De Zonnegloed in de kijker: Educatieve natuur- & verblijfsboerderij voor kinderen en jeugd.
Vlakbij een waardevol stukje natuur "De Broeken" in de Westhoek te Vleteren is vzw De Zonnegloed gevestigd te midden van uitgestrekte landrijen. Een sfeervolle hoeve, gerenoveerd tot een educatieve natuur- en verblijfsboerderij voor kinderen. Het is een werkende boerderij, aangepast aan kinderen.
Een boerderij die uitnodigt om actief deel te nemen aan het landbouw- & natuurgebeuren. Via contact met dieren krijgen de kinderen de kans om de band met de natuur te herstellen. Dit contact is bovendien onmisbaar voor elke mens; het ontwikkelt zijn verantwoordelijkheidszin, zijn sociale ingesteldheid, ... kortom zijn geestelijke gezondheid. Door het actief bezig zijn, wordt bovendien ook de lichamelijke gezondheid bevorderd. Kinderen en jongeren houden er prachtige hèrinneringen aan over: de geboorte van een geit, de vriendschap van een pony, het bakken van brood, een tocht met de tractor door de velden, verse melk proeven, spelen in het stro, ... Men wordt letterlijk in de natuur en de rijkdom van het leven ondergedompeld!
Boerderij- en natuurklassen Alles gebeurt en vertrekt van op de boerderij waar de klas verblijft. Bij het kraaien van de haan mogen de kinderen in kleine groepjes helpen de dieren te voederen samen met kinderboer Karel. Na het voederen en het melken van de dieren staat kinderboerin Lieve of gespecialiseerde monitoren vol enthousiasme klaar om samen met de kinderen boerderijactiviteiten te doen. 's Avonds, na een onvergetelijke dag slapen de kinderen als .. .? biggetjes.
Activiteiten
De kinderen leren er hoe ze natuurlijke producten kunnen verwerken. Van graan tot brood, van melk tot kaas of boter, van wol tot draad, van kruiden tot. .. Of ze doen mee aan het boerderij werk. Dagelijkse taken van de boerderij dieren voederen, dieren verzorgen, stalletjes kuisen, .... voeren ze uit in gezelschap van kinderboer Karel, of mogen ze in kleine groepjes zelfstandig uitvoeren.
Na een korte uitleg van kinderboer Karel kunnen de leerkrachten/ begeleiders de kinderen meenemen op een educatieve rondleiding op de boerderij. Bij elke dier hangt er een kleurrijke identiteitskaart, een herkennings- en opdrachtenfiche. Even tijd voor boerderij-neuzen of ontspannertjes zijn er ook: een tractortocht door de velden, ponyrijden, spelen op de strozolder, een boer- der,ijspel,. en nog veel meer.
Er zijn ook uitstapjes zoals een heuse natuurwandeling, een natuurdagtocht , een bezoek aan de molen of de paddenpoel of een huifkartocht met een stop bij ". Ach, er is zoveel moois rond natuur en landbouw te beleven bij De Zonnegloed.
Van moedermelk naar Amfetamine, uw dochter heet nu Rilatine.
West-Vlamingen zijn geen volk van stilzitters maar van doendigaards. Dat hebben vier 'struise brouwers' uit de Westhoek zopas weer bewezen. Maar medailles hebben keerzijdes. West-Vlaamse kinderen zitten ook massaal aan de Rilatine. Daarmee worden ze juist wél gedwongen om stil te zitten. In de klas.
Het verbruik van Rilatine (of een aanverwant product) is de jongste vijf jaar gewoonweg verdubbeld. Het gegeven is niet nieuw: nog geen drie jaar geleden had men het over een vertienvoudiging in tien jaar tijd. En toèn net zoals nu. stelt men vast dat net West-Vlaanderen in België het hoogst scoort. Als het woord 'scoren' hier op zijn plaats is.
Rilatine wordt op school genomen. onder toezicht van de leerkrachten, stelden we zelf vast in een gewone lagere school. Als de gewoonste zaak van de wereld. Meer nog: het is een noodzákelijk ! wondermiddel, zonder ,gaat het niet. luidt het. Het huidige cijfer van 20 à 25 % wordt bevestigd. Met Rilatine krijgt men dus ADHD onder controle. Dat is een extreme vorm van 'doendig zijn'. Maar, als een vierde van de klas pillen moet slikken om bij de les te kunnen blijven, spreken we dan nog van extreem? Is het niet extreem ... veel?
