Inhoud blog
  • Hoe kan vrijwilligerwerk evolueren, stagneren, ...
  • De buitenwereld tegemoet
  • uitstel van beginnen
  • Valkuilen, problemen
  • Pirlewiet
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    vrijwilligerswerk
    een andere visie?
    17-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe ga je tewerk?
    Ik ben in contact gekomen met Kadanz door een annonceke in de Streekkrant: een kinderwerking vroeg om hulp, er werd een telefoonnummer vermeld, veel meer uitleg stond er niet bij. Ik telefoneerde naar het telefoonnummer en kreeg te horen dat er een info-avond doorging, waarop ik inging. Het was de eerste maal dat ik in de Sleepstraat kwam, een buurt met vnl. Turkse mensen. Ik had toen nooit gedacht dat ik er, tot nu toe, meer dan 10 jaar zou rondlopen. Die avond werd ik hartelijk onthaald door een aantal beroepskrachten, ikzelf bleek niet de enige te zijn die inging op hun vraag. Al snel werd duidelijk dat het om voornamelijk allochtone kinderen ging, om andere culturen. Een lichte schok ging door me heen, zelf had ik toen geen ervaring met het werken met kinderen, laat staan met kinderen met een andere moedertaal, een andere cultuur. Toen ik besliste de stap te wagen, mocht ik kiezen welke groep ik zou begeleiden. Ik koos voor de jongsten: jongens en meisjes van 4 en 5 jaar, de kleuters. De activiteiten gingen door op woensdagnamiddag en op een avond in de week. Dit bleek combineerbaar met mijn job die ik toen had. Tijdens de avond werd er nadruk opgelegd dat, eens je vrijwilligerswerk doet, je hier ook de verantwoordelijkheid voor draagt, zijnde dat je er tijdens iedere activiteit van je groep bent, tenzij er iets tussenkomt zoals ziekte, enz. Het mocht niet lichtzinnig opgevat worden.
    Van dan af aan besloot ik om alle mogelijke groepen binnen de kinderwerking en tienerwerking te begeleiden, a rato van 1, max.2 per jaar. Er was toen ook studie- en huistaakbegeleiding voor kinderen van het eerste, tweede en zesde leerjaar. Veel kinderen heb ik geholpen met hun eerste woordjes, hun eerste sommen, hun overgang naar het middelbaar. Later daarover meer.
    Pirlewiet leerde ik kennen via een affiche van een optreden, waarbij de opbrengst ging naar Pirlewiet. Op het internet vond ik al snel wat info over hen, ik telefoneerde hen. Ik werd uitgenodigd op een vormingsweekend. Ondertussen leerde ik ook mijn vriendin kennen, die onmiddellijk bereid was om ook haar steentje bij te dragen. Tijdens het vormingsweekend ging het er losjes aan toe, ik voelde me er al snel thuis, ik werd er samen met mijn vriendin en haar zoon met open armen ontvangen. Een ander concept van vrijwilligerswerk bood zich aan. Tijdens dit weekend kregen we een duidelijk zicht op wat Pirlewiet is, hoe ze tewerk gaan, enz. We leerden via een getuigenis de wereld van ons publiek kennen, de vierde wereld. Mijn eerste kamp was een gezinskamp in de grote vakantie. De impact ervan op mij, mijn vriendin en haar zoon was dermate groot dat we onmiddellijk beslisten dat het niet bij deze ene keer zou blijven.
    De ervaring was overweldigend.
    Vlak voor mijn kennismaking met Pirlewiet maakte ik nog kennis met een andere organisatie, zij organiseerden betalende activiteiten. De opbrengst werd dan doorgestuurd naar een goed doel dat op TV kwam. De voorstelling van de organisatie was miniem, er werd geen info-moment voorzien, enkel een gesprek met de voorzitter die zich weinig inspanningen getroostte. Eén activiteit deed ik mee, daarna besloot ik om het achter mij te laten, ik voelde me niet goed bij deze vereniging.
    Algemeen kan ik stellen dat mijn vrijwilligerswerk de wereld die ik toen kende, heeft verruimd, in al zijn betekenissen.
    Over de specifieke werking van Kadanz en de zaken waar je als vrijwilliger mee te maken krijgt in dergelijke organisatie heb ik het de volgende keer.

