De Kuurnse centrumschool is een van de tien Vlaamse Fair-trade scholen. Fair trade-school is een driejarig ontwikkelingseducatiefproject en dit schooljaar zijn we in het derde en laatste werkjaar beland. De thema's waar we rond werkten waren 'de rechten van het kind', gelijke rechten voor jongens en meisjes, nu gaan we voor 'eerlijke handel'.
Eerlijke handel voor de boeren in het zuiden dat ze eerlijke prijzen krijgen voor de producten die zij op de markt brengen. De bedoeling is een aantal producten te koop aan te bieden, Het thema september is 'ontbijt' naast de producten die ze aanbieden is de zefgemaakte pruimenconfituur het koopje van de maand geworden. Je zal je afvragen hoe kan men in september pruimenconfituur maken als de pruimen moeten geoogst worden in juli/augustus, wel daar moeten we meester Steven en Juf Ann dankbaar voor zijn deze taak hebben zij in stilte op zich genomen.
"de pruimenboom"
In het tuintje van de school in de kippenren staat J@n pruimenboom, na het grote succes van het voorproevertje (de aardbeienconfituur)'binnen het 'eerlijke handeltje' werd beslist om in het kader van het fair-trade project zelfgemaakte confituur uit te bouwen met onze biologische pruimen. Het enige nadeel was dat de pruimen moeten geplukt worden tijdens de vakantie en ontpit om ze dan in te vriezen. Gelukkig kon men rekenen op Meester Steven en Juf Ann die ervoor gezorgd heeft dat we nu de pruimenconfituur als koopje van de maand kunnen aanbieden.
Zo zie je maar aan alles is er een keerzijde van de medaille, dus in vergelijking met al de voordelen die dit prachtig stuk fruit met zich meebrengt, is dat ene nadeel verwaarloosbaar. Conclusie: pruimen zijn de max! plukken, verhandelen, vereren en eten die handel! Millenniumschool: project
Het is nog maar september en de vele paardenkastanjes in ons land lijken al volledig in herfststemming: rossig, geel of soms al halfkaal. Opnieuw de schuld van de klimaatsveranderingen? Ja en nee. De bomen zijn eigenlijk het slachtoffer van een oprukkende plaag van de mineermot. Dat beestje vermenigvuldigt zich als gek in ons steeds warmer, vochtiger klimaat. Ook de populier staat te vroeg in gele herfsttooi, maar dat komt door een roestschimmel.
Reeds in de twaalfde eeuw raadde de Egyptisch-joodse arts en filosoof Moshe ben Maimonides kippensoep aan bij problemen van de luchtwegen. Sinds die tijd heeft kippensoep faam verworven als grootmoedersmiddel tegen verkoudheden. Geloof of wetenschap? Een weddenschap van de Amerikaanse arts Stephen Rennard met zijn vrouw Barbara over dit vraagstuk, gaf een verrassend resultaat: kippensoep bevat wel degelijk ontstekingsremmende bestanddelen. Om welke stoffen het precies gaat, kon niet achterhaald worden. Wellicht dragen, behalve de specifieke ingrediënten in kippensoep, ook nog andere factoren bij tot een snel genezingsproces. Zoals het feit dat kippensoep uitdroging van het lichaam tegengaat, krachtgevend maar toch licht verteerbaar is, de keel een aangenaam en verzacht comfortabel gevoel geeft. In ieder geval: baat het niet, dan smaakt het toch!
Door allerlei omstandigheden zijn de mogelijkheden van het kind om aan sport te doen, aanzienlijk verminderd. Wil men het kind toch nog voldoende kansen geven op voldoende lichaamsbeweging, is men grotendeels aangewezen op sportbeoefening buiten schoolverband, in een club of vereniging. Het kind moet echter gemotiveerd zijn en de kansen krijgen om zich bij een club aan te sluiten. Als ouders hebben we hier een belangrijke taak bijgekregen. Wij geven je alvast 20 tips mee om je kinderen hierbij te helpen. Deze week de 10 eerste tips, volgende week krijg je tip 11 tot 20.
allez pa
Moedig je kinderen aan en geef voorrang aan hun sport.
Geef het goede voorbeeld: doe zelf aan sport.
Dwing ze nooit om jouw ambities waar te maken.
Kies een sportclub waar kindgericht gewerkt wordt.
Focus niet te vroeg op 1 sport: verschillende ervaringen zijn een goede basis.
Zorg vroeg voor positieve ervaringen. Ondersteun ze met aanmoedigingen.
Help je kinderen vertrouwen te krijgen.
Laat ze sport doen op hun eigen niveau. Help ze om realistische doelen te stellen.
Benadruk het plezier en vermijd prestatiedruk. Maak je kinderen duidelijk dat sport meer is dan winnen of verliezen. Er is ook nog gezondheid, vriendschap, uithouding, durf, samenwerking, enz.
Leer ze dat groepsinzet en inspanning even belangrijk zijn als een overwinning
De behoefte aan voedsel is voor iedereen verschillend en hangt samen met de leeftijd, het geslacht, de lengte, gewicht en activiteit. Jongeren hebben een verhoogde energiebehoefte voornamelijk door hun grote lichamelijke ontwikkeling: toename van lengte en gewicht, verandering van skelet, ontwikkeling van spieren en organen, toename van bloedvolume.
Onderstaande tabel geeft een overzicht van de dagelijkse behoeften.
"Milan de kid van de week". Zie me hier "ik mocht mijn eerste kaarsje uitblazen" en kreeg er nog een clowntaart bovenop! Danke mama, papa, grote broers,bobonne,meme,pepe en nonkel.
Wie zich aangesproken voelt om zijn kind, kleinkind of metekind enz... eens te zien pronken als "kid van de week" stuur mij een foto en een korte inhoud op. (Het mag ook een groepsfoto zijn maar enkel kids).
weekoverzicht van 10 t.e.m 14 september; overzichtelijk alle artikels geschreven door: Yvette uit Kuurne en nog veel meer. Maak zelf de keuze welke schakelaar je aanklikt.
Tieners die 's nachts laat opblijven en in het weekend uitslapen
presteren doorgaans slechter op school dan leeftijdsgenoten met een normaal slaappatroon. Dat staat te lezen op gezondheid.be en blijkt uit een onderzoek dat werd voorgesteld op de 21ste Annual Meeting van the Associated Professional Sleep Societies (APSS).
Ontregeld Door in het weekend langer te slapen raakt hun biologisch uurwerk namelijk ontregeld, waardoor ze tijdens de week moeilijker wakker worden en minder goed zijn uitgerust op school, vooral tijdens de eerste dagen van de week. Ze lijden met andere woorden aan een soort jetlag.
Er werden reeds 21.000 tickets verkocht voor de 24ste editie van de trein-tram-busdag (TTB), die dit jaar een tweedaagse is, zegt een woordvoerder van de NMBS. Alles verloopt vlot, luidt het. Op de TTB staan treinen, trams, bussen en metro's ter beschikking tegen een voordelig tarief. Net als vorige edities zijn de grote steden zoals Antwerpen en Brussel opnieuw toppers. Er zijn voorlopig 21.000 tickets verkocht. Dat is iets meer dan vorig jaar. "De TTB trekt een vast publiek", aldus de NMBS-woordvoerder. Ook vandaag zondag zijn nog tickets te koop.
De Antwerpse etalages worden meer dan tien dagen lang ingericht en ingepakt door modeontwerpers, modehuizen en studenten van de Vlaamse modeafdelingen. Het Flanders Fashion Institute, kortweg het FFI, organiseert reeds voor de negende maal VITRINE.
Thema dit jaar is Surfaces/Oppervlakte waarbij de deelnemers aan de hand van foto's, kledingstukken, decoratie en andere objecten de dialoog aangaan met de toeschouwer.
Speldenkussen Een van de blikvangers is ongetwijfeld de installatie van een reuzengroot speldenkussen bij nieuwkomer Café Costume, een label waarbij de nakomelingen Van Gils een uniek kostuum op maat creëren. De zussen modeontwerpsters Violetta & Vera Pepa pakken dan weer uit met een vitrine die tot de verbeelding spreekt. "We lieten ons voor het idee van de installatie, net als voor de collectie, leiden door de maan en de galactische ruimte, zoals Stanley Kubrick die in beeld bracht in "2001, A Space Odyssey" en David Bowie in het album "Space Oddity". Resultaat is een verrassende, futuristische vitrine.
Parcours Het project loopt nog tot vandaag 16 september. Het wandelparcours is op plan afgedrukt en gratis te verkrijgen bij de ModeNatie, Toerisme Antwerpen of bij de verschillende deelnemers.
Een nieuwe kijk op traditie: Zondag 16 september 2007
Kom kijken hoe planten groeien en bloeien! Weet u hoe planten groeien en welke weg ze afleggen vóór u ze in de winkel koopt ? Nieuwsgierig naar wat er zich in die glazen constructie afspeelt ? Kortom, benieuwd hoe het er op een Vlaams sierteeltbedrijf aan toe gaat ?
Neem dan deel aan 'Op de Siertoer' ! Zondag 16 september 2007 stellen 50 Vlaamse sierteeltbedrijven en tuinbouwscholen hun deuren open voor het brede publiek. Een unieke gelegenheid om kennis te maken met de sierteelt, in al haar geuren en kleuren !
