Inhoud blog
  • Hoe kan vrijwilligerwerk evolueren, stagneren, ...
  • De buitenwereld tegemoet
  • uitstel van beginnen
  • Valkuilen, problemen
  • Pirlewiet
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    vrijwilligerswerk
    een andere visie?
    22-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pirlewiet
    Zoals eerder gemeld heb ik Pirlewiet leren kennen via een affiche. Er werd iets georganiseerd ten voordele van Pirlewiet. Mijn interesse was direkt gewekt, via het internet kwam ik meer over Pirlewiet te weten. Ik nam contact op met Pirlewiet en men nodigde mij daarbij uit om deel te nemen aan een vormingsweekend. In tegenstelling tot Kadanz diende ik hierbij wel te betalen voor verblijf en voeding. Afhankelijk van je situatie, student, werkende of andere, werd het te betalen bedrag aangepast. Tijdens het kamp betalen zowel deelnemers als begeleiders het zelfde bedrag. Voor zo'n 35 euro per volwassene (voor kinderen is een ander tarief van toepassing), kan men voor 7 dagen op kamp, verblijf en voeding inbegrepen. Onder voeding wordt verstaan: het ontbijt, een tien-uurtje (koffie/thee,... met koekje), het middagmaal, een vieruurtje (koffie/thee, ... met koekje), het avondmaal en 's avonds de bar. 
    Pirlewiet draait op de medewerking van een 300-tal vrijwilligers. Het wordt gefinancierd via donaties, schenkingen, enz. Tijdens kampen kunnen ze rekenen op een aantal tegemoetkomingen van provincies e.a. dit vooral omdat Pirlewiet werkt met gezinnen uit de 4de wereld. In tegenstelling tot Kadanz, die een werkingsgebied heeft in het Gentse, richt Pirlewiet zich tot gezinnen over heel Vlaanderen. Deze gezinnen dienen wel aangemeld te zijn door een doorverwijzer zoals vb. het OCMW en andere instanties die werken met gezinnen/kinderen uit de 4de wereld.
    Als vrijwilliger kan je er verschillende functies uitoefenen: kok(kin), EHBO-verantwoordelijke, atelierbegeleid(st)er (activiteiten voor volwassenen), kinder-, tienerbegeleider (kinderen en tieners van 0 tot 18 jaar), kampleiding. Daarnaast zijn er ook nog werkgroepen rond materiaal, PR, enz. en is er de beheerraad, de Kern genaamd. Pirlewiet is puur vrijwilligerswerk, met uitzondering van 2 betaalde krachten voor de administratieve taken. Jaarlijks maken honderden gezinnen gebruik van de mogelijkheden die Pirlewiet biedt. Dat is makkelijk te begrijpen, het gaat hier tenslotte om gezinnen die anders nooit op vakantie kunnen wegens een te groot gezin of wegens te hoge kosten indien men op de gewone manier een vakantie zou boeken.
    Ieder kandidaatgezin wordt tweemaal bezocht: een eerste maal ter kennismaking, een tweede maal om de papieren in orde te brengen (verzekering, riziv, ...).

    Indien je als lezer eveneens vrijwilligerservaring hebt, of je weet nog andere organisaties waar men vrijwilligers zoekt, laat gerust iets weten, over de organisatie, je ervaringen. Twijfel je nog om vrijwilligerswerk te doen, vraag er maar op los. Volgende maal zal ik het hebben over het waarom van het verderzetten van vrijwilligerswerk. Ook de zaken waarom je met vrijwilligerswerk zou kunnen stoppen komen dan aan bod.

    Nog veel leesplezier,
    edujack

    22-07-2008 om 21:47 geschreven door edujack  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    21-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kadanz
    Het eerste vrijwilligerswerk dat ik deed, en nog steeds doe, is Kadanz. Wegens mijn relatie heb ik dit vrijwilligerswerk wat aangepast, enkel nog de woensdag zet ik me hiervoor in, in tegenstellling tot enkele jaren terug, toen ik zowel de woensdag als de zaterdag me inzette.
    Maandelijks, meestal op het eind van een maand, wordt er een activiteitenkalender opgemaakt waarin staat welke activiteiten er zullen doorgaan de volgende maand. Activiteiten kunnen zijn: crea, sport en spel, koken, film kijken, ... . Bij iedere van deze activiteiten wordt een doelstelling voor ogen gehouden: samenwerken, eindresultaat waar iedereen tevreden mee is, nieuwe vaardigheden opdoen, enz.
    Een dag in Kadanz ziet er als volgt uit: beginnen omstreeks 9u15, zoals de beroepskrachten. Samen met een beroepskracht kijken welke activiteit je zal doen en welke doelstellingen je wil bereiken met de activiteit. Er wordt gekeken hoe je de activiteit laat verlopen, welk materiaal je nodig hebt, wie wat doet, enz. Alles wordt chronologisch opgeschreven. Ook wordt afgesproken wie welke kinderen ophaalt waar en waar we verzamelen voor de activiteit. Je krijgt dan een lijst met de namen en de adressen waar je de kinderen kan ophalen (in de kinderwerking worden alle kinderen thuis opgehaald of bij een familielid, dit in één bepaalde buurt van Gent) Verder wordt gekeken welke kinderen extra aandacht vragen, vb. weglopertjes, mini-chefs, timide kinderen, enz. Het materiaal voor de activiteit wordt verzameld, aangekocht. Tegen de middag is alles klaar om de activiteit te beginnen. Omstreeks 12u30 begint de middagpauze, een broodje of maaltijd kan je halen bij de slager of bij één van de talrijke restaurantjes in de straat.Om 13u30 beginnen we met het ophalen van de kinderen, we spreken af op de afgesproken plaats. Eens alle kinderen van de groep aanwezig zijn op de afgesproken plaats, gaan we naar het lokaal of de bestemming waar de activiteit doorgaat. Om 16u30 wordt de activiteit afgerond en brengen we de kinderen terug naar huis volgens dezelfde route die we gebruikten in het heengaan. Rond 17u30 komen we terug in Kadanz, waar we de activiteit evalueren: hoe is de activiteit verlopen, is alles verlopen zoals gepland, wat vonden de kinderen ervan, wat vond de begeleiding er van, welke kinderen vielen op, hoe komt dit, wat kunnen we doen aan het probleemgedrag dat zich eventueel stelde, dient er iets gemeld te worden op de teamvergadering, vb. ouders aanspreken rond gedrag van kind (enkel als het kind meermaals na elkaar negatief gedrag stelt tijdens een activiteit). Om ongeveer 18u15 trek ik terug naar huis.
    Eens per jaar wordt er een vormingsweekend georganiseerd dat begint op vrijdagavond met een activiteit (meestal iets interactief waar iedereen zijn beste beentje kan voorzetten), de zaterdag krijgen we vorming in vb. het omgaan met moeilijk gedrag van kinderen, ... naargelang de vraag om een bepaald thema. Op zondag zoeken we een thema voor het kamp dat in het verlengde weekend van mei plaats heeft. Indien er reeds een thema is, wordt er nagedacht over de uitwerking ervan.
    Voor vrijwilligers is zowel het vormingsweekend als het kamp gratis (je dient je natuurlijk wel in te zetten hé).

    21-07-2008 om 16:26 geschreven door edujack  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)


    Archief per week
  • 28/10-03/11 2013
  • 07/12-13/12 2009
  • 08/09-14/09 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 26/09-02/10 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs