Zoeken in blog

"Allerlei linken"

Google maps

Google nieuws

Google vertalen

Den Bosrand


Routeplanner

fietsen in Oost-Vlaanderen

Vertalen met AltaVista

Vertalen met Google

Bureaublad achtergrond
Archiefkast

Recepten zoekmachine
 
Zandstorm creatief atelier


Verstuur één kaartje

Infolijn
schoolvakantie's

Millenniumschool

Take my hand

Lucky-Birds

ABC gezondheid

Tuinadvies

Kruiden

"Gastronomisch plezier"

 
Degustation

 Dôme

Het gebaar

 Eric Fernez

Kruidenmolen

 In de Wulf

"Kranten"

Nieuwsblad

Het laatste nieuws

Gazet van Antwerpen

De zondag

De standaard
"Vrouwenblad"

Libelle

Flair

Nina

Plusmagazine

Story

Lili
Archief per maand
  • 12-2024
  • 09-2019
  • 05-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 12-2018
  • 09-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 04-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 01-2006
  • 12-2005
  • 11-2005
  • 09-2005
  • 07-2005
  • 01-2005
  • 01-2004
  • 01-2003
    Betoverend veelzijdig

    01-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De zeven zekerheden van 2008
    Niemand weet wat 2008 zal brengen, van volgende zeven evenementen zijn we zeker.

    Zeven dagen lang geef ik er eentje prijs.

    Vandaag als éérste Schrikkeljaar

    Om de vier jaar is het zo ver. Jawel, ook 2008 is weer een schrikkeljaar. We weten nu al zeker dat we op 29 februari 2008 een snipperdag nemen.

    Dat wordt dus een schrikkel­snipperdag. Het systeem van de schrikkeljaren werd inge­voerd om een correctie door te voeren. De aarde doet er na­melijk 365 dagen en zes uur over om rond de zon te cirke­len. Deden we geen correctie, dan zouden we om de vier jaar een etmaal verliezen. 

    De regel dat het  om de vier jaar een schrikkeljaar is, klopt niet helemaal. Slechts eeuwjaren die deelbaar zijn door vierhonderd, zijn schrikkeljaren.
    2000 was één schrikkeljaar, 1900 niet.

    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf perfect haalbare voornemens

     

     
     
    Koken kost tijd
    Seks hoeft niet altijd in bed te zijn.
    Je kleerkast opruimen helpt!
    Laat hem naar zijn vrienden toe gaan.
    Bij een nieuw jaar, horen traditioneel champagne, kussen én goede voornemens. Alleen is daar één probleem mee: bij de meesten blijft het ook een goed voornemen. Omdat het te hoog gegrepen is, omdat je een excuus vindt om het niet (volledig) te moeten volbrengen, omdat het je niet lukt... daarom presenteren wij je vijf doenbare voornemens die elk vijf pijnpunten aanpakken op een praktische manier! Pijnloos, plezant en (bijna) zonder moeite

    1) Gezondheid: Kook vaker

    Gezondheid staat bovenaan bij de goede voornemens. Vermageren, meer sporten en minder snoepen zijn lovenswaardige maar vage doelen. Je zorgt het best voor je gezondheid door zo vaak mogelijk te koken met verse ingrediënten en afhaal- of diepvriesmaaltijden tot een minimum te beperken.

    Natuurlijk: koken kost tijd, en daar knelt het schoentje. Zoek uit wat zoveel van je tijd opneemt en vraag je af of je het niet kan reorganiseren. Indien niet: probeer alvast soep of spapghettisaus te maken in grote hoeveelheden, dan heb je altijd iets. Diepvriesgroenten zijn trouwens een goede vervanging voor verse groenten. Dat scheelt al aan winkel- en bereidingstijd.

    2) Zelfbeeld: pak je kleerkast aan

    Je kan ook in therapie gaan of kletsen met je beste vriendin, maar je kleerkast aanpakken helpt je ook al een stuk vooruit. Zeker als ze te vol zit. Zonder jezelf emotionele stress te bezorgen, zou je er in moeten slagen kleren die je nooit draagt uit de kast te verwijderen.

    Heb je er goede herinneringen aan en mag het niet in de kledijbak, bewaar ze dan in een aparte doos die je elders bewaart. Nu kan je gemakkelijker aan je kleren én wordt je niet steeds geconfronteerd met je verleden. Bijkomend voordeel: nu heb je extra plaats voor nieuwe kleren.