Een ervaren kinderpsychiater moet erkennen dat er 'iets aan de hand is', temeer daar hïj vaststelt dat ADHD niet toeneemt. Wat er aan de hand is? Op die vraag moèt hij het antwoord schuldig blijven. Rilatine. het klinkt bijna als aspirine. Maar zo onschuldig is het niet. Het is een amfetamine en staat op de lijst van verboden dopingproducten. Toch ziet niemand er graten in. de schalen niet, de psychiaters niet. de overheid niet. En toch hebben wij daar een ongemakkelijk gevoel bij.
We kunnen niet anders", zegt een leerkracht. "Want we mogen niet meer streng zijn en' niet meer straffen. Jonge ouders van nu willen nu, terwijl ze jong zijn, van het leven genieten en lastige kinderen zijn daarvoor uiteraard een hinderpaal." Kinderen konden vroeger hun hyperkinesie kwijt in het ravotten. Buiten. op straat. Nu zitten ze achter de computer. Maar raar maar waar: achter die computer zijn die concentratiestoornissen er niet, want in, tegenstelling tot schoollessen vinden ze dat plezierig. Hier klopt iets niet. '
Een apotheker. toevallig ook een Wèst-Vlàming, voert 'al jaren een kruistocht tegen Rilatine. Maar hij predikt zowat in de woestijn. Op zijn website staat er zelfs een gedichtje over: Een land vol psychologen en proleten laat zijn kinderen pillen vreten ...
Jeugdzorg vervult haar taken, zal ieder verzet wel chemisch kraken. van moedermelk naar amfetamine. uw dochter heet voortaan ... "Rilatine." Of het nu gaat om de lage werkloosheidscijfers, de eerste Vlaming in de ruimte af gewoon,onze typische flandriengeest. dan streelt dat altijd wel een beetje onze West-Vlaamse ijdelheid. Maar in deze materie de nummer 1 zijn, nee. dank u, toch liever niet. Door N.M
Voor alle lagere school-kinderen. Het ABC van 1302
Nog tot 31 maart: Het ideale uitstapje met mama, papa, oma of opa! Tijdens deze anderhalf uur durende speurtocht krijgen de kinderen de kans om te voelen, te luisteren en te kijken naar alles wat 1302 met zich meebracht. En wat meer is: eens de kids het codewoord bemachtigen, wacht hen nog een verrassing...
Het museum Kortrijk 1302 biedt (groot)ouders en (klein)kinderen van 9-13 jaar een prachtige formule aan. Samen kunnen ze zich verdiepen in de wondere wereld van de Guldensporenslag. Ga op zoek naar de gulden sporen, maak kennis met de helden van 1302, luister naar het dramatische verhaal van de kleine Filippina, voel aan maliënkolders en helmen!
Hoe gaat het in zijn werk? Een audioguide, een grondplan en een ABC-boekje met 20 vragen zijn jullie wapens. Samen zoek je een woord bij elke letter van het alfabet. Welke koning werd vergeleken met een ezel? Waar sloegen de Fransen hun kamp op? Welk symbool sierde het Vlaamse wapenschild? ? En af en toe krijg je een bonusletter. Zo ontdek je gaandeweg het sleutelwoord. Tijdens deze anderhalf uur durende speurtocht krijg je de kans om te voelen, te luisteren en te kijken naar alles wat 1302 met zich meebracht. Als afsluiter kun je nog een verrassende film - in een regie van Stijn Coninx - bekijken!
Deze zomer vloeien veel consumentenbewegingen samen in de tuin. Samengevat: tuinen worden ingericht om te luilakken.
1. Kunstgroen De tuin mag weer spannend zijn. De tuineigenaar beleeft zijn buitenhof als uiterst groen. Tuinieren wordt daarbij vaak als hobby aangemerkt. Tegelijkertijd blijkt uit de statistieken dat het daadwerkelijke groenoppervlak terugloopt ten voordele van betegeling en kunstgras. De beleving van tuinieren blijkt anders dan de realiteit.
2. Tijdloze ontwerpen Eco design is de nieuwe kreet. Tijd is de nieuwe luxe. Dat levert tijd originele ideeën voor hergebruik. Oude geschilderde vuilnisemmers als zitplaats met opbergruimte, conservenblikken als plantenbak, tuintafels van oud hout en kleurige kunstmatten gevlochten van repen gebruikt plastic.
3. Kant-en-klaar Eco Design presenteert zich in de vorm van nieuwe soorte kunststof die via hightech-methoden uit afval worden gewonnen. Omdat vaak kopen uit is, zijn deze ontwerpen tijdloos. Mooi nu en nog steeds mooi over twintig jaar.
4. Big is beautiful Groot, groter, grootst. Zitmeubels en bloempotten zijn, in navolging van de vorig jaar ingezette trend, sterk uitvergroot. Brede armsteunen, hoge rugleuningen en diepe, brede zit zijn de kenmerken. Nieuw dit jaar is de voorkeur voor ronde vormen. In materiaal is er voorkeur voor vlechtwerk van kunststof, op het oog niet van echt te onderscheiden.
5. Kleur en sfeer Terug in beeld zijn de tuinen waarbij één kleur wordt gekozen voor alle bloemen en stoffen. Fel daarentegen is het kleurgebruik in de houttuin. Natuurlijk, blank en wit gebeitst hout gaat samen met turkoois. lime, fel pink en oranjegeel.
Om je vaatwasser goed te kunnen onderhouden, is het handig als je weet hoe hij werkt. 1. De sproeiarmen spuiten op de vaatwas (mechanisch), een oplossing van detergent (chemisch), dat progressief wordt opgewarmd.
2. De oplossing valt op de bodem van de kuip waar ze gefilterd wordt door de filters alvorens ze onder druk teruggestuurd wordt door een pomp in de sproeiarmen.
3. De recyclage van de oplossing gaat zo door tot het einde van het wasprogramma. Na de wasbeurt wordt het vuile water afgevoerd en de vaat wordt gespoeld met proper water alvorens te worden gedroogd.
4. Het water wordt voortdurend gefilterd en hergebruikt. Zo kan men met weinig water de vaat wassen. Op die manier draagt de vaatwasser ook zijn steentje bij tot een beter milieu.
Fietsen achter je computerscherm? Het kan. Surf als de bliksem naar de website van toerisme West, Oost-Vlaanderen en maak een interactieve fietstrip. Voortaan kan je immers zowat alle provinciale fietsroutes dowloaden.
Fietstips/ Op tijd een hap en een slok.
Krijgt u steevast krampen in de kuiten in het laatste uur van uw wekelijkse fietstrip? Dan houdt u allicht uw vochtbalans niet op peil. Voldoende drinken en eten vóór, tijdens en na de inspanning is de boodschap. En vooral: anticiperen op het honger en dorstgevoel.
Sportarts Chris Goossens licht toe. Wie op zondag met de partner en de kinderen tekent voor een gezapig fietstochtje van een twintigtal kilometer hoeft zich uiteraard niet al te veel zorgen te maken over zijn vocht en suikerbalans. 'Temeer omdat dat type van vrijetijdsfietser langs de fietsroutes wel stoot op een gezellig cafeetje. Toch is het raadzaam om ook tijdens korte tochten, ook al is het aan een gemiddelde van 15 per uur, regelmatig energie op te slaan zegt Chris Goossens. Anders wordt het wanneer de duur van de tochten langer wordt, de intensiteit verhoogt en de omstandigheden meer van het lichaam beginnen te eisen:' In dat geval moet dus wél op tijd bijgetankt te worden. Op die manier vermijd je vervelende akkefietjes zoals spierkrampen en een hongerklop.
Vermijd krampen Hou je de vochtbalans in je lichaam niet op peil, dan volgen er ongemakken. Dan verlaagt de samentrekbaarheid van de spieren, stapelen afvalstoffen zich op en wordt de zoutbalans in de spieren verstoord. Het pijnlijke gevolg daarvan zijn spierkrampen. Veel kan verholpen worden door regelmatig te drinken. Zeventig procent van het menselijk lichaam bestaat uit vocht. Als je weet dat bij vier procent vochtverlies de prestaties met twintig procent verminderen, dan begrijp je hoe cruciaal dit is. Het rekensommetje is immers snel gemaakt. Een persoon van 70 kg bestaat uit zo'n 50 liter vocht. Vier procent vochtverlies, dat heb je bijvoorbeeld al na een MTB-tocht van 45 km, betekent een verlies van twee liter en dus een prestatieverlies van twintig procent. Dat zijn cijfers die kunnen tellen.
Drinken ... in alle omstandigheden Het is evident dat je tijdens een hittegolf meer moet drinken dan in andere omstandigheden. Toch is het van belang om ook tijdens koude weersomstandigheden voldoende te drinken. De mensen vergeten al te vaak dat een lichaam heel wat warmte produceert in koude temperaturen. Het energieverlies is ook dan heel hoog en dus is ook hier de boodschap: op tijd drinken:' En wat de timing betreft, houdt Goossens het op een halve liter vocht om het halfuur. Dan spreek ik in het geval van de wielertoerist of toerfietser die er elke zaterdag of zondag op uit trekt voor 100 tot 150 km.
Anticiperen op honger- en dorstgevoel Water is uiteraard een goede dorstlesser. Water vult het best en het snelst de vochtbalans aan. Maar water bevat geen voedingsstoffen. Die vind je wél in de vele isotone of hypertone dorstlessers die tegenwoordig in poedervorm op de markt zijn. Voordeel is dat zowel het vochtverlies wordt gecompenseerd als het hongergevoel wordt gedrukt:' Na de inspanning kan je je wenden tot speciale recuperatiedranken, al is er een eenvoudiger oplossing. "Een simpel bord spaghetti is ook goed, hoor! Ik pleit eigenlijk gewoon voor een gezonde en gevarieerde voeding. Dan zit het heus wel snor:'
Het verleden blijft ons inspireren, ook in ons interieur. We grijpen terug naar de interieurmode van de jaren '50 en '60 met veel bollen geometrische vormen en vrolijke kleuren. Alles kan én alles mag.
Een van de hoofdpijlers van de retrostijl is zonder twijfel de trend om grote bollen te gebruiken om het interieur op te fleuren. Je kunt ze echt overal op toepassen en dat in alle formaten en kleuren. Bollen op de muren, op tapijten en zelfs zetels met bolletjesmotief horen hierbij.
Overdrijven doe je evenwel beter niet... Echte durvers kunnen hun muur verrijken met grote gekleurde bollen, het geheel kan je dan leuk combineren met een retro sofa in lakleder. Zelfs een koele witte muur komt plots tot leven dankzij contrasterende bollen in verschillende groottes en tinten.
Eigen kleuren palet De retrostijl heeft ook een specifiek kleurenpalet : met vooral groen, blauw, geel en oranje. Het meubilair krijgt een hip printje, geliefde materialen zijn lakleder en plastiek. Vooral kuipzeteltjes en witte ronde salontafeltjes zijn blikvangers.
Ze staan met beide voeten in het leven, zijn vrouwen van deze tijd en ze delen een passie: hun geloof. Niet meer van deze tijd? Daar lachen ze eens mee. Deze jongedame vekondigd het luid en duidelijk!
"Geloven mag weer"
Anneleen (19) leerde in Ghana de bijbel kennen. Anneleen zit in het tweede jaar verpleegkunde en vindt de waarheid in de Bijbel.
Ik kom uit een gezin met een diepchristelijke moeder en een niet-gelovige vader. Elke zaterdag gingen we met mama naar de kerk. Toen ik dertien was, liet mama me de keuze: ga je nog mee? Ik koos ervoor om niet meer mee te gaan. Ik vond de diensten wel leuk het was vooral veel zingen - maar de boodschap kwam niet over. De volgende jaren bleef ik wel zitten met het gevoel dat er méér moest zijn. Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat niets zomaar gebeurt, dat God - of wie het ook mag zijn - een plan met ons heeft.
Toen ik met Pasen 2006 mijn beste vriendin Silke, die voor haar studies een jaar in Ghana zat, ging bezoeken, nam ze me mee naar de Ghanese kerk. In de Ghanese kerk staat net zoals bij ons Jezus centraal en wordt ervoor gelezen uit de Bijbel, maar de vieringen lijken in niets op onze eucharistieviering, De eerste keer vond ik de mis héél raar, maar het raakte me, De dienst duurt meerdere uren en begint met gebed. Iedereen bidt hardop door elkaar, je mag bidden hoe of wát je wil, dank zeggen of dingen vragen. Tijdens het tweede deel wordt gospel gezongen en gedanst.
Daarna volgt meer dan een uur Bijbelstudie, waar Bijbelpassages worden besproken, Ten slotte is er een preek van de pastor, naar aanleiding van iets uit de actualiteit dat aan de Bijbel wordt getoetst. Die preek is héél actief, iedereen wordt erbij betrokken.
Terug thuis ontdekte ik dat er ook in België diensten zijn van de Ghanese kerk. Nu gaan Silke en ik elke donderdag en zondag naar de diensten van pastor Philip. Wat me vooral aanspreekt, is de betrokkenheid. Betrokkenheid met de anderen en met de Bijbel. Na zo'n dienst kom ik steeds met een goed gevoel buiten. De Bijbel zet me aan om over alles na te denken, over mezelf, over wat er in de wereld gebeurt. Ik vind troost in die Bijbelstudie eningebed. Het maakt het gemakkelijker dingen te plaatsen en problemen te verwerken ofte aanvaarden.
Silke en ik lezen samen in de Bijbel. Een paar maanden geleden vond ik een mooie tekst uit het Boek van Sirach, over hoe je een plaats kunt geven aan verdriet. We spraken toen af dat we die tekst zouden gebruiken als er nog eens iemand zou overlijden. Niet lang daarna overleed mijn vader, heel plots. Ik heb er nog heel veel moeite mee, maar de Bijbel helpt me in mijn verdriet. Ik weet dat mijn vader, ook al was hij niet gelovig, ergens is waar het goed is. Omdat hij een goed mens was. Ik heb tijdens de begrafenis die passage voorgelezen, en verteld dat ik nooit had gedacht dat ik die tekst al zo snel zou moeten gebruiken ... Ik heb nog contact met mensen in Ghana.
We discussiëren vaak over de Bijbel. Ik vind dat de Afrikanen alles te klakkeloos geloven. Bijvoorbeeld dat, als je geld geeft, je dat later dubbel zult terugkrijgen. Of dat mensen die in armoede leven dat verdienen, omdat ze gezondigd hebben. Daarover voer ik graag discussies met hen. Maar ik ben niet van plan om mijn leven om te gooien voor het geloof. Volgens de Ghanese kerk mag je geen alcohol drinken, geen seks hebben voor het huwelijk en niet dansen op niet-religieuze muziek.
Ik ga, graag naar feestjes en ik drink graag een pintje. Ik beschouw dat niet als een zonde. Ik leef wel volgens de geboden. Bemin uw naaste, eer uw ouders, heb respect. Mijn broer en zus lachen soms met mij, maar ik trek me daar niets van aan. Ik voel me goed bij mijn keuze. Ik wil helemaal geen mensen bekeren. Het is niet omdat ik me goed voel bij dit geloof, dat het ook voor iemand anders goed is. Je moet geloven in wat je zelf wil, of dat nu in Boeddha, Allah of Jezus Christus is.
Poolreiziger Dixie Dansercoer lanceert volgende week woensdag een computerspel rond de klimaatproblematiek.
Hij plant ook een tentoonstelling over zijn expedities waarmee hij de wereld wil rondreizen. Dat zei de avonturier op een persconferentie over zijn recente reis naar Antarctica.
Opwarming Dansercoer zeilde met een zevenkoppige bemanning naar het Antarctisch schiereiland om er de landingen over te doen van Adrien de Gerlache, een Belgische ontdekkingsreiziger die in 1898 in primitieve omstandigheden de poolcirkel verkende. Dansercoer zag op zijn trip de gevolgen van het broeikaseffect. Nu wil hij met toegankelijke middelen iedereen overtuigen van de noodzaak om de opwarming van de aarde tegen te gaan.
"Intens maar leerzaam" "Onze reis was intens, maar leerzaam", zegt Dansercoer. "Vier weken lang met zeven mensen op een kleine oppervlakte is geen lachertje, maar we keren zeer tevreden terug." De Zwitserse fotograaf Laurent Dick reisde mee en nam foto's op dezelfde plaatsen als waar de Gerlache dat 110 jaar geleden deed. De resultaten zijn soms schokkend: de gevolgen van global warming zijn duidelijk zichtbaar.
Online pc-spel Dansercoer wil in het Internationaal Polair Jaar de bewustmaking bij de mensen verhogen. Daarom lanceert hij een online computerspel voor kinderen vanaf 12 jaar onder de naam 'Cool 4 Antarctica'. Vanaf woensdag kunnen ze op internet zelf op expeditie gaan en tien weken lang experimenten uitvoeren. De beste gamers winnen een prijs. De eerste mag zelfs meevaren met Dansercoer met de boot waarmee hij naar de Zuidpool ging.
Tentoonstelling Een tweede initiatief rond de klimaatproblematiek volgt eind 2009. Dan gaat Dansercoer de wereld rondreizen met zijn tentoonstelling (Ant)Arctic, een verzameling van kunstige foto's over de milieusituatie op de Noord- en Zuidpool. De expositie bestaat uit een aantal mobiele containers. "Een opmerkelijke en praktische oplossing voor rondreizende tentoonstellingen", aldus Dansercoer.belga/svm Lees ook: Expeditie Dansercoer geslaagd.
Bereiding Snipper de sjalotjes. Strijk een ovenplaat in met boter en strooi de sjalot er overheen. Kruid de visfilets met peper en zout en leg ze op de sjalot. Snijd dunne plakjes van de citroen en leg er telkens eentje op de schelvis.
Sprenkel er de witte wijn overheen. Zet de plaat even op het gasvuur tot het vocht begint te koken. Dek vervolgens af met aluminiumfolie en zet de plaat 10 minuten in een oven op 170°C.
Giet het kookvocht vervolgens over in een kookpan en laat het inkoken met de room. Kruid de saus af met peper en zout.
Serveer de vis met de saus, een gekookt aardappeltje en gestoofde spinazie. Recept: Geert Van Der Bruggen
Dikke truiendag De Vlaamse overheid roept iedereen op om vandaag 15 februari 2008 mee te doen aan de vierde editie van de Dikke-truiendag. Laten we met zn allen vandaag de CO2-uitstoot verlagen door in de dagelijkse activiteiten thuis, op school én op kantoor minder energie te verbruiken.
We beseffen het niet altijd, maar vanaf het moment dat we opstaan doen we heel wat dingen die een invloed hebben op ons klimaat. We zetten de verwarming aan, maken koffie, luisteren naar de radio, zetten de afwasmachine of onze pc aan Door deze dagelijkse activiteiten verhoogt de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer. Het resultaat is gemiddeld 7 ton CO2-uitstoot per Belg per jaar. We kunnen gerust met minder.
De Dikke-truiendag mikt vooral op eenvoudige maatregelen die je kan nemen zonder dat je aan comfort moet inboeten. Zo moet rationeel energieverbruik een structurele verankering krijgen thuis, op de werkvloer en op school.
Energietips voor op school
Elektrische toestellen Nieuw toestel nodig? Hou bij de aankoop ervan rekening met het energieverbruik. Vergelijk merken en modellen: het energielabel helpt je daarbij. Kies minstens voor een toestel met A-label. Heb je er even genoeg van? Trek dan ook de stekker uit het stopcontact van apparaten met een stand-by functie. De stand-by lampjes geven aan dat het toestel nog steeds elektriciteit verbruikt. Dat sluipverbruik kost jaarlijks heel wat energie en geld. Gun je beeldscherm ook eens een middagpauze. Print en kopieer dubbelzijdig. Je bespaart een flink pak energie en halveert meteen het papierverbruik.
Verlichting Geniet van de zon. Kunstlicht is vaak overbodig en daglicht is helemaal gratis. Doe op tijd het licht uit. Doof alle lampen wanneer ze niet echt nodig zijn, zelfs al is het maar voor even. Het is een fabeltje dat je met aan- en uitschakelen meer energie verbruikt dan door het licht te laten branden. Kies voor zuinige lampen. Gloeilampen en halogeenlampen vreten energie. Spaarlampen en tl-buizen zijn veel efficiënter en gaan langer mee. Je haalt de hogere aankoopprijs er zó weer uit.
Verwarming Wees zuinig op je thermostaat. Zet hem niet hoger dan nodig. s Nachts is 15°C ruim voldoende. Hou de warmte vast. Sluit deuren en vensters als de verwarming aanstaat. Doe niets wat niet moet. Niet alle lokalen en ruimtes moeten verwarmd worden. Trek liever een trui aan dan harder te stoken.
De Haspengouwse fruitsaga 'Katarakt' op TV1 is genoemd naar de oogkwaal cataract, waarmee één van de hoofdfiguren uit die reeks te kampen heeft. Maar wat is cataract eigenlijk?
Grauwe staar Cataract of grauwe staar is niets anders dan het vertroebelen van de ooglens. Het ontstaat vaak op hoge leeftijd, maar ook als gevolg van een ongeval of ziekte en wordt door hoge bloeddruk in de hand gewerkt. Bij niet meer zo jonge, insulineafhankelijke diabetici komt cataract vrij algemeen voor en noopt geregeld tot een operatie. Als cataract ver (genoeg) gevorderd is, wordt de lens uitgesneden en vaak vervangen door een kunstlens.
Bij beginnende grauwe staar evenwel, wordt meestal 'afgewacht'. Uit een Amerikaanse studie blijkt dat de helft van de cataract-operaties zou kunnen vermeden worden en dat de ontwikkeling van de kwaal met gemiddeld tien jaar kan worden vertraagd wanneer ouder wordende mensen dagelijks behoorlijk wat vitamine C en E zouden gebruiken.
Deze vitamines zijn antioxidanten, net als vitamine A, het oogvitamine bij uitstek. Daarnaast blijken ook foliumzuur (B9-B11) en calcium het ontstaan van cataract en zijn ontwikkeling tegen te gaan. Een goed 'voedend' middel voor de ogen, dat tevens een beter nachtzicht bevordert en de nodige antioxidanten bevat, is 'Vision Help' (Marnys/Phytal Crea - CNK 2040¬731), te verkrijgen in de apotheek.
Groene staar Grauwe staar ofte cataract mag niet verward worden met die andere veel voorkomende oogziekte, glaucoom of groene staar. Het feit dat beide oogziekten 'staar' worden genoemd, is inderdaad nogal verwarrend. Glaucoom ofte groene staar is in heel de westelijke wereld de meest voorkomende oorzaak van gebrekkig zien en kan tot blindheid leiden.Vroeger beschouwde men dit als een ouderdomskwaal, nu begint het vaak al omstreeks het veertigste levensjaar. Om een constant zicht te hebben, dient de bolvorm van het oog behouden te blijven.
En om dat te bereiken, moet er in het oog een vaste druk heersen. Daarvoor zorgt een doorzichtige- vloeistof, die geproduceerd wordt door kliertjes achter het regenbogenvlies. Het overtollige vloeit langzaam weg via de pupil. Belangrijk voor de druk in het oog is dat de aan- en de afvoer van het oogvocht in evenwicht blijven. Werkt de afvoer gebrekkig en blijven de kliertjes toch vocht produceren, dan stijgt de druk in het oog want het oog is nu eenmaal niet rekbaar. Zo ontstaat glaucoom.
Zo'n verhoogde druk doet geen pijn en men merkt het vaak pas wanneer er reeds onherroepelijke schade is aangericht. Dat oogwater gaat zo sterk op de zenuw- en vooral op de bloedvaatjes in het netvlies drukken, dat dit op die plaatsen ongevoelig wordt voor licht. Zo ontstaan vlekken en ook deze bemerkt men vaak vrij laat, omdat zij in het begin alleen maar voorkomen in het wazige gebied aan de zijkanten van ons gezichtsveld. Bovendien worden tekorten in het gezichtsveld van het ene oog gecompenseerd door het andere. In dit stadium zijn glaucoom-patiënten letterlijk ziende blind. Indien de blinde vlekken ook het centrum van het gezichtsveld aantasten, wordt men echt blind.
Als U regenboogkleuren ziet... Behandeling is nodig, maar ze kan alleen maar het voortschrijden van de kwaal tegenhouden. Glaucoom kan echter makkelijk worden voorkomen: laat vanaf uw veertigste ééns per jaar uw oogdruk meten. Beginnend glaucoom is namelijk nog vrij goed te behandelen met oogdruppettjes, die door de oogarts worden voorgeschreven, en eventueel met de laser. Acuut glaucoom - met braken en vreselijke pijn - is een spoedgeval voor de oogchirurg, maar komt gelukkig weinig voor.
Goed om weten is dat het eerste teken dat het begint mis te lopen, het zien is van regenboogkleuren of van voorwerpen als door een waas van rook of nevel, verder een trage lichtreactie en het verwijden van de pupillen. (Dit laatste geschiedt ook bij gebruik van roesmiddelen, bij angst en bij een overactieve schildklier).
Huis voor zwaar zieke kinderen in Brussel vanaf 2009
In Brussel opent weldra een eerste Huis voor respijtzorg voor zwaar zieke kinderen. In dit centrum kunnen terminaal zieke kinderen worden opgevangen wanneer verzorging thuis niet meer mogelijk is of de ouders even op adem moeten komen. De Brusselse ministers van Gezondheid Guy Vanhengel (Open Vld) en Benoît Cerexhe (cdH) stelden het project vandaag voor. Het gaat om een primeur voor ons land.
Van 0 tot 18 jaar Het Huis voor respijtzorg voor zwaar zieke kinderen zal kinderen tussen 0 en 18 opvangen die aan een ernstige of dodelijke ziekte lijden: kinderen met bijvoorbeeld kanker, aids of mucoviscidose, maar ook pasgeborenen met beperkte levensverwachting.
Tijdelijk verblijf Het is een tijdelijk overgangsverblijf tussen het thuis van het kind en het ziekenhuis. Ervaren deskundigen en zorgverleners vangen er de terminaal zieke kinderen op wanneer thuis verzorgen niet meer kan of de uitgeputte ouders op adem moeten komen. Er zijn tien bedden, waarvan twee voor dingende verzorging, en de kinderen kunnen er drie keer per jaar blijven voor een tiental dagen.
Evere Het huis komt in een residentiële wijk in de Brusselse gemeente Evere, "waardoor het tegelijkertijd rustig gelegen en makkelijk bereikbaar is", legt minister Cerexhe uit. Het gebouw krijgt een L-vorm en een tuin. In de twee vleugels komen telkens twee reeksen van vijf opvangkamers en een appartement voor de gezinnen. Het heeft een oppervlakte van 950 vierkante meter en is hoofdzakelijk laagbouw; slechts een klein deel is op de eerste verdieping.
Bouw start in augustus Normaal gezien zou het huis voor juni 2009 de deuren moeten openen, zegt minister Guy Vanhengel. De meeste procedures zijn achter de rug en de bouw zou starten in de loop van de maand augustus.
Kostprijs Hoeveel een verblijf voor de ouders zou kosten, is nog niet helemaal duidelijk. "Het zou gaan om de klassieke tegemoetkomingen die in de sector gelden", zegt Vanhengel. "De GGC maakt geld vrij en de kwestie wordt ook voorgelegd op de interministeriële conferentie van 10 maart."
2,5 miljoen De ministers maken voor het project, waarvoor ze hun inspiratie haalden in Groot-Brittannië en Duitsland, 2,5 miljoen euro vrij. Het project is het resultaat van grondig voorbereidingswerk in het Brusselse parlement en de inzet van enkele parlementsleden met "dramatische familiale omstandigheden", legt Vanhengel uit.
Zware klap "De diagnose dat een kind is getroffen door een zware ziekte, is zowel voor het kind als de ouders een zware klap. Vooral als de toestand uitzichtloos is, heeft elk zwaar ziek kind nood aan een bijzondere omkadering en zorgverlening", zegt Vanhengel. "Het is precies in die optiek dat we met het huis wilden starten".belga/eb
Zweedse kleuters mogen geen bolletjes of streepjes dragen
Een Zweedse kleuterschool verbiedt haar kleuters om kleren te dragen met bolletjes of streepjes als motief.
De school in Koskullskulle wil met die nieuwe regel een personeelslid beschermen dat last heeft van migraine. Bolletjes en streepjes zouden die migraine kunnen uitlokken.
Volgens de directeur van de school hebben de ouders van de kleuters hun twijfels over de maatregel. Streepjes zouden er bovendien in de mode zijn. "Maar ons personeel moet kunnen werken en het is niet gemakkelijk om een vervanger voor haar te vinden", zegt de directeur. Ulf Eriksson, hoofd van een nationale organisatie voor ouders en leerkrachten, vraagt zich af of de school wel het recht heeft om de kleuters een dresscode op te leggen. "De migraine zou ook veroorzaakt kunnen worden door lawaai", zegt hij.
In de vrije energiemarkt in Vlaanderen kunnen alle klanten vrij kiezen bij welke energieleverancier ze elektriciteit en/of aardgas kopen. De energie komt over een netwerk van kabels en leidingen tot bij de klant. Dat netwerk beheren is de hoofdopdracht van de distributienetbeheerders. Zij leggen zich toe op alles wat met aansluitingen en met distributienetten voor elektriciteit en aardgas te maken heeft.In Vlaanderen zijn acht gemengde distributienet- beheerders aangeduid, elk voor een welbepaaldgrondgebied: Gaselwest, IGAO, IMEA, Imewo, Intergem, Iveka, Iverlek en Sibelgas.
Gemengd betekent dat zowel de gemeenten als een privé-bedrijf aandeelhouder zijn. Om hun opdrachten uitte voeren, doen deze distributienetbeheerders een beroep op Eandis.
Eandis is het bedrijf dat exploitatietaken uitvoert voor de Vlaamse distributienetbe-heerders Gaselwest, IGAO, IMEA, Imewo,Intergem, Iveka, Iverlek en Sibelgas.
Eandis is actief in 239 steden en gemeenten en teltruim 3 200 medewerkers. We willen een kwalitatiefhoogstaande dienstverlening aanbieden om onzeopdrachten efficiënt, klantvriendelijk en kostenbe-wust uit te voeren.