Grijp deze kans om een antwoord te krijgen op al uw vragen. Enthousiaste vakmensen geven doorlopend gratis rondleidingen in de serres en (boom)kwekerijen. Kom kijken hoe planten groeien en bloeien, deelnemend bedrijf.
Een betoverend heuvellandschap, legendarische kastelen, indrukwekkende vierkantshoeves en een mysterieus verleden ... Kilometers wandelwegen in eersteklas wandelgebieden ... Prachtige vergezichten ... Redenen te over om dit najaar fruitig Haspengouw te ontdekken. Met de Oogsttfeesten heeft Haspengouwer nu een smakelijke troef bij.
Haspengouw, de fruitschuur van België, gonst in september en oktober van de bedrijvigheid. Een uitgelezen moment om je tanden te zetten in al die heerlijke natuurproducten. Geniet van tal van proeverijen, themawandelingen en fruitige bezoekjes aan veilingen, fruitproducenten en fruitverwerkers. Langs de straten,bieden ontelbare fruitkraampjes het versgeplukte fruit aan. Ideaal voor een gezonde picknick tijdens je landschapswandeling. Drie weekenden zwerft een mobiele fruitpers door Haspengouw en de Voerstreek. Deze toont je hoe appelen tot gepasteuriseerd sap worden verwerkt. Genieten van Haspengouw.
Een goed ontbijt is voor iedereen belangrijk, maar zeker voor kinderen. Starten zij hun dag met een gezonde boterham, dan krijgen ze meteen een flinke portie voedingsstoffen en energie binnen. En zijn gewapend tegen mogelijke concentratiestoornissen en appelflauwtes in de klas. Kinderen die met het hele gezin aan tafel eten, leren zo op latere leeftijd gezonder te eten. Vandaar; ontbijt, broodnodig!
Levensstijl Uit eerdere studies bleek al hoe belangrijk samen tafelen is voor kinderen. Slechte gewoonten als roken en drinken zouden later minder opduiken. Nu blijkt dat tieners ook geneigd zijn gezonder te eten en vlugger te grijpen naar fruit en groenten. Ook frisdranken zouden minder genomen worden.
Voorbeeld Ouders geven het voorbeeld en dienen gezonde voedingsprincipes te hanteren. Fasfood of afhaalmenu's zouden beperkt moeten blijven, vinden de onderzoekers. Water blijft een prima alternatief voor frisdrank, fruit is ideaal als dessert.
Chinees jongetje drinkt inkt, wc-water en douchegel
Een jongetje in China drinkt het liefst inkt, toiletwater en douchegel.
Volgens zijn moeder heeft het 9-jarige knulletje deze vreemde trek al sinds heel jonge leeftijd, bericht de China Daily.
In eerste instantie dachten de ouders dat de jongen, die inmiddels 65 kilo weegt, zijn smaak kwijt was, maar toen de moeder een inktpotje met een zeer bitter kruidendrankje vulde en het kind dat opdronk vond de knul het niet te drinken.
Na jarenlang ziekenhuisbezoek gaat een dokter van een speciaal centrum de jongen nu leren, dat sommige stoffen niet goed voor hem zijn.anp/hln
September is de negende maand van het jaar in de Gregoriaanse kalender en heeft 30 dagen.
De naam komt van het Latijnse woord septembris wat de zevende betekent- september was de 7de maand van het jaar, omdat ten tijde van de Romeinen het jaar op 1 maart begon. September werd ook wel d'ander oogstmaand genoemd, als tweede oogstmaand (na augustus).
Romeinse naam: September / Joodse naam: Tisjrie
"September, O maand" van het schoonste van 't jaar: Hou nog wat zon voor ons klaar!
Aan alle internet en blog vrienden een gezellig en aangenaam weekend.
De voorbije jaren is de plantjesverkoop van Kom op tegen Kanker uitgegroeid tot een begrip in heel Vlaanderen. Honderden actiecomités, verenigingen en vrijwilligers plooien zich ieder jaar dubbel om zoveel mogelijk azalea's te verkopen. En dat blijft niet zonder succes.
Koop een azalea voor 5euro op 14,15 en 16 september. Bloeit 3 tot 5 weken. Bestrijdt kanker het hele jaar lang.
Veel vis verkleint ook kans op darmkanker. Wie wekelijks een keer vis eet, heeft 4 procent minder kans op kanker in de dikke darm. Bij drie keer in de week vis op het menu is dat 12 procent, want de kans daalt met 4 procent per keer.
Dat concluderen onderzoekers van de Nederlandse Wageningen Universiteit in de American Journal of Epidemiology. Zij baseren zich op een analyse van veertien bestaande studies.