    3) Stress: Ik doe niets-vakantie

    We gaan met zijn allen steeds vaker op vakantie, en tegelijk zijn we nog nooit zo gestresseerd geweest. Probeer je vakantie ook echt vakantie te houden door niet noodzakelijk iets wild (om de buren te overtreffen), superactief (want jij bent niet zo'n zwembadtype) of druk te moeten doen. Vakantie draait om uitrusten, relaxen en doen wat jij graag doet. Dat je er geen opwindende verhalen aan overhoudt, is niet belangrijk.

    4) Seks: ontdek de wereld buiten het bed

    Okee, we geven het toe: het bed is gemakkelijker want dat ligt comfortabel en je hebt plaats en je krijgt het niet koud. Maar! Dat wil niet zeggen dat andere plaatsen per definitie uitgesloten moeten blijven. Begin er eens aan op de (zwierende) wasmachine, op een bureaustoel, achter het tuinhuis... Seks is zoals eten: verandering van locatie, doet de opwinding toenemen!

    5) Relatie: Steun zijn vrienden

    ... En belangrijker: laat hem ook eens alleen gaan. Dat bewijst niet alleen dat je hem vertrouwt, maar ook dat je er niet moeilijk over doet - at je geheid eeuwig respect van die vrienden oplevert. Trouwens: dan heb je eens het huis voor je alleen - of kan je naar hartelust met jouw vriendinnen afspreken. Een win-win-situatie.edp

    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Horoscoop voor 2008 Waterman

    Waterman



    Vooral de vrouwelijke waterman heeft een pri­ma jaar voor de boeg.
    Lonkt daar een romance tussen palmboom of ro­dodendron?
    Klinkt daar het vrolijke gera­tel van' jackpot of roulette? Spoed je er­heen,
    want Vrouwe Fortuna wacht op jou.
    De mannelijke waterman heeft vooral in de tweede helft van het jaar de wind mee.
    Alleen op het werk beweegt er niet veel, maar daar gaat de waterman in 2008 toch vooral om uit te rusten.

    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Culinair 2008
    De beste culinaire wensen voor een jaar vol van Bourgondische geneugten.



    Laat in 2008 maar jouw smaakpapillen over de gehele wereld zwerven en verruim op deze manier jouw eetcultuur.

    Maar vergeet vooral niet dit gedeelte van je ziel en zaligheid aan tafel te delen. Want alleen dit verrijkt het leven.

    Vandaag serveer ik een licht gerechtje voor  na de feestdagen.
    Tosti met zalm



     Nodig voor 4 personen
     
    1 potje Boursin Knoflook & Fijne kruiden, 75 ml melk, 8 sneetjes witbrood en 100 gram gerookte zalm. 
     
    Bereiding:
    Verwarm de ovengrill voor.
    Roer in een kom de Boursin Cuisine los met de melk en bestrijk de sneetjes brood met driekwart van het Boursinmengsel. Leg 4 sneetjes brood met de besmeerde kant naar boven op een ingevette bakplaat en verdeel de plakjes zalm erover. Leg de andere sneetjes erop. Schuif de tosti's ca. 15 cm onder de hete grill en rooster ze in 2-3 minuten goudbruin. Keer ze en rooster de andere kant in 2-3 minuten bruin. Strijk de rest van de Boursin erover uit en laat de tosti's in nog 1-2 minuten licht kleuren.


    >> Reageer (0)
    31-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit was het dan voor het jaar 2007

    Het einde van het jaar is nu wel heel dichtbij
    en straks is 2007 voor altijd geschiedenis.

    Met deze wensen kan je 't er op wagen
    voor de volgende 366 dagen

    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weekoverzicht alle artikels van 24 tot en met 31 december

    Weekoverzicht van 24 t.em 31 december 
    overzichtelijk alle artikels geschreven door:
    Yvette uit Kuurne en nog veel meer.
    Maak zelf de keuze welke schakelaar je aanklikt.

      

    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wil je nu al weten wat er voor 2008 in de sterren staat?

