Avond van te voren reeds voorbereiden: Snij 6 komkommers- ik gebruik de soort uit de kas die ongeveer 25 cm lang is- in de lengte in vieren, lepel het zaad eruit en snij de stukken vingerdik. Bestrooi met zout en zet weg voor de nacht.
Spoel de komkommers de volgende dag af en laat uitlekken. Kook 1 liter inmaakazijn met 250 gram suiker op. De hoeveelheid suiker is naar ieders wens aan te passen, zoetzuur/zuurzoet; je kunt even proeven als de suiker opgelost is, te zoet: azijn erbij, te zuur: suiker,honing etc. Meng ondertussen in een kommetje een theelepel dille zaad, 1 theelepel venkelzaad, een kleine theelepel komijnzaad, twee theelepels mosterdzaad, en een theelepel korianderzaad. Zet ook klaar voor iedere pot: één jeneverbes, één pimentkorrel, een stukje chillie ( gedroogde hete peper) en enkele stukken laurierblad. Ik had met deze hoeveelheid komkommers 5 jampotten. Je kunt ook de inmaakkruiden van Silvo kopen. Leg ook eventueel enkele takjes vers dilleblad of venkelblad klaar.
Als de azijn kookt voeg dan de stukjes komkommer toe, breng weer aan de kook en laat twee minuutjes koken. Haal de stukjes uit het vocht en laat het vocht nog wat verder inkoken. De komkommer doe je in de schoongemaakte potjes; ik gebruik gewone maat jampot. Bij het afvullen kan je enkele malen met het potje op het aanrechtblad tikken, de potjes worden zo beter gevuld. Doe in iedere pot ongeveer éénderde theelepel van de gemengde zaden, plus een jeneverbes,pimentkorrel,stukje chillie en laurierblad. Doe er eventueel ook verse dille of venkelblad bij.
Giet de (tot ongeveer twee/derde van de eerdere hoeveelheid) ingekookte vloeistof op de groente, tot bovenaan de rand. Ergens op internet las ik dat een inmaakster huishoudfolie tussen de deksel en de pot deed zodat de komkommer niet zwart werd, dit heb ik ook gedaan, en ik heb de potjes op de kop laten afkoelen. Minstens een maand bewaren om de kruidensmaak te laten doortrekken.