Zondag is het ons dorpsfeest..altijd een mooie dag voor de tuinliefhebbers. Er zullen veel kramen zijn met o.a. gerookte knoflook, een groente sculpteur die prachtige "bloemstukken" maakt van verschillende groentes, meerdere kramen met biogroente, rondleidingen door een kruidkundige en rondleiding door de biotoop van de streek met een bioloog, een boomkweker en verschillende plantenkwekers, een stand van Kokopelli, een wijnboer, een honingboer, een confitureboer, een linzenboerin die ook heerlijke biologische meelsoorten verkoopt enz.
Ieder jaar probeer ik iets anders te doen op dit feest; ik heb al veel verschillende dingen gedaan. De eerste jaren vooral met kinderen, mobielen maken met schelpen bijvoorbeeld, en halloweenpompoenen snijden, oudhollandse spelletjes, eigen planten en zaden verkopen en weggeven. Dat laatste is erg leuk, de Fransen kennen dat niet en zijn soms echt een beetje wantrouwig.."Gratis? Voor mij? je ziet dat ze zich afvragen wat de tegenprestatie zou moeten zijn.
Vorig jaar stond ik in onze nieuwe dorpstuin kruidenthee te schenken, maar voor dit jaar heb ik bedacht dat het leuk is het thema van het jaar te volgen: eetbare bloemen. Reeds in het voorjaar heb ik 8 liter vlierbloesemsiroop gemaakt, enkele potten paardenbloemenhoning en gelei met lievevrouwebedstro. Vanmorgen wilde ik nog even snel dahliagelei maken, daar had ik over gelezen. Een echt recept kon ik niet vinden op t web, dus heb ik zelf het volgende bedacht:
1 liter biologische en/of troebel appelsap 1 pak geleisuiker speciaal 500 gram 2 of meer dahlia bloemen. eventueel frambozensiroop
Was de dahliabloemen en laat ze uitlekken op een theedoek, Haal de blaadjes van de bloem af. Verhit de appelsap tot het kookpunt en giet de suiker erbij. Roer tot het weer kookt, laat 1 minuut koken, doe er dan zoveel blaadjes bij als je zelf leuk vind. Ik had 4 bloemen voorbereid, maar heb er uiteindelijk maar 2 gebruikt..het waren wel een flinke bloemen. Wil je graag een wat warmere kleur gelei doe er dan nog en scheutje frambozensiroop bij. Kook nog 1 minuut flink door, giet in hete jampotten, maak de rand schoon en doe de deksels er meteen op.
Keer na een kwartier of zo de potten even een paar x om zodat de blaadjes zich over de gelei verspreiden.
Helaas vergeten een foto te maken van het kant en klare product..dat komt nog wel. Ik ga dus zondag in de dorpstuin de vlierbloesemsiroop serveren en daarbij toastjes met de verschillende geleien. alles gratis natuurlijk. Komt allen!