    Jaarhoroscoop voor 2008 "de steenbok"


    Ai ai ai, steenbok, je verjaardag in januari is het
    enige lichtpuntje in een voor de rest rampzalig jaar.
    Geniet er van en probeer de overige 364 dagen de schade te
    beperken door binnen te blijven.
    Je mag vooral ook geen enkele vraag om
    promotie, vakantie-idee, huwelijksaanzoek
    of onzedig voorstel uitspreken,
    want alleen afwijzing en hoongelach
    zullen je deel zijn.

    De komende dagen krijg je de andere sterrenbeelden geserveerd.

    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recordverkoop oesters voor oudejaar en het opensteken

    Het opensteken van oesters in vier stappen.

    Met oud en nieuw eten we dit jaar massaal oesters. De verkoop boomt traditioneel in december, maar dit jaar is er sprake van een echte recordverkoop. De Zeelandse handelaars kunnen de vraag vanuit België nauwelijks bijhouden.

    Het opensteken van oesters is in het begin een lastige klus. Maar oefening baart kunst. Als men éénmaal de slag te pakken heeft, is het opensteken een koud kunstje.

    Stap 1 : Houd de oesters met één hand tussen een dubbelgevouwen theedoek (dikke ovenwant, tuin- of werkhandschoen kan ook) zo vast dat de platte schelp boven zit.

    Stap 2: Steek met een oestermes of een stevig puntig mes in het scharnier tussen de twee schelphelften. Wrik het mes voorzichtig naar binnen en maak met een korte draaibeweging de schelp open.

    Stap 3: Snijd de boven- en onderschelp langs de kier losjes van elkaar. Houd de oester goed recht om te voorkomen dat het vocht eruit loopt, maar zet niet te veel kracht op de oester.

    Stap 4: Verwijder de platte schelp en snijd de oesters in de bolle oesterschelpen los. Haal eventueel gruis weg.

    Heb je de oesters nodig om te verwerken in een warme bereiding of om te gratineren, leg de gesloten oesters in een stoommandje en laat ze ongeveer 4 minuten stomen. Ook kunnen ze een in een vergiet boven een laagje water in een afgesloten pan worden gehangen. De oesters staan dan een beetje open en zijn makkelijk open te maken.


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op de valreep
    .

    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Las Uvas de la Suerte

    "Druiven voor geluk"


    druiven voor geluk

    In Spanje kennen ze een traditie die uit het begin van de 20e eeuw stamt. Deze traditie heet 'Las Uvas de la

    Suerte' (druiven voor geluk).

    Iedereen krijgt een schaaltje met twaalf druiven. Op het moment dat de klok op de Puerta del Sol in Madrid op middernacht begint te slaan, wordt er "druifgehapt" . Eén druif per klokslag. Dit moet geluk en voorspoed geven voor het Nieuwe Jaar.

    Het idee ontstond toen er aan het begin van de 20e eeuw een keer een erg omvangrijke druivenoogst was. Vanaf dat moment is het uitgegroeid tot de traditie.

    De klok op de Puerta del Sol is op de televisie te zien. Nadat de druiven naar behoren zijn verwerkt, wordt er getoost op het nieuwe jaar met heerlijke, (ava (Spaanse schuimwijn).

    En dan wordt er, zoals overal, uitbundig gefeest tot de vroege ochtend.

    ifeliz Ano Nuevo 2008 !
    De beste wensen voor 2008 !


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Champagne de feestelijke wijn bij uitstek

    Champagne wordt vooral geschonken als er iets te vieren valt.

    Het is een heerlijk aperitief en hij kan ook aan tafel worden geschonken bij vis en wit vlees.

    De naam "Champagne" wordt nogal eens misbruikt.

    omdat veel mensen alle mousserende wijnen zo noemen. "Champagne" kan echter uitsluitend afkomstig zijn uit het gelijknamige wijngebied in noordelijk Frankrijk. nabij Reims. Het etiket van de fles vermeldt ook duidelijk deze herkomstbenaming. Dus als er geen "Champagne" op staat. hebt u een andere mousserende wijn te pakken! "Champagne" wordt bereid volgens een speciaal procédé. de "méthode champenoise". In het Champagnegebied zijn 3 druivenrassen toegestaan: pinot noir. pinot meun ier en chardonnay. De wijngemeenten zijn verdeeld in de klassen:

    Grands Crus. Premiers Crus en 'overige'. Op veruit de meeste champagnes treft men géén jaartal aan. Dit komt doordat deze worden gemaakt van een mengsel van wijnen van verschillende jaargangen. Buiten deze "gewone" champagnes onderscheidt men nog enige andere types zoals de "Millésimé" of "Vintage" die wel een jaartal heeft en gemaakt wordt van wijn van één uitzonderlijk oogstjaar. De "Champagne rosé" wordt gemaakt door vermenging van rode en witte wijn. waarna net als bij andere champagnes de tweede gisting op fles volgt. Champagnes zijn er in verschillende smaken. De belangrijkste zijn: brut (droog). extra dry (tamelijk droog). sec (half zoet) en demi-sec (zoet).


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfsgebraad met cannelloni van gedroogde ham en krab

    Receptje: lekker van bij ons

    Aantal personen: 4

    Ingrediënten
    600 g gebakken kalfsgebraad, 200 g Noordzeekrab, 8 flinterdunne plakjes gedroogde ham
    ½ krop ijsbergsla, 2 wortelen, ¼ knolselder, 1 dl maïsolie,het sap van een halve citroen
    1 el suiker, 4 el gesnipperde bieslook
    een assortiment scheutjes (bv. luzerne en prei),peper en zout
    voor de dressing:
    3 el mayonaise, 2 el yoghurt, peper en zout

    Bereiding
    Snijd de geschilde wortelen en selder met behulp van een keukenmandoline in dunne plakjes. Snijd ze vervolgens in heel dunne lange reepjes.
    Doe de groenten in een kom en marineer ze met de olie, het citroensap, de suiker, peper, zout en de gesnipperde bieslook. Door het citroensap gaan de wortelen en de selder wat garen.
    Leg telkens 2 plakken ham dakpansgewijs over elkaar op een werkvlak. Bedek met groenten en krab en rol strak op. Zet de rolletjes in de koelkast tot je gaat serveren.
    Meng de ingrediënten voor de dressing.
    Snijd de ijsbergsla in reepjes en het kalfsgebraad in dunne plakjes.
    Leg wat sla in het bord en bedek met het vlees. Snijd de cannelloni schuin in twee stukken. Leg ze bovenop het gebraad. Werk af met scheutjes en de yoghurtdressing.

    >> Reageer (0)
    30-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frans Bauer Jarig

    De Nederlandse volkszanger Frans Bauer wordt vandaag 34 jaar. 

    Als klein jongetje uit Roosendaal wilde hij maar een ding:
    zanger worden.
    En daar is hij zeer goed in geslaagd,
    een graag geziene zanger zowel in Nederland als hier bij ons in Belgenland.

    Gefeliciteerd Frans

    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fijne feesten
    Nog een paar dagen en er is weer een jaar voorbij. dan is het weer tijd om even achterom te kijken en een balans te maken.

    Hoe zal jij je het afgelopen jaar herinneren? Zal je voor eeuwig en altijd weten dat 2007 het jaar was met de allerlangste regeringsonderhandelingen die ons land ooit kende? of zal je binnen twintig jaar nog weten dat in 2007 een rookverbod werd ingevoerd in onze restaurants. De Tour de France werd een ellendig verhaal over doping, het leek er even op dat er geen renner meer zou zijn die zonder smet Parijs zou halen.

    2007, dat was het jaar dat mensen (nou ja) in Sint-Niklaas weigerden om zich te laten trouwen door schepen Wouter Van Bellingen omdat hij een zwarte is. Het jaar dat Van Bellingen tijdens een gigantisch groot feest op de grootste markt van Europa 626 koppels symbolisch hertrouwde als verzet tegen het rascisme.

    Boris Jeltsin, Dirk Van Esbroeck en Luciano Pavarotti vertrokken naar de eeuwige jachtvelden en Nocolas Sarkozy werd president van Frankrijk.

    Probeer de laatste dagen feestend en genietend door te komen. Denk aan de fijne dingen van het voorbije jaar en probeer de minder aangename zaken te vergeten. Dat het voor iedereen die je liefhebt een heel fijn 2008 mag worden.

    Om 2007 af te sluiten gaan we een kijkje nemen hoe landgenoten die stammen uit de migratie de feestdagen doorbrengen.


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Feest vol symbolen

    De eindejaarsperiode is voor iedereen een feest,
    maar dan telkens een tikje anders.


    Zo vieren zij Kerst en Nieuwjaar.
    Wu Chang Ying vindt de culturele verschillen tussen haar geboorte­land China en haar thuisland België best interessant. Ze woont achttien jaar in België en runt twee restau­rants in het Leuvense. Intussen viert ze thuis bescheiden Kerstmis, maar het absolute hoogtepunt is en blijft het Chinees Nieuwjaar.

    Momenteel is China economisch aan het groeien. Min of meer alles, goede maar ook slechte dingen van de Westerse cultuur, nemen ze over. Toen ik nog in China woonde, zag ik haast nooit kerstbomen. Nu is het er zoals hier: in de straten zie je kerst­bomen en kerstmannen.
    Ik heb drie zonen. Voor hen zet ik een kerstboom en koop ik cadeau­tjes. We eten gezellig samen met de kinderen, maar meer niet. Voor de Chinezen is het Chinees Nieuwjaar heilig. Dit jaar valt het op 7 febru­ari en vieren we het jaar van de rat. Het Chinese Nieuwjaar valt telkens op de eerst volle maan in de winter. Volgens een oude legende liet Boeddha twaalf dieren bij zich komen.

    Die vormen onze ho­roscoop: rat, tijger, konijn, draak, slang, paard ... 
    Chinezen zijn erg bijgelovig. Om een gelukkig zoet jaar tegemoet te gaan, moet je de dag voor het nieu­we jaar veel snoepen. Vanaf 8 febru­ari mag je twee weken niet naar de kapper of je haren wassen. Je huis schoonmaken mag evenmin, want dan verwijder je het geluk.
    We vieren eigenlijk twee keer Nieuwjaar, maar op 31 december is het erg druk in het restaurant. Het Chinese nieuwjaar vieren we uitge­breid. De meeste Chinezen zitten in de horeca. Wanneer de zaak sluit, beginnen we te feesten.

    De Chinees heeft voor alles een symbool. Vis zal altijd op de feest­tafel staan, want dat betekent over­vloed. Dim surn, kleine gestoomde hapjes, symboliseren rijkdom. Ze verwijzen naar de munten van vroe­ger.
    Sommige dingen neem ik over. Zo houd ik grote schoonmaak zodat we proper aan het nieuwe jaar kunnen beginnen, maar twee weken mijn haar niet wassen, zie ik niet zitten.


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ambiance in de regen
    Seny Trouvé uit Gent is geboren in het Afrikaanse Guinee.

    Zijn liefde voor muziek bracht hem tien jaar geleden naar België. Met zijn vzw G'Bassikolo wil hij de West-Afrikaanse cultuur doorgeven en stimuleren in ons land. Kerstmis en Nieuwjaar, dat is voor hem feesten met veel muziek.

    Guinee is overwegend een mos­Iimland, in enkele streken is er een kleine gemeenschap chris­tenen. In die gemeenschappen, en enkel in de lagere school, wordt Sinterklaas gevierd. Het komt dus zelden voor. We vieren ook geen kerstmis maar wel nieuwjaar. In Guinee eten we dan samen met vrienden, we bezoeken familie, geven elkaar cadeautjes, dansen en zingen.

    Niet dat we dan iets bijzonders koken. We maken wat lekkere kip klaar. Er wordt vooral veel gelachen en er is veel ambiance. Natuurlijk herinner ik me nog mijn eerste Kerstmis in Belgie. Het was even wennen, maar ik heb me snel aangepast. Sneeuw is er natuurlijk niet, in Guinee is het dan regenseizoen. In december vertrek ik naar Guinee om de feestperiode daar door te brengen. Bijna elk jaar ga ik in december terug.

    Soms blijf ik hier, maar ginder is het toch toffer. Mijn djembé laat ik dan thuis, want in Guinee zijn er genoeg. Als ik een nieuw instrument nodig heb, koop ik trouwens altijd ginder bij gespecialiseerde ambachtslui die ze voor me maken in het hout en  de versieringen die ik wil.

    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nafraiture in de kijker

    Algemeen
    Vresse-sur-Semois is het belangrijkste vakantiestadje aan de Naamse Semois en het bekendste kunstcentrum aan de Beneden-Semois. Het is een rustig, vredig en aangenaam plaatsje, dat bovendien nog oog en hart heeft voor gastronomische geneugten. De omgeving wemelt van natuurschoon, niet alleen langs de schilderachtige Semois, maar ook in en langs de dorpen op de hoogten, die de vallei beheersen.


    Geschiedenis
    Hoewel in 1977 samengebracht binnen de gemeente Vresse-sur-Semois, hebben de dorpjes Alle-sur-Semois, Bohan, Membre, Nafraiture, Sugny en Vresse elk hun eigen geschiedenis. Oorspronkelijk maakte Alle-sur-Semois deel uit van het Ardeens "pagus" en werd bij het Verdrag van Verdun (843) ingelijfd in het apanage van Lotharingen, vervolgens bij het Verdrag van Meersen (870) in dat van Karel de Kale en ten slotte in dat van Lodewijk III de Jonge (879).

    Alle bleef tot het einde van het Ancien Régime een onafhankelijk gebied, waar het hoog gerecht samen werd uitgeoefend door het opperste gerechtshof van Bouillon en door het provoosthof van Orchimont. De kerkelijke gemeente viel dan weer onder het bisdom van Reims tot de Franse revolutie. De geschiedenis van Bohan was eerst nauw verbonden met die van het graafschap en daarna met het provoostambt van Orchimont. De heerlijkheid van Bohan bleef tot het einde van de 16de eeuw deel uitmaken van het apanage van de gelijknamige familie. Gelegen bij de overbrugging door de Romeinse heerweg Reims-Keulen over de Semois, ontwikkelde Membre zich oorspronkelijk op haar linkeroever, waardoor ze onder het bisdom van Reims viel. Het ganse Ancien Régime lang bleef Membre, 'lid' in het Frans (vandaar de naam), van de heerlijkheid en van de kerkelijke gemeente van Bohan. Na de familie Bohan (1287) volgden die van de la Marck (1527), en daarna de familie du Bois, bijgenaamd Fiennes (1560).

    Tot het eind van de 13de eeuw bekend onder de naam Fraiture (fractie of sectie), was Nafraiture een landerij van het domein van Louette-Saint-Denis en behoorde tot de schenking in 946 van de graaf Eibert de Florennes aan de monniken van Waulsort, die tot de Franse revolutie nauwe banden onderhielden met hun Ardeense bezittingen. Het gehucht Sugny werd in de 17de eeuw getekend door het proces van vier vrouwen die ervan waren beschuldigd vloeken te hebben uitgedeeld en de heksensabbat te hebben gevierd met Satan. Ze werden gewurgd en verbrand. De bevolking van deze dorpjes leefde voornamelijk van de veeteelt en de landbouw, en meer bepaald van de tabaksteelt. Verschillende drogerijen getuigen nog van deze bedrijvigheid.


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebakken eendenborst
    Receptje: lekker van bij ons.
    Voor de feestdagen
    Voor 4 personen:

    Ingrediënten
    3 à 4 eendenborsten, tijm, zwarte peper uit de molen, zout.

    Voor de pickles van kumquats:
    500 g kumquats (dwergsinaasappel), 350 ml witte wijnazijn, 500 g suiker, 1 kaneelstokje, 15 kruidnagels, 6 pimentbessen,(all spice of Jamaicaanse peper).

    Bereiding
    Voor de pickles van kumquat:
    2 weken op voorhand:
    Vierendeel de kumquats en ontpit ze. Doe ze in een pot en voeg water toe tot alles net onderstaat. Breng aan de kook en laat 10 minuten sudderen. Haal de kumquats met een schuimspaan uit het kookvocht en houd apart. Voeg de suiker, azijn, kaneel, kruidnagel en pimentbessen toe aan het vocht en laat even opkoken. Voeg de kumquats terug toe en laat 25 minuten zachtjes sudderen.
    aal de kumquats er terug uit en doe ze warm in een steriele glazen bokaal of weckpot. Overgiet met de jus tot ze terug onderstaan.
    Sluit de pot af en laat 2 weken trekken.
    De dag zelf:
    Leg de eendenborst op de vleeskant en snijd langs de zijkant het overtollige vet weg. Kerf het resterende vetlapje wafelgewijs in. Kruid beide kanten royaal met tijm, peper en zout.
    Verhit een pan zonder vetstof en bak de eendenborst eerst langs de vetkant. Draai om en bak aan de vleeskant.
    Houd het vlees warm en laat het even rusten voor een extra mals resultaat. Snijd de eendenborst in fijne schijfjes en serveer met lauwe kumquatpickles. Dien op met waterkers of tuinkers en amandelkroketjes.