We weten al langer dat de consumptie van vis de kans op dikkedarmkanker vermindert, zegt onderzoeker Anouk Geelen. "Hoe dat verband precies in elkaar zit, weten we niet. Misschien komt het door de vetzuren in vette vis, de omega-3-vetzuren. Als dat zo is, dan beschermen zalm en makreel tegen darmkanker, maar kabeljauw niet."
Als de ene vissoort wel beschermt en de andere niet, dan verklaart dat misschien de bescheiden omvang van het effect dat Geelen heeft gevonden. "We hebben geen onderscheid kunnen maken naar het soort vis", zegt de onderzoeker. "Anders hadden we misschien sterkere effecten gevonden."
Geelen gebruikte voor haar onderzoek gegevens van collega's die onder leiding van Ellen Kampman en Pieter van 't Veer voor het Wereld Kanker Onderzoekfonds literatuurstudies hebben verricht naar de rol van voeding bij het ontstaan van kanker. Eind oktober publiceert dat fonds een rapport over het verband tussen leefstijl en kanker.
De wereldwijde kindersterfte is vorig jaar gedaald tot 9,7 miljoen.
Dat blijkt uit een rapport van Unicef dat donderdag werd gepubliceerd. In 1990 bedroeg dat aantal nog 13 miljoen. Vooral Marokko, Madagascar, Sao Tomé en Principe, Vietnam en de Dominicaanse Republiek wisten het sterftecijfer bij kinderen jonger dan vijf jaar fors terug te dringen.
Milleniumdoelstelling "Dit is een historisch moment", aldus Ann Veneman, directrice van Unicef. "Vandaag overleven meer kinderen dan ooit. We moeten nu voortbouwen op dit succes om de Millenniumdoelstellingen te halen".
Een van die acht Millenniumdoelstellingen die in 2000 door de internationale gemeenschap werden aangenomen, wil het sterftecijfer bij kinderen jonger dan vijf tegen 2015 met tweederde terugbrengen in vergelijking met 1990.
Basisregels Volgens Unicef is de vooruitgang vooral te danken aan een betere verspreiding van algemene basisregels inzake gezondheid (borstvoeding, vaccinaties, muskietennetten...).
Toch blijft het 'onaanvaardbaar' dat er jaarlijks nog altijd 9,7 miljoen jonge mensen sterven, meent het VN-kinderfonds. Het merendeel van deze overlijdens kan immers vermeden worden. De kindersterfte is met name nog steeds bijzonder hoog in Zwart-Afrika (4,8 miljoen) en in Zuid-Azië (3,1 miljoen).
Goed presterende landen Toch zijn er ook daar enkele landen die het wel goed doen: zo daalde het sterftecijfer bij kinderen jonger dan vijf jaar in Malawi met 29 procent en in Ethiopië, Mozambique, Namibië, Niger, Rwanda en Tanzania met meer dan 20 procent.
In de landen van Centraal- en West-Afrika ligt het sterftecijfer wel nog hoog. In Zuid-Afrika is er winst geboekt, maar die wordt veelal teniet gedaan door de verspreiding van het aidsvirus.afp
Driekwart van de Vlaamse jongeren onder de zestien jaar hebben een gsm die ze regelmatig gebruiken om te bellen en te sms'en. Jong geleerd is blijkbaar oud gedaan.
De afgelopen jaren verschenen heel wat tegenstrijdige berichten over de gezondheidsrisico's van al dat mobiel bellen. Is dat nu gezond of niet en hoe staat de Vlaamse overheid ertegenover?
Kinderen in theorie gevoeliger
Volgens wat we nu weten, is bellen met een gsm niet schadelijk voor uw gezondheid, noch voor die van uw kinderen. Maar als er op termijn alsnog een risico wordt vastgesteld, zal het groter zijn voor kinderen dan voor volwassenen.
Op het moment dat uw kind zo oud is als u, zal het langer blootgesteld zijn aan straling, aangezien u pas als (jong)volwassene een gsm bent gaan gebruiken. Bovendien is de schedel van uw kind dunner en is het mogelijk dat de straling sneller doordringt in de hersenen.
Hoezo als er op termijn een risico wordt vastgesteld? De effecten van gsm-gebruik op lange termijn kunnen we nog niet meten. De technologie is nog niet lang genoeg in gebruik en bovendien verandert ze voortdurend.
Wat nu? Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid kiest voor het voorzichtigheidsprincipe (beter voorkomen dan genezen). Daarmee volgt het de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie en de Europese Unie. Beide organisaties pleiten niet voor verbodsbepalingen, maar adviseren wel om uw gsm verstandig te gebruiken.