    17-07-2008 om 17:57 geschreven door edujack  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    16-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.even voorstellen
    Hoi,
    de eerste maal dat ik een blog maak, hoogstwaarschijnlijk komen er nog bij, naargelang de inspiratie komt.
    Ik ben Jacques en vrijwilligerwerk is mijn ding sedert ongeveer 13 jaar. Mijn eerste vrijwilligerswerk, dat ik nog steeds doe, is begeleiden van kinderen in kinderwerking 'Kadanz' te Gent. Deze kinderwerking maakt deel uit van VZW Jong, die alle jeugdwerkingen groepeert uit het Gentse. Afgelopen schooljaar begeleidde ik jongens van 10 en 11 jaar, dit op woensdagnamiddag.
    Sedert 2006 ben ik ook vrijwilliger in Pirlewiet, een organisatie die kampen organiseert voor kinderen, tieners, jongeren en gezinnen uit de vierde wereld.  
    Ik werk in hoofdzaak met kinderen en jongeren, maar samen met de collega's trachten we ook de ouders te betrekken bij onze activiteiten. Ook in mijn beroepsleven ben ik bezig met dezelfde doelgroep, ik ben namelijk opvoeder.
    Voorstelling van de organisaties waar ik vrijwilligerswerk doe:
    - Kadanz, indertijd opgestart als 'de poppenkast', onderdeel van integratiecentrum 'De Poort/Beraber'. Valt voor vergoedingen onder de jeugdwerking van de stad Gent. Bedoeling: kinderen van allochtone oorsprong op een ervaringsgerichte manier Nederlands aanleren, dit door het aanbieden van activiteiten op voor de kinderen vrije momenten, d.w.z. de woensdagnamiddag, een avond in de week, op zaterdag. De doelstelling werd later uitgebreid met werken met kinderen en jongeren uit een kansarme buurt. Kadanz bereikt ongeveer 300 kinderen en jongeren en bestaat uit verschillende deelwerkingen. Sedert kort maakt Kadanz deel uit van VZW Jong. Kadanz zelf bestaat uit een kinderwerking (kinderen tussen 4 en 12 jaar oud), Taksi (de kinderkrant op wielen, met 10 kinderredacteurs), een tienerwerking (jongens van 12 tot 14 jaar oud), een meisjeswerking (meisjes van 12 tot en met 21 jaar) en een jongerenwerking (jongens van 14 tot 29 jaar oud). Zelf heb ik ervaring opgedaan in zowel de kinderwerking (begeleiden van kinderen van 4 tot 12 jaar), Taksi (begeleiden van de redacteurs) en de tienerwerking. Jaarlijks gaat de kinderwerking op kamp (ook daar draag ik mijn steentje bij).
    - Pirlewiet, leeft voornamelijk van giften en bestaat uit een 300-tal vrijwilligers. Pirlewiet organiseert kampen, soms in samenwerking met externe partners. Hoofdbezigheden zijn: vormingsweekends, paasgezinsvakanties (1 per jaar), paaskinderkampen, tienerkampen, driedaagse (één maal per jaar), de gezinskampen in de grote vakantie (dit jaar 2), de kinderkampen in de grote vakantie (dit jaar 3).
    Meer informatie kan je vinden op de websites van de organisaties.
    Beide organisaties dragen bij tot meer begrip voor anderen.

    16-07-2008 om 12:54 geschreven door edujack  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://www.bloggen.be/vrijwilligerswerk

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://www.bloggen.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    Bloggen.be-team

    16-07-2008 om 12:12 geschreven door  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)


    Archief per week
  • 28/10-03/11 2013
  • 07/12-13/12 2009
  • 08/09-14/09 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 26/09-02/10 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs