Zowel mijn man als ik komen uit Cuijk. (op mijn geboortebewijs staat wel Nijmegen, maar dat komt omdat mijn moeder in het ziekenhuis beviel en dat telt natuurlijk niet mee )
Al honderden jaren voor Christus woonden er relatief veel mensen in deze streek. De Kelten hadden een zekere cultuur, hielden vee, bebouwden op nog primitieve manier hun land en woonden in grote houten hutten of schuren. De naam Cuijk is afgeleid van het Keltische woord 'Keukja', wat 'kromming' of 'bocht' betekent. Dit duidt op de kromming in de Maas ter hoogte van Cuijk. 'Keukja' werd later door de Romeinen verbasterd tot 'Ceuclum', waaruit uiteindelijk de naam Cuijk ontstond. In Cuijk vond men al in de negentiende eeuw sporen uit de prehistorie. Zo werden in 1844 veel ronde grafheuvels aangetroffen uit de bronstijd. In deze heuveltjes waren urnen met menselijke beenderresten bijgezet. Een bekende legende is dat Cuijk ooit stadsrechten heeft gehad maar deze verkocht heeft aan het dorp Grave dat nu wel een stad is. Werkelijk bewijs hiervoor is tot dusver niet gevonden.
Een aantal jaren geleden, was men opgravingen aan het doen in de tuin naast het huis van mijn ouders. Aangezien het huis ernaast het ouderlijk huis van mijn vader was, zat hij vol belangstelling te kijken naar het werk van de archeologen. En warempel: ze vonden wat! Ze werkten ineens héél voorzichtig.... Mijn vader stond erbij te lachen, want het waren de flessen die mijn opa bij het uitbreken van de oorlog in de tuin had begraven! Echt een goede vonst!
Gisteren kwam ik in de gelegenheid om een pakketje naar Bas te sturen. De "postbode" is een kapitein die naar de De Zhou gaat.
Deze sleepboot gaat de sleep "Ocean Courage" overnemen, zodat Bas met de London brandstof in kan gaan slaan ergens in Afrika. Ik weet nog niet of dat Durban of Kaapstad gaan worden, maar op kantoor weten ze dat ongetwijfeld wel. Wel heel leuk, dat iemand dan een pakje mee kan (èn wil) nemen! U bent natuurlijk nieuwsgierig naar de inhoud: 3 marsen met een 'eigen' tekst erop geplakt! De energie kan hij vast goed gebruiken en het is weer eens een ander soort mail!
Via www.sailwx.info kun je de positie van schepen opzoeken. Tijdens een reis doe ik dat regelmatig, maar nu schetste mijn verbazing, dat de laatste plek van de London stamt van 2 augustus! Aangezien ik van Bas heb gehoord, dat de metingen 2 maal per dag doorgegeven worden, vond ik dat natuurlijk wel vreemd. Ik ben daarom in mijn Engelse pen geklommen en heb een bericht gestuurd naar de webmaster van deze site. Als antwoord kreeg ik terug, dat de gegevens binnen zijn gekomen, maar dat het schip zich in piraten gebied bevindt en dat deze gegevens met een vertraging van twee weken op de site zullen verschijnen! Dit is een nieuwe regel voor mij, maar ik kan me er wel wat bij voorstellen! Met een 'snelheid' van rond de 11 km per uur, zou 1 week in ieder geval niet lang genoeg zijn, want als je dan de koers volgt, kun je nog voorspellen waar het schip zich bevindt. Twee weken na vertrek is Bas in ieder geval uit het gebied.
Hoewel ik me natuurlijk realiseer, dat het vandaag nine-eleven is en de aanslagen op de Twin Towers in New York worden herdacht 8 jaar geleden, wil ik niet voorbij gaan aan het feit, dat het koninklijk paar op bezoek is in New York vanwege het 400jarig bestaan van de stad. De activiteiten hebben tot doel de economische en culturele samenwerking tussen Nederland en de Verenigde Staten in de 21e eeuw te intensiveren. Een hoogtepunt van het bezoek wordt de onthulling van een design paviljoen (New Amsterdam Pavillion) dat namens de Nederlandse staat aan de stad New York wordt geschonken. Bij deze gelegenheid is ook de Schaghen-brief te zien. Dit is een historisch belangrijk document dat verhaalt over de verkoop van het eiland Manhattan aan Nederland voor het bedrag van 60 gulden.
De week wordt afgesloten tijdens New York Harbour Day, waar het paar een vlootschouw afneemt.
Hoera! Voor de zeeman en voor mijzelf! Vandaag is het namelijk 17 jaar geleden, dat wij elkaar het ja-woord gaven! Eén van onze afspraken is, dat hij voor een uitje zorgt als hij thuis is op onze trouwdag! Helaas zit hij 11350 km hemelsbreed hiervandaan, dus dit jaar géén feestje samen. Natuurlijk belt Bas wel even op en dat is ook al een feestje!
Zeemansvrouwen zijn geen fietsenmakers! Deze stelling is duidelijk. Ieder zijn vak! Dochterlief belde zojuist op, dat het frame van haar fiets dwars doormidden is gekrakt. Er zit een hele nare drempel bij de ingang van het schoolplein. Daar ging het mis. Dit kan ik niet repareren! Een cursus 'Lassen' staat nog steeds op mijn verlanglijst. De zeeman zou het me leren, maar ik vrees, dat ik het iemand anders moet vragen, om er in de aankomende 10 jaar nog lol van te kunnen hebben. Gelukkig hebben we vorige week een nieuwe fiets uitgezocht. Ik ga dadelijk maar even bellen om te vragen of hij eerder geleverd kan worden.
De Galveston-orkaan van 8 september 1900, was een orkaan van de vierde categorie op de schaal van Saffir-Simpson. De stad Galveston werd door deze orkaan volledig verwoest. (Galveston is gelegen op een schiereiland dat maximaal 2,7 meter boven zeeniveau uitsteekt. De orkaan veroorzaakte golven met een hoogte van 4,6 meter.) Toentertijd woonden er in de stad 38.000 mensen, zeker één vijfde van de bevolking van Galveston kwam om. Vóór de orkaan was Galveston een van de belangrijkste en meest luisterrijke steden van Texas. Het stond bekend als het "New York van het Zuiden". Er wordt wel gezegd dat Galveston een van de grootste steden van de VS zou zijn geworden wanneer de orkaan niet zou hebben toegeslagen. Na de orkaan werd de stad herbouwd en werd een betonnen wering tegen nieuwe orkanen aangelegd. Deze wering bleek te werken, want een orkaan van gelijke sterkte in 1915 eiste "slechts" 275 levens.
Heb ik net vandaag verteld, dat een Stichting ervoor zorgt, dat de 'Holland' in de vaart kan blijven, lees ik net op teletekst, dat er brand in de machinekamer van kustwachtvaartuig 'De Waker' is. (Dit is ook een schip van de firma Svitzer Ocean Towage) 3 personen zijn met ademhalingsproblemen aan boord genomen van de sleepboot "Holland". Er wordt getracht de brand met de CO2-installatie te blussen. Op dit moment (ongeveer 19.00 uur) zijn er in totaal 10 man van de "Waker" afgehaald. 2 opvarenden en een medewerker van het bergingbedrijf zijn aan boord. Ik hoop, dat de brand gauw geblust kan worden...
Sleephistorie Het begin van rederij Doeksen was de schelpenzuiger 'Willem Barentsz', in 1908. De schelpen gingen naar kalkovens voor de fabricage van kalk. 's Winters konden er geen schelpen gezogen worden, en lag zo'n schip doelloos in de haven. Er raakten toen veel schepen boven de waddeneilanden in de problemen, vooral in het soms stormachtige winterhalfjaar. Bergen van schepen leverde veel geld op. Het duurde dan ook niet lang of in de herfst werd de zuiginstallatie van boord gehaald, en het schip gereed gemaakt voor sleep- en bergingswerk. In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog had Doeksen grote plannen. Er werden in betrekkelijk korte tijd de nodige slepers aangekocht. In 1939 werd bij J. Smit & Zoon te Foxhol een sleepboot besteld met een vermogen van bijna 4500 pk en een snelheid van 18 mijl per uur. Het zou de sterkste en snelste sleepboot van dat moment worden. De naam: 'Holland' (II). Met zijn prachtige stroomlijn een jacht onder de sleepboten. Als de Holland geen berging te doen had, hielp het mee passagiers varen voor de rederij Doeksen.
De Stichting De Stichting Zeesleepboot Holland beoogt de 'Holland' in oude glorie te herstellen en in de vaart te houden door middel van museale exploitatie voortvloeiend en voortbordurend op haar vroegere taken. Na lang als bergingsjager te hebben geopereerd, gevolgd door een periode als onderzoeksvaartuig voor Rijkswaterstaat is de 'Holland' hiermee een waardige derde loopbaan ingegaan, waarmee de herinnering aan de vroegere bergingssleepvaart levend blijft .
Bas mist weer een hoop leuke dingen. Het bloemencors is geweest en afgelopen vrijdag had ik een bruiloft. Vandaag gaan we, omdat mijn ouders 43 jaar getrouwd zijn, met de familie bowlen en uit eten. Wel jammer voor Bas, want die vindt dat een van de leukste dingen om buiten de deur te doen. Af en toe baalt hij ervan, dat hij niet overal bij kan zijn, maar meestal vindt hij het ook wel prima, dat hij niet op hoeft te komen draven. Voor ieder volgepland mens, zal dat wel een punt van herkenning zijn. Een van de voordelen van het zeemansleven is, dat je niet al je dingen in het weekend hoeft te passen. Een van de nadelen, dat je niet alle leuke dingen mee kan maken. Gelukkig is er de mail en kan ik hem uitgebreid verslag doen, hoewel het dan nog alleen maar platte tekst is. Aangezien er nog geen continue internet aan boord is, wordt er ongeveer twee keer per dag verbinding gemaakt met de satelliet om berichten binnen te halen en te versturen. Foto's hebben teveel tijd nodig om te downloaden en de verbinding met de satelliet is duur. In de toekomst zal dat natuurlijk veranderen.
Dit weekend is het weer 'Wereldhavendagen' in Rotterdam. Een spectakel voor iedereen! Zo is er vandaag (buiten nog vele demonstraties) de 'Maasrace' . Een 70-tal sloepen probeert van elkaar te winnen in een afstand van 17 km. Natuurlijk zijn de zeevaartscholen ook vertegenwoordigd en die willen niet voor elkaar onder doen. Erg leuk om te zien. Start om 12.45, dus hup, naar Rotterdam!
De lezer die al langer meeleest weet het al: altijd als Bas weg is, komen de grootste uitvallen. Nu al, terwijl de reis pas 4 weken op weg is. Allereerst de TV. Goed, het beestje is 16 jaar oud en dan schijnt het, dat je niets te klagen hebt over zo'n vierkant kastje. Het is wel lastig. Ik had mijn buurman gevraagd, of hij hem in de auto wilde zetten en dat wilde hij meteen doen, maar wilde ook eerst nog even kijken of hij hem kon maken! Ja, ik heb een super-buurman! Natuurlijk is dat gelukt! Vooralsnog hoef ik geen nieuw toestel aan te schaffen. Hoera, anders hield ik deze keer aan het einde van mijn geld nog een stukje maand over... Dan mijn fototoestel: gaat telkens uit, ook als ik het niet wil. Die moest dus weggebracht worden. Maar dan: wéér een gaslucht bij mijn gasfornuis. Daar heb ik het natuurlijk niet op en belde meteen de installateur. Die konden eergisteren gelijk komen, maar het niet à la minuut maken, dus kwamen ze gisteren weer terug. Na drie keer terugkeren was het klaar. Dat euvel is dus ook weer opgelost en de lades staan weer gewoon in de kast in plaats van op de grond in de keuken. Het prijskaartje is nog onbekend. Als laatste breekt er bij de fiets van onze dochter wat af en moet dat vervangen worden. Ik ben niet voor 1 gat te vangen, dus naar de fietsenmaker. Een nieuw ding gekocht en het zelf erop gezet. Dat moest ook gelijk gebeuren, want de dame fietst iedere dag 32 km (16 naar school en 16 weer terug en dat moet wel met een goede fiets). En nu vind ik dat het maar afgelopen moet zijn met de stukken!
Piraterij is er in diverse soorten en maten. Bij de ene vorm, is het uitgangspunt kidnapping en wordt veel geweld gebruikt. Bij de andere vorm is het uitgangspunt diefstal van goederen. Hoewel ik over beide vormen niet te spreken ben, vind ik het laatste beter te voorkomen. Hier komen de dieven over het algemeen ook niet met raketwerpers aan boord en als alles op slot zit, kunnen ze niet binnen. Meer zoiets als wanneer je huisdeur op slot zit, hebben ze meer moeite om binnen te komen. (Mocht het ooit wel lukken, dan staat Bas klaar om zijn geld, laptop en andere waardevolle spullen af te geven. Geen één ding is het waard om mensenlevens op het spel te zetten.)
Op de Noordzee zijn in de nacht van zaterdag op zondag twee vrachtschepen met elkaar in botsing gekomen.
De met containers geladen schepen ramden elkaar op ruim veertig kilometer uit de kust van Hoek van Holland, meldde de kustwacht.
De botsing sloeg op hoogte van de machinekamer een gat in het achterschip van het onder Panamese vlag varende vrachtschip MSC Nikita. De 25 opvarenden wisten met een reddingsboot het schip te verlaten en zijn opgepikt door de kustwacht.
Gespot eerder op 18 juni 2009 op de Westerschelde
MSC Nikita (vóór de aanvaring) MSC Nikita (na de aanvaring) bouwjaar 1980, imonummer 7820942, (gezien op www.koopvaardij.web-log.nl) vaart in beheer bij MSC SHIPMANAGEMENT LTD (foto van KNRM)
Aan boord van het onder de vlag van het eiland Man varende vrachtschip Nirint Pride brak door de botsing brand uit. Het vuur is inmiddels onder controle.
Eerder gespot op de Oude Maas met bestemming Moerdijk
Voor de botsing Na de botsing (foto van Jan Oosterboer, bedankt Jan!)
De zeventien opvarenden blijven aan boord, maar een reddingsboot blijft uit voorzorg aanwezig. De Nirint Pride liep ook schade aan het voorschip op en verloor enkele containers.
ANP
Gehoord op de radio vanochtend en gelezen op koopvaardij.web-log.nl. Zolang er geen persoonlijke ongelukken zijn, is het 'alleen' maar financiële schade. Heel anders is het overlijden van twee vissers. Ze zijn vannacht bij Ouddorp gevonden. Van hun schip zijn alleen brokstukken teruggevonden. Mijn gedachten gaan uit naar de mensen die zij achter laten.....
Ik sta op het station, de ochtendlucht is zacht te staren in de verte, waar een toekomst op me wacht. Ik kan kiezen voor een richting en of ik de trein mis mijn toekomst bepaal ik zelf, door wat ik nu beslis. Zoveel mensen ongelukkig, ik hoor stil hun beklag
ik moet nog dit, ik moet nog dat, hoe kom ik door de dag. Ontevreden met hun levenslot en mensen om hun heen het leven zo onrechtvaardig, gevoelsmatig heel alleen.
Maar ligt het aan die anderen, bekijk jezelf eens goed alleen jij bent verantwoordelijk voor wat je dagelijks doet. Leer willen in plaats van moeten, neem je leven in de hand ontdek je eigenwaarde, zet jezelf niet aan de kant.
Anderen kun je niet veranderen, jezelf echter altijd pas als je dat leert inzien, heb je jezelf bevrijd. Welke weg ik ook neem en met wie aan mijn zij mijn geluk is geen illusie, de keuze is aan mij.