met mousse of stootkussentje; stopcontacten en verlengsnoeren worden beveiligd of aan het oog ont-trokken; chemicaliën, alcohol en medicijnen zitten voortaan extra veilig opgeborgen.
Denkt iedereen wel aan de gevaren die eenvoudige (kamer)planten kunnen opleveren?
Volwassenen denken er niet eens aan te proeven van een plant, maar hetzelfde gaat niet op voor je spruit die op ontdekkingstocht gaat in huis of in de tuin. Experimenteren hoort nu eenmaal bij zijn/haar leeftijd. Onschuldig uitziende planten zoals meiklokjes, boterbloemen, goudenregen of klimop kunnen echter voor nare gevolgen zorgen.
Weet je niet goed welke van je planten een gevaar kunnen opleveren?
Het Rode Kruis verspreidt een goede brochure (Thuis pluis? Giftige planten)
Liefhebbers van natuur en sport krijgen bij het wandelen in Zuid-Tirol beslist waar voor hun geld: afwisselende doelen voor tochten, unieke landschappelijke bekoring en wonderbaarlijke mogelijkheden om te ontspannen na een inspannende tocht.
Eentje daarvan is de Sonnenberg van Naturns naar Partschins.
Daar kan je nog verder stappen naar de alombekende waterval of neem je de gastbus naar boven en terug stappen naar beneden. Wij hebben het beide te voet gedaan maar met de hitte is het wel eventjes slikken vooral het klimwerk.
Een bijzonder schouwspel biedt de Partschinser waterval, met 98 meter de hoogste van Zuid-Tirol.
Geen wonder dat de regio ook bij klimfreaks zo populair is. Voor geoefende klimmers is een oversteek door de waterval een sportieve uitdaging.
Je bent in Partschins aan het juiste adres. De Partschinser Waterval haalt het fijne stof uit de longen en door de geneeskrachtige Birkenquelle werd Partschins verklaard tot Mineraalwater-gemeente.
Partschins ligt op een hoogte van 626 en telt 3345 inwoners
Nog één keer slapen. Het lijkt wel alsof de Kerstman morgen komt en ik uitkijk naar wat er morgenochtend onder de boom ligt", vertelde Van Acker in het dagboek op haar website. "Ik ben er helemaal klaar voor."
Vandaag komt één van onze grootste kanshebbers op een olympische medaille voor het eerst in actie. Zeilster Evi Van Acker is er helemaal klaar voor en haar boot ook.
"Mijn bootje is er ook klaar voor. Zondag is mijn naam eindelijk in het zeil geplakt. Er zijn een heleboel problemen geweest wat betreft de bestickering. Of ze bleven niet plakken of ze waren er simpelweg niet. Nu is het compleet. VAN ACKER met de Belgische vlag erboven!"
De laatste dag voor de race bracht Van Acker niet op, maar in het water door. "Een half uurtje baantjes trekken, de laatste training van het programma! Ik geloof dat onze Amerikaanse zwemgod wel drie keer harder gaat, maar het is het idee dat telt."
Van Acker mag in het water dan wel trager zijn dan Michael Phelps, op het water wil onze landgenote bewijzen dat zij de beste is. Dat kan ze vanaf vandaag 7u Belgische tijd. Dan gaan 28 Laser Radiaals het water op. Dinsdag 12 augustus worden er 2 regatta's gevaren. Pas op 19 augustus, na de medal race, zal de winnares bekend zijn.
Om het raadsel van de muur te begrijpen, duiken we in de geschiedenis van China. Heel vroeger had het land te maken met grote problemen. Ten noorden van China woonden nomaden, volkeren zonder vaste woonplaats. Op de droge graslanden (steppen) konden zij moeilijk aan voedsel komen. Daarom plunderden ze vaak Chinese stadjes en boerderijen.
Daar moest natuurlijk een eind aan komen. Maar hoe? Er waren drie mogelijkheden. Eén optie was om terug te vechten. Vaak stuurde China een leger op de nomaden af. Een tweede mogelijkheid was om vriendelijk te blijven. Chinezen en nomaden handelden veel met elkaar. Chinese prinsessen trouwden zelfs met leiders van nomadenstammen. De derde optie was om te proberen de nomaden buiten de deur te houden. Een muur bouwen, dus!
De eerste keizer Tot 221 voor Christus bestond China uit verschillende koninkrijkjes. De meeste bouwden muren om hun rijk heen. De koninkrijkjes hadden vaak ruzie, totdat één man ze allemaal veroverde. Dat was Qin Shi Huangdi. Hij werd de eerste keizer van China. Qin wilde van China één land maken. Hij voerde één munt in en dwong de bevolking wegen en kanalen aan te leggen.
Een goed idee De nieuwe keizer had nog een 'briljant' idee. Hij wilde eindelijk eens af van die vervelende nomaden in het noorden. Hij besloot van alle kleine muren langs de grens één lange muur te maken. Qin dwong honderdduizenden mannen te bouwen aan een enorme wal van aarde. Tien jaar werd eraan gewerkt. Tienduizenden mannen stierven door het zware werk. Hun lichamen werden gewoon in de aarden muur gestort. Dat was trouwens niet de Chinese Muur zoals we die nu kennen. Nog steeds is ons raadsel dus niet opgelost.
Waar is de muur gebleven? Qin Shi Huangdi stierf in 210 voor Christus. In boec ken staat weleens dat zijn opvolgers verder bouwden aan de muur. Maar gek genoeg vind je er in geschriften, gedichten of op schilderijen uit de tijd zelf helemaal niets over. Eeuwen en eeuwen gingen voorbij. Totdat China rond 1200 na Christus een nieuwe vijand kreeg: de Mongolen. Mongoolse legers vielen China regelmatig vanuit het noorden binnen. Maar nergens vind je terug dat ze werden tegengehouden door de muur.
Oude problemen en nieuwe muur De Mongolen waren een eeuw lang de baas over China. Toen kwam er een opstand en de Mongolen werden verslagen. In 1368 kwam de eerste keizer van de Ming-dynastie aan de macht. Een dynastie is een familie van koningen of keizers. Ruim vijftienhonderd jaren waren voorbijgegaan sinds keizer Qin Shi Huangdi. Maar één probleem bleef onopgelost: ook de Ming-legers hadden grote moeite met het verdedigen van de noord-grens.
(Vervolg) De Chinezen zochten een manier om de muur sterker te maken.
Wist je dat?... de kruisvaarders niet meteen vredelievend te werk gingen? Na jaren van strijd, honger en vermoeidheid valt de stad Jeruzalem eind juli 1099 in handen van de kruisvaarders onder leiding van Godfried van Bouillon.
Zij richten een bloedbad aan onder de bewoners. Alle mannen, vrouwen en kinderen, islamieten en joden worden gedood. Als er niemand meer te vermoorden valt, trekken de overwinnaars in plechtige processie naar de H. Grafkerk om God te danken voor de overwinning.
De kruisvaarders stichten op 12 augustus 1099 het christelijk koninkrijk Jeruzalem. Na veel onderlinge twisten kiezen zij Godfried van Bouillon tot koning. Deze wil verdediger van het Heilig Graf genoemd worden.
Vandaag gaan we Godfried van Bouillon achterna, op een vredlievende manier. We bezoeken zijn kasteel hoog boven de rotsen aan een meander van de Semois in Bouillon.
Nog meer weetjes...
Internationale Dag van de Jeugd. Maak jij er een kinderdag van?
Historische weetjes: - In 1981 gaat de eerste personal computer van IBM over de toonbank. De prijs is omgerekend naar huidige geldwaarde 10.000 euro. - In 1961 start de constructie van de . Tot november 1989 scheidt die West- en Oost-Berlijn.
Weekoverzicht van 4/08 tot en met 10/08 overzichtelijk alle artikels geschreven door: Yvette uit Kuurne en nog veel meer. Maak zelf de keuze welke schakelaar je aanklikt.
Afgelopen week bleek uit onderzoek dat de supermama die carrière en gezin combineert een illusie is, volgens vele Britten. Ook kiezen steeds meer vrouwen in Groot-Brittannië ervoor om in het verleden te leven om zo aan stress te ontsnappen.
Ze proberen te ontsnappen naar een tijd waarin de vrouw enkel verantwoordelijk was voor het huishouden. Ze willen weg van de stress en de moderne maatschappij. Ze dragen vintagekleren, hun huis lijkt uit het verleden te komen en ze geloven in de traditionele waarden van het huwelijk, hun enige taak is hun man te behagen.
Jaren '50 Het huis van de Britse 35-jarige Joanne Massey lijkt zo uit de fifties te komen. Ze ziet er uit als een brave huismoeder uit de jaren '50 en dat is ze ook. Ze luistert naar Frank Sinatra en kookt, poetst en strijkt graag. "Mijn man is de broodwinner en beschermt mij. Ik voel me goed in deze rol. Ik doe geen dingen die niet geschikt zijn voor een dame, zo zal ik nooit tanken.
Ons huis is onberispelijk schoon en er staat altijd een lekkere, warme maaltijd klaar als mijn man thuiskomt van het werk. Ik zorg er dan ook voor dat ik er mooi uitzie. Ik draag ook enkel kledij uit de jaren '50, zoals potloodrokken, witte bloezen en brede riemen.
Ik ga nooit het huis uit zonder lipstick. Mijn man draagt in de week moderne kledij, maar in het weekend gaat hij ook voor de fiftieslook. Ik keer me bewust van de moderne wereld af. Al dat geweld en materialisme stoot me af, in zo'n wereld wil ik niet leven. We gaan enkel op bezoek bij vrienden die hetzelfde als wij denken, dan drinken we thee met cake. Dat maakt gelukkiger, ik voel me nu beter dan vroeger.
Jaren '40 De 34-jarige Debbie Cleulow en haar man Martin gaan nog een stapje verder, zij zien de jaren '40 als ideaalbeeld. "Andere vrouwen lachen vaak dat ik mijn huis wil laten blinken voor mijn man. Maar ik amuseer me met bakken, naaien en poetsen. Ik vind dat de vrouwen van vandaag echt de weg kwijt zijn. Ze drinken te veel en jonge meisjes kleden zich te uitdagend.
Mijn huis is een ode aan de jaren '40, ik draag ook enkel jurken uit dat tijdperk. Mijn man is de broodwinner en ik creëer een liefdevol plekje voor hem. Ik ontmoette mijn man hem ik 17 was, hij was mij eerste en enige vriendje. Hij heeft me lange tijd het hof gemaakt en vroeg me op heel traditioneel ten huwelijk.
Dat is toch veel romantischer dan hoe het er nu aan toe gaat? Ik verlaat nooit het huis zonder handschoenen en hoed. Als we uitgaan, trekken we veel aandacht en mensen lachen vaak met ons. Maar dat is eerder hun probleem. Al onze vrienden hebben dezelfde liefde voor de jaren '40, met anderen spreken we gewoon niet af."
Jaren '30 De 38-jarige Diane Rowlands werkt deeltijds en is helemaal geobsedeerd door de jaren '30. Ze leeft samen met haar vriend. "Het begon allemaal met de muziek. Als tiener luisterde ik naar big band muziek. Het lijkt alsof de wereld veel zonniger was, hoewel het toen ook moeilijk was tussen de oorlogen.
Vrouwen waren zo glamoureus met hun perfecte kapsel en mooi opgemaakt gezicht. Ze kregen toen veel respect van mannen. Ik werk halftime, maar enkel omdat we het geld nodig hebben. We hebben elk onze rol in het huishouden, ik kook en poets. Ik bak graag en sta het liefst de hele dag achter het fornuis. We zoeken urenlang naar kleren uit de jaren '30. Ik koop mijn ze online en in gespecialiseerde winkels. In het begin voelden die raar aan, maar nu ben ik het helemaal gewoon.
Ik krijg veel commentaar van anderen mensen, mensen houden niet van iets dat afwijkt van 'de standaard'. Mensen hadden in de jaren '30 nog normen en waarden, ze waren vriendelijker voor elkaar. Ik lees geen kranten, want dat vind ik deprimerend. Het leven is zo hectisch tegenwoordig en er is meer druk op vrouwen dan mannen. Ik hou er van onberispelijk uit te zien en zo behandeld te worden als een dame." (ep)
Of ze wint of niet, maakt voor mij geen verschil. Maar ze loopt zo mooi. De oprechte reactie van de mama van Kim Gevaert tijdens een radiointerview enkele jaren geleden.
Hoeveel fiere ouders of grootouders zouden zich hier niet in herkennen? Het lijkt ook wel een persoonlijk pleidooi voor de olympische gedachte 'deelnemen is belangrijker dan winnen'. Toch zal mama Gevaert wellicht haar adem inhouden als haar dochter tijdens de Spelen in Peking in de startblokken plaatsneemt, klaar om te lopen voor het ultieme doel: een olympische medaille.
Niemand die er op dat moment bij stilstaat dat Kim's spikes en sportkleding misschien gemaakt zijn door een vrouw van haar leeftijd of iets jonger, die tussen de 40 en 100 euro per maand verdient en hiervoor lange dagen heel hard moet werken. Ook dat is een topprestatie, helaas ondergewaardeerd.
Maar laten we eens wat ruimer en vooruit denken. Atleten stellen zich sportieve doelen in hun carrière. Ook sportmerken stellen zich doelen qua winst en groei. Waarom zou het bv. niet kunnen dat sportmerken ook doelen stellen qua arbeidsomstandigheden en die realiseren tegen de Winterspelen van Vancouver in 2010 of de Zomerspelen van Londen 2012?
Wel, dit is de uitdaging die PlayFair 2008 lanceert. PlayFair 2008 roept niet op tot een boycot, maar vraagt respect voor de fundamentele arbeidsrechten van werknemers in de sportkledingindustrie. PlayFair 2008 is een internationale campagne van de internationale Schone Kleren Campagne en de internationale vakbonden !TUC en ITGLWF. www.schonekleren.be
Tot slot, beste Kim, wensen we jou en je familie van harte die olympische medaille.
Wist je dat... de Aboriginal de oorspronkelijke inwoners van Australië waren? De cultuur van de Yolngu Aboriginals gaat 40 000 jaar terug. Vandaag start een Aboriginal festival. Het viert de rijke traditie van plaatselijke kunst en cultuur en stimuleert de bewoners om die kunst te bewaren.
Vanaf de jaren 1920 kwam in Australië een beweging op gang die Aborigine kinderen van hun ouders weghaalde en hen bij blanke pleeggezinnen onderbracht. Veel kinderen hebben zo het contact met hun familie verloren. Daarom worden ze ook wel eens the stolen generation (de gestolen generatie) genoemd. Op 13 februari 2008 biedt de Australische regering officieel haar excuus aan.
Historische weetjes: Op 11 augustus 1934 wordt Alcatrast voor het eerst in gebruik genomen. Het ligt op een eiland in de haven van San Francisco en doet tot 1963 dienst als gevangenis. De beroemdste gevangene was Al Capone. Er zijn verschillende ontsnappingspogingen geweest, maar officieel is het nooit iemand gelukt om te ontsnappen.
Er waren echter drie mannen, Frank Morris en de broers John en Clarence Anglin, die op 11 juni 1962 ontsnapten in een opblaasbaar vlot gemaakt van aan elkaar gelijmde regenjassen. Van deze ontsnappingspoging is een film gemaakt: 'Escape from Alcatraz'. Nog geen jaar na de ontsnapping is op 21 maart 1963 Alcatraz officieel gesloten. Nu is Alcatraz een nationaal park.