PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
04-03-2018
Pekker
Voor het eerst geproefd tijdens de voorstelling in de Izegemse brouwerij en intussen van genoten in de talrijke plaatselijke horecazaken. 'Pekker', een naam die zich in de geschiedenis van de stad van schoenen en borstels heeft geworteld vooral door het gebruik van de hete kleverige zwarte stof in beide ambachten. Gezien het pekken pas op het einde van de bewerking kwam en het zwarte goedje lang moest drogen gingen de 'pekkers' al die uren op café zitten waardoor de volksmond iedereen die laat nog aan de toog hing ook pekker genoemd werd en Izegem de bijnaam van de pekkerstede opleverde. Jef Pirens, in samenspraak met bierverdeler Yves Rosseel (zoon van de gelijknamige verdwenen Izegemse brouwerij), kwam dan ook op het idee zijn karaktervolle creatie als stadsbier van Izegem te verkrijgen. Het werd ook geen gewoon pilsje maar een stevig gezelschapsbier dat door alle lagen van de Izegemse bevolking zal gesmaakt worden.
PROEFKOTJE: Wazig okerkleurig met romige schuimkraag en voldoende carbonatatie. In een moutig aroma zit toch een gezonde fruitigheid waarbij tussendoor een aangename kruiding een weg zoekt. De smaak beheerst een lichte moutbitterheid met een zacht zoete inval die vooral met de plaatselijke gist een citrusgevoel aanwakkert en zelfs een lichte hoppigheid opduikt. De afdronk is mild moutbitter met ook hier wat citrus en kruidige aandacht die de volgende bestelling inluidt. Gezelschapsbier voor de echte pekkers en zijn aanhangers.
Deze ook naar zijn zoontje Stan genoemd bier door brouwer Erwin Vermeulen geschonken. Na enkele probeersels in eigen kweek werd deze 'Belgian Strong Dark Ale' stijl werd dan in grotere capaciteit gebrouwen in de ketel van Brouwerij Pirlot Zandhoven, die volgens mij meer naar een stout dan naar een dubbel smaakt. zeer geschikt als dessertbier.
PROEFKOTJE: Bijna zwarte kleur met romige beige schuimkraag en voldoende carbonatatie.. In een soort vanille aroma blijkt zacht geroosterde zwarte chocolade een groot deel te bestrijken met toch wat kruidigheid (kaneel?) door vermengd. Een zoet aanvoelende smaak waarbij de intense chocolade bitterheid ook hier veel aandacht krijgt bij een aangename alcoholwarmte. en eindigt op een koffiebittere afdronk die je nog een tijdje kan blijven nagenieten
Bierfirma Stanneman, Erwin Vermeulen, Stippelweg 11 Herstelt - gsm: 0476/44 09 17 - erwin.vermeulen2@telenet.be - ook op Facebook
Dit fris zomerbier meegekregen in Brugge Proeft door vertegenwoordiger John Barrez. Het is een variant of de appelversie van Redbocq maar als basis het befaamde Blanche de Namur. Aangepaste receptuur met toevoeging van verse lichtzure appels. Gebrouwen met tarwemout en inbreng van kaneel, koriander en sinaasappelzeste. Deze variant is zeer laag in alcohol (3,1%) en zeer geschikt bij het aanmaken van cocktails of granito.
PROEFKOTJE: Wazig strogeel van kleur met romige witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Het aroma wordt vooral beheerst door de fruitigheid van verse appel en het gebruik van de diverse ingrediënten en hier is ook honing gevoel merkbaar. Een licht mondgevoel herbergt vooral een licht zure appelsmaak waarin een frisse tarwebitterheid met daarin wat kruidigheid en zoete honing een weg zoekt naar een fruitige, lichtbittere korte afdronk.
Brasserie du Bocq, Rue de la Brasserie 4, Purnode - gsm John Barrez: 0470/964 364 - info@brasseriedubocq.be - www.dubocq.be
Gekregen van Erwin Vermeulen, winnaar van Vayamundo bier 2016. Deze blonde lekkernij komt van de receptuur van het Vayamundobier maar naast de gebruikelijke hopsoort Saaz een versterking toe te voegen met Mosaïc en Sorachi (ook als dry-hopping) wat een heerlijk gevoel veroorzaakte. De naam is een link naar Stan, het zoontje van brouwer Erwin. Na thuis in eigen stek gebrouwen werd het in grotere capaciteit in de ketels van brouwerij Pirlot in Zandhoven gebrouwen.
PROEFKOTJE Helder blonde kleur met romige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Een fruitig (banaan) moutaroma waarin de gebruikte Pirlotgist maar vooral de hopaanvoer zijn deel eist. In de aangenaam zoetgevoelige smaak komt de hopbitterheid goed tot uiting en eindigt met een heerlijk zacht hopbittere lange afdronk. Zeer geschikt als abieritief maar ook als gezelschapsbier.
Deze Belgische sour vond ik in het grote gamma van de familie Janssens tijdens een zoektocht bij Bierhalle Deconinck Vichte. Een de traditionele wijze gebrouwen fruitbier met toevoeging van krieken van Tildonkse kweek die na inenting van spontane gisting en een gedwongen rustperiode in eiken vaten een heerlijk zure voldoening krijgen.
PROEFKOTJE: Mooie rode kleurgloed met kleine, maar fijne, lichte rosé schuimkraag en een pittige carbonatatie. Het moutaroma beperkt zich vooral tot de zuurte van de krieken te koesteren door het eikenhouten verhaal. Zeer aangrijpende krieksmaak die zijn weg zoekt met naar een azijnzurige uitweg en eindigt op een zeer aangename, licht fruitige en nog wat zure afdronk die wel nog een tijdje blijft nazinderen in de keel. en voor de biergenieters een leuk abieritief.
Hoevebrouwerij Hof ten Dormaal, Caubergstraat 2, Tildonk - gsm Jef: 0498/31 97 76 - jef@hoftendormaal.be - ook op FB
Meegebracht bij een bezoek aan Bierhalle Deconinck Vichte. Dit hopvol bier werd reeds gebrouwen sedert 2014 als opvolger van het kleurrijke en vrouwvriendelijke 'Pink Killer'. Met naast gebruik van gerstemout is er een toevoeging van vier verschillende hopsoorten in diverse momenten van het brouwproces. Een zeer lekker (voor wie van zachte bitterheid houd) abieritief en past bij vele lekkere maaltijden.
PROEFKOTJE: Goudblonde kleur met mooie, vaste witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. In het fruitig (perzik, annanas) en licht gekruid aroma wordt vooral aandacht gevestigd op het gebruik van de hopsoorten maar er is ergens ook een glimp mout. In de zachte karaktervolle smaak komt , vooral door de dry-hopping, de stevige heersende bitterheid die verder leidt naar een droge, zeer hopbittere lange afdronk.
Brasserie de Silly, Rue Ville 2, Silly - 068/25 04 80 - silly@silly.beer.com - http://www. silly.beer?com
De Estlandse zigeunerbrouwerij Vaat uit Tallinn heeft de opdracht gegeven aan Dany De Smet (Brij Slaapmutske) om hun receptuur van deze speciale witten te laten brouwen bij De Proefbrouwerij. De Estlandse recepturen zijn ontstaan door een Internationale groep met verschillende achtergronden maar met een gezamenlijke passie voor bieren met een onafhankelijke creativiteit, nauwkeurig gebrouwen en uitstekende drinkbaarheid en dat vonden e onder meer bij brouwer Dany De Smet. Vandaar.... Deze uitzonderlijke witten waarbij naast de goed gekozen hopsoorten de nadruk werd gelegd via de dry-hopping van de Nieuw-Zeelandse dubbeldoelhop Nelson Sauvin.
PROEFKOTJE: Wazig blond gouden kleur met een romige witte schuimkraag en de nodige carbonatiatie. In het aroma overvalt u een fruitig gekruide hoppigheid waarbij tussendoor een zachte moutigheid merkbaar is. De licht gezoete fruitigheid in de smaak brengt vooral de gebruikte hopsoort naar boven en daarbij een fruitige invloeg meebrengt en eindigt op een aangename, droge hopbittere afdronk waarbij de fruitigheid meer naar abricoos schijnt te gaan maar ook het kruidig accent blijft behouden. Zeer mooi abieritief bij alle gelegenheden.
Gipsy Brewery Vaat, Türi 6, Tallinn (Estland) - vaat@vaat.ee - http://vaat.ee
Aangeboden door de lieftalige Gaverhopke assistente Elsie Baert tijdens de voorstelling in Bierhalle Deconinck en meteen gekozen voor BierBrief 475 door Melissa Dhooge die er meteen een foto van nam in haar originele stijl. De aanwezigheid van een goed gekozen kruiden spectrum als jeneverbes, gagel en kruidnagel maakt van het geheel een feestelijke indruk.
PROEFKOTJE: Donker goudblonde kleur met mooie eenvoudige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Mede door zijn licht amber gekleurdheid heeft het aroma een opwelling van een abdijtripel maar vooral zijn kruidige uitstraling laat hem de winterperiode overleven. Een goed doordrinkbaar geheel waarbij de tamelijk licht geroosterde bitterheid en invloed van de gebruikte kruiden goed verteerd en met een zeer toegankelijk gevoel naar een frisse gloed de afdronk waar een mooie gist-moutbitterheid en een nog steeds aangename kruidigheid een rol van betekenis kan en mag geven in de winterse bierwereld.
Geschonken door Gaëtan van Bossuwé Brewing via 't Kruiske Deerlijk. Deze receptuur van het befaamde duo Gaëtan Vandenbulcke en Géraldine Legein ook weer gebrouwen bij Brouwerij Eutropius Menen. Deze bijzonder unieke hoppigaard werd gebrouwen als aandenken aan het vele vrijwilligerswerk dat al 29 jaar wordt gedaan in het Kortrijkse jeugdhuis De Pit's, een onderdeel van de 'Bang Zoom Noise Productions' (Sint-Rochuslaan 1). De invoeging van onder meer de hopsoorten Simcoe en Challenger maken er een uniek stukje hopgehalte van en het wordt dus weer genieten van deze uitzonderlijke recepturen.
PROEFKOTJE: Goudblondje met romige witte schuimkraag en een stevige carbonatatie. Het aroma wordt door de hopsoorten beheerst maar met toch wat ruimte voor de gebruikte mout. Een zeer aangename hopbitterheid zweeft doorheen het smaakpallet waarbij, naar het einde toe ook de mout een plaatsje vindt en met zijn zachte, fruitige hopbitterheid in de droge afdronk zich dan ook aanbiedt als perfecte dorstlesser bij onder meer een lang verblijf in de Kortrijkse Pit's.
Bossuwé Brewing, Leiestraat 22 Kortrijk - gsm: 0479/123 629 - mail: tony@bossuwe.com - http://www.bossuwe.com - ook op FB en Instagram.
Aangeboden door Sandrino Desender, vertegenwoordiger voor Leroy Breweries. Deze jaarlijkse creatie van Karel Leroy is een Limited Edition van den Harvest (9000 liter of ongeveer 1000 bakken) werd gebrouwen in de ketels van de biermakerij in Boezinge met verschillende mouten en de hoppigheid komt vooral uit de soort Saphir. Wordt ieder jaar (sedert 1981) als aandenken bij de Poperingse Hoppefeesten.
PROEFKOTJE: Mooi goudkleurig met romige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Complex aroma waarin de plaatselijke gist, de gekende mouten en vooral de hommelwerking ieder zijn aandacht trekken. Een gebloemde, licht fruitige, hopbittere smaak een beetje aangesterkt door wat matige moutinval en naar het einde toe afsluit met een frisse, aangename, droge citrusgevoelige afdronk. Wordt dus genieten.
Als ambassadeurs van Project Homobeerectus' komt de nummer vijf in die reeks natuurlijk onder de aaandacht van Melissa Dhooge. De digitale klok op de site sloeg over op 6 december 2017 en het duo Pirens-Kindt greep naar de geest van de komende (heilige) feestdagen en koos voor een gekruiste heilige met voedsel als cookiekruiden maar met Belgische hop. Onder de slogan 'Anguis latem in herb ' wensen ze iedereen een 'very mary Christmalt'
PROEFKOTJE: Roodbruine kleur met romige licht beige schuimkraag en stevige carbonatatie. Se plaatselijke gist komt mooi in beeld in dit moutgelateerd aroma waarin ook een plaatsje is voor onze hop. Een gemoedelijk scherpe smaak weerspiegeld een zachte mout-gistbitterheid waarin de gebruikte hop zijn rechten een beetje opeist en waarbij de smaak en kruidigheid van klaaskoeken pas laat in de mond opduikt en zich verderzet in een droge, aangenaam gekruide afdronk0 Heerlijk gezelschapsbier tijdens de komende feestdagen. Een alternatief winterbier die een mens gelukkig doorheen de komende feestdagen brengt. Opgelet: beperkt in voorraad en verkrijgbaar bij de uitgekozen 30 ambassadeurs.
Aangeboden, geproefd en opgetekend tijdens Winterbierfestival te Waregem (WBF). Hans Dusselier en zijn zoon Victor, beiden brouwers met de zogenaamde hoek af, zijn gegroeid uit de wijnhandel De Solari en brouwen voorlopig hun speciale bieren in de ketels van de bevriende brouwerij Craywinckelhof in Lubbeek, dit in afwachting van eigen kweek waar ze leuke specialiteitjes gaan uitbrengen. Deze unieke tripel onder het motto: Pure Natural Taste werd gebrouwen met tarwe- en gerstemout en invoer van de verschillende hopsoorten: Magnum, Challender, Hallertaü Hersbrucher, Goldings Styrian Goldings en Saaz. De kruiding met cardomon en sinaasappelzeste maakt er een fris biertje van.
PROEFKOTJE: Wazige blonde met een kleine maar koppige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Fruitig (een beetje banaan) naar de hop wijzend aroma waarin de toets kruidigheid al merkbaar is. In de aangename smaak is een licht hopbitterheid heersend en de invoer van het cardemon en appelsienzeste zijn weg zoekt naar een zachte hopbitterheid, fruitig en frisse afdronk. Mooie aanrader als begeleider . voor een avondje vol gezelligheid.
Bierfirma H. Hart / De Solari, Brusselsesteenweg 85a Kwatrecht (Wetteren) - 0488/13 78 78 - info@desolari.be - http://www.desolari.be
Aangeboden tijdens persconferentie Michelle's Pub in Bierkasteel Izegem. Het brouwsel heeft bij de verhuis naar de nieuwe gistkuipen in het Bierkasteel de invloed van Mandel- en andere Brett invloeden op perfecte wijze opgevangen. Een blending van oud en nieuw en een rustperiode in de eikenhouten foeders werd daarna gevoed met Oblacinska krieken (Joegoslavische morellen) die het bier een frisse, aangenaam zoet melkzurig geheel bezorgde.
PROEFKOTJE: Robijnrode kleur met kleine roze schuimkraag en pittige carbonatatie. Een fruitig kriekenaroma heerst over een lichte moutachtigheid en brengt de aanwezigheid in de houten foeders tot leven. De unieke fruitigheid van de Joegoslavische krieken mengt zich zeer in balans met de melkzurigheid uit het brouwproces, een lichte moutbitterheid en het houtgevoel brengt het frisse perceptie naar een melkzurige, zoete maar toch droge afdronk die er een zeer lekker doordrinker van maakt en mijn persoonlijk gevoel een gezelschapsbier voor elke gelegenheid.
Aangeboden en genoten tijdens Winterbierfestival 2017 der Waregemse BierFanaten. Brouwmeester Bart De Wolf haalde ter gelegenheid van de 1000 ste jaardag v an zijn gemeente Smetlede de lokale geschiedenis in een bierflesje. Zijn 1000 liter invattende microbrouwerij haalde de naam via de hele familie met Bart, dochters Sarah en Nikita en vrouwtje Nadia. Komt er nog bij dat er in een oude smidse wordt gebrouwen (zie etik).
PROEFKOTJE: Amberkleurig met mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Zoetig aanvoelend moutaroma met invloed van de gebruikte hop. In een tamelijk vol mondgevoel is de inmenging van de mout en hop zeer in balans in de gezamenlijke bitterheid en eindigt met een droge, licht hopbittere aangename afdronk. Zeer lekker gezelschapbier.
Aangeboden door Marc De Bondt, bierdeskundige voor het brouwduo Marc Verberckmoes en Dimitri Verbrackel tijdens het Vayamondo huisproject 'To beer or not to beer' te Houffalize. Deze laag-in-alcool frisse doordrinker komt ook voor de eerste keer op vat in de bierhandel.
PROEFKOTJE: Donker goudkleurig (naar licht amber toe) met snel verdwijnende witte schuimkraag en mooie carbonatatie. Een fruitig moutaroma waarbij ook de hop aanwezigheid haar weg zoekt. De smaak krijgt een citrusachtige indruk waarbij de hop en mout enlkaars aanwezigheid goed verteren. Een aangenaam mondgevoel eindigt op een droge, citrusgevoelige (gistbitter?) frisse afdronk.
Voor 'De Keuze van Mel' in BierBrief 472 koos Melissa Dhooghe opnieuw voor een toppertje uit het gamma van Gaëtan Vandenbulcke en Géraldine Legein. Hun vierde bier werd een roggetripel die eveneens werd gebrouwen in de ketels van Eutropius Menen. Naast rogge en karwijzaad werden ook de hopsoorten Magnum en Hallertau Mittelgruh toegevoegd. De naam werd gekozen als 'Mother of all Bomb-Outs' gezien de gracieuze link naar hun eersteling Bomb-Out.
PROEFKOTJE: Amberkleurig met romige witte schuimkraag en een stevige carbonatatie. Een rijkelijk aroma waarin het fruitige en het kruidige van het rogge gebeuren met de aanwezigheid van de verschillende hopsoorten goed tot zijn recht komt. Een fruitig (perzik) mondgevoel waarbij de frisse anijssmaak zich verenigt in een zoet, lichtzurige kruidigheid met de rogge en eindigt met een aangename hopbittere weerklank in de zachte afdronk. Zeer lekker gezelschapsbier.
Aangeboden door vertegenwoordiger John Barrez aan de stand tijdens bezoek aan Horeca Expo 2017. De fruitige smaak wordt veroorzaakt door de inbreng van natuurlijke framboosaroma en sap waardoor de gistbitterheid een beetje wordt weggedrukt. Aangenaam abieritief.
PROEFKOTJE Frambooskleurig met mooie licht roze schuimkraag en voldoende carbonatatie. Zoet (kauwgom) framboosaroma waarin in de achterhoede wel plaats vind voor wat gist- en moutigheid. Een licht mondgevoel met een tamelijk hoog framboosgehalte maar toch een goede moutbitterheid zijn plaatje laat opmerken en eindigt op een licht zurige frisse afdronk.
Brasserie du Bocq, Rue de la Brasserie 4, Purnode - gsm John Barrez: 047 964 364 - brasserie@bocq.be - www.bocq.be
Geproefd aan de stand van du Bocq tijdens Horeca Expo 2017 te Gent. Corsendonk bier staat nog steeds onder begeleiding van de gelijknamige abdij uit Oud-Turnhout. De speciale hopsmaak werd gevormd door de inbreng van de Franse hopsoort Mistral d'Alsace en de hoge kwaliteit van de Saaz hop. Deze speciale editie met beperkt aantal flessen werd het eerst uitgebracht in de groeiende Japanse biermarkt.
PROEFKOTJE: Donker gouden kleur met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Fris, citrusgevoelig en fruitige (ananas) aroma met een kruidige ondertoon doorheen lopend. Een zeer lekker hopvol mondgevoel waarbij toch een beetje moutbitterheid zich aandient en waar ook een aangename kruidigheid zijn weg zoekt en eindigt op een droge, groene hopbittere lange afdronk. Op ieder ogenblik een aangenaam tijdverdrijf.
Brasserie du Bocq, Rue de la Brasserie 4, Purnode - Tel: 082/61 07 80 - brasserie@bocq.be - www.bocq.be
Eindelijk kunnen genieten van deze abdij tripel tijdens een abieritief in het dardense vacantieparadijs Vayamundo Houffalize. Gebrouwen bij brouwerij De Feniks Heule onder bierlijk toezicht van de uitvinders Rudy Vossen, Jeroen Gunst, Bart Cleenwerck en Bart Van Poucke.
PROEFKOTJE: Wazig goudkleurig met kleine witte schuimkraag en een mooie carbonatatie. Complex aroma waarin vooral de moutigheid zich met wat gekruid en de plaatselijke gist laat verwennen. Een licht maar aangenaam mondgevoel met een fruitige moutbitterheid waarin een beetje koriander en wat citroenzeste je begeleid naar een lichte hop gewaarwording in de afdronk.
Bierfirma De 4 Monniken via Rudy Vossen, bierpub De Bierboom, Langestraat73 Brugge - gsm Rudy: 0486 824 911 - deviermonniken@gmail.com - ook op Facebook
Na ooit het proefbrouwsel te hebben geproefd nu van het origineel genoten tijdens een lekkere maaltijd in het vacantieresort Vayamondo Houffalize. Deze winterse quadrupel van Brugse orgine werd gebrouwen onder toezicht van de 4 patertjes (en een paar nonnetjes) bij brouwerij Eutropius Menen.
PROEFKOTJE: Donkerbruine kleur met mooie snel wegsmeltende beige schuimkraag en een goede carbonatatie. Zeer intens fruitig (pruimen) aroma van chocolademout met een lichte kruiding en een aangename alcoholwarmte die zich nu al aanbiedt. Deze bevind zich over de hele lijn in het heerlijk mondgevoel waarin een volle chocoladebitterheid een zachte kruiding het geheel opwaardeert en eindigt in een koffiebitterheid waarin toch nog wat hopgevoel zich aanmeld. Heerlijk degustatiebier.
Bierfirma De 4 Monniken via Rudy Vossen bierpub De Bierboom, Langestraat 73 Brugge - gsm Rudy: 0486 82 49 11 - deviermonniken@gmail.com - ook op Facebook