    Tips:

    1. Voeg eventueel wat Grand Marnier of Cointreau toe aan de kumquats.
    2. Giet na het bakken van de eend het vet af en deglaceer de pan. Giet de jus over de schijfjes eendenborst alvorens te sauseren met de kumquatpickles.
    3. Serveer gestoofd witloof en/of prinsessenboontjes als extra groentegarnituur.
    4. Gebruik de kumquatpickles ook in combinatie met wildpasteien, ganzenlever, kwarteltjes of parelhoen.

    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2006 en 2007 warmste jaren in drie eeuwen tijd

    De jaren 2006 en 2007 zijn volgens gegevens van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) de warmste jaren in tenminste drie eeuwen.

      Welk van de twee jaren in Nederland nu het warmste was, zal pas op nieuwjaarsdag bekend zijn. Het verschil is zo miniem dat het een millimeterspurt wordt, stelt weerman Eddy De Mey. In België zijn de waarnemingen pas in 1833 begonnen, maar onze noorderburen zijn daar al sinds 1706 mee bezig, weet De Mey.

    Lyon-Grenoble
    De jaartemperaturen van 2006 en 2007 komen overeen met de normale jaartemperaturen voor het gebied tussen Lyon en Grenoble, in het zuiden van Frankrijk, klinkt het bij het KNMI. Opmerkelijk is dat acht van de tien warmste jaren die de laatste 300 jaar zijn voorgekomen, dateren van na 1988. Onderzoekers van het KNMI zien in de opeenvolging van warme jaren een bevestiging van de trend naar warmer weer. De belangrijkste factor achter de recente hoge temperaturen is de langzame opwarming van het klimaat. Volgens klimaatscenario's voor 2050 gaat de temperatuur de komende decennia gemiddeld verder omhoog, zowel 's zomers als 's winters. De grilligheid in het weer verandert niet.

    December kouder
    Het scenario voor de komende periode is onzeker, aldus nog De Mey. Zes computermodellen die de atmosfeer voor de volgende drie maanden (januari tot en met maart) berekenen, komen tot uiteenlopende visies met een lichte voorkeur voor "iets warmer dan normaal". Dat de winter onder het record van de vorige zal blijven, is zo goed als zeker. December (eerste maand van de meteorologische winter) kende alvast al een kouder verloop dan vorig jaar. Een achterstand die januari en februari samen niet meer goed kunnen maken.

    >> Reageer (0)
    29-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bedankt voor de bezoekjes en de wensen voor de Kerst

    "Aan iedereen een aangenaam weekend"



    Mijn Kerstweek is in alle opzichten geslaagd,
    we zijn gaan ontstressen in Nafraiture (Vresse sur Semois)
    in één van de
    Semois huisjes Rising Sun
    een aanrader voor iedereen.

    De volgende weken kan je meegenieten tijdens de winterse wandelingen,
     winterse sfeerbeelden en bezienswaardigheden in de
    Vallei van de Semois.

    >> Reageer (0)


     Eigen hoekje

    't Blogkrantje

    Place2beyvette

    Yvi magazine

    Yvi pagina

    Intro

    Medium 4 you


    "Uit Kuurne"

    Centrumschool

     

    Go santiago


    Mordekoi

    Marc van Roosje




    "Vrije tijd"

    Motel-Saint-Michel

    Le CLos domange
    (Igé)


    Het boerderijleven
    voor kinderen

    Warandehof

    Pieterkenshoeve

    Reutelhoeve

    't Klein Gerigt

    Wilgenhof

    Populierenhoeve

    Schraevenacker

    Klein Burkelhof

    Hof de Abeeleboom

    De Bouwhoeve

    Predikerhof
     
    Jos theys boerderij

    Hageland

    Wambashoeve


    Het Weidehof

    "Franse streken"

    Vakantiestreken in frankrijk

    1/Savoie mont blanc maurienne

    2/Aube en champagne

    3/Ardeche

    4/Aubergne

    5/ De Jura

    Archief per maand
  • 12-2024
  • 09-2019
  • 05-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 12-2018
  • 09-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 04-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 01-2006
  • 12-2005
  • 11-2005
  • 09-2005
  • 07-2005
  • 01-2005
  • 01-2004
  • 01-2